FOTO: Jure Banfi
V Gornji Radgoni je danes potekalo odprtje Kmetijsko-živilskega sejma Agra.

Predsednik vlade Marjan Šarec je danes dopoldne slavnostno odprl 57. kmetijsko-živilski sejem AGRA 2019. V otvoritvenem nagovoru je navzoče opomnil, da kmetijstvo potrebuje razvoj in modernizacijo, hkrati pa poudaril tudi zavedanje Vlade Republike Slovenije o izzivih, ki pestijo slovenskega kmeta. 

Premier je izrazil veliko čast in veselje, da je lahko danes govornik in da lahko ta sejem tudi odpre, saj 57 let tradicije ni malo, pri čemer je izpostavil, da je 57 tudi številka, kolikor je povprečna starost slovenskega kmeta, kar je po njegovem mnenju skrb vzbujajoč podatek. 

»Ni naključje, da so sejmu dali ime sejem nove generacije, kajti če nova generacije ne bo v pravem času prevzemala kmetij, ko je še volja, ko je še energija, potem se slovenskim kmetijam ne bo dobro pisalo.«

Pri tem se zaveda, da to ni edina težava, ki danes pesti slovenske kmetice in kmete, vendar pa so, kot poudarja premier, vse težave rešljive z ustreznim dialogom in ne kar čez noč.

»V prihodnosti se bo treba usmeriti v nove izzive, v digitalizacijo, v posodobitev slovenskih kmetij in poenostavitev delovnih procesov. To se v veliki meri že dogaja, veliko pa bi se lahko zgodilo že v preteklosti,« je opozoril.

Pogovori s stroko, ne s politiko

V nadaljevanju nagovora se je navezal tudi na aktualne izzive, pri čemer je poudaril, da je populacija volkov in medvedov previsoka. Zato naj bi najprej skušali to zmanjšati na sprejemljivo število, nato pa naj bi se pogovarjali tudi o sobivanju na območjih, kjer je to možno.

Kot smo že poročali, je zavrnil navedbe predsednika stranke SLS o vladnih zagotovilih o podpori zahtevam stranke. Po Šarčevih beseda je vladni sogovornik le Sindikat kmetov Slovenije, s katerim so vzpostavili dober dialog.

"Brez politike, ampak s stroko. In vedno bomo delali za slovenskega kmeta, ker je to naša naloga. Če ne bo slovenskega kmeta, ne bo slovenske hrane, posledično ne bo zdravja in če ne bo zdravja tudi ne bo na koncu Republike Slovenije."

Zagotovil je še, da bosta država in vlada podprli slovenskega kmeta, a bo potreben dialog in zavedanje, da sprememb stanja, ki se je oblikovalo v 25 letih, ne bo moč doseči čez noč.

Ob zaključku nagovora je vsem organizatorjem in razstavljavcem zaželel uspešen sejem in veliko uspehov tudi v prihodnje ter pristavil, da je sejem AGRA že zdavnaj dobil domovinsko pravico za celotno Slovenijo in je izjemnega pomena.

Prihodnost kmetijstva prihodnost nas vseh

Sejem je obiskal tudi Evropski komisar za kmetijstvo in razvoj podeželja Phil Hogan, ki je v nagovoru izpostavil pomen tovrstnih dogodkov.

»Zelo sem zadovoljen, da sem znova v Sloveniji, na sejmu Agre in da lahko sodelujem pri odprtju naše kampanje "EU varujemo skupaj", ki je izrednega pomena. Kot lahko vidimo, pri tem ne gre le za varnost hrane, temveč obsega več področij življenja, med drugim varnost okolja, varnost družbe ter humanitarno pomoč ljudem v stiski v Evropi in po svetu,« je dejal Hogan in dodal: »Imamo odlično priložnost predstaviti kmetijske izdelke visoke kakovosti iz Evropske Unije, prav tako je to priložnost, da spoznamo vse deležnike, kmetovalce, novo skupno kmetijsko politiko, posodobitve te politike, kako lahko pritegnemo mlade kmete, nove tehnologije in digitalizacijo v kmetijstvu. Vse te teme močno zanimajo deležnike v kmetijstvu, zato se moramo z njimi posvetovati o najboljši poti naprej, da bi podprli inovacije in nove prakse.«
 

Ob tem je pohvalil odlično sodelovanje med Slovenijo in avstrijsko Štajersko ter Sloveniji čestital za podeljeni naziv Evropska gastronomska regija 2021. Več poudarka bi po njegovem mnenju v kmetijstvu sicer morali nameniti mladim in spodbudam za mlade.

Po slovesnosti so si predsednik vlade, ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Aleksandra Pivec, evropski komisar ter deželna sekretarka za gospodarstvo, turizem, znanost in razvoj avstrijske Štajerske Barbara Eibinger-Miedl ogledali sejem, sodelovali pa so tudi pri simbolični zasaditvi gorskega bresta.

FOTO: Jure Banfi

S spleta

Komentarji (13)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Strijc Džouže (nepreverjen)

Serpetinšek ki nič ne obljublja in to obljubo redno izpolni! Debil

goostt (nepreverjen)

Meni sta bolj sumljiva ta tipa na sliki 15. nekam nervozno izgledata ?!

In reply to by Strijc Džouže (nepreverjen)

podpis pove vse (nepreverjen)

lepo od tebe, da si se ustrezno podpisal pod svoj prispevek.

In reply to by Strijc Džouže (nepreverjen)

Carni vrag (nepreverjen)

Najboljša je bila ministrica za kmetijstvo. Baba kot se šika. Samo v štali še ni bila nikoli.

ResnM (nepreverjen)

sobotainfo pa pomurec pa kar tiho, nete objavili članka o gospe Dunji in možu kak kradeta?

berta11 (nepreverjen)

prpa njin dela ka bi je dunja tožila najležej je po malij srati

In reply to by ResnM (nepreverjen)

kološa (nepreverjen)

Ka mislite kak se tišlar razume v kmetistvo in v vse kar spada zraven .Marš že celi mesec kolovratiju tu dol

ŠARCOMANIJA (nepreverjen)

Kak nobena pesja veselica ne mine brez govora Šarca tak se tudi sejem ne more začnoti brez njegovih brezzveznih gučov. Pa to še ni najhujše, svoje govore izkorišča za obračun z drugače mislečimi od njega, primer današnjega govora na sejmi je sramota za predsednika vlade, če človek to posluša še najbolj spominja na govor diktatorjev v preteklosti, vendar kolikor vem diktature v Sloveniji še nimamo, vendar to je on samo doma v Sloveniji tako aroganten, izven Slovenije pa ne upa sploh iti saj se ne spomnim da bi kdaj on obiskal katero od sosednjih držav Italijo, Avstrijo, Madžarsko, Hrvaško in to je zelo zaskrbljujoče, če ti z nobenim sosedom nimaš dobrih odnosov.

SRAMOTA (nepreverjen)

No danes smo pa doživeli dno Šarca na sejmu v Radgoni. To da se en predsednik vlade pred tolikimi gosti iz tujine dovoli v svojem govoru obračunavati z nasprotniki v domači slovenski politiki, pa je škandal, kako naj imamo še sploh kaj ugleda v tujini, kako si tak izpad razlagati, bo le držalo, da izgublja tla pod nogami in odras tega je živčni izpad oz. napad in to človeka, ki nima nobene kilometrine v politiki ( točno 2 leti on in LMŠ) in 12 % podpore in vse dosedanje tri volitve je izgubil, pregovor pravi: "Boj se hlapca ko zajaha konja"

Janez Komunist (nepreverjen)

Jebem vsem materi in se vsakemu posebaj poseren v lape,ki pljuva po premieru.Boljšega ni bilo in ga ne bo v Sloveniji.

Bravo.... (nepreverjen)

Čimprej k doktorji, ka je stebrov nekaj narobe

In reply to by Janez Komunist (nepreverjen)

redka redkva (nepreverjen)

Jaz bi pohvalil fotografa (J. Banfi), ker so res dobre fotke.

Sunce van japansko (nepreverjen)

G. Pivec je super ženska, vendar tukaj popolnoma neprimerno oblečena po protokolu : gola ramena in odprti čevlji? Cc

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice