Preverili smo, ali bo Božiček letos obiskal tudi zaposlene v pomurskih podjetjih in kaj se skriva v njegovi vreči.

December je tukaj in z njim praznični čas, ko potrošniki široko razpremo denarnice. Pa jih bodo v izboljšanih gospodarskih razmerah tudi delodajalci? V podjetju LTH Casting, kjer so po podatkih Financ predvidene najvišje božičnice letos, vsekakor.

Škofjeloška tovarna ulitkov bo namreč kljub spremenjenim razmeram na trgu avtomobilske industrije več kot 1.800 zaposlenimi izplačala po 2.650 evrov.

Skoraj 400 evrov višja kot lani bo medtem božičnica, ki jo bo 19. decembra izplačal farmacevt Krka. Redno zaposleni in sodelavci, ki delajo prek kadrovskih agencij, bodo tako prejeli 1.700 evrov bruto. Šest dni prej se bodo darila razveselili v podjetju Lek, kjer se tako redno zaposlenim kot sodelujočim prek agencije obeta nakazilo v višini 1.350 evrov bruto. Oba farmacevta svojima ekipama sicer izplačujeta tudi nagrade za uspešnost.

Višje kot lani bodo božičnice tudi v industriji. Večina podjetij z Managerjeve lestvice Top 101 bo izplačala nagrade, čeprav so vodstva o natančnih zneskih pretežno skrivnostna. Prav tako bodo nagrajevali trgovci. V Lidlu bodo s 410 evri bruto decembra izplačali 55 odstotkov večje nagrade za poslovno uspešnost kot lani, Hofer pa bo, kot je že lani, delavce nagradil z 240 evri bruto.
 

V uredništvu Sobotainfo smo medtem preverili, kakšne bodo praznične nagrade v pomurskem gospodarstvu. Podjetja smo povprašali, ali bodo svoje zaposlene razveselili z božičnicami, trinajsto plačo oziroma letnimi nagradami, kolikšna bo njihova vrednost ter kdaj naj bi jih delavci prejeli.

Le redka pomurska podjetja razkrila višino božičnice

Novinarska vprašanja smo naslovili na skupno 15 vidnejših podjetij v regiji, a je konkretnejše odgovore ponudila le peščica. Kot razlagajo v ljutomerskem podjetju Cleangrad, so zaposlene za poslovno uspešnost že nagradili minuli petek, ko so izplačali vsakemu po 600 evrov. Ostale nagrade bodo najbolj zaslužnim sodelavcem izplačane januarja.

Podobno kot lani bo proizvajalec kovinskih konstrukcij tako razdelili še približno 100.000 evrov, pri čemer bodo sami zneski in število prejemnikov odvisni od konkretnih rezultatov. 

Izredna izplačila ob koncu leta se obetajo tudi v dobavitelju opreme za varjenje in rezanje Virs, kjer nagrade najboljšim sodelavcem izplačujejo večkrat med letom:

 »O konkretnih številkah je nehvaležno govoriti. Nagrade ne bodo enake za vse zaposlene, saj si nekateri sodelavci zaslužijo več. Na letni ravni znaša vrednost nagrad, ki jih razdelimo med letom in ob koncu leta, približno za eno in pol mesečne mase plač,« pojasnjujejo v lendavskem podjetje ter dodajajo, da je zadnje nagrajevanje sodelavcev predvideno 15. decembra, sočasno s plačo.

Da bodo izplačali božičnice, zagotavljajo še v podjetju Farmtech. Nakazila naj bi predvidoma stekla v drugi polovici decembra, a višine zneskov v ljutomerski družbi ne razkrivajo. 

V podjetju Elrad so po pojasnilih pristojnih sklenili zaposlenim ob že izplačanem maksimalnem regresu letos nameniti tudi božičnico, vendar njena višina še ni določena. Izplačana bo skupaj s plačo za november, torej 13. decembra.

V podjetju Pomgrad medtem pojasnjujejo, da na nivoju skupine načrtujejo izplačilo božičnice, vendar o točni višini ter času izvedbe plačila trenutno ne morejo govoriti, iz podjetja Reflex pa so sporočili, da odločitev še ni bila sprejeta.

V podjetjih Varis in Artex podatkov z javnostjo ne želijo deliti. Skrivnostni so še v podjetjih Arcont, Carthago, GMT, Medicop, Pomurske lekarne in Lušt, kjer se na naša poizvedovanja niso odzvali.

Božičnica oziroma 13. plača lani četrtini zaposlenih 

Sicer pa spomnimo, da je konec leta 2018 izredno izplačilo prejela približno četrtina, natančneje 23,2 odstotka vseh zaposlenih oseb v Sloveniji. V povprečju je ta prejemek znašal 667,04 evra. Poudariti seveda velja, da vsa nakazila delodajalcev ob koncu leta niso obravnavana enako:

  • Božičnica je za razliko od 13. plače zaposlenim praviloma izplačana kot nagrada. Kot taka v nasprotju s plačo ni všteta v pokojninsko osnovo, temveč je obravnavana kot drugi prejemek. Hkrati božičnico praviloma izplačujejo v enakih zneskih za vse zaposlene. 
  • 13. plača je medtem del plače, zapisana v kolektivni pogodbi in izplačana na podlagi uspešnosti poslovanja, pojavlja pa se lahko tudi v nedenarni obliki.

S spleta

Komentarji (21)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Ttt (nepreverjen)

To so.... To so.... To so....., Preverite kje......preverite kaj..... Preverite kako.... Saj ni res pa je,.... Saj ni res pa je...... Pa kje jemljete te naslove??!!??

A (nepreverjen)

Žuta štampa ... samo za klikanje na članke.

Realistslovenski (nepreverjen)

Kaj pa turisticna podjetja niste preverili? kjer bodo za praznike ko, se bodo vsi drugi nazirali in opijali najbolj delali?

JordanKing23 (nepreverjen)

SB M.Sobota 13 plača kot v Avstriji

A79 (nepreverjen)

Eni zaposleni se skozi celo leto nagrajujejo.... vodstva recimo, za vse druge velja finančna sanacija.

Fereiiii (nepreverjen)

Mislim da podjetje katero dobavlja trgovinam kruh in je znan kot šef in velik boss lovcov pomurja ..>Je spet zatajil božični prispevek????glavno da je njegova rit na toplem in žep poln ...če ba že bo je to pljunek v morje 130€...

vedilo... (nepreverjen)

Pogrešam na seznamu Panvito, ki dobi nekaj milijonov kmetijskih subvencij za nič dela. So pa škrt do svojih delavcev.

gost2021 (nepreverjen)

v panviti niste preverili

Hahah (nepreverjen)

Kaj pa Pavlinjekovi še vedno svojin delavcon dajejo bone za roto trgovino kao božičnico?

Mo (nepreverjen)

Ja malo smejno, ali bar nekaj se dobi nej kak enii ka ne dobijo nikaj,nej tak?

In reply to by Hahah (nepreverjen)

Mo (nepreverjen)

jebeš ti te bone

In reply to by Mo (nepreverjen)

Mo (nepreverjen)

Ka pa eni ka celo leto dobro delajo,firma močna,dosta pejnez pa nemrejo nanč 100,200evrov dati?

In reply to by Mo (nepreverjen)

M.S. (nepreverjen)

Res je če pa greš na bolniško pa ne dobiš nič!
V pisarni pa dobijo lepo božičnico za nas pa ni!
Sramota

In reply to by Hahah (nepreverjen)

Iiiii (nepreverjen)

Arcont... Nebo dal nista... Preverjeno

Pijen rad (nepreverjen)

Jaz si bon letos dal sam 13.plačo in sicer tako,da bom šel na banko in si prenakazal iz prihrankov od socialne v denarnico 500€,te pa jih bon zapil za te novoletne praznike.Nazdravje pa srečno vsen skupaj.

Fainšček Ekolog (nepreverjen)

To je isto kak če bi pejneze v grabo vrgel. Bedak

In reply to by Pijen rad (nepreverjen)

febo m (nepreverjen)

Vsi se veselijo nekšne božičnice in 13 plače .Ne vejo pa ,da njim to delodajalci čez leto vsak mesec odtrgajo da sami ne vedo kje in po tem njim izplačajo češ kot nagrado .Praktično pa je to delavčev lasten denar .

Fainšček Ekolog (nepreverjen)

To je isto kak če bi pejneze v grabo vrgel. Bedak

In reply to by febo m (nepreverjen)

gostja111 (nepreverjen)

Pa te prispevek ste že 3× objavili.

Press (nepreverjen)

Kelko pa vi novinarji dobite božičnice?

Gost2020 (nepreverjen)

Polanič hoče dokazat da Panvita dela z izgubo in niti centa noče dati delavcem, zato pa mu dobri delavci oddidejo, ne spoštuje delavce

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice