V Pomurju se je za naloge skupne občinske uprave povezalo deset občin z Goričkega, skupni inšpektorat pa imajo tudi druge pomurske občine.

Sloveniji v tem trenutku deluje 51 skupnih občinskih uprav, ki povezuje kar 202 občini. Zaradi velikega števila majhnih občin je tovrstno povezovanje edino možno, saj pokrajine v tem trenutku še ne obstajajo. Takšno povezovanje občin pa podpira in spodbuja tudi država, saj so občine tako deležne višjega financiranja iz državnega proračuna. 

Večali bodo skupne naloge in zaposlovali

Za naloge skupne občinske uprave imamo v Pomurju pet medobčinskih inšpektoratov, kot ena prvih skupnih občinskih uprav pa je bila ustanovljena Skupna občinska uprava občin Lendava, Dobrovnik in Kobilje. Dejavnosti so razširili leta 2011, v lanskem letu pa so se odločili še za nadaljnjo širitev. Poleg dosedanjih nalog na področju inšpekcijskega nadzora in občinskega redarstva, notranjega finančnega nadzora in proračunskega računovodstva, urejanja prostora ter zagotavljanja in izvajanja javnih služb, bodo v prihodnje postopoma prevzemali še naloge na področju pravne službe, varstva okolja, civilne zaščite, požarnega varstva in urejanja prometa.

In ravno sprememba zakona o financiranju občin je poglaviten razlog za širitev dejavnosti, v letošnjem letu namreč pričakujejo okoli 180 tisoč evrov iz državnega proračuna, v občinskem proračunu Lendava, kjer je tudi sedež skupne občinske uprave, pa načrtujejo 302.500 evrov sredstev, poroča STA.

Širitev dejavnosti pomeni tudi večja kadrovska potreba, letos je tako v načrtih zaposlitev dveh novih oseb. Upravo sicer vodi direktor občinske uprave Lendava, zaposlenih pa je devet oseb. Kot so povedali za STA,  pričakujejo tudi združitev z drugimi organi skupnih občinskih uprav na območju upravne enote Lendava ali celo Pomurja.

Skupne naloge pomenijo tudi manj stroškov

Povezovanje občin priporočajo tudi v Skupni občinski upravi, kjer so združene občine Cankova, Gornji Petrovci, Grad, Hodoš, Kuzma, Moravske Toplice, Puconci, Rogašovci, Šalovci in Tišina. V skupni upravi imajo inšpekcijsko nadzorstvo in redarstvo ter urejanje prostora.

Skupno upravo vodi eden od občinskih inšpektorjev, širitve sicer trenutno nimajo v načrtih: "Če ne bi bili združeni, bi morala vsaka občina zase zaposliti ustrezni kader, naša služba jih zdaj servisira skupno," so sporočili za STA.

O širitvi se dogovarjajo tudi v Skupnem inšpektoratu za inšpekcijsko nadzorstvo, kjer so povezane občine Beltinci, Črenšovci, Turnišče, Odranci in Velika Polana. Inšpektorat sicer vodi direktor beltinške občinske uprave, zaposleno pa imajo še strokovno sodelavko in inšpektorico, ki nadzoruje občinske odloke ter zakone.

Skupno medobčinsko upravo za inšpekcijsko nadzorstvo in redarstvo občine Ljutomer, Križevci, Radenci, Razkrižje in Veržej vodi inšpektorica, sprememb zaenkrat ni na vidiku. Podobna situacija je tudi v skupni medobčinski upravi za inšpekcijsko nadzorstvo in redarstvo, v kateri so povezane občine Gornja Radgona Apače in Sveti Jurij ob Ščavnici, še poroča STA.

S spleta

Komentarji (3)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
astolp (nepreverjen)

a bompotem samo 1 direktor obcinske uprave? ce ne zmorejo se naj zdruzijo z drugo sosednjo obcino v vecjo obcino. vecji so mocnejsi.

grinch (nepreverjen)

Hehe združujejo se tako, da se povečuje število zaposlenih. Notranjih razporeditev očitno ne poznajo. V gospodarstvu združevanje in skupne službe pomeni racionalizacijo kadrov, ne pa povečevanje. Komu potem zdruzevanje.

ZAVAJANJE (nepreverjen)

VEČ SKUPNIH NALOG, VEČ ZAPOSLITEV, vsak pameten ki se spozna na organizacijo dela bi napisal VEČ SKUPNIH NALOG, MANJ ZAPOSLENIH ni zadosti, da po občinah imamo 50 % zaposlenih, ki ne delajo nič, so si zdaj izmislili banda drugo finto, kako bi še več zaposlili. ZADOSTI VAS IMAMO pol občin ukiniti in to takoj.

Starejše novice