Soboška občina išče partnerje za energetsko sanacijo 13 zgradb.

Energetska učinkovitost je med stroškovno najefektivnejšimi ukrepi za zmanjševanje emisij toplogrednih plinov in povečanje rabe energije iz obnovljivih virov. 

Po podatkih Ministrstva za infrastrukturo poraba energije stavb predstavlja kar 40 odstotkov skupne porabe energije v Evropski uniji. 

Energetska sanacija stavb je zato potrebna predvsem pri energetsko potratnih stavbah, v katerih prihaja do velikih toplotnih izgub. Slednje v primeru slabe izolacije lahko znašajo tudi tretjino vse potrebne toplotne energije. 

Glede na možne prihranke so prenove predvsem starejših zgradb smiselne in pomembnejše energetske sanacije se v prihodnjih letih obetajo tudi Murski Soboti.

Mestna občina Murska Sobota je na Portalu eJN in Portalu javnih naročil minuli torek objavila predhodno informativno obvestilo oziroma javni poziv promotorjem k oddaji vloge o zainteresiranosti za izvedbo projekta energetske sanacije več objektov v njeni lasti.

Občina išče partnerje za energetsko sanacijo 13 zgradb

Predmet poziva je iskanje promotorjev oziroma potencialnih zasebnih partnerjev, ki bi z izvedbo javno-zasebnega partnerstva financirali in izvedli ukrepe učinkovite rabe energije ter s tem omogočili večji prihranek.

Kot so zapisali na občini, s projektom zasledujejo cilj učinkovite rabe energije; zmanjšanje stroškov ogrevanja, porabe električne energije in porabe vode.

V okviru javno-zasebnega partnerstva naj bi predvidoma sanirali naslednje zgradbe:

Javni objekti:

 • Osnovna šola III in Osnovna šola IV Murska Sobota
 • Osnovna šola Bakovci
 • Podružnična šola v Krogu
 • Vrtec Murska Sobota, enota Urška
 • Galerija Murska Sobota
 • Ljudska univerza Murska Sobota

Spomeniško zaščiteni javni objekti:

 • Osnovna šola I
 • Osnovna šola II
 • Mestna uprava Murska Sobota – Delavski dom: mestna uprava, UE in sejna dvorana
 • TVD Partizan – Sokolski dom
 • Grad Murska Sobota
 • Grad Rakičan, RIS Dvorec Rakičan
 • Nekdanji CSD Murska Sobota

Cilj je celovita energetska sanacija čim večjega števila omenjenih objektov in znižanje stroškov njihovega obratovanja, a promotorji lahko predlagajo tudi morebitne druge objekte v lasti soboške občine, za katere ocenjujejo, da bi bili primerni za obravnavo.

Računajo na evropska sredstva

Realizacija projekta je sicer predvidena v obdobju največ 15 let, pri čemer soboška občina računa tudi na sredstva EU in Republike Slovenije v sklopu javnega razpisa za sofinanciranje energetske prenove stavb.

Razpis je odprt do vključno 25. oktobra letos, vsi promotorji, ki bodo oddali vloge, pa bodo vabljeni, da se udeležijo predstavitvenih sestankov, po katerih bo občina v primeru izkazanega interesa s strani zasebnih partnerjev, izvedla javni razpis. 

S spleta

Komentarji (9)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
k... (nepreverjen)
klantoš (nepreverjen)

Dajte se ednok zresniti! Što je do zdaj uporablo tej objekte in kasiro naj jih sanera.. Najbokše, ka mo pejnaze zbirali mi navadni, drugi do pa to koristili. 30.let po socializmi, enim itak nej jasno, ka živejmo v gnilom kapitalizmi. Pa nej mi zdaj tupiti,kak je zdaj fajn, da je večina zapufana do smrti, srmakov pa duže več.

.... (nepreverjen)

na 3 oš imajo deca prek32 stopinj v učilnici. Po zakonu učitelj ne bi smel delati v takšnih pogojih, deca pa še menje.

In reply to by klantoš (nepreverjen)

.... (nepreverjen)

Janković bi za takše stvari evropska sredstva ponuco, za to bi naj bila namenjana, ne za smerokaze po fazaneriji.

In reply to by .... (nepreverjen)

Mun (nepreverjen)

Klantoš ka te je vton časi žena zapistijla, prejšnjon sistemi si jo mel pa to mlado?

vladop (nepreverjen)

Kdaj se bo mestna občina M,S, tudi potrudila za ukinitev spomeniškega varstva blokov na ulici Št.Kovača M.S.ker dosedaj nemoremo napraviti fasade z dobro izolacijo (ENERGETSKO OČINKOVITO ) sedaj porabimo 30% več energije za kurjavo brez toplotne izolacije !

Bindi (nepreverjen)

Upam, da bodo objekte izolirali od znotraj, ker je fasada pomemben arhitekturni element. Kot vidim, pa pri nas se za kaj drugega kot stiropor niso slišali, ki drži samo dobrih 30 let, potem se spremeni v kašo. Gorljiv je. Odsvetuje ga vsak, ki ima kaj pojma, očitno potrebujemo požar kot v Grenfellu. Pri nas pa niti ne znajo delati fasad, vidim nekaj let stare fasade, sive od vlage, ker so narobe narejene. Zato upam, da se bodo kulturno zaščiteni objekti delali pod vodstvom ZVKD.

trollbusta (nepreverjen)

15 let de namenjenih tomi projekti?? vij ste nej normalni. to je doba, v keroj bi se investicija že zdavnaj mogla povrnoti. okna pa izolacijo nucajo, to je vse.

Oskodovanje ja… (nepreverjen)

... ali po domace: KRAJA na racun davkoplacevalcev

Starejše novice