Sedme lokalne volitve v samostojni državi so za nami. Komu smo Pomurci zaupali vodenje naših občin v prihodnjih štirih letih?

Volivci v 212 slovenskih občinah smo na lokalnih volitvah včeraj glasovali za župane in člane občinskih oziroma mestnih svetov, v občinah, ki imajo ustanovljene ožje dele, pa so hkrati potekale še volitve v svete krajevnih, vaških in četrtnih skupnosti.

V Sloveniji se je odprlo približno 3200 volišč in volivci so svoj glas lahko oddali do 19. ure, ko se je zaključil tudi volilni molk. Podatki Državne volilne komisije kažejo, da je do 19. ure v Sloveniji glasovalo skupaj 850.079 volivcev oziroma 49,97 odstotka volilnih upravičencev.

V Murski Soboti brez presenečenj  

Po dvajsetih letih sta se v Murski Soboti za županski stolček potegovala dva kandidata, Aleksander Jevšek iz vrst SD-ja in Bojan Petrijan iz SDS. 

Po najnovejših podatkih je Jevšek zbral 74,23 odstotka glasov, Bojan Petrijan pa 25,77 odstotka.    

Stari novi župan Jevšek pravi, da sta se v tej volilni tekmi pravzaprav udarili dve različni politiki. »Moj protikandidat je zastopal politiko razdora in prepira, ki je pri ljudeh vzbujala nemir in negotovost. Politika, ki jo pa mi zastopamo, pa je politika optimizma, ki kaže na to, da se v Murski Soboti lahko marsikaj naredi.«

Petrijan, sicer razočaran nad rezultatom je prepričan, da Murska Sobota z zmago Jevška ne bo mesto presežkov. »Program je porazil aktualnega župana, župan pa je porazil volivke in volivce.«

V Ljutomeru Karba proti Karbi

V petih od skupno 27 pomurskih občin se je za županski stolček potegoval le po en kandidat in izid je tako bil znan že vnaprej. Volitve so se brez presenečenj in sprememb odvile v občinah Dobrovnik, Hodoš, Križevci, Razkrižje in Velika Polana, kjer bodo župansko funkcijo še naprej opravljali Marjan Kardinar, Ludvik Orban, Branko Belec, Stanko Ivanušič in Damijan Jaklin.

Drugod je bilo pestreje, še posebej zanimivo bo v Ljutomeru in Lendavi. V Ljutomeru se obeta drugi krog, v katerem se bosta pomerila aktualna županja Olga Karba in novinar Dejan Karba. Karba je za drugi krog bil hud boj s kandidatom SMC Andrejem Vršičem, ki ju je ločilo le nekaj glasov. Lendava bo po šestnanjastih letih dobila novega župana, a šele v drugem krogu, v katerem se bosta po do sedaj preštetih glasovih pomerila 28-letni Dejan Süč in kandidat desnice Janez Magyar. 

Zanimivo bo tudi v občini Radenci, kjer se drugi krog obeta med publicistom in raziskovalcem polpretekle zgodovine Romanom Leljakom in Emilom Šmidom iz vrst SD-ja.

Po doslej zbranih podatkih se bodo na volišča znova odpravili občani Radencev, Apač, Turnišča, Cankove, Ljutomera, Tišine, Gornje Radgone in Lendave.

Zmagovalce posameznih občin si oglejte v spodnjih grafih:

S spleta

Komentarji (13)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
krščen matiček (nepreverjen)

pa naj jeralva v turnišči zdaj pokaže, kdo ima koga v želodcu

12435465768798 (nepreverjen)

Na Pušči velki kiks v Ksu vsi ne pismeni >uh zelo negativno razmišljanje nesposobni brez vizije v nadalnjem to de najslabša Ks v zgodivini.

Blef.. (nepreverjen)

Ne razmen komentara.. Ka ma veze za pusco?? Vejpa vec kak pou sobote je jevska volilo.. Mi prosen razlozes.. Ka vec nvn ge je glava ge je rep..

In reply to by 12435465768798 (nepreverjen)

Slovenijaaaa (nepreverjen)

Koncno smo se resili Vesne JZ!

smrkci (nepreverjen)

To mi nič ne pomeni,mislim kdo je župan ali županja itak se za mene nič ne spremeni še slabše bo ampak se tega volivci ne zavedajo,ker so sedaj omamljeni od volitev,ko se stanje umiri še takrat se bodo volivci zavedali kakšen drek so izvolili isto kot politike se vidi kako vlada propada.Narod si bo sodbo pisal sam in to je resnica ampak je narod res glup ko kurac.

Puconski (nepreverjen)

Puconski SD, nej vam je jasno ka telo smrdi pri glavi.
100% bi dobili, če bi drugo vodilno garnituro meli!

proizvodnja (nepreverjen)

Čestitka zmagovalcem volitev. Pregovor pravi volilci imajo vedno prav! Mene bolj preseneča, da ljudje volijo z mislijo glavno, da je naš. Ni važno ali je kaj naredil, je v kašnem postopku glavno, da mediji o njem lepo pišejo, kako sposoben je, če je to res ali ne. Danes moraš lepo govoriti, kaj boš naredil in tako si varen štiri leta, da vedriš na občini.
Glede občinskih svetnikov bi rekel, da so bolj županom v breme, kot da jih poslušajo (na papirju je lepo razdeljeno). V večini primerov župani tako delajo po svoje.

S M (nepreverjen)

PUCONSKI kaj koga briga STRANKE pomembno je kaki človek je jebeš stranke. Jas bi STRANKE vse okinil

pozorni (nepreverjen)

Pa ge ste njali pamet volilce v petrovskoj občine. Pa ste potrdile samovšečnoga, zapravlastoga sončnega krala, štere včasik san sebi ne vörvle. Čestitan!

murska55 (nepreverjen)

Ja naša uboga Vesna ,a kaj si se pa zamerila svojim vaščanom občine Turnišče , saj če gledamo na lepoto in delo županje si bila res dobra in pridna v svoji občini.

instruktor mat… (nepreverjen)

sem slišal iz dobro obveščenih krogov
da se bodo vse občinske službe preselile v puščo
tako bodo končno med sebi enakimi
v Soboti pa se bodo znebili golazni

beltincar (nepreverjen)

Da mas za podzupana pokvarjenca in lovca na denar , volitev ne mores zmagati, se svojo mater bi zatajo za denar !!!!!!!!!!

homosapiens id… (nepreverjen)

Ka za idiota non stop lepi to spletno delo gor! Ga nemrete zbanati?
Te je direktno za zaprejti oddelek. Si pa mislin, šteri je!

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice