Poslanci odločajo o dveletnem podaljšanju razvojne podpore Pomurju.

Na specializiranem državnem tožilstvu so za časnik Delo potrdili, da so v zadevi Pomurski zakon vložili zahtevo za preiskavo zoper sedem ljudi. Poleg nekdanjega državnega sekretarja Andreja Horvata naj bi preiskovalni sodnik o domnevni zlorabi položaja zaslišal še nekdanja Pristopovca Andreja Drapala in Uroša Hakla, direktorja Oikosa Jurija Kobala in direktorja Pribinovine Gorana Miloševića.

Državo oškodovali vsaj za pol milijona evrov

Nacionalni preiskovalni urad je oktobra 2011 v 13 hišnih preiskavah v Murski Soboti in Ljubljani zasegel obsežno poslovno dokumentacijo več sto tisoč elektronskih in drugih sporočil. NPU je nato aprila 2013 ovadil šest ljudi zaradi suma zlorabe uradnega položaja in pomoči pri kaznivem dejanju. Z domnevno spornimi posli naj bi državo oškodovali za približno pol milijona evrov, zaradi prekinitve pogodbe pa je pri poskusu ostalo oškodovanje za še slab milijon evrov.

Zahteva za preiskavo v času odločanja o podaljšanju zakona

Zanimivo je, da je tožilstvo zahtevo za preiskavo vložilo prav v trenutku, ko se pomurski poslanci v državnem zboru borijo za podaljšanje zakona. Ta namreč predvideva 33 milijonov evrov razvojne pomoči, do konca leta pa bo po ocenah porabljenih le 23 milijonov evrov.

"Žal je bilo tako, da do leta 2015 ni bilo mogoče izkoristiti vseh z zakonom zagotovljenih sredstev.  Če bomo uspeli s podaljšanjem pomurskega zakona, bo to uspeh vseh poslancev iz Pomurja. V vsakem primeru bo to pomenilo spodbudo za gospodarstvo in gospodarsko rast," je konec junija v pogovoru za osrednjo pomursko televizijo TV IDEA povedal poslanec SMC Franc Laj.

Predlog podaljšanja Zakona o razvojni podpori Pomurski regiji bo predvidoma na dnevnem redu 10. redne seje državnega zbora prihodnji torek, 14. julija.

Komentarji (10)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Gost (nepreverjen)

To ja ta Židanova rdeča SD bagra. "Socialno podjetništvo in skrb za malega človeka" imajo non stop na ustih, v ozadju pa polnjenje svojih žepov.

In to ste ste volili v MS :) Zato pa ste tako u kurcu, ker volite tiste, ki za Pomurje še nikoli nič niso naredili. Znajo pa poskrbeti zase. Kaviar socialisti pač.

Q (nepreverjen)

Barabe na prostosti. Nedolžna sirotinja pa v zapor za vzgled drugim...

müjra (nepreverjen)

samo moreš bite resno fundamentalno pokvarjena oseba ka revni regiji, kera nuca sakšo pomoč ka jo lejko dobiš, gemleš pejneze v svoj žep...če je to resan ka se jih obtožuvle te morejo ite v zapor vsi po vrste.

tistome senjače ka pa misle ka je kerakoli politika kaj za regijo napravila pa trbej malo poglednote stanje sobote gnes pa v pretekloste. razvojne razlike v primerjavi z ostalin delon ljubljane se povečuvlejo in so se povečevale vse od 90-tih let naprej.

prekmurje zbudi se (nepreverjen)

Kakšni projekti in druga razvojna sranja.
Tej pejneze za razvoj Pomurja, naj bi razdelili med brezposelne Prekmurce in basta.
Tak bi bilo največ haska in bi si posameznik , ki je breposelni v naši pokrajini največ pomogo in bi bila pomoč karseda široko razpršena.
Vse ostalo je kraja razvojnih pejnez in nede napredka v pokrajini, pa še večina teh pejnez nede nikdar vidla, razen politično korektnih posameznikov , ki si napolnijo žepe, kot je bilo to že praksa do sedaj.

ena žogica (nepreverjen)
Gost (nepreverjen)

Tak nika nede od toga... mogauče, mogauče dobi kere par € kazni ali pa mesec dni pogojne pa je tau tau... Smo že vajeni tau od našoga sodstva.

Moravski pojeb (nepreverjen)

Mogoce bi pa nej smeli se vkradnoti! Pa bi vsaj kaksen cekin vrgli TIC-u Moravskih Toplic, da bi tete, ki tam bogu kradneju cas, mogoce celo v Moravski obcini organizirale kaksno pametno zadevo ne samo LUNAPARK in trznice(to je ql) ... Ali pa tudi ne, ker bi se okoliskim lokal dvignil promet in bi prodali nadpovprecno stevilo kavic in bi se spet cekini skotalili v napacno smer :D .... Goooo bjondike ;)

0000

Hja tej majo trdo koužo .

Sobočka syriza (nepreverjen)

...ja nunjo trbej še 10 milejovnof ka se REDBULL posrednika vö plača - pa ka do kapacitete od prekmurcof sinekov tajkunekof in rodbine tüj v kakšni BudaPešti zasedene in plačane. Toü pa se zna ka je strogo namenski pejnez, tak je pravo of novi rra mura šef tsipras, šter je dokazo ka se ta investicija od 616.000 EUR že vö poplačala v prejšnjij lejtaj. Te novine pa so to na svetlo dale.
Zdaj še samo trbej se z Indijci se prek cimprecasa pogoditi za velki data center. Tan bi tüj moglo eno melejon dva provizije spadnoti.

black panter

tu je vse jasno što je kradno,tisti ka so bilij pri koriti.

Starejše novice