Sindikati javnega sektorja, študenti in morebiti upokojeci, bodo 17. novembra skupaj zakorakali po ulicah glavnega mesta v protestu proti neusmiljenim ukrepom vlade.

Spremembe, ki jih je napovedala vlada v proračunu za prihodnje leto ter krčenje javnega sektorja in negativen odnos do visokega šolstva so privedli do napovedi protestov s strani Konfederacje sindikatov. Slednjim se bodo pridružili študenti in skoraj zagotovo upokojenci. Kot je povedal predsednik konfederacije Branimir Štrukelj, imajo danes še ključne sestanke, zato sestava protestnih skupin še ni jasna. Protesti, če bo do njih prišlo, bodo 17. novembra na Kongresnem trgu v Ljubljani.

Dve generaciji skupaj proti vladnim ukrepom

Spremembe oz. posledice sprememb bo čutila tako mlada kot stara generacija, zato potekajo dogovarjanja o protestu s Študentsko organizacijo Slovenije (ŠOS) in Zvezo društev upokojencev. V prihodnjih dneh se bo Zveza društev upokojencev odločila, če se bodo protesta udeležili. Kot je povedala predsednica Zveza društev upokojencev, Mateja Kožuh Novak, obstaja zelo velika verjetnost, da se ga bodo. Vlada napovedi protestov ne komentira. ŠOS protestni shod, ki so ga najavili sindikati, podpira, zato se ga bodo študenti udeležili, kot razlog pa navajajo škodljive in enostranske ukrepe vlade, ki močno poslabšujejo socialni položaj mladih.

Odstop vlade bo zahtevala tudi civilna iniciativa "Skupina 29. november", katera poziva k mirnim protestom. Z odstopom vlade želijo dokazati, da vsak posameznik šteje. Pri protestu jih bo podprlo tudi Gibanje za dostojno delo, ki je v preteklem mandatu ustavilo reformo trga dela; zakon o malem delu.

Vir: Delo

S spleta

Komentarji (68)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
bojci19

50% za sedanjo krizo so krive študentske organizacije in sindikati, ker so manipulirale ljudi.
Vzamite samo padec malega dela in poslednjo zvišanje dajatve študentskega dela na 25% (približno tako). POSLEDICA: diplomanti nimajo možnosti delati (brez statusa), urna postavka se je zmanjšala, manj študentskega dela, brez prispevka za pokojnino...Skratka to so kuhale študentske organizacije na čelu Katje Šoba. Skratka vse je bilo podkupljeno, zrežirano s strani sindikatov, SDS... In kje je danes ta punca...PRI JANEZU JANŠI!

Kaj se tiče sindikatov pa lahko samo rečem...MAFIJA......

3x PREMISLITE ALI SE SPLAČA PROTESTIRAT, KER ZADNJI PROTESTI SO NAS STALI DODATNIH 10 ALI 20 LET KRIZE!

bojci19

aja še to: pred kratkim so študentske organizacije pritiskale na vlado, da omogoči dobivanje več štipendij (nekje do skupnega zneska 500 eur). Pa tukaj se lahko potem vprašaš ali so ''blesavi''. Ko pa enkrat diplomiraš pa ne moreš delat, ker ni dela (približno diplomanti čakajo na delo 12 mesecev); socialna je itak neke vrste posojilo; ni bonov; ni cenejšega prevoza. Skratka, ko pa želiš zavihati rokave in graditi na svoji karieri pa postaneš mrtva stranka:(

didgeridoo

bojci19: se podpišem pod tvoj komentar. Se popolnoma strinjam. Sindikate kakršne imamo danes v Sloveniji, bi bilo treba ukiniti, saj so zgrešili svojo bistvo, poleg tega pa porivajo celotno Slovenijo v še globje krizo...

gorgona

spoštovani g.bojci19,naj vas malo podučim kriza ni prišla z strani delavcev sindikatov,prišla je z strani bonitetnih agencij ki so napihovale pozotivne ocene da so se države lahko poceni zadolževale,to so tudi naši politiki vedeli,še leta 2008 ko je ena izmed novinark vprašala janšo,ob koncu mandata,ali je v nemčiji izbruhnila kriza pa je rekel da nič neve o tem,se je sprenevedal,sprenevedal se jee tudi prešnjo leto ko je blokiral reforme ki niso bile slabe,ampak njemu gre samo za oblast,manipulacije z ljudmi,patria ga mantra,in prav je da ljudje štrajkajo še več največ naj se spoterejo določene objekte da bodo vedeli gdo smo mi mali ljudje

bojci19

komentator gorgona
V mojih očeh je med delavci in sindikati veliki razmik. Kot drugo pa nisem zastopnik JJ. Sindikati so prav dobro vedeli, kako banke dajejo posojila in kaj se s podjetji dogaja. Po drugi strani pa če pogledaš sestavine in delovanje sindikatov te spominja na mafijo (vodja je plačan, je lahko odsoten z dela, več podvržencev več je plačan,...)..

žćč

bojci19 ti maš takši straj pred kakšnin koli socialnin delovanjok kak kakši zabiti američan v sendesetih ka se je bojo socializma kak satana. čeglih so sindikati (prinas) resno včasih slabi je pa to skoraj edino kar ščiti delavce. brez toga bi bili kak kitajci pa bi delali cejli den za sendvič. zaj či si ti kmet pa misliš ka ti toga ne nucaš to ne pomeni ka toga ne nucamo ostali državljani (študentskih subvencij, sindikatov,...). nemrejo vsi biti kmeti.

tuncika

Tri mandate sem bil sindikalni zaupnik, študent ob delu, čez nekaj let bom v pokoju (če mi bo usojeno),VENDAR NA TAKŠNE NEUMNOSTI, KI JIH OPEVATE (DEBEDAKI)NITI NE POMISLIM.
Vprašajte se za KOGA TO POČNETE????????????? Za sindikaliste (predobro plačane) ali za SVOJCE?????????????? Delajte za svojce iz Pomurja, vse ostalo je KRAJA PRIHODNOSTI SVOJCEM.
Jebem Semoliča in kompanijo !

didgeridoo

žćč kmet si tij, ka tak razmisljas. Pogledni si keri sindikati pa delavci so v 90% na teh shodaj - JAVNI SEKTOR! Iz privatnoga sektora nebos vido prakticno nikoga tan. In glih javni sektor se najbole buni, keri itak nevejo od kejc pejnez prijde oz. kak se ga zasluži, ker jin ga je nej nikdar trbelo. Zaj pa na debelo gledajo, ka več nedo mogli debelo slujziti za nič dela - in tau je glavni problem...do zdaj so lejta pa lejta preveč vlekli pa trošili, učinkovitosti pa neje bilau, in to je tudi eden izmed vzrokov, ka smo tan kjer smo.

hilic

''Gibanje za dostojno delo, ki je v preteklem mandatu ustavilo reformo trga dela; zakon o malem delu''+ ŠOS.. Takšni so zrihtali ka po diplomi študenti lejko samo še doma ležijo in čakajo, če pride kakšen odgovor od 100-ih prošenj ka jih posameznik pošle.

Sindikati pa pač kak naši tipični slovenski sindikati. Trbej tu pa tan kakšen protest organizirati ka s ten delavcon čunto vržejo, kero lejko eno-par mejsecov glodajo.

zima.bela

V razmislek:
-imamo predsednika vlade, ki je to moral postati, da se zdaj lahko izogiba sodišču in tako ne bo obsojen v zadevi Patria, orožarskih poslov pa itak več nihče ne omenja. Jankovič pa mu je to dobesedno omogočil! Za »znajti se« je dober, politik pa ne bo nikoli. Bil bi pa dober diktator.
-imamo poslanca, ki je »ukradel« oz. prepisal diplomo … i nikome ništa
-imamo poslanca, ki je goljufal pri izpitu iz nemškega jezika; ker je velik prijatelj sedanjega kandidata Zvera (sta sošolca in Zver mu je bil celi čas nekakšen »inštruktor«) - se mu tudi ne bo nič zgodilo. So že poskrbeli, da bo primer na sodišču zastaral. Nato bo Marinič tožil državo za blatenje imena in duševne bolečine in dobil mastno odškodnino
-imamo poslanca, ki si je srednjo šolo dokazano kupil – i nikome ništa
-imamo poslanca, ki je ogoljufal eno množico ljudi (okna-produkt), pa še zmeraj brez kančka sramu sedi v parlamentu
-imamo predsednika parlamenta, ki je ogoljufal državo, si potem sam izračunal ceno za odpustek, ki ga je kupil in iz trojanskega konja je postal predsednik parlamenta
-imamo poslanca, ki je že 16 let v parlamentu – drugačne kot gostilniško zabavljaške razprave pa ne zmore. Je pa v pravi stranki in bo večen. Uganete kateri je to?
Pa to vse skupaj še ni nič; naša »šiba božja« je to,
da nam v bistvu vlada nevidna mreža klero-gay-skorumpirancev, ki so čisto vseh barv in strank in se navidezno pred kamerami za publiko prepirajo, ko se pa dobijo v zasebni sferi, si pa razdelijo fevde in kasirajo, kasirajo, kasirajo; pa naj se to imenuje dokapitalizacija, dotacija, slaba banka, dvig DDV-ja,….. vse, vse gre njim v prid.
Bogi, bogi slovenski narod!
In zato so vsakršne volitve v tej državi brez veze. Narod si izbere (ali pa niti ne izbere) figure, ki jih potem gleda na šahovnici, vse, čisto vse pa se potem dogaja pod šahovnico. Situacija bo povsem enaka, dokler bodo slovenske ovčice hodile na volitve.
Zdaj pa ite na demonstracije, ki itak zaležejo eno figo. Po demonstracijah pa ite na volitve: ite, pa si izberite »svojega« predsednika, »mojega« med njimi ni.

tuncika

Lp pozdrav komentatorju : zima. bela.
Si velik pesimist, utopist in iluzionist (seveda če vse to razumeš).
Tebi v razmislek : osebno sem bil pri Jankoviču dvakrat na razgovoru za službo. Še dandanes se potikam po Zavodu - "Zavod za nezaposlovanje".
(seveda ča razumeš Jankoviča).
Orožarsko afero je kuhal in skuhal mali človek iz Murgelj (upam da razumeš).
Janša in Pučnik sta revolucionarja (in še kdo)v boju za Slovenijo - ne za Murgle (upam da razumeš).
Če pa misliš, da bivaš v Pomurju, poskrbi za svoje in živi za EU.

zima.bela

Seveda ne razumem Jankoviča, ka že po prvem razgovoru, kaj šele po drugem take kapacitete (optimistične, neutopistične in neiluzionistične,
-če vse to razumeš) NE zaposli.
Pa lep pozdrav!

tuncika

Komentatorju : zima. bela.
Če si zaposlen ? , dobro da veš, da take kot ti zaposluje samo Zoki. Ampak Zoki ta trenutek zaposluje samo kalibre kot so Duhovnikova, ipd.
BISTVO PA TAJIŠ ! TOREJ SI MISLIM DA SI NEJ POMUREC, KA MI NE ODGOVORIŠ NA : Orožarsko afero je kuhal in skuhal mali človek iz Murgelj (upam da razumeš).
Janša in Pučnik sta revolucionarja (in še kdo)v boju za Slovenijo - ne za Murgle (upam da razumeš).
Če pa misliš, da bivaš v Pomurju, poskrbi za svoje in živi za EU.

zima.bela

Ja pa kaj, če nisem Pomurec? Vsi živimo v isti državi, na tem forumu pa ne debatirate samo Pomurci, ali?
Palček iz Murgelj nima v osnovi niti pol sposobnosti, ki se mu jih pripisuje (upam, da razumeš).
O Janšu in Pučniku pa ne bi - quislingov nikjer v Evropi ne marajo!
O Jankovičevi zaposlitvi Duhovnikove pa samo to: pa to je to, kar se dogaja pod šahovnico, a razmeš?
Pa lep pozdrav
in še želja, da si čim prej najdeš zaposlitev,
ker Zavod za nezaposlovanje (pravilno, mi je všeč) ti je ne bo!

tuncika

LP zima, bela! TI SI POMUREC, pa če priznaš ali ne, saj drugače ne bi bil na sobotainfo. Težava je vtem da se nimaš za Pomurca (kar ni slabševaljno), problem je v tem , da ne priznaš domoljubje.
Bistvo pa je da, govorimo o sindikatih. V MS sem pred leti srečal in se z njim pogovarjal (Semolič-od dreka nič) in ti mi boš (pri tvojih 30-ih)dejal, NAJ GREMO NA ULICE.
Se boriš za "drekaše" ali za Pomurce, POVEJ !

Vipko
Truplo

Kar na ulice, ni problem!

Kdaj bodo šli (spet) na ulice bivši delavci in delavke Mure?
Kdaj bodo šli na ulice vsi odpuščeni in opeharjeni delavci v gradbeništvu?
Kdaj bodo šli na ulice in pred vlado vsi opeharjeni podizvajalci raznih gradbenih del, za njimi pa njihovi zaposleni, kateri tudi velikorat ali niso dobili plač ali izgubili delo.
Kdaj bodo šli na ulice zaposleni, kateri kljub pridnemu delu zaslužijo komaj minimalno plačo.
Kdaj bodo šli na ulice protestirat vsi, kateri se ne morejo redno zaposliti, so mladi in zaradi stalnih podaljševanj pogodb ne morejo dobiti ne kredita, si ne ustvariti družine in še kaj.

Kdaj bodo delavci javnega sektorja spoznali, da jim vsaj do sedaj plača ni zaostajala, da morda res nimajo najvišje, imajo pa jo. Kdaj bodo spoznali, da prispevajo v državni proračun samo zato, ker nekdo kot prvo nekaj zasluži za njihove plače, iz katerih se potem trgajo davki in prispevki. Kdaj bodo spoznali, da je podporni temelj države gospodarstvo, javni sektor pa je seveda nujno potreben, vendar je podporna dejavnost. Ali se Štrukelj, Semolič in podobni kdaj vprašujejo o tem? Ali Štrukelj ve, da če ima Janša pet evrov za njega, mu ne more pač dati šest brez, da bi si enega sposodil. Ker ima že sposojenih preveč evrov, mu tudi tega več nihče ne bo posodil, če Štrukelj ne bo prišparal vsaj pol evra od teh petih. A ni to simpl?

tuncika

Truplo, vsa čast tebi !
Simpl je pač simpl.
Ampak zima.bela pač ni Pomurec, ali ne ?

BuLsHiT

pa ka ma veze ce je nej?

zima.bela

Hy, Tuncika;
ne, nisem POMUREC, pa ne verjemi, če nočeš.
Še enkrat si preberi konec mojega posta in se potem znova odloči, če te res pošiljam na demonstracije ali ne;
(ki itak zaležejo eno figo) - če to razumeš?
Zdaj pa to brezplodno dopisovanje zaključujem, ker ti ne moreš vplivati na moje videnje in mišljenje, jaz pa na tvoje ne (in niti nočem).
Pa lep pozdrav!

tuncika

Torej si INDIJANEC. Živiš v Pomurju in se izrekaš za Indijanca. Okej, torej boš pač imel opravka z Winetujem in NŠO ČI.
Na nobeno videnje ne želim vplivati, ampak se vidi, da nimaš lastnega videnja (seveda če videnje razumeš)???????????????''.
Tvoje videnje mi je prijazno, ampak idiot je tisti, ki ga piše.
Tudi tebi lep pozdrav !

Ecrad

pametni ne bomo protestirali.

marianne1789

Mater narod. Na portali nega enoga prispevka brez negativnoga komentara. Povečini jih je 98% kak je slabo to, pa kak je slabo ovo pa tej na desni je nej dober pa ov na lejvi je nej dober.

Zaj kda mate priliko pokazati svoje mišljenje, te pa pizdite proti sindikaton. Tej so nej dobri, semolič je nej dober, rdeča barva je nej dobra.

Kar naenkrat je tej protest največja bedarija. Zakoj? Ker se van pač točno tej sindikati ne vidijo? Mater ste pravi.

Po cejli evropi štrajkajo, v grčiji z bombami nad represivne organe, v španiji z molotovkame, v italiji grozijo, ka do vse v luft spistile.

Prinas?

Pizdimo kak je država v kurce, kak je vse za 3 pm... - anonimno, prek forumov seveda. Ka boga te pravle kakšnome španci za 5lejt, kda de vas pito, zakoj pa ste nej šli javno izkazat nezadovoljstvo, kda ste meli priliko, kda so van pred vašin noson krčili vse socialne pravice?

- sindikati so se mi nej vidle.

jao bože, tej prekmurski narod de propadno. Upognjena hrbtenica, motika pa na njive.

Prozac

@truplo: "Kdaj bodo spoznali, da je podporni temelj države gospodarstvo, javni sektor pa je seveda nujno potreben, vendar je podporna dejavnost."

Či nebi bilau javnoga sektora bi eni še bole zabiti z izobraževalnoga sistema vö prišli kak zaj.
Či pa misjliš ka šolskoga sistema ne nücamo, ka je tau samo podporna dejavnost, ka nikaj ne prispeva k dodanoj vrednosti, te ti pa nega pomočij in samo potrjuješ moj prvo napijsani stavek.
Brez KVALITETNOGA šolstva pa znanosti se lejko idemo kitajce. Kramp pa lopato v roke pa gremo.
Kak je enin nej jasno ka z rušenjon javnega sektorja, sami sebi koplemo jamo. Šolstvo, zdravstvo, vse tau je zašenki. Vüpan ka de van fajn, da te vse te zadejve plačüvali iz lastnoga žepa.

pink panter

Prozac, dvomim da je v naši državi kdo, ki želi zrušiti javni sektor, nas je pa mnogo, ki želimo, da postane učinkovit, sorazmeren s tem, kot si ga lahko privoščimo. Če smo mali in če nas je v gospodarstvu zaposlenih toliko in toliko, ni težko izračunati koliko lahko gre za javni sektor, koliko za upokojence in tako naprej.

pozdraf

dexter

Gda smo 92 leta iz vojaškoga skladišča v Ložnici nakladali Podravkine kamione pa jih spremljali do hrvaške meje san ges nigi tan nej vido palčka iz Mureglj, se je pa okouli moto pa ukaze delil eden majster keri je zdaj med obdolženimi v aferi patrija in je te biu odgovoren enomi drüjgomi keri je biu te glaven in je zdaj glih tak med obdolženimi v aferi patria, tak ka nej neka na pamet tuncika.

Glede teh protestov pa samo tou.... namesto ka bi vsi fküper šli na cesto pa se uprli ukinitvi socialne in pravne države, te eni rajši glavou dale doj držali pa se dali na süjo nategnoti tistin keri so nan fkradnoli državo. Namesto ka bi se borili za svoje pravice in za prihodnost svoje dece, se rajši borite eni prouti drüjgin gor napumpani od poltičarov. zima.bela van je lepou napijso kakšni lidje sidijo v našon pralamenti.... in večini van očitno tou sploj ne smeta, glavno ka lejko po grmovji lovite komuniste in lapate po interneti kak majo školniki pa ostali v javni upravi prevelke plače. Te pa sploj nej čüdo, če de ta država v kratkon propadnila.

Prozac

@pink panter
Racionalizacija - absolutno, se strinjan. Seposedi se da racionalizejrati v javnon sektori. Pomoje še najbole v javnoj upravi.
Ampak takšen način kak tau vlada dela se ne racionalizejra. Ka zemeš visokomi šolstvi pejneze, vsen povprek znižaš plače in se naj znajdejo. Tak pač nejde.
Dosta ležej je znižati stroške za plače, kak pa napraviti poglobleno analizo stanja in ugotoviti, ge se pejnezi gibijo, ge se da stvarij optimizejrati, ge je što odveč.
Dejstvo je ka je večijna poslancov nej zmožna nekšega pretiraniga mislelnega napora, zatau pa so prišli takši predlogi vö.

Glede toga ka nišče namerno ne rüjši javnoga sektora.
Vlada ga sigurno. Določeni lidje majo velki interes ka šolstvo in zdravstvo spravijo na kant. Že zaj mamo npr. v šolstvi nevenkelko zasebnij šol in univerz, kere rastejo kak gobe po dežđi. Zakoj? Zatau ka se splača. Vse povrsti so prikloplene na državne jasli in proizvajajo diplomante vprašljive kvalitete.

Vipko
Truplo

"Kdaj bodo spoznali, da je podporni temelj države gospodarstvo, javni sektor pa je seveda nujno potreben, vendar je podporna dejavnost."

Nekaj sem popravljal... moralo pa bi biti takole: ... da je temelj države gospodarstvo, javniki sektor... idt...

Če vam ni jasno, da MORA gospodarstvo prvo nekaj zaslužiti, da se potem lahko delijo plače za učitelje, zdravnike... potem vam ni pomoči. S tem seveda ne mislim, da ne potrebujemo šolstva in ostalega. Po svoje gre eno z drugim, ampak tista ekonomska zakonitost pa enostavno drži.

Kot pravim, simpl... razen za tiste, kateri boste šli protestirat! Čudno, da v nekaj zadnjih letih niso bili na ulici zidarji, pa delavci v kovinarski industriji in podobni poklici, katerim so se plače zmanjševale, niso redne, mnoge so ospustili.

Štrukelj in podobni... pa tudi nekateri na tem forumu - ne pijte, če vam škodi. Druge razlage nimam!

zima.bela
dexter

Truplo, ti ka nonstop odkrivaš toplo vodo... ka misliš ka smo rejsan vsi tak plitvi ka ne vejmo kak ide računica v državi? Nejsmo! Pa tüdi nejsmo tak neumni ka bi nej vidli ka trenutno ščejo samo krčiti socialne pravice, znižavati plače, nižati takše pa onakše socialne transfere.... nigi se pa nika ne guči kak do zagnali gospodarstvo ka bi delavci meli višje plače, ka bi se odpejrala nouva delovna mesta, ka bi napravili državo prijazno tujin investicijan, ka bi začnoli neka migati z našin gospodarstvon, tou pa nej. Nej, glavno ka se vse na kant spravi. Gnes san zasledil ka je tej kredit ka ga je janša zrihto v ameriki kao nekši pokazatelj tujin monetarnin inštitucijan ka je slovenija sposobna dobiti kredite v tujini. Znate vij ka tej kredit pomejni? In za čüda sploj toga nigi nišče ne omenja. Ges san za proteste ge bi se protestejralo za enake pravice za vse.... nej samo za tiste pri koriti.... pa tü ne mislin samo na javni sektor.

Je što od trenutne vlade že gda čuo ka bi oni pospešili gospodarsko rast pa odpejrali nouva delovna mesta? Je što vido njihov plan? Samo šparanje pa kratenje pravic. Cejla evropa se že zdigavle iz krize pomali, mij pa še bole hitro v drek tonemo.

Truplo, zdaj če tebi pijača škoudi....

Vipko
Truplo

No, potem mi pa ti povej, kako se zažene gospodarstvo. Govoriš, kot bi bil Janković, Bratušekova. Ena in ista retorika.

In tudi ni res, da vlada ne predlaga ukrepov in kaže pot iz krize. Opozicija pač napolni tebi in podobnim glave z neumnostmi, katere tu ponavljaš.

Točno je bilo povedano in to ni odkrivanje tople vode ne mene, še manj pa vlade (ker je to ekonomsko edina prava pot), da je treba uravnotežiti javne finance ter takoj zatem še sanirati bančni sistem. Kajti, če imamo karikirano povedano motor, rabimo bencin, to pa je sveži, kreditni kapital za zagon gospodarstva. To je sicer teorija, do sem je verjetno več poti. Javne finance pa ne bomo uravnotežili z dodatnim pretiranim zadolževanjem in nadaljnjim trošenjem, kakor do sedaj. Če ti ta matematika ni jasna.

Žal, vzame se tam, kjer je in vladno je pač javni sektor, razni transferji. Ne more vlada vzeti npr. Krki oz. jim tam diktirati plače. Edino lahko zvišajo davke, vendar to tudi ne gre v nedogled. Torej in to se ponavlja stalno na televiziji, v časopisih, da uravnotežimo javne finance in dobimo sveži kapital iz tujine po boljših, nižjih obrestnih merah, je treba pač zarezati. Pa nam to bilo všeč, ali ne.

Po uravnoteženju javnih financ, saniranju bank, je treba še sprovesti te reforme (lahko tudi prej, ker bo ta sanacija verjetno potekala malo dlje), vendar pa reforme niso tiste zadeve, katere bi bile daleč najbolj pomembne. So, ni pa to tisti nož na grlu, kateri najbolj pritiska. Žal "vaš" Pahor tega ni vedel, videl in je vse stavil na reforme, a zadolževal se še naprej, da je ohranil socialni mir.

Zdaj je konec, pa to negospodarstvo sprejelo, ali ne. Boste pač šli na ulice. Demokracija pač to dopušča. Bodo stavke. Kaj moremo. Bo hasek? Po mojem ravno ne.

zima.bela

Truplo,
tale bo pa za tvojo zabavo:

http://www.youtube.com/watch?v=Fo9nN4gs2Lo

Pa lahko noč!

dexter

Truplo, OK saj tejbe že itak ponamo kak SDS jurišnika zatou se o ton kak se meni jebe za jankoviča pa ostalo bagro nemo s tebov razpravlo. Delüvleš po "zapranomožganskon" načeli, što je nej za janšo je komunist in podpejra jankoviča. S temi primitivizmi samo dokažüvleš ka pijšeš pa gučijš isto kak ostali tvoje sorte.... nafčeno in brez lastnoga stališča. Ali dosta o ton...

Ajdem te pa tij meni zdaj povej kakše ukrepe ukrepe ma ta vlada za izhod iz krize? Tou ka zdaj dela je nej izhod iz krize.... in tou so nan jasno pa glasno sporočili pred dnejvami iz EU... in tou tüdi sami opažamo ka tou nikak ne vodi.

Tou ka če nega ge zejti razmimo vsi... pa tüdi tou razmimo ka trbej šparati... ali Truplo, jemati javnomi šolstvi, nižati plače učitelon in uničevanje fakultet z izgovoron ka nega pejnez, ob enon pa sodelovati pri ustanavljanji nouvih privatnih univerz (kere so tak mimogrede več ali menje vse v lasti članov SDS ali pa z njimi povejzanih osebkov) in jim podeljevati državne subvencije je pa rejsan višek predrznosti.

Isto je na zdravstvenon področji.

Isto je tüdi v javni upravi.... nižanje plač in odpuščanje uradnikov, ob enem pa dodatno zaposlovanje na dobro plačana delovna mesta v državnih službah družinskih članov pripadnikov SDS.

S touf bankov pa samo tiho boj.... ka se že cejli svejt smije iz toga ka ščejo napraviti.

Nika si nej komentejro janšovoga ameriškoga krediti? Tou so van še nej napijsali ka morete pijsati po forumaj, če što tou omejni?

Tij ka si človek brez hrbtenice itak nigdar neboš razmo kak je tou, če se ščej nešče boriti za svoje pravice.... ges podpejran v ton sakšoga.... pa naj je tou doktor, profesor, policaj, vojak, navaden delavec v industriji, čistilka, vratar.... vsi si za svoje delo zaslüjžijo pošteno plačilo.... in praf je ka se za tou borijo.

In nej tij meni "vaš" Pahor.... ka san ti že 100x povedo ka mejne politi iritejrajo, neglede na tou iz kere stranke so.... še bole me pa iritejrajo ljidje keri jin slejpo sledijo. Še ednouk si gori prešti post od zima.bela pa se zamisli kakšno gloazen ka sidij v parlamenti tij s svojin slejpin zagovarjanjon podpejraš. Začni že ednouk misliti s svojo glavo, nej pa ka lapaš populizme pa servejraš nafčene (in v večini primerov dokazano prirejene) informacije, ka večijna lidij tomi ne vrvle. Ka se tüdi lepou vijdi po vseh javnomnjenskih raziskavah.... itak pa zdaj pričakujen pa en totalen attack na javnomnenjske raziskave iz tvoje strani. :)

Prozac

@Truplo
"Čudno, da v nekaj zadnjih letih niso bili na ulici zidarji, pa delavci v kovinarski industriji in podobni poklici, katerim so se plače zmanjševale, niso redne, mnoge so ospustili."

In što je krijf ka so nej šli na ulice?
Tau je točno ta logika kak se se zagnje čase tira.
V smisli: Zakoj majo v javnon sektori tak "velke" plače? Trebej jin znižati! Či jes man nizko plačo, naj majo še uni.
Namesto ka bi se spitavau zakoj man jes tak malo plačo, pa ka lejko napravin ka mo meu vekšo plačo.

Sigdar je ležej nekoga dol v drek potegnoti potegnoti, kak pa sebe probati vö potegnoti.
Tipično slovensko. Dokeč de folk tak razmišlau nan nega pomočij.

marianne1789

Ali janša je prekleto dobro prešto Machiavellija. PLus načelo deli in vladaj.

Najprle oškoduje študente. Saj so pa vsi zabišanti. Majo statuse, ka te lejko prek napotnic delajo za 600€. Ostali pa se tak zakajajo pa zapijajo. Večina jih ne nuca štipendij, malo mo cenzus zdignole, delno mo ukinile subvencionejrano prehrano itd.

Te oškoduje upokojence. Oni povejo nej, vejpa mi smo za to cejli život garali in se uprejo. Pa jin nasprotuvlejo študenti saj, hej, oni so že zategnoli pas tak ga tude 'stari' morejo.

Oškoduje se javni sektor. O racionalizaciji seveda ni govora, kajti vzemejo po 10% urandikov, vzgojiteljican, učitelon itd. Razni komisarji in vodje različnih 827. urado, jim je plača sicer pavšalno zmanjšana a dobijo kar nekaj prispevkov iz 'dodatnega šolanja', 'seminarjev', 'konferenc'. Le-ti so seveda politični kader.

Torej javni sektor je predstavljen kot ena velika pijavka (zdravniki, urgence, akademiki, vzgojitelji in uradniki), zato se proti njim praktično obrne celotni zasebni sektor, tudi upokojenci so proti njim (če so nam vzeli naj tudi vam), delno pa tudi študenti.

Zasebni sektor se oškoduje z 'pravicami delodajalcev', a sami nimajo praktično kakšnega glasnega sindikata, so tudi prvi oškodovani. Ker se vsak posameznik boji za službo, seveda ne bo upal iti protestirat (razen v svetlih izjemah). Ker nimajo močne javne podpore, se počutijo zapuščene z vseh strani in zato podpirajo krčenje sredstev po dolgem in počez. Ne zato, ker bi dejansko verjeli, da bo s tem državi boljše ampak preprosto zaradi občutka zapuščenosti.

Rezali seveda ne bomo v javnih podjetjih, tudi ne pri razkošju parlamentarcev.

Torej Janša počasi a vztrajno ščuva eno skupino proti drugi - deli in vladaj. A dejansko mislite, da politiki hočejo; ''enotno slovenijo'', ''enotne slovence'', misleče, izobražene in revoltne ljudi?

Seveda ne, hočejo razdrte, pohlevne, neizobražene ljudi. Zato se seje seme razdora bodisi v zgodovinskih vprašanjih, verskih, rasnih, seveda političnih, akademskih itd, itn.

Če bi slovenci bili vsaj delno enotni bi tekle reke krvi, vsaka kradljiva glava (od orožarskih poslov naprej) bi padla pod giljotino.

I can dream can I? Itak se bomo raje jebali kdo je bil na pravi strani, kdo je levi, desni, kdo je v javni upravi, kdo je družboslovni študent, kdo ima borčevsko penzijo itd., itn.

Saj drugo si itak ne zaslužimo. Za hlapce rojeni, za hlapce bzgojeni.

- Ne bom šel protestirat, mi niso sindikati všeč - Blagor vam kako intelektualna parola. To bo gonilo napredka in razvoja!

You fucking dumb people...

Prozac

Seveda ne, hočejo razdrte, pohlevne, neizobražene ljudi. Zato se seje seme razdora bodisi v zgodovinskih vprašanjih, verskih, rasnih, seveda političnih, akademskih itd, itn.

Amen!

Vipko
Truplo

Dexter in ostali: še to napišem, potem bom nehal. Nima smisla:

Denarja ni, to je jasno. Gospodarstvo ne bomo zagnali brez svežega kapitala, kje ga dobiti je verjetno vsem tudi jasno (jaz ga nimam dovolj, ne ti in ostali, tudi prvi sosed verjetno ne in drugi sosed privatnik sugirno ne). Na kakšen način, bi moralo biti še bolj. Banke je treba sanirati, kajti brez njih na žalost ne gre. Če bi bilo po mojem in bi se to tudi drugače dalo, bi pozaprl brez večjih rompompomov vse odgovorne in jih poslal v stečaj.

Torej po vašem: ne vzeti dijakom. Ne študentom. Ne upokojencem, tudi ne javnih delavcem, kamor spada vse živo. Ne vzeti kulturi, ne vzeti športu in tudi ne raznim agencijam in bog vedi katerim kurcem?

Vprašanje je res, koliko in na kakšen način vzeti... vseeno pa mi odgovorite, kje in kako vzeti, če ne tem, katere sem naštel? Pa ne mi sedaj, naj si zmanjšajo (in so si jo, tudi nekaj privilegijev so si znižali - a dovolj?) plačo poslanci, ker se gre za 90 ljudi in nekaj sektretarjev. Vzgled je treba dati, vendar je to več kakor kaplja v morje. Tudi tistih nekaj zaposlitev pustite na miru - katera vlada pa ni kadrovala svoje? In nikjer nisem zapisal, tudi ne za časa Pahorja in še koga, da kadruje svoje. Naj, vendar naj tudi odgovarja!

Glede hrbenice, ne skrbet. Jaz jo imam še kar v redu, niti dneva pri doktorju zaradi nje in tudi nikoli na bolniškem zaradi nje v vseh moji poklicni karieri. Ker pa seveda mislite na nekaj drugega, ja človek nima hrbenice, če ne poje z vami, ane? Da boste peli v zboru imaste že januarja veliko priliko na tistem srečanju mašker v Dražgožah!

dexter

Evo, s ten zadnjin poston si samo še potrdo vse moje dosedanje trditve o tvojon načini razmišljanja. Sploj ne poslüjšaš (čitaš) ka ti ščej nešče povedati liki samo dale teraš svoj nafčene fluskule... zatou pa s tebov nigdar nede možno debatejrati. San že mislo gda san čito tvoj zgornji zadnji post ka si pozabo na komuniste... pa si me te v zadnjon stavki nej razočaro. Bougi si...

Vipko
Truplo

O ekonomiji več dosti ne bi, itak sem napisal da neham. Dejstva, matematika in kaj so tu, ti pa računaj, kakor ti paše. To ti ne morem preprečiti.

Kar se tiče ostalega, pa si ti začel z neko hrbtenico, omenjanjem SDS-a. Se motim? Če še tega ne veš, na zadnjih državnozborskih volitvah niti nisem volil te stranke.

Na koncu, na nobeno vprašanje mi niso odgovoril. Toliko o tem, s kom se da debatirati. Kdo komu slepo sledi in kdo nima pojma od pojmov!

dexter

Še tou Truplo, če 90 poslancon zemeš 10 ali 15% od njihove plače je tou isto kak če bi zeo 2-3% 1500 penzionistan. Što de tü bole najebo? Ov ka de nameto 3 jürje doubo 2,5 jürja.... ali ov ka de namesto 550€ doubo 530€? Nej tij meni o kaplji v morje....

Vipko
Truplo

Dexter, kolikor vem, so si poslanske plače zmanjšali. Za koliko ne vem, ker ti vse veš, boš to vedel. Tudi tista nadomestila po prenehanju mandata so mislim da skrajšali za polovico, kdo pa je bil najbolj proti, pa tudi ugotovi. Boš prišel do res zanimivega odgovora, zaključka. Vlada je tudi ukinila marsikatero agencijo in ne vem še kaj, vmes verjetno tudi kaj, kar ne bi bilo treba in tudi to je neko šparanje. Tega je sigurno veliko, tudi v prejšnjem mandatu so morali marsikaj razcionalizirati in verjetno so. Čas pa teče naprej, ni ugoden in proces je treba nadaljevati.

To o penzionistih se strinjam, žalostno je, kam smo prišli. Najprej do tako nizkih penzij, sedaj se še te zmanjšujejo. Tu sva na istem bregu, vsaj mislim. Če bi bilo po moje in to sem nekje napisal, bi jaz pustil najnižje penzije na miru, nekoliko višje zmanjšal za mogoče 5%, še višje za 10% in tiste najvišje npr. za 15% ali 20%. Ni nujno, da te številke in razrede vzameš dobesedno. Prav tako pri plačah in raznih transferjih.

To je predolga tema, vse je preobširno, jaz vseeno nimam v glavi ne toliko podatkov in pameti, da bi to res na drobno razlagal, razčlenjeval. Po mojem tudi ti ne. To je naloga vlade, sekretarjev, tudi opozicije in nezanadnje sindikatov, da stuhtajo, kam naprej! Se strinjaš vsaj s tem? Jaz v glavnem razlagam zadeve bolj na široko. Podrobnosti pozna malokdo od nas.

marianne1789

@truplo

ka si že tak čeden pa delaš nekše računice. ti itak najprle bi zeu upokojencon, študenton, kulturi, športi, zdravnikon, akademikon itd. Podpore (sebi) nebi znižavo nej?

Kakorkoli že.

Janša je pravo ka moremo prišparati 800.000.000€ do konca leta. ka je napravo? Skoraj pou milijarde je vrgo v banko, kera se vtapla v rdečih številkaj. Da ne gučimo o nekajdesetmilijonski sanaciji podjetij istotak z grozljimi številkami. Da o zapravljanju denarja za vojaške namene ne začan. tvoj komentar na to?

verjetno ka, banke nucamo nej? No pa razloži zakoj nucamo.

+ zakoj pa si poslanci ne dajo plače na povprečno slovensko? Zakoj še vedno koristijo privilegije stanovanj in obnovo le-teh? Službene avtomobile? Da o nadomestnik PO prenehanju mandata ne govorimo!

Vipko
Truplo

Moram ti povedati, da si res zagrižen in sovražen.

Res nisem nikjer napisal, da bi tudi sebi znižal podporo. Ta se šteje med socialne transferje in milim, da sem jih omenil? Malo poglej gor, pa valjda veš brati? Pač ne bereš, ker iz tebe veje sovraštvo naspram drugače mislečih in mislim da tudi do mene osebno, vendar to ni ravno pošteno, ker zate ne vem, kdo si. Pa ne mislim ugotavljati, ostani skrivnosten in glede tega sovraštva pač v svojem vrtičku, kakor se pravi.

O tem šparanju pravil številk ne vem, bomo videli, kaj bodo dosegli. Kaj je vrgel v banko tudi ne vem, eno dokapitalizacijo v znesku mislim da 400 mio evrov so izvedli, kaj še bodo ne vem.

Da banke rabimo, ti bo povedal vsak ekonomist. Je pač tako. Živi ti osebno brez banke? Šlo bo, nekaj časa, potem boš vseeno dojel, da moraš po denar od plače (verjetno si zaposlen) in še kaj. V glavnem, ti lepo vprašaj razne Mrake, pa Damjane, pa še katerega "levega" ekonomista, zakaj rabimo banke. Dali ti bodo sigurno pametnejši odgovor od mojega, le vprašanje je, če si ti tako pameten/a, da boš vsaj tiste poslušal.

Tisto o poslancih pa je bedastno na kubik. Ti bi kar izenačil vse plače, od predsednika države do zadnjega reparja v njej? Razlike so bile vedno in morajo biti, le, da je vse na nekem poštenem nivoju. Tega sedaj ravno ni. Službeni avtomobil ni problem, zastonj se ti noben ne bo vozil okrog s svojim avtom. Me zanima, če imaš takšno službo, da se voziš okrog s svojim bencinom in svojim avtom. Malo morgen! Pa tudi pri tistih nadomestilih si udaril mimo, nekaj morajo dobiti po prenehanju mandata, saj vsak takoj ne dobi službe. Je takoj niti ne išče, saj vnaprej ne ve, ali bo izgubil službo, ker bo vlada odstopila, ali ne bo ponovno izvoljen in še kaj.

Ja, zabitemu to razlagati!

Direktna

Ja seveda ka nücamo banke no. Kak do pa vačik pejneze krali...

marianne1789

mene obtožuješ, kar TI venomer počneš! Telko gnojnice in gneva kak ga ti dnevno razligeš po sakome ka se ne strinja s teuf. Že zadnji stavek je ''my point exactly''. Ge san te še niti inouk nej užalo, ti (samo) mene vsaj duvat krat.

In kak san si mislo, nevejš razložite. Kak si san zgorja napiso; ''na splošno neka znaš''. to je tak, ti povejš ka je audi A5 dober auto, če te pa pitan zakoj - ne ven.

Dosta vas je takšnih znalcov, ka se spoznate na vse. ali dobite dvej podvprašanji pa gledate kak biki.

San si pravo, ka je vrgo 400 milijonov € v banko. pa nič. jebiga. za to moremo mi študenton, upokojencon pa delavcon kraj gemate. Zato ka smo mi na lejpe oči metale pare šroti, tovšakovi, rkc pa bavčari, keri na državnih proslavaj sidi ob boki janše.

Ali ne dirajte mi podpore! Zaj pa je nainouk socialna, levičarska država vrede nej? Za vse - socialne transfere, pokojnine in štipendije plačujemo davke, v primeri, ka ostanemo brez službe, ka si delno opomoremo in ka na stara lejta mamo nekšo podlago. Isto plačuvlemo mlajšin generacijna, ka do lejko stopili v družbo kak produktivne osebe itd.

Ali ti pa gučiš - nej! Zemimo pare produktivnin članon družbe (zdravnikon, akademikon, študenton, umetnikon) in jih vržimo v banke, saj je to nej njihov pejnez in država ma vso pravico do teh pejnez.

E pa nema!

+ Za plače poslancov:

1. poslanska funkcija je NEJ služba! Nikoli neje bila in nikoli nede.

2. Mi, državljani smo ten, keri opravljajo častno funkcijo nej dužni tankati avto, jin ga kipuvate pa najemate stanovanja in le-te urejate. kak je država meni, produktivnome člane nej dužna zagotoviti nika od toga, tak je njin tudi nej.

Če si je do zaj nej mogo kupite avtoja pa stanovanja, je ali nesposoben ali pa pohlepen oportunist. v obeh primerih, takšne ne nucamo.

3. Če izobraženi poslanec, keri je nadstandradno opravlo svojo funkcijo in napravo nekše pozitivne spremembe, nemre dobite službe v 3 mejscaj, te je pa tudi nesposoben. Naj ide kak vsi državljani na CSD in tan zaprosi za podporo, če nemre več živeti od prejšnjih dohodkov. Zopet, mi smo bivšome poslance nej dužni davati še več pejnez, ker je on sam si nej sposoben najti službe. Če je to nadomestilo nekajkratnik osnovne plače, je to izjemno gnusno.
Dobijo pa nadomestke vsi, tako ponarejevalci spričeval kot vojščaki, ki brezglavo dvigujejo roke. Ja dajmo jin dajat potuho in še naj naprej živijo lagodno življenje na plečih ljudi.

To pa je rejsan intelektualno razmišljanje na vrhuncu. Dajmo poslancem bajne plače, privilegije na vse strani, dajmo jih še futrat pou leta, ali bogami, doktor, neprimerno bole izobraženi kak 98% poslancov, nede prejemo iste plače kak do zdaj!

Ja, nekomu na podpori to razlagat!

zima.bela

In kaj pravite na to, kar zadnje cajte pleteniči alkimistični palček iz Kroga?

Vipko
Truplo

Marianne, ti nisi samo bedak ali kaj podobnega, ti si enostavno moj zagrenjen sovražnik. Bi me res zanimalo kdo si, ker izlivaš toliko gnojnice name in to brez razloga.

Tako na hitro po vrsti: nikjer nisem napisal, da sem proti znižanju podpor (da te malo umirim - sem pred koncem prejemanja, da se ne boš toliko kašljal). Imam bolj nizko kakor visoko in če bi imel plačo podobno temu znesku, bi tudi preživel. Sem bolj skromen, kakor ti misliš. Ko sem še bil v službi sem tudi kaj daroval v humanitarne namene, dajem redno kri (morda boš kdaj rabil in se spomni tudi name) in v glavnem upam dati kaj od sebe, ti pa morda sploh ne glede na tvojo aroganco.

Vse ostalo je tvoje veliko nakladanje brez veze in primere na tem forumi; ti na žalost niti ne veš, kaj je Audi A5 (mogoče letalonosilka ali model kosilnice), če že jaz ne ločim kvalitete A5 v primerjavi z drugimi avtomobili. Da ti izdam: sploh ne vem, kako izgleda A5, me niti ne zanima tak avto in ga verjetno niti nikoli ne bi kupil, pa makar imel milijon evrov. Meni je dovolj manjši, slabši in manj opazen avto. Spet verjetno nisi pomirjen, a?

Ja, vrgli so 400 mio eur v banko oz. banke in to jih trenutno ohranja med živimi. Kot bi dal utopljencu, katerega potegnejo ven umetno dihanje, začne dihati, a še vedno ne veš, če bo preživel. Takšnim bedakom je to treba razlagati na preprost način. Ker boš seveda trdil, da bedak nisi (tega ne morem eksplicitno trditi, ker te ne poznam) bo dejstvo samo v tem, da zanalašč zavajaš in usmerjaš dobesedno sovražno mnenje proti meni. Pa ti pišem samo dejstva, res pa ne podrobne zadeve, ker tudi ni potrebno, čeravno bi jih vedel. Torej banke, še bodo potrebovale zrak, da se bo utopljenec začel premikati in nekaj naredil, šele potem bodo še drugi nekaj lahko delali. Prosto po Prešernu, kakor se pravi. Prosto zate, ker itak nočeš ničesar sprejeti, razumeti. In to samo zaradi mene, to lahko tule vsak dojame. Nobenih ideoloških tem tule ne odpiram.

Tole o poslancih pihaš po svoje bedasto mimo in tu ti ni pomoči, če res tako misliš. Parlament potrebujemo, še Tito ga je imel tako za kozmetiko, ima ga Kil In Un, pa tisti diktator Lukašenko in še kdo. Da o demokracijah ne govorimo. Poslanska služba je služba, pa ti to sprejel ali ne. Poslanec dobi plačo, dodatke, če Bog da verjetno božičnico, pa regres (mislim, da so jim to vsaj letos ukinili?) in kaj je potem poslanska funkcija, če ne služba? Vse ostalo je preveč radikalno, kar pišeš in skoraj ni potrebno diskutirati. Pojdi ti za poslanca, v službo se vozi s svojim avtom in na svoje stroške, stanuj v Ljubljani na svoje stroške, okrog se vozi na svoje stroške, če moraš službeno kam in še kaj. Sredi funkcije ti pade vlada in pač nekaj mesecev živi s svojim denarjem, si sam plačuj zavarovanje in delovno dobo in še kaj.

Dvomim, da se tule večina ne bo strinjala s tem, da se bo težko kje našel kak bedak, kateri bi sprejel poslansko službo po teh pogojih. Tu seveda izvzemam Marianne. On je res... eh, pa pustimo.

MacUser

@ Truplo,
naj ti odgovorim, na tisto o zagovarjanju poslancev, s tvojim lastnim (fašitoidnim)lumpenproletarskim bullshitom.

Če ni, ni! Kriza je. Če je kriza, je za vse! Če jemljejo potne stroške in druga nadomestila tistim, ki ustvarijo 100Xveč dodane vrednosti, pa čeprav so v javnem sektorju, naj jih vzamejo še poslancem in ministrom, pa vladnim uslužbencem tudi, da bodo vedeli in občutili na lastni koži, o čem odločajo. Oni niso nič drugega, kot javni sektor ( samo, da jih ima kar precej ponarejena spričevala in da so notorični lažnivci). Oni ne proizvajajo nič, predvsem nič v primerjavi z znanstveniki, profesorji, učitelji, zdravniki, umetniki .... Poslanci samo dvigujejo roke, glavni argument je kriza nej pa pametna in koristna rešitev

Če se bo javni sektor skrčil za cca 17%, naj se skrči še vladni, saj bo za toliko manj javnih (beri državnih programov).

Varčevalni ukrepi? My ass!
Evo:
1. denarni tok se ustavlja, BDP bo zgrmel v prepad, kar pomeni, da tudi če ukinejo vse, se ne bo dalo več imeti države,
2. to, kar delajo z bankami, je čisti socializem, nepovratno futranje javnega denarja v zgrešene firme ( beri banke). Naj jim dajo “javni kredit” in naj ga Banke vrnejo nazaj davkoplačevalcem v obliki podpor gospodarstvu. Ko se bodo ustvarjali dobički, pa naj vsi z gospodarstvom skupaj vrnejo denar, ne pa, da si uslužbenci z državnim denarjem reševanih bank potem izplačujejo nagrade, regrese, trinajste plače, direktorji in lasniki firm pa kanalizirajo kredite na svoje račune, namesto, da bi investirali v razvoj ....
Če je dobiček je kapitalizem, če je zguba, pa socializem . ...fuck off.
2. vse slabše delovanje javnih služ. Sodišča imajo finančne težave, kmalu sledi pravni kaos, vse samo zato, da par skorumpiranim politikom, ki so ugrabili državi, zastarajo postopki.
3. ljudje so vse bolj lačni, ( čeprav se enim nenehno jemlje, lačni od tega nimajo nič, futrajo jih dobrodelne organizacije, val 202 in podobni mediski dobrodelneži, ministri pa nam razlagajo, da moramo nabavit še več orožja).
4. vladajoči se zaradi neomejene podpore svojih pripadnikov zmeraj bolj nespoštljivo obnašajao do lastnih državljanov. Kot da je vojna in smo mi njihovi sovražniki...

Truplo, takšni kak si ti omogočajo drugim (političnim) sralcom, da z nami počnejo, kar hočejo.

Časa maš dovolj, ne treniraj samo mišic, malo razgibaj še možgane.

španski borec

Sem na hitro preletel komentarje in žal vidim, da nikomur ne seže pogled čez obzorja na južni strani Alp. Če odmislimo nekatere sicer precenjene krizne specifike naše države (tajkuni...) je problem Slovenije v bistvu problem celotne Evrope, to je: smo v v neusmiljeni tekmi s preostalim svetom in morali se bomo v kratkem opredeliti za eno od teh treh možnosti:
1. Ali se zapremo pred preostalim svetom in na ta način ohranimo zgodovinske pridobitve socialne države.
2. Ali druga velika globalna gospodarstva prisilimo k uvedbi politik za izboljšanje položaja proletariata in prekariata.
3. Ali dokončno odvržemo okove socialne države in se spustimo v neusmiljeno tekmo s preostalim svetom.

To je bistvena dilema, oz. trilema sodobne Evrope in opletati tu z raznimi Janši, Jankovići, Pahorji in drugimi na globalni geopolitični šahovnici nepomembnimi figurami je malo smešno. Živimo v globalni dobi, če to komu še ni jasno.

Vipko
Truplo

MacUser, mlatiš mimo glede mene sto na uro. Jaz nikakor ne zagovarjam poslancev. Na stvari gledam realno. Plače so si znižali, ti praviš da še več, meni je po svoje vseeno. Nimam tu tako nasprotnega mišlenje.

Kljub krizi in še čemu, delavci in delavke dobijo plačan prevoz na delo in malico. A to ne pripada tudi poslancem. Če gre nekdo na službeno pot ima na razpolago ali vozilo, ali pa dobi povrnjene stroške, zdaj železnice, kilometrino ali še kaj, vseeno.

Kar se tiče bank... saj, lahko je vse po tvojem, vendar to ne gre. Vsem nam "siromakom" bi bila najbolj blizu poteza vlade, da se z bankami stori to, kar si napisal. Ampak ne gre. Samo realno glej na stvari, kaj gre in kaj ne.

Vse ostalo, orožje in še kaj: pač imamo ministerstva, tudi obrambno, imamo vojsko (zaradi mene jo lahko ukinejo, ampak je ne bodo), policijo in oboji rabijo pištole, pa to in ono. Dokler pošiljamo vojsko na tuje terene, pač rabijo še težjo oborožitev in še kaj, pa vse to stane. Vsaj jaz na referendumu nisem glasoval za vstop v Nato. Dokler pa smo tam?

Tako, da toliko ne skrbi za moje možgane... in nekako hudo si prepričan, da ravno tvoji delajo pravilno?

Ajd, imam drugo delo, lepo bodi!

marianne1789

no, če še dale mislite živeti mizerno. še dale vsaki te se čednili kak je vs eslabo, pa ika napravle o ton. še dale te pisarili in iskali rešitve za cejli vejt.

če še dale mislite životariti, te ležte doma pa se bunite prek forumov. bmk

doj mi visi za vas pa za to državo. za 16 mejscov dobin tuje državljanstvo in se mo odreko slovenskome. tk da nemo plačo več 1€ sloveniji.

rejsan, kenja mi se. vi pa še dale živite od pokorščine, hinavščine pa sok-vode v cafe parke.

nasvidenje v naslednji vojni!

A in B

marička, tij se lekar nekšne nouve partizan?

Vipko
Truplo

Noben rad ne živi tako, kakor nas večina ta trenutek.

Ampak, ker ti izgleda vse veš, nam napiši, kaj storiti? Večina mojih debat gre ravno v to smer: ker vse veste, napišite, kako izgleda rešitev. Mogoče ta forum bere še Janša, pa Šuštaršič... da jih poučite.

Samo v tem je point!

Če dobro razumem, bi ti naredil kar revolucijo oz. si razočaran, da slovenski narod ni bolj bojevit.

Če imaš možnost iti v tujino, kar pojdi. Vsi nimamo. Če misliš oz. boš tam bolje živel, vsaj jaz ti nisem nevoščljiv. Zame je glede na starost prepozno, da imam glede tega velike načrte.

Kaj misliš po svoje s to pokorščino in hinavščino. A res misliš, da je ta trenutek rešitev v tem, da vsi prenehamo delati in gremo na ulice oz. ves javni sektor, kateri neposredno ravno ne proizvaja in prinaša denar v državno blagajno? Morda, jaz bi rekel da ne, veliko misli obratno.

zima.bela

Truplo, ti si res brezupen primer in polemika s tabo je samo zguba časa. Še lastna sranja te ne morejo nič izučiti, kaj šele kaj drugo. Naj te samo spomnim: Kramar je prejel miljonček, ti pa brco v rit. Sicer imaš nadomestilo, kaj pa, ko se ti bo izteklo? Boš dobil socialno (posojilo)? Če imaš stanovanje in dobro kolo, ne boš upravičen. In od česa boš potem živel? Iz česa boš pokrival slabo banko? Ker, to boš plačal tudi ti, pa če imaš ali nimaš !!!

BuLsHiT

edino ka mo pravo je to ka so islandci edino cedno stvar napravli...

Vipko
Truplo

Zima bela, ti mi razloži, čemu sem brezupni primer. Najdi mi, kje sem napisal, da je bilo poslovanje bank v redu in da si je Kramar zaslužil tisti milijon in mislim da še 250.000 eur zraven. Pravim samo, seveda pa to pravi ekonomija in je to več ali manj praksa v celem svetu (a bomo ravno mi probali odkriti toplo vodo), da ima država svojo državno banko. Zdaj, naše so zašle, tudi tu ne trdim nasprotno. Ker so zašle, jih je treba pač sanirati. Kaj bi ti naredil in kako bi šele potem zagnal gospodarstvo, katero nujno potrebuje sveži kapital, če ne bi bilo bank, katere bi ta denar posodile? To mi povej, ti brezupni in neuki primer, bi rekel. Država se za te namene mora zadolžiti, naj bi bilo čimceneje (žal so obresti za naše kredite glede na naše stanje in kredibilnost kar visoke) in da država ta kredit ne porabi za socialo, ampak zagon gospodarstva. Pahor je delal ravno nasprotno, s krediti je kupoval socialni mir in nas v treh letih zadolžil za 7 mlrd evrov, haska pa ravno ni bilo. Kdor trdi nasprotno, je zame brezupen primer.

Ostalo te naj tako ne skrbi, kajti res nisem tako brezupen primer: jaz za razliko od naših ljubih bank nisem nikomur dolžan niti centa, torej nimam niti centa kredita in za razliko od naših bank imam toliko aktive na računu, da še komot nekaj let preživim brez podpore. In nikomur nisem ničesar ukradel, ampak nisem hodil vsako leto na morje in smučarijo ali križarjenje, avto je star 9 let, stanovanje pa majhno in starejše. Tudi omenjeni bicikel je star že skoraj 5 let in popolnoma zdrajsan, ampak bo še. Torej nisem zapravljal niti tedaj, ko sem kaj imel in pametno dajal na stran. Če vse to delajo brezupni primeri, kako je potem takim, ki "so z upom" uspelo povečati javni dolg baje za nadaljnih eno 15 mlrd evrov in kot Pahor državni dolg povečati za 7 mlrd evrov? Z vsem skupaj, kar smo imeli dolga leta 2008, smo sedaj reci in piši baje dolžni, torej javni in državni dolg skupaj, 32 mlrd evrov.

Vipko
Truplo

BulsHit, točno ne vem, vendar mislim, da so Islandci postavili nekoga na sodišče?

Jaz ne oporekam, da bi se naj to naredilo tudi pri nas. Ni problem. Tudi, če gre takoj pred sodišče in na "obvezno" obravnavo Janša. Da se takoj najde tisti predsednik uprave Nema Lošije Banke Marjan Kramar (pa veš, kaj bi naj trenutno delal oz. kje se nahaja?) in postavi prav tako pred sodnika in se nato gre učiti špilat klavir. Glede tega je velik kandidat tudi Klemenčič in NKBM in še mnogi drugi. Dragi BuLsHit, jaz sem samo tako realen da pravim, da skoraj nimamo zakonov, da bi to naredili in predvsem ne politične volje, da se to sprovede. Vsaj ne v doglednem času. Če ti veš kaj več, nas pouči!

čarni vrag (nepreverjen)

Čuj kaj si ti vedno tak tup ali se samo tak tupega delaš

In reply to by Truplo

BuLsHiT

se politike zmetali v, spisali novo ustavo, kero so drzavlani pomgali pisati, premije je lekar obosjeni biu na par let, pustili banke propadniti ce se prav spomnin. zacali iz nule pac

Vipko
Truplo

Se bom moral pozanimati,kako jim je vse to uspelo. Kajti neko ustavno so imeli napisano, neke zakone sprejete. In nihče ravno noče kar tako v zapor ali da se odpove funkciji.

Za Slovenijo ravno ne vem, kakšni so pogoji, da se piše nova ustava. Samo za spremembo je potrebno 60 glasov v parlamentu, vemo pa, da niti fiskalnega pravila ne morejo zapisati vanjo, ker teh glasov ni.

Za banke mi pa res ni jasno, kako to gre. Ker banke imajo poleg dolgov seveda tudi nekaj aktive, pa obveznosti do varčevalcev in še česa. Pri nas za dolg mislim da do 100.000 eur jamči država, vendar je to spet potem tako: mi to plačamo oz. davkoplačevalci.

Če veš, bi res rad vedel, kako so Islandci rešili te zadeve glede bank. Bolj natančno.

BuLsHiT
BuLsHiT

iceland revolution pardon

KLIPAN

Vsi na ulice!!!!
Proti bankirjem, kapitalistom in sedanji vladi, ki peha ljudi v bedo.

Vipko
Truplo

Klipan, s temi "ukrepi" smo zamudili eno dve, tri leta. Čim se je Pahor nenormalno zadolževal, a najetih kreditov ni porabljal za nova delovna mesta, za zagon gospodarstva, se je scenarij vedel. Danes ga lahko čitamo kot slabo brano knjigo!

Stavke in še kaj so demokratično sredstvo za dosego nekih ciljev, to ni sporno. Vsak lahko štrajka, to morajo sicer napovedati in še kaj, ampak vsak ima to pravico. Vendar se zavedajte vsaj po mojem: če kateri od sindikatov kaj doseže, bo drugi (manj močan) pač verjetno nekaj "popušil", kakor se pravi. Če se dvignejo ali ne znižajo plače prosveti, bodo mogoče naj... upokojenci. Ali obratno. Enostavno denarja ni, kakor pravijo. Kje ga najti: seveda so še rezerve, denar leti po mojem iz marsikaterega ministerstva kot topel luft pozimi, ko odpremo okno. Čimprej morajo pozapreti okna, sanirati banke (na žalost, drugače ne bo šlo - če kdo, sem jaz na banko verjetno tule najbolj jezen), dobljen svež kapital uporabiti za pametne stvari oz. zagon gospodarstva.

To delala sedanja vlada ali bodoča (nekako slutim, da bomo na spomlad spet volili), druge poti ni. Mi enostavno nismo zreli, da si sami naredimo red. Pač bo prišla, kakor se pravi "trojka" iz Bruslja in nam lepo povedala: "Dečki in deklice, če hočete kaj od nas, se zresnite in naredite to in ono. Če ne, ko vas jebe!" Čisto simpl!

zima.bela

tralala-tralala-tralala-tralala-
Truplo, pa kaj ti misliš, da te bodo nazaj vzeli, brž ko bodo sanirani? Za tvoje zasluge pri propagandi sanacije!
Kaka sanacija, hudič jih naj pobere vse !!!
tralala-tralala-tralala-tralala-.....

Daddy_Cool

Če ne hasni perestrojka vmes poseže trojka.

tikev
Vipko
Truplo

Zima bela: mnenja ekonomistov se popolnoma razlikujejo, kako sanirati banke. Mladina bo seveda trdila tisto, kar opozicija, Demokracija in še kateri list pa ravno nasprotno.

Kaj je točno? Včeraj je Mencingar trdil, da je trenutni predlog vlade 4 x dražji, kontriral mu je Šešok. Kot bi se mi prepirali, koliko je štiri in koliko ena (pa naj gre za hruške ali jabolka ali piva pri šanku).

Jaz bi dal prednost vladnemu predlogu: ker so na vladi in naj odgovarjajo, če bo kaj narobe. Dosedanje dokapitalizacije so se izkazale kot neuspešne, to je tudi en razlog za moj glas vladi.

Tako, da si naj vsak ustvari mnenje.

Kar se tiče podatkov, katere je pripel Tikev, mi ni čisto jasno, kaj hoče povedati. Podatki o tem, kakšne plače imajo poslanci vemo. Če ima npr. poslanec A člačo 5.000 eur bruto, je treba povedati, koliko je to neto. Po mojem polovica oz. malo več od tega. Takšno plačo ima marsikateri šefček v propadlih državnih bankah, da ne govorimo o vodjih raznih sektorjev in še čemu. Vsaj v Nema Lošije Banke je teh sektorjev, služb kot listja in trave. Tako, da vsaj po mojem poslanci nimajo ravno nekih v nebo vpijočih plač. Seveda bodo eni rekli drugače, drugi potrdili. Nenazadnje je to debata, forum?

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice