Pomurska gospodarska zbornica je na 26. letni konferenci Pomurskega društva za kakovost, podelila priznanja Pomurske gospodarske zbornice za inovacije 2020.

Pomurska gospodarska zbornica letos že devetnajstič zapored nagrajuje najboljše inovacije pomurske regije. Priznanje predstavlja najvišje priznanje inovativnim dosežkom pomurskih podjetij in njenih inovatorjev in s tem promocijo inovativnosti v Pomurju in širše. 

Na letošnji razpis je v razpisanem roku prispelo devet vlog, ki jih je strokovna komisija pod vodstvom Saše Štraus v skladu z veljavnim pravilnikom o podeljevanju priznanj inovacijam pregledala in ocenila, ter podelila eno bronasto, štiri srebrna in štiri zlata priznanja

Prejemniki zlatih priznanj so:

Podjetje Roto -  PE čoln, izdelan po postopku rotoliv tehnologije

FOTO: PGZ

ROTO 450 je hiter in kompakten čoln z večstransko uporabnostjo. Njegova velika prednost je, da je v celoti izdelan v enem kosu po rotacijskem postopku v 3-slojni tehnologiji. To mu zagotavlja izjemno togost kljub nizki teži, veliko nosilnost in majhno občutljivost na udarce. Zaradi dovršene oblike in unikatnega načina izdelave, je izjemno enostavno vodljiv ter okreten, rezultat vsega navedenega pa je velika varnost in sigurnost pri sami plovbi. 

Podjetje Paradajz - papirnata vrečka iz vlaken, pridobljenih iz stebel rastlin paradižnika     

FOTO: PGZ

Izdelali so vrečka iz papirja, ki so ga pridobili iz vlaken stebel paradižnika lušt. Stebla paradižnika vsebujejo celulozna vlakna, ki so jih z izbranimi metodami izolirali in iz njih na paprnem stroju izdelali papir. Odpadek je tako postal surovina. Vzpostavil se je cikel krožnega gospodarstva, kjer se predelana surovima ponovno uporabi za produkt z dodano vrednostjo, na koncu pa je vrečko možno kompostirati na domačem kompostniku ali odložiti med odpadno papirno embalažo. 

Podjetje GO4GOAL - inteligentno zasnovane športne nogavice GO4GOAL

FOTO: PGZ

GO4GOAL so inteligentno zasnovane športne nogavice, ki z dodanimi visokotehnološkimi vlakni odlično uravnavajo toploto in vlago nog, se popolnoma prilegajo nogi ter nudijo izredno udobje in odlično oporo stopalu. Natančno oblikovana in skrbno nameščena UltraGrip tehnologija preprečuje drsenje v športnih copatih in tako poskrbi za odlično kontrolo. Za zaščito posameznega dela stopala poskrbi posebna tkanina z inovativnim gostim pletenjem. Nastale so v Sloveniji na podlagi raziskav in strokovnih mnenj različnih strokovnjakov (ortopedov, fizioterapevtov, strokovnjaki za tkanine) in športnikov. 

Podjetje Pomgrad - prototip zabojnika za odlaganje nizko in srednje radioaktivnih odpadkov nsrao

FOTO: PGZ

Izdelava in testiranje prototipov odlagalnih zabojnikov za odlaganje nizko in srednje radioaktivnih odpadkov bo za jedrsko varnost ključen element odlagališča Vrbina za podjetje Pomgrad pa pomemben razvojni projekt. Izdelani so bili prototipi zabojnikov velikosti 1,95 m x 3,30 m iz betona visoke trdnosti s predvideno življenjsko dobo 300 let. Za preverbo optimalne rešitve je bil narejen test 40 ton težkega zabojnika s prostim padcem iz višine 30 cm., test prevrnitve in test nosilnosti dvigalnih nastavkov zabojnika. Vsi testi so bili uspešno opravljeni.

Prejemniki srebrnih priznanj so:

  • Cleangrad - vrata z napihlivim tesnilom ATD 100
  • Medicop - varnostne, oblikovne in proizvodne rešitve v vozilu Medico prosaver CR
  • Lek Veterina - inovativni razvoj alternativnih naravnih antibiotikov
  • Arcont - terasa z lesenimi segmenti

Prejemnik bronastega priznanja je:

MMS&SS - proizvodni informacijski portal

Komentarji (8)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Fujd (nepreverjen)

Tu pa jaz res ne vidim inovativnega
Vse kopije Kitajcev

Bagra (nepreverjen)

No tou vse o tebi povej. Ka si že ti izumo???

In reply to by Fujd (nepreverjen)

katy pasojebska (nepreverjen)

tistemu ki je izumil dilda
bi jaz dala
Nobelovo nagrado

In reply to by Bagra (nepreverjen)

realnost (nepreverjen)

Če so to inovacije.... te sem jaz...

In reply to by Fujd (nepreverjen)

lipov list (nepreverjen)

Za nas Pomurce je to inovacija,pa če tudi bi Prekmurci naredili iz muhe slona pa bi bila inovacija za zlato medaljo.

In reply to by realnost (nepreverjen)

Tujec2 (nepreverjen)

Pero opet prvi poraženec... Svalilo € od občine??

Tujec 2 - pijancek (nepreverjen)

jaz pa bi dal nagrado
tistemu
ki je
izumil delo
KAJTI
ko gredo možje na delo
in fejst garajo
se babe doma gonijo
z brezposelnimi

Karl Marx (nepreverjen)

TO JE PA
Das ist niks
KAR TAKO

In reply to by Tujec 2 - pijancek (nepreverjen)

Starejše novice