Sodišče EU sklenilo, da ni pristojno za odločanje o mejnem sporu med Slovenijo in Hrvaško.

Sodišče EU je danes v Luksemburgu objavilo sodbo o dopustnosti slovenske tožbe proti Hrvaški zaradi kršenja evropskega prava kot posledice nespoštovanja arbitražne odločbe o meji. Čeprav so v Ljubljani upali, da ne bo sledilo mnenju pravobranilca in se ne bo izreklo za nepristojno, se je po poročanju STA zdaj zgodilo prav to.

Slovenija je Hrvaški v tožbi očitala kršenje načel vladavine prava in lojalnega sodelovanja v EU ter kršenje uredbe o skupni ribiški politiki, schengenskih pravil o gibanju oseb prek meja ter direktive glede pomorskega prostorskega načrtovanja.

A na zahtevo naših južnih sosedov je sodišče najprej odločalo o svoji pristojnosti v primeru. Generalni pravobranilec Priit Pikamäe je že 11. decembra lani ocenil, da sodišče ni pristojno za odločanje o mednarodnem mejnem sporu, ki ne sodi pod pravo unije, ter izpostavil, da z vidika prava unije sporna meja med Hrvaško in Slovenijo ni bila določena.

Če bi se sodišče danes razglasilo za pristojno oziroma delno pristojno, bi se postopek nadaljeval s presojanjem vsebinskih zahtevkov, ker pa se je razglasilo za nepristojno, se bo postopek končal.

Državi zavezani iskanju pravne rešitve

V velikem senatu petnajstih sodnikov, ki so obravnavali slovensko tožbo, sta bila tudi Slovenec Marko Ilešič in Hrvat Siniša Rodin. Sodbo je pripravil Britanec Christopher Vajda, ki zaradi brexita danes zapušča položaj, njeno branje pa je trajalo le nekaj minut. Prebral jo je predsednik sodišča Koen Lenaerts.

Sodišče EU je sicer poudarilo, da ni pristojno za odločanje o mejnem sporu med Slovenijo in Hrvaško, vendar sta ti državi članici v skladu s 4. členom pogodbe EU zavezani, da si lojalno prizadevata za vzpostavitev dokončne pravne rešitve tega spora v skladu z mednarodnim pravom.

Komentarji (31)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Vipko
Truplo

No, pa je "bebasti" doktor pravnih znanosti Cerar ponovno pogorel s svojim "znanjem"! Bo že držalo, da njegov doktorat in predvsem znanje ne pomeni nič v Evropi!

Ker pa ni za fijasko odgovrajal ne Pahor, ne Erjavec, ne sodnik in ne Drenikova (še celo toži državo), tudi Cerar ne bo. Tako je to pač pri nas!

Pax (nepreverjen)

Tokrat se pa s tabo popolnoma strinjam!

In reply to by Truplo

claudia... (nepreverjen)

Jaz tudi.

In reply to by Pax (nepreverjen)

Proizvodnja (nepreverjen)

Kar koli si mislim, vidim, da smo se spet prenaglili. Zgleda, da nas vodijo sami nesposobneži. Zgleda, da je imel spet Janša prav, ko je povedal, da ne hitet na to sodišče.
Mam občutek, da brez dolge kilometrine nimaš kaj iskati v politiki. Ne vem ali se bomo zavedli, da je delovat v stranki poklic kot vsi drugi, da se učiš. Pol je lahko nekaj iz politike. Zdaj imam občutek, da vsak, ki ima pet minut časa lahko gre za politika prve lige za en mandat.
Volilci odločamo kdo pride v parlament a volit moramo s pametjo in ne s srcem. To je moje mnenje, ki ni nujno, da je vaše enako. Srečno Slovenija..............

Vipko
Truplo

Bodo pa zanimivi odzivi politikov... tako teh in onih, da ne bom vedno pisal, levih in desnih. Itak se bodo imeli za sredinske, kar je še najbolj smešno in žalostno... v tem primeru.

Če samo primerjamo zapis o tej temi v Demokraciji in Mladini... je vsakomur jasno to: v Demokraciji so se na veliko razpisali o vsebini odločitve, dočim sta v Mladini napisana dva kratka odstavka. Če boste rekli, da prvi podpihujejo zadevo (po mojem dokaj upravičeno), je jasno, da hočejo v Mladini zadevo kar precej pomesti... pod preprogo.

Čeprav se to ne bo zgodilo, pa je Janša dobro okrcal Cerarja s tem, ko mu je jasno povedal/napisal, da naj te propadle zadeve plača iz svojega žepa!

In reply to by Proizvodnja (nepreverjen)

mejaško (nepreverjen)

Lepou vas prosin, gda de van že ednouk gratalo jasno ka je rešitev mejnoga spora nej nikomi v interesi. Niti našin niti hrvaškin politikon. Realno gledano ta stvar okoli meje nekak ekstra ne vpliva na nikoga, razen toga ka je malo moteče za tistih par lidij ob meji, na splošno gledano pa kakšna koli de meja se za 99,99% lidij na obeh straneh meje nede nič spremenilo. To so samo igrice za politike. Spoumnite se samo gda so s prisluškovanjon doubili Janšo in Sanadera kak sta se dogovarjala za incidente na morji ka bi si s ten nabirala politične točke. Tej problem je vedno dobrodošel joker pred volitvami pri politikih iz obeh držav in dvomin ka de se ta zadeva tak hitro rešila. Sicer majo hrvati več jokerov, ker nemajo mejnih vprašanj rešenih s skoraj niti enimi sosedi, pri nas pa na drugo karto kak na hrvaško politiki nemrejo špilati. In tudi, če de Janša ponovno prevzel vodenje države dvomin ka de se na ton področji kaj spremenilo.

In reply to by Truplo

purd-i (nepreverjen)

No bomo vidli če de Janša zahtevo propadle zahteve Cerar plača iz svojega žepa ali je to cena za novo koalicijo in vlado?

In reply to by Truplo

bossmann (nepreverjen)

Republika banan, s telebajskami v parlamenti. Nemaš kaj čakati.

navijač (nepreverjen)

prodali smo se

goostt (nepreverjen)

Nimaš prav, prodali so nas, smo pa sami krivi, izvolili smo jih !?
Na naslednjih volitvah VSI na volitve.

In reply to by navijač (nepreverjen)

Ne laži (nepreverjen)

goostt Te me pa razsvetli pa mi predlagaj pametne kandidate, keri do nas vodili v boukše čase. Tej
stari so si nesposobni pa pokvarjeni, nouve smo že itak sprobali pa evo ge smo. Pa pravite mlade, evo mamo Meseca pa pa me stijsne da zača gučati. No predlagaj.

In reply to by goostt (nepreverjen)

korl. (nepreverjen)

boš ti kandidejro? vejso pa sami asi

In reply to by goostt (nepreverjen)

SRAMOTA ZA SLOVENIJO (nepreverjen)

Do kdaj bomo še državljani gledali to bando ki nas sramoti. Napišite koliko našega denarja je šlo za to v nič. Zdaj vidite komunisti in socialisti kam ste pripeljali to Slovenijo, ne da ste odstopili, za te stvari bi vas bilo potrebno kazniti in zapreti. Res me zanima kdo bo volil to koalicijo ki nas je uničila, temu res nekaj manjka v glavi. Cela koalicija je kriva, da je Ceraru to dopustila, čeravno so mnogi svetovali, da naj se vlada spametuje. Cerara zapreti in mu odvzeti vso pridobljeno izobrazbo ki jo je pridobil z protekcijo, pa koje pravo on študiral valda drugo kot Hrvati, sram me je da sem Slovenec.

cvilež. (nepreverjen)

Me zanima kak boš cvilo, če do se boug ne daj tej komunisti in socialisti povezali v koaliciji z največjin še živečin slovenskin komuniston Janezon Janšo? Te boš tudi takšnoga idiota špilo po forumaj? Aja, tebi tou nej trbej špilati....

In reply to by SRAMOTA ZA SLOVENIJO (nepreverjen)

ZA cvilež (nepreverjen)

Bedak obremenjen z Janšo, če do vladali butalci nam slabše ne more biti.Dol mi visij Janša vij komunisti pa še 100 let ne boste imeli mir pred njim. Na vašem mestu bi že iskal kam bi spizdil nič se vam dobrega ne piše v Sloveniji

In reply to by cvilež. (nepreverjen)

cvilež (nepreverjen)

Što smo tou mi komunisti? Ge san rojeni 1992 tak ka san komuniste samo po televiziji vido. Eh, nej rejsan, Janšo san enkrat celou v živo vido. Ti pa si s ten svojin poston točno pokazo kama pes taco moli in kakšen je tvoj mentalni domet.... cejliva 2mm.

In reply to by ZA cvilež (nepreverjen)

Megi (nepreverjen)

Cerar bo rekel, da je to zmaga, kot do zdaj pri vseh pprazih.

. (nepreverjen)

Prosite hrvate da priključijo slovenijo kcoj. Merkator bo naš pa morje bomo meli.

df (nepreverjen)

opet ga je cerar POPUŠIO
se mi tak fajn zdi

rdeča zvezda (nepreverjen)

Marš pederu jedan
obesi se

In reply to by df (nepreverjen)

Komunajzar (nepreverjen)

Zdaj bodo domobranci na čelu z JJ in Truplekom reševali mejo !

čarni vrag (nepreverjen)

Ne vem ka se zdaj bunite, levičarji. Vaši predhodniki komunisti so leta 1955 pristali na mejo po Dragonji. S tem ide pol zaliva Hrvatom. Tudi Razkrižje in Štrigovo so jim podarili. Po težkih mukah je Razkrižje prišlo nazaj k Sloveniji. V Štrigovi pa so hrvaški OZNOVci pobili nekaj čez 20 Slovencev. Pravi prijatelji in bratje so tile Hrvatje.

oranžen vrag (nepreverjen)

Tou tij pitaj Janšo, edinoga še živečoga komunističnoga funkcionara v slovenski politiki. On de ti iz prve roke povedo.

In reply to by čarni vrag (nepreverjen)

ZA ODCEPITEV (nepreverjen)

takrat so ustasi ubili in jih zbetonirali v beton najmanj 50 zavednih PREKMURCEV in to je bilo leta 1952

In reply to by čarni vrag (nepreverjen)

pozorni (nepreverjen)

Pa li ote k njin na dopust, pa njin noste pejnaze norce eni. Naj vas li za somare majo pa naj van plüvlejo v geste, vij pa tau z užijtkon gejte.

ZA pozorni (nepreverjen)

Ka so ti zdaj Hrvati krivi, če mi imamo politike, ki njihovim ne segajo do kolena. Vsaka čast Hrvatom borijo se za svoje, naši pa za begunce, LGTB samo za Slovence nej, sicer pa ka ste volili to imate.

In reply to by pozorni (nepreverjen)

afta he (nepreverjen)

Najlažje se je tožiti za tuj denar. Tile politiki ki so vložili tožbo, ne vejo niti to, na katero sodišče naj vložijo tožbo. Jim moramo povedati mi laiki. Kako je potem šele z vsebino tožbe. Res znanje prava nekaterih doktorjev prava je izpod kritike. Vsem tem je treba pobrati doktorate in prisilno delo. In taki so nas vodili, bruh.

purđi (nepreverjen)

Genau tak, vsen pobrati doktorate pa naj nan vlada človek z doktoraton prištinske univerze. :)

In reply to by afta he (nepreverjen)

CERAR BOLAN (nepreverjen)

Ravno kar sem poslušal Cerarja, ki je to razglasil za zmago Slovenije. Pa kaj je tomi človeki ta je resno bolan.

BOJK (nepreverjen)

V dokaz kako vam Cerar laže in z njim slovenski mediji vam prilagam kopijo originala, kjer je jasno razvidno da sodišče nikjer ne omenja arbitražni sporazum kot lažejo Cerar in mediji:
Stroški
110 V skladu s členom 138(1) Poslovnika se plačilo stroškov na predlog naloži neuspeli stranki.
111 Ker je Republika Hrvaška predlagala, naj se Republiki Sloveniji naloži plačilo stroškov, in ker ta s predlogi ni uspela, se ji naloži plačilo stroškov.
Iz teh razlogov je Sodišče (veliki senat) razsodilo:
1. Interni delovni dokument Evropske komisije v zvezi z mnenjem njene pravne službe, ki je na straneh od 38 do 45 priloge C.2 k odgovoru Republike Slovenije na ugovor nedopustnosti, se izloči iz spisa zadeve C 457/18.
2. Sodišče Evropske unije ni pristojno za odločanje o tožbi Republike Slovenije, vloženi na podlagi člena 259 PDEU, v zadevi C 457/18.
3. Republiki Sloveniji se naloži plačilo stroškov.

ehmeti mehmeti (nepreverjen)

moraš pa res biti tele če vložiš tožbo na napačno sodišče
Ima da ga foter za jajca obesi bedaka
toti je tak bedak da bi babo rodit pelal v veterinarsko ambulanto
in ne v porodnišnico - se zgodi , pa tudi taki morajo živeti

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice