V veliki sejni dvorani Mestne občine Murska Sobota je ob upoštevanju zaščitnih ukrepov potekala 13. seja mestnega sveta.

Že prva 'resna' točka dnevna reda današnje seje je povzročila precej razburjenja. Govora je bilo o sprejemu odloka o občinskem podrobnem načrtu, ki na območje veliko 2,4 hektara, južno od vojašnice in vzhodno od Kopališke ulice, umešča objekt vodarne z dodatnimi elementi ter predvideva gradnjo novega objekta Zveze za tehnično kulturo Slovenije, krajše ZOTKS, saj je objekt v soboškem parku dotrajan in je v načrtu njegova rušitev. 

Vodarna razburila, glasovanje drugič

Največ pomislekov je na navedeni projekt letelo zaradi rušitve razvojne strategije občine, saj gre za strateško pomembno območje, ki ga naj ne bi dolgoročno dobro izkoristili z umestitvijo vodarne. Najbolj glasni kritiki so bili Anton Slavic (Neodvisna stranka Pomurja), Bojan Petrijan (SDS) in Jože Šadl (DeSUS). Navedeni so se sicer izrekli za vodarno in posledično zagotovitev čiste pitne vode, toda na alternativni lokaciji. 

Kljub pojasnilom župana, občinske uprave in predstavnika Pomurskega vodovoda sistem B Boštjana Zvera, da gre na tem območju za pomembno vodno zajetje za občino in celotno Pomurje ter, da ima zagotavljanje vode prednost pred drugimi dejavnostmi, pa je pred glasovanjem Slavic predlagal poimensko glasovanje.

"Občani in občanke naj tako ocenijo, kdo ščiti njihove interese in kdo ne," je dejal Slavic, ki se je z županom zapletel v verbalni dvoboj, saj je bil Jevšek mnenja, da je glasovanje že tako ali tako javno. Po odreditvi petminutne pavze in posvetovanju, pa je Jevšek vendarle sprejel kompromis in točko umaknil z dnevnega reda, da se bo o njej odločalo na eni izmed naslednjih sej. 

Soboško jezero kmalu s plovbnim režimom

Precej bolj mirno pa je minilo pri sprejemanju odloka o plovbnem režimu na Soboškem jezeru. Dolgo pričakovana ureditev plovbnega režima določa upravljavca, skrbnika, pristanišča oziroma vstopna in izstopna mesta, dovoljena plovila, uporabnino in vse ostale podrobnosti glede plovbe na kamenšnici ob paviljonu Expano. 

Odlok so mestni svetniki v prvi obravnavi soglasno sprejeli, do druge obravnave pa bodo še dorekli določene podrobnosti in se uskladili z vsemi uporabniki Soboškega jezera, od društev do ribičev in koncesionarja, družbe Pomgrad. S sprejetjem želijo na občini ustvariti še nadaljnje pogoje za razvoj kamenšnice na področju turizma in pri gospodarski dejavnosti povezani s športi. 

Dotaknili so se tudi pridobivanja statusa kopalnih voda za južni del kamenšnice, kjer pa so postopki dolgotrajni in odvisni od različnih okoliščin ter pogojev glede primernosti celinskih voda na podlagi meritev kvalitete vode. 

V razpravi je Šadl, sicer vesel, da se bo to končno uredilo, analiziral člene odloka in predlagal svoje popravke, pred glasovanjem pa je župan šaljivo dejal, da "ima občutek, kot da je na seji Občine Piran". 

Ekspresno so nato še mestni svetniki  v združeni prvi in drugi obravnavi soglasno sprejeli predlog Pravilnika o sprejemu otrok v Vrtec Murska Sobota, ki ga je bilo potrebno novelirati zaradi sprememb Zakona o vrtcih.

Nujen sprejem nepriljubljenih ukrepov dviga cen

Nekoliko več razprave je bilo, kot po pričakovanjih, pri naslednjih točkah, ko se je odločalo o dvigu cen storitev občinske gospodarske javne službe zbiranja določenih vrst komunalnih odpadkov na območju Mestne občine Murska Sobota in o Elaboratu o oblikovanju cene storitev javne službe oskrba s pitno vodo.

Cene obeh storitev so se nazadnje zvišale leta 2016, od takrat pa vse do sedaj pa se niso korigirale, kljub rasti stroškov. Za gospodinjstva se bodo stroški za zbiranje komunalnih odpadkov povečali za osem odstotkov, za zbiranje bioloških pa za 11 odstotkov.  To v povprečju nanese na slabega pol evra mesečno več za komunalne odpadke in 0,76 evra več za biološke odpadke, je pojasnil direktor družbe Saubermacher - Komunala, ki na podlagi koncesije izvaja dejavnost na območju MOMS, Drago Dervarič. 

Kljub očitkom Petrijana, da elaborat za ceno zbiranja odpadkov v tem trenutku "ne pije vode", predvsem zaradi tega, ker so cene pogonskih goriv bistveno nižje, je bil, po pojasnilih Dervariča, dvig cen sprejet. Podobni pomisleki so se pojavljali glede eloborata cene za pitno vodo, saj je bil predviden dvig cene za dobra pol evra ne mesec, iz naslova vodarine in omrežnine. Tudi ta nepopularen ukrep, kot so ga opisali, so mestni svetniki podprli.

"Na letni ravni smo občankam in občanom stanjšali denarnico za okoli 30 evrov,"  je opozoril Šadl, Jevšek pa je priznal, da pri takšnih ukrepih "župan vedno izgubi, saj ne gre za prijetno nalogo, ampak nujno".

Komunali ostane dobiček, pobuda glede varde

V nadaljevanju so mestni svetniki sprejeli še letno poročilo javnega komunalnega podjetja Komunala in predlagani sklep direktorja Štefana Cigana, da dobiček Komunale v višini dobrih 91 tisočakov ostane nerazporejen. Petrijan je sicer predlagal, da bi polovica ostala v javnem podjetju, druga polovica pa šla v proračun občine, a svetniki sklepa niso podprli.

Svetniki so podali še soglasje glede določitve cene storitve pomoč družini na domu in določitvi subvencioniranja cene storitve pomoč družini na domu za leto 2020. Ugotovljeno je bilo namreč, da je prišlo do pocenitve, občina bo tako manj plačala izvajalcu storitve Domu starejših Rakičan.

Pri kadrovskih zadevah so svetniki podprli predloge kandidatov za sodnike porotnike Okrožnega sodišča v Murski Soboti, v točki, kjer svetniki podajajo predloge in pobude, pa je Zoran Kos v imenu svetniške skupine LMŠ županu Jevšku izročil pobudo glede delovanja varde na območju občine.

Kot je poudaril, imamo profesionalno policijo in vojsko, zato nasprotujejo paravojaškim skupinam, ki niso v skladu z zakonodajo.

Dvig cen storitev Saubermacher-Komunale
Oblikovanje cene storitev javne službe oskrba s pitno vodo v Mestni občini Murska Sobota
Poslovanje Komunale v letu 2019

S spleta

Komentarji (32)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
SOBOČANCI KJ… (nepreverjen)

Do kdaj bo še šlo tako naprej, samo dvigovanje položnic, koliko se rabi toliko se dvigne, denar se pa dobesedno meče stran naprimer Slovenska ulica kjer se polagajo grobe kocke ki za hojo z žensko obutvijo sploh ni primerno.
Gramoznica je naenkrat postala jezero in prioriteta Sobote je od gramoznico napraviti plovno vodo, pijtam se če se je vsem zmešalo.

Karl Marx (nepreverjen)

Zdaj pa vij pametni novinari in sodniška stroka povejte če je un bil zaslišani kak priča, ka je te un?? Je sodnik ali pač ena priča, ki v službe opravlja posel sodnika. Tu je pa bil kak zaposleni kraja ge se je zgodo dogodek nej pa kak sodnik. In ne pametujte ka je napadno sodnika, napadno je pričo. Gluposti napad na svobodno sodstvo itd, bedarije.
Incident je bil kak vsaki duge napad na človeka in za tau se more tak tude sankcionerjrate. Novinarske ptice pa samo zdigavlete branost in svajuvlete lidij, no seveda ker je priča po poklici pravnik in zaposlen kak sodnik je to takoj napad na svobodno sodstvo jaoo. Bogi na ume. Tu bi naj tej pravni stručkoje razvozljali ka je un v tun primeri..

In reply to by SOBOČANCI KJ… (nepreverjen)

zoro05

Jebi ga plovni režim, on de meu svojo smer?

In reply to by SOBOČANCI KJ… (nepreverjen)

dwarves (nepreverjen)

Tak je to gda si neizobraženi lolo pa se ne pozanimaš od ge je prišo pejnez za ureditev Slovenske ulice. Ali nema veze, glavno ka se na pamet neka brezveze sere po interneti.

In reply to by SOBOČANCI KJ… (nepreverjen)

srtyty (nepreverjen)

SD to ste volili v Soboti, zdaj placajte. Evri krozijo. budale.

In reply to by SOBOČANCI KJ… (nepreverjen)

Gost736 (nepreverjen)

Vsi gnes na trg zmage ob 19, proti represiji, proti Jevšku, Janezu, vsem ki nas že 30 let nategujejo!!!

In reply to by SOBOČANCI KJ… (nepreverjen)

Zuzu (nepreverjen)

Koga brigajo tile lokalni impotentnezi in njihovo pregovarjanje o nepomembnih zadevscinah, ko nam pa drzavni voditelji vodijo ekonomijo v propad zaradi viroze!

sejok (nepreverjen)

Samo bedaki se brigajo za druge, v svoji hisi pa imajo kaos.

In reply to by Zuzu (nepreverjen)

prekmurec75 (nepreverjen)

Jevsek pusti pri miru vardo ker ti nesmeta lahko te doleti prometna nesreca

PUSSI (nepreverjen)

čuj
a je tebi zopet bik v glavo prdnil

In reply to by prekmurec75 (nepreverjen)

Df.. (nepreverjen)

Ne me basat..televizija radio poroča da bo vse svoje zaposlene prekvalicifirala in zaposlila kot švelje..pravijo ka majo iglo pa konec v svojih rokah..
Sem zelo vesel da se odpirajo nova delovna mesta..

Zuzu (nepreverjen)

Gorenc za 10, Cipot-a ste šinfali in je podal za Evro gol Maroši, vsi goli Mure so bili Evro goli in ob pravem času !!!
Mura tako naprej, zdaj se delno tudi vidi, ka lejko Šimudža gor dene kakšno koli postavo Mure in dečki špilajo za dres Mure !!!
Ge bi lejko kujpo NK Murino zastavo, ka bi đal gor na Telekomovo sojo z optikof pred ižof, mogoče do te drujgič prenašale Tekme ?

In reply to by Df.. (nepreverjen)

inokss (nepreverjen)

EVO, IDEJO POLOZNICE GOR:)

ewe.. (nepreverjen)

kdo ze vodi obcino MS?

In reply to by inokss (nepreverjen)

ne vem kam to pelje (nepreverjen)

Ti svetniki so tam zaradi sejnin .Vsi povprek melejo in nasprotujejo na koncu pa vse sprejmejo ,ker eni sploh tam ne upajo skašljati . To ,da imamo tako drago je sramota

zoro05

Ja svetniki, klumate pa pejneze vličete. Na cintoraj koncesija Komunale, položnice polovico višje, klumale ste, kelko ste za tou v žepko doubele ali spite na seje, kda se odloke sprejmejo. Sran vas boj svetnike.

Plovni režim,! San bil na kmešnici, kda si nej znau za njo, zaj mi določeš ge mo plavo, SRAMOTA. PLOVNI REŽIM. Sramota, ka je do zdaj nej dobro bilou? Smo se plavalci vkup zaletavale, pa na trnek obesili, san tude nej z električnin čunon nikoga povozo. Ja naj nan za plavanje črto naprave, kak za profesionalne tekmovalce v bazeneh.

Sama žalost zadnje čase v toj našoj Sobote
Položnice pa gor, pa zdigavate Komunalo, se pitan, što ma od tan korist. Na kamešnici red, kopališče pa zaprle, se mi zdi nesramno, če glij ne oden na kopališče, ka je bila voda na kamešnici, toplejša, brezplačna, no kak dugo, pa de pa Komunala kasejrala :-)

In reply to by ne vem kam to pelje (nepreverjen)

Lp890 (nepreverjen)

Pizda van materna občinska. Crknite svinje.
Da keroga od občinarov srečan lejko pričakuvle eno šamarčino od mene. Kurve pri koriti. Proklete župan pa vsi njegovi podporniki.

. (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

daj daj ka pa bos napravo mas dosta prireditev itd , ge se nahajajo itd nej samo en občinske ;)

In reply to by Lp890 (nepreverjen)

dwarves (nepreverjen)

San se pelo pred pou vore mimo občine pa san nej vido nikoga ka bi molotvke meto na zgradbo, niti ka bi što kak koli drugače protestejro in izkazuvo svojo nestrinjanje z občinsko politiko. Isto takši goubec si kak ovi ka cvilijo sakši den proti maskan, te jih pa tak verno nosijo na goubci ka te srat stisne. Počakan še do vutro vgojno pa še ednouk preverin, če te heroji mogouče vgojno pred občino galamo delali.

In reply to by Lp890 (nepreverjen)

goostt (nepreverjen)

Zoran Kos v imenu svetniške skupine LMŠ županu Jevšku izročil pobudo glede delovanja varde na območju občine. Vas je strah VARDE ??

dwarves (nepreverjen)

Nej nas je strah..... SRAM nas je!

In reply to by goostt (nepreverjen)

siokee (nepreverjen)

tej LMS tou so tudi eni zgrablenci. Naj se raje za slovensko vojsko brigajo, da jim bo boljse, nej ka so proti slovenskim fantom v lastni vojski. Izdajalci.

In reply to by goostt (nepreverjen)

zoro05

Ja svetniki, klumate pa pejneze vličete. Na cintoraj koncesija Komunale, položnice polovico višje, klumale ste, kelko ste za tou v žepko doubele ali spite na seje, kda se odloke sprejmejo. Sran vas boj svetnike.

Plovni režim,! San bil na kmešnici, kda si nej znau za njo, zaj mi določeš ge mo plavo, SRAMOTA. PLOVNI REŽIM. Sramota, ka je do zdaj nej dobro bilou? Smo se plavalci vkup zaletavale, pa na trnek obesili, san tude nej z električnin čunon nikoga povozo. Ja naj nan za plavanje črto naprave, kak za profesionalne tekmovalce v bazeneh.

Sama žalost zadnje čase v toj našoj Sobote
Položnice pa gor, pa zdigavate Komunalo, se pitan, što ma od tan korist. Na kamešnici red, kopališče pa zaprle, se mi zdi nesramno, če glij ne oden na kopališče, ka je bila voda na kamešnici, toplejša, brezplačna, no kak dugo, pa de pa Komunala kasejrala :-)

zoro05

Ja svetniki, klumate pa pejneze vličete. Na cintoraj koncesija Komunale, položnice polovico višje, klumale ste, kelko ste za tou v žepko doubele ali spite na seje, kda se odloke sprejmejo. Sran vas boj svetnike.

Plovni režim,! San bil na kmešnici, kda si nej znau za njo, zaj mi določeš ge mo plavo, SRAMOTA. PLOVNI REŽIM. Sramota, ka je do zdaj nej dobro bilou? Smo se plavalci vkup zaletavale, pa na trnek obesili, san tude nej z električnin čunon nikoga povozo. Ja naj nan za plavanje črto naprave, kak za profesionalne tekmovalce v bazeneh.

Sama žalost zadnje čase v toj našoj Sobote
Položnice pa gor, pa zdigavate Komunalo, se pitan, što ma od tan korist. Na kamešnici red, kopališče pa zaprle, se mi zdi nesramno, če glij ne oden na kopališče, ka je bila voda na kamešnici, toplejša, brezplačna, no kak dugo, pa de pa Komunala kasejrala :-)

w234 (nepreverjen)

Drago Dervarič, Saubermaher... tak gniloga pokvarjenoga cloveka, s to pokvarjeno faco (razen pred zeno je pizdolizec)... dalec naokrog nega

313371337 (nepreverjen)

Njegva zena ne vidi ka on dela mimo nje... flirta pa osvaja mlado meso... gda pa ona poleg pa celi pameten... pokvarjenec!

Prekmurski Vard (nepreverjen)

Ka pa Varda in mi Vardi delamo v nasprotju zakona in VARDA NI PARAVOJSKA

Karl Marx (nepreverjen)

Tako je..Jara gospoda so se vrnila z morja in svojih vil..in jovo na novo..udri z novimi kretenizmi. Stlacite si te idiotske maske za katere ni nobenih dokazov da kaj pomagajo nekam..da ne povem kam. To so si zdaj izmislili ker so ob petkih tisti protesti in vecje stevilo ljudi na kupu..in zdaj morajo to vsi trpeti. Mislim..isto kot takrat..cela drzava ni smela v drugo obcino zaradi medijev ki so lovili sprehajalce v Portorozu.

fonzekk (nepreverjen)

Izgleda, da niste gledali seje. Predstavili so načrte, kako bodo pozidali nekdanjo soboško vrtnarijo z glomaznim objektom Vodarna in zgradbo za ZOTK-o. Nekdanji župan Slavic jim je lepo razložil, da je to še edini relativno prost zemljiški kompleks (skupaj z objekti Komunale, ki jih lahko tudi preselijo kam drugam) in , da je treba dobro premisliti, kako načrtovati njegovo izrabo v celoti za bodoči razvoj mesta. Vodarna spada k glavnima črpališčema Krog ali Črnske meje, za ZOTK pa se tudi v mestu najdejo proste zgradbe. Če se bo zadeve reševalo drobnjakarsko, je lokacija izgubljena. Zverova argumentacija, da gre s tem objektom za čisto vodo za sobočance je brez veze. Poglavitne analize vode delajo pooblaščeni laboratoriji, laboratoriji, ki jih načrtujejo v Vodarni pa so lahko kjer koli v mestu. Učilnica? Za kaj le? Skratka: v predel Sobote, ki je športno rekreacijski za vse sobočance, to ne paše. Tja naj umeščajo športno rekreacijske in turistične vsebine.

S-love-nija (nepreverjen)

Se popolnoma strinjan! Dokler te volili komuniste samo van naj zdigavlejo položnice. Meni je nej problem ge man puno pejnez, vi pa ka sakši evro gledate pa gledajte volilne listke drugič, pa tan ge piše SD, tö sploj ne gledajte če ščete ka van kakši evro več ostane. Van toplo priporočan.

inokss (nepreverjen)

KA SE PA DOGAJA GLEDE LEKARN?
SOBOTAINFO, VCASIH STE PISALI O TON VSAKI 5 CLANEK...
ZAKOJ VSE TIHO??? KA SE DOGAJA!!??

PO DRUGI STRANI PA PFUJJ, PALIK VECJE POLOZNICE

borja (nepreverjen)

'Super' pogruntavščina župana in vseh, ki so pri tem sodelovali - te granitne kocke ne bodo v napoto samo ženskam, ki nosijo obuvala z visoko peto, ampak tudi mamicam, ki bodo v vozičkih potiskale dojenčke, poleg njih se je prej lahko starejši bratec ali sestrica poganjal/a s poganjalcem, rolal/a, kotalkal/a, peljal/a s skirojem ali otroškim kolesom... kako bo to sedaj izvedljivo, si težko predstavljam. In prav tako invalide, ki že sicer težko hodijo, kaj šele tiste z berglami in/ali s pomočjo hojice... Kaj so oni za 'smetano' drugorazredni občani?

Končno pa je bila Slovenska ulica že pred leti lepo urejena, na desni strani (kjer je med drugim Šoping, pa Urarstvo, nekdanja 'Podmornica'...) je dovolj prostora tako za druženje, sprehode, sedenje na klopeh, kafiče... vse to smo že imeli in tako bi naj ostalo, denar bi se pa naj porabil za mnogo potrebnejše zadeve.

Kar se svetnikov tiče: 'nasprotniki' so v manjšini in naj so še tako proti čemu, jih županovi privrženci in romski svetnik vedno preglasujejo.

Že dolgo se sprašujem, a je Murska Sobota samo Slovenska ulica, Expano in krožišča? Ni je ulice v mestu, ki ne bi bila potrebna asfaltne prevleke (z izjemo dveh, treh, ki so jih uredili), pločniki so obupni, večina njih itak neurejenih ali jih sploh ni... Asfaltna podlaga med bloki na Štefana Kovača ulici, Stari ulici, Vrtni ulici... ni za gledati, kaj šele hoditi in voziti se po njej. Tisti dve ozki poti, ki vodita do vrtca Gozdiček, nista vredni svojega imena. Luknja na luknji, luknja ob luknji.

Dvorišče ne od hiš na Cankarjevi ulici - eni od pomembnih in prometnih vpadnic v naše mesto - je založeno z odpadom skoraj bolj, kot Dinos... In to vsakodnevno že lata in leta gledamo ne samo meščani, ampak vsi, ki se vozijo na tej relaciji. Le kaj si mislijo o tem? Ne vem, če je kje v najbolj zakotni vasi (pa naj mi tisti, ki živijo na vasi, oprostijo, nič slabega ne mislim, nasprotno: marsikatera vas je po urejenosti lahko za vzgled moji Soboti!) najti kaj podobnega.

Igrala, ko odslužijo svojemu namenu, enostavno odstranijo, namesto, da bi jih redno vzdrževali, če pa so že odslužila, pa postavili nova, saj je marsikateremu otroku igranje na njih skoraj edino razvedrilo.

Klop, čisto enostavna, toliko, da sedeš in si odpočiješ, bi lahko bila v vsaki ulici vsaj ena. Pa nadstreški na postajališčih za Sobočanca... pa še marsikaj. Vse to je Murska Sobota.

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice