Natanko pred 25 leti je takratna slovenska skupščina sprejela in še isti dan razglasila novo slovensko ustavo, s katero se je Slovenija od nekdanje nedemokratične države osamosvojila tudi v pravnem pomenu.

Ustava, ki je nastajala več let, glavnina pa je bila oblikovala avgusta 1990, je v skupščini dobila veliko podporo.

Sprejeta leta 1991

Po prvotnem načrtu bi morala biti ustava sprejeta že ob razglasitvi slovenske samostojnosti 26. junija 1991, a ker se takratni politični akterji še niso uskladili o vseh vprašanjih, je bila sprejeta nekaj mesecev pozneje, 23. decembra 1991.

Do takrat je veljala še stara ustava Socialistične republike Slovenije, ki je temeljila na jugoslovanski ustavi, a je bila s številnimi dopolnili, ki jih je Slovenija sprejela že v času osamosvojitvenih procesov, že precej spremenjena.

V Podvinu so jo napisali strokovnjaki

Večji del prve ustave samostojne države je avgusta 1990 po naročilu takratne ustavne komisije slovenske skupščine v Podvinu spisala skupina strokovnjakov, ki jo je vodil poznejši ustavni sodnik Peter Jambrek, piše STA.

Brglez in Sovdat se bosta vpisala v Zlato knjigo

Predsednik DZ Milan Brglez se bo danes v okviru praznovanja obletnice razglasitve ustave v DZ srečal s predsednico ustavnega sodišča Jadranko Sovdat. Ob tej priložnosti se bosta vpisala tudi v novo Zlato knjigo gostov DZ.

Na dan, ko je bila razglašena slovenska ustava, ustavno sodišče vsako leto praznuje dan ustavnosti. Letos so ga obeležili že 15. decembra. Pri tem je slavnostni govornik, sodnik Evropskega sodišča za človekova pravice Marko Bošnjak poudaril, da je slovenska ustava dokument, na katerega lahko pogledamo s ponosom.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice