Poklic policista bo odslej privlačnejši, saj bodo imeli tudi višje plače. Tako vsaj predvidevajo podpisniki sporazuma.

Včeraj so po večmesečnih pogajanjih predstavniki policijskih sindikatov in vlade podpisali stavkovni sporazum. S tem je tudi uradno zaključena stavka policistov, ki se je začela februarja letos, saj sporazum med drugim prinaša boljši socialni in poklicni status.

Varnost je ostala nespremenjena

V imenu vlade je sporazum podpisal tudi Boštjan Poklukar, dogodka pa sta se udeležila tudi generalna direktorica policije Tatjana Bobnar in predsednik vlade Marjan Šarec, poroča STA.
 

"Vlada se zelo dobro zaveda, da varnost nekaj stane. Ne moremo samo leporečiti in govoriti, kako si želimo varnosti, ob tem pa ne poskrbeti za njeno realizacijo," je povedal premier in dodal, da bodo v prihodnje učinkoviteje in hitreje reagirali na kadrovske težave policije. 

Poklukar in Šarec sta izpostavila opazko, da je bila kljub stavki stopnja varnosti nespremenjena, kar kaže na visoko stopnjo odgovornosti in strokovnosti policije. 

Višje plače in dodatki

Poklic policista naj bi z pridobitvami in spremembami dogovora postal privlačnejši, s čimer bi se reševal tudi morebitni kadrovski primanjkljaj.

Policisti so tako pridobili na enem plačnem razredu ter višjimi dodatki za nočno, nedeljsko in praznično delo. Pogoje dela pa bo izboljšala še sistematizacija delovnih mest, premakljiv delovni čas in karierni sistem.

Predvidena pa je tudi primerjalna analiza, ki jo bo vlada naročila v naslednjih šestdesetih dneh, v tridesetih dneh pa bo sprejela poseben vladni projekt varovanja schengenske meje EU in obvladovanja problematike ilegalnih migracij. V okviru tega projekta bodo policisti, ki bodo vanj vključeni deležni tudi posebnih sredstev zaradi povečanega obsega dela. 
 

S spleta

Komentarji (17)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
alkimist

Srčno vupan ka si luzeri nejso plač zdignili na račun pisanja še bole glupih kazni.
Naj opravlajo delo korektno in nej z namenom doseganja norm in punjenja proračuna.

Vojak (nepreverjen)

Verjetno smo edina država na svetu, v kateri policisti izsiljujejo višje plače na račun nižanja vojaških plač. Policija lahko stavka, vojska pač ne...

policist&vojak (nepreverjen)

Policist ukrepa, izvaja pooblastila vsako službo, vsak dan, tudi ko je službe prost je to njegova dolžnost,...Je z drugimi poklici isto?! Potrebno je biti realen, ne čustven v smislu, jaz bi tuuuudiiiii,...!

In reply to by Vojak (nepreverjen)

Manj Policije (nepreverjen)

Prevec policistov ki nas prevec stanejo!

In reply to by policist&vojak (nepreverjen)

Manj Vojske (nepreverjen)

Nas samo in edino vojska preveč stane.... in provizije kere si eni davlejo v žep pri nakupih orožja. Če bi nej bilo provizij bi pri nas že zdavnaj ukinili vojsko saj jo ne potrebujemo.

In reply to by Manj Policije (nepreverjen)

Toporišič (nepreverjen)

Koga ali česa ne potrebujemo? Vojske ne potrebujemo. RODILNIK!
Ampak to je že preveč za tebe, ne?

In reply to by Manj Vojske (nepreverjen)

Manj Vojske (nepreverjen)

Vaj kak smo pametni. Če vij slovenci ne razmite gda mij Prekmurci malo po svoje pišemo v našon narečji smo van nej mi krivi. Zdaj pa se idi razpoči od čednosti.

In reply to by Toporišič (nepreverjen)

Toporišič (nepreverjen)

Torej po tvoje prekmurščna nima vejic? Ni šla osnovna šola?

In reply to by Manj Vojske (nepreverjen)

Vojak (nepreverjen)

Imel sem vas priložnost videti v živo v času migrantske krize. Počepnili ste kak stare k.u.r.v.e!
Ko pa je prišla vojska in naredila red, pa po stari navadi hitro spančkat v avte. A vojak, ko ni v službi ni vojak? Pravih policajev že dolgo ni več, zadnji se bodo upokojili nasljedne leto. Nato pa še samo tečajniki s kupljenimi srednjim šolami. Zato prosim, ne seri!

In reply to by policist&vojak (nepreverjen)

miličar (nepreverjen)

BRAVO VOJAK, imaš popolnoma prav, nekoč si moral imeti neke pogoje če si hotel postati policaj (miličnik) moral si imeti kile, višino, opravljati šolanje, usposabljanje itd danes pa bi vsi samo imeli visoke plače drugo pa več ni važno. Tu bi bilo potrebno malo selekcije napraviti in tistim ki si to zaslužijo dati tudi primerne plače vse ostalo kar ni sposobno pa nagnati.
Pravih policajev res že dolgo ni ti pa ki so sedaj drugega ne znajo kot se skriti za kakšen grm pa hitrost meriti pa kaznovati. Kje je pa preventivno delovanje policajev, tega pa več ni in zato smo tam kjer smo.

In reply to by Vojak (nepreverjen)

ha ha ha… (nepreverjen)

Ja kak pa te nej. Vi ste naredili red. :)
Naša vojska je totalno v riti zaradi nesposobnoga kadra. In to vala od generalštaba na doj do zadnjoga vojaka. Zato prosim ti ne seri.

In reply to by Vojak (nepreverjen)

LEleK (nepreverjen)

Pametnjakoviči prvi jočete pa kličete policijo, še kda se van prdec stavi,... Povozite srno, van dajo po betici, mate nesrečo, vas moti pokanje, vas okradejo,... Zofte npr. vojsko na pomouč,... Kazen pa si itak trbej zaslüjžiti,...

Vojak (nepreverjen)

Mešaš hruške in jabolka. Za vse kar si naštel, ste plačani in to dobro plačani.
Vojska ima čisto druge naloge, o katerih nažalost ti nimaš pojma. In ravno v tem je razlika.
Policaj, ki je bil šolan za policaja, to ve. Ti pa imaš šestmesečni tečaj, pa tega pač ne veš. Kapiraš? Dvomim.

In reply to by LEleK (nepreverjen)

LEleK (nepreverjen)

Kakše naloge, daj no, daj,... Kje pa delate te naloge? Kateri gre na misijo naj dobi zaradi mene 10.000 €! Hrček v glavi pa enim itak teče po svoje,...

In reply to by Vojak (nepreverjen)

Uporabnik123456 (nepreverjen)

Policisti, gasilci, zdravniki, vojaki si pomoje zasluzijo najvecjo placo ker ko je nam hudo in ko pride do s*anja ter ko vsi bezimo pridejo oni v pomoc, bodisi pozar, vojna, nesreca, bolezen.

pozorni (nepreverjen)

Šenki ma gvant, šenki ma obütev, drage avtoje küplene za naše pejneze trga, pa ešče vejkšo plačo be rad. Pa če njeme ne paše, pa naj ide v realne sektor na normo za minimalca pa de te vido ka je življenje.

Picekkk (nepreverjen)

Pozorni, vse možnosti imaš, da ti tudi dobiš vse to. Samo, vsaj srednjo šolo je potrebno imeti. Ampak pri tebi bo pa to problem, ne?

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice