Prestižni nagradi vsako leto podeljuje Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije, med tokratnimi nominiranci najdemo v obeh kategorijah po enega Pomurca.

Izbor za obrtnika leta je 17. po vrsti, za podjetnika leta pa 27. Letošnja podelitev priznanj bo potekala v okviru slovesnosti ob praznovanju 50-letnice OZS, ki bo 5. decembra v Ljubljani. Častni pokrovitelj dogodka, na katerem bodo razglasili tudi najstarejšega obrtnika leta in podelili mojstrske diplome, je predsednik republike Borut Pahor.

"Prestižni priznanji bosta prejela posameznika za svoje poslovne dosežke, inovativnost in odličnost. OZS tudi na ta način skrbi za dvig ugleda obrtnih poklicev, obrtnikov in podjetnikov ter obenem spodbuja odličnost in kakovost njihovih storitev in izdelkov," so poudarili na OZS.

Prleško bučno olje, ki ga uporabljajo tudi šejki

Med nominiranci za najboljšega obrtnika najdemo Gorazda Kocbeka iz Oljarne Kocbek, ki trži prleško bučno olje po vsem svetu.

Gorazda Kocbek danes predstavlja že tretjo generacijo v družini Kocbek in nadaljuje tradicijo svojega deda in očeta ter tako ohranja dobro ime in vrhunsko kakovost. Od leta 1994 se v oljarni kot edini ukvarjajo s hladnim stiskanjem, kjer se semena ne obdelujejo (meljejo, pražijo in stiskajo), temveč se s posebno stiskalnico olje iztisne neposredno iz semen. Poleg tega velja omeniti, da so v oljarni Kocbek in skupaj s Steklarno Hrastnik poskrbeli, da v najvišji stolpnici na svetu, Burdž Kalifi v arabskih emiratih, postrežejo s prleškim bučnim oljem.

Medicopovi produkti prisotni na kar 60 svetovnih trgih

V kategoriji najboljših podjetnikov pa najdemo Petra Podlunška iz soboškega Medicopa, ki je ravno pred kratkim odprl prenovljene prostore. 

Peter Podlunšek je direktor uspešnega podjetja Medicop,ki proizvaja medicinsko opremo in reševalna vozila, njihove produkte uporabljajo bolnišnice in zdravstveni domovi v šestdesetih državah po vsem svetu. Pred kratim so v Murski Soboti odprli nov skladiščno razvojni center, ki ga je sofinanciralo Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo. Nov razvojni center jim bo omogočal še boljše rezultate, hkrati pa je prišlo tudi do novih zaposlitev. 
 

Vsi nominiranci za Obrtnika leta 2019:

  • Aleksander Gorečan, Penzel, slikopleskarstvo, oblaganje tal in sten, Aleksander Gorečan s.p., Šenčur
  • Gorazd Kocbek, Gorazd Kocbek s.p., Sveti Jurij ob Ščavnici
  • Stanislav Smrkol, Gostilna in pizzeria Furman, Stanislav Smrkol s.p., Lukovica

Vsi nominiranci za Podjetnika leta 2019 so:

  • Helena Krevh Zorec, NEONART svetlobni in reklamni napisi Krevh d.o.o., Maribor
  • Iztok Stanonik, POLYCOM predelava plastičnih mas in orodjarstvo Škofja Loka d.o.o., Škofja Loka
  • Peter Podlunšek, MEDICOP - specialna oprema d.o.o., Murska Sobota

Na dogodku bodo tudi nagradili najstarejšega obrtnika leta in podelili mojstrske diplome 19. generaciji mojstric in mojstrov, ki so sinonim za strokovnost in odličnost. Od leta 2000, ko je OZS začela izvajati mojstrske izpite, do danes je mojstrski naziv pridobilo skoraj 3000 mojstric in mojstrov.

Zgodovina Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije sega v leto 1969, ko je 7. decembra tistega leta, dvanajst združenj obrtnikov z območij Celja, Cerknice, Jesenic, Kopra, Kranja, Ljubljane, Ljutomera, Murske Sobote, Novega mesta, Radovljice, Tržiča, društvo posavskih obrtnikov iz Krškega in društvo avtoprevoznikov iz Maribora ustanovilo Zvezo združenj samostojnih obrtnikov Slovenije, ki je predhodnica današnje Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije.

Spomnimo sicer, da so v preteklosti bili že Pomurci prejemniki omenjenih nagrad, Podjetnik leta 2017 je med drugim postal Miran Andrejek iz Avto centra Andrejek, Janko Kodila iz Mesarije Kodila pa je bil leta 2014 najboljši med obrtniki. 

S spleta

Komentarji (20)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
100-100 (nepreverjen)

Trbej se pitati, či so te majstri pa majstrce zdaj ka majo diplome kaj bokši v sfojon zanati-meštriji. Ges mislin ka nej, samo tak je pač ka ji to fsiljavlejo-seveda za dobre pejneze. Zna se pa što -zbornica , odsluženi predavateli, fsi pomali pisker cuj držijo. Da pa tej diplomanti dobijo diplome te pa odijo po varašaj kak pavijani, pametni so pa nešterni tak kak či meli fakultete končane-ka fakultete, magisterije doktorate

Nemcavci77 (nepreverjen)

Podlunček bo gratal še mister Slovenije, ka se ta forsira.Avioni, jahte,kurčenje

Kda mu Pa pošljemo sponzorsko prošnjo pa nitij odgovora ne dobiš, tu se vidi što je pravi podjetnik pa človek pa što blefer na kvadrat. Dosti menši obrtniki nas podprejo, pa se ne mečejo vo.

No to je naša izkušnja. Blefer navaden.

brum (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

Glede na to kakšen primitiven seljak si, boj sploj srečen ka ti što kaj da. Ges ti nebi dao niti centa majmun eden. Prvo totalno posereš človeka, te pa đoučeš ka ti ne da pejneze. Marš imbecil eden...

In reply to by Nemcavci77 (nepreverjen)

Stef123 (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

Zakoj mister? Ker pri svojih letaj zgleda baukse od tejbe?
Zakoj se kurci? Ker namesto ka je sebe kujpo jahto ali avion, be mogoce tebe mogo kujpite? Tebe z primitivnin obnasanjon...
Verjetno je kak firma dal pejnaze dostin drustvan pa sponzor bil, ker tak pac velke firme poslujejo... Zdaj pa ce van nej dal pejnaz kere ste scele mete je pa slab nej??
Najbaukse ka vse svoje premozenje razmece med debile kak si tij, pa te te se vi kurcile pa preseravale..

In reply to by Nemcavci77 (nepreverjen)

E MOJ PODLUNŠEK (nepreverjen)

Lahko se je kititi s tujim perjem. Medicop sta na ta nivo pripeljala starša od Podlunška, ta mladi je pa kar uspešno in na veliko zapravljal ta denar, to je pa že potrebno povedati zaradi objektivnosti. In to ka so postavili novo halo je zasluga staršev pa ne njega, za njega še bomo videli kako bo gospodaril. Dobil pa je tudi od države 900.000 € nepovratnih sredstev in razne ugodnosti za takšen podarjen denar bi vsak podjetnik vedel biti kao uspešen. In to je izbirala po svojem kriteriju Obrtno - podjetniška zbornica Slovenije, kar pomeni, če nisi njihov ne moreš biti podjetnik ali obrtnik Slovenije, torej kartelno dogovarjanje in nagrajevanje ŽALOSTNO ALI RESNIČNO.

županov prijatelj (nepreverjen)

to je pa velika svinjarija
zamislite da ti nekdo kar tako da 900 000

In reply to by E MOJ PODLUNŠEK (nepreverjen)

Av (nepreverjen)

To, ka pa je ostale miljone sam dal k investiciji, odprl nova delovna mesta pa je z neba padlo ha?

ZA AV (nepreverjen)

On je več milijonov zapravo nej da bi coj dal, da je z letalom telovadil, a to je po tvojem bilo zaston ali kaj misliš. Ka je šlo k invbesticiji je ostalo od staršev, pa to vsi vejo razen tebe.

In reply to by Av (nepreverjen)

LF (nepreverjen)

Točno tak.

In reply to by Av (nepreverjen)

Slovenecpravi (nepreverjen)

Dajte objavit place zaposlenih v proizvodnji. Brez uprave. Lp

Indigo1 (nepreverjen)

Podlunsek s svojim pejnez in nej ustvari nika, samo sere po sposobnij. Kelko pejnez je pocejco za njegov hobi iz občine.

butalec (nepreverjen)

To je of, ka dela s smejalnin plinon, pa nikome ništa?
Pa ka se je omaso z "visit pomurje"?
Aj, aj, ......

In reply to by Indigo1 (nepreverjen)

oljar (nepreverjen)

ka ga trži vkuper z bejlen tej čarni tak ne vejo ka so tikvi

oljar (nepreverjen)

podlunšek pa tak če nebi bilou ciganije te si nanč bata nebi mogo kupiti

Risto Kubura (nepreverjen)

Najboljše je moje seme - olje!!!!

Dr. (nepreverjen)

Čestitam kolektivu Medicopa ter Petru Podlunšku na nominaciji, ter držim pesti da bo še en Prekmurec izbran za ePodjetnika leta.
Ostale negativce razumem in nič narobe glede njihovega mnenja, odločajo seveda drugi na podlagi dejstev in dokumentacije.
Živelo Prekmurje v Sloveniji v središcu Evrope, kjer je najboljše na tem svetu.

Karperec (nepreverjen)

Če bi zavist bolela, bi marsikdo tulil od bolečin. Naj gre za kogarkoli, nekateri niso nikoli sposobni napisati besede priznanja.

Za Karperec (nepreverjen)

Najmanj nespodobno do svojih staršev je ne priznati njihovih zaslug pri razvoju Medicopa in to ni nobena zavist, ampak moralna obveznost sina, ki je v takem dobrem stanju prevzel podjetje in prišel na gotovo.

In reply to by Karperec (nepreverjen)

Rankooooo (nepreverjen)

Roka roko perej...Tou so lujdike ka so ščrpnoli največ EU pejne?????????????

Blupup (nepreverjen)

Voditi firmo kak Medicop je resan malo tezje kak odavati strunfe na placi. Samo dejstvo pa je ka se je Podlunsek seu not v stabilno firmo in sam bole malo prispevo k tomi ka je Medicop gnes. Bole objektivno bi bilo ka bi se njemi ta nominacija in nagrada zgodila cez kaksnih 10 let.

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice