Po stavki, ki so jo zaposleni v Muri izvedli danes od 10.30 do 12.30, so dobili obljubo: polovico plače bo nakazane jutri.

"Gospod Matjaž Hudopisk nam je povedal, da bo polovica plače jutri na naših računih in mi mu verjamemo," je danes medijem povedala Jolanka Horvat, sinidkalistka v Muri. V tem podjetju je danes stavkala celotna proizvodnja, stroji so stali. 

In stali bodo ponovno 6. maja, če v naslednjem tednu na računih 1500 delavcev ne bo preostanka plače, je tudi po današnji opozorilni stavki neomajna sindikalistka. Ta je na vprašanje, kaj gre pravzaprav narobe v podjetju, bila z odgovorom kratka: "Marsikaj." Eden od zaposlenih pa je takole opisal stanje: "Nič ni narobe, naročila imamo. Le plač ne." Povprečna plača v Muri je po besedah delavke okoli 600 evrov, izostanek izplačila pa vsak rešuje po svoje, saj prihrankov nihče izmed njih pri taki plači nima in ne more imeti. 

Pogovori le o izplačilu plač, o odpuščanjih nič

"Naša želja je, da bi nas ostalo čim več zaposlenih," pravi Horvatova, čeprav, doda, da se o teh stvareh danes z vodstvom niso pogovarjali. Mojce Lukančič danes sicer ni bilo v podjetju, bil pa je prisoten Matjaž Hudopisk, direktor. 

Štihec poziva k pomoči Muri

"Javno pozivam predsednico vlade in ministra za gospodarski razvoj in tehnologijo, da se aktivneje vključita v reševanje vedno bolj zaskrbljujoče situacije gospodarske družbe Aha Mura, saj ima država pogodbeno razmerje z lastnico, iz katerega izhajajo obveznosti obeh partnerjev," pa je že dopoldan v sporočilu medijem zapisal župan Anton Štihec in dodal: "Vlada je že na primeru Cimosa pokazala, da ji ni vseeno za težko situacijo velikih gospodarskih subjektov, pomembnih za celotno regijo, zato pričakujem, da bo z enako mero odgovornosti in vneme to storila tudi v primeru pomurskega giganta in ne bo pustila na cedilu več kot 1.500 zaposlenih v tej družbi."

Okoli 1500 zaposlenih v AHA Muri je danes med 10.30 in 12.30 izvedlo opozorilno stavko, in sicer kot posledico neizplačila marčevke plače. 

S spleta

Komentarji (14)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Jan Vlaj

Se je Pahorjeva vlada preko Zaresa in Kučana in ministrice Radičeve že dovolj dobro vključevala, ko je prijateljici Lukančičevi omogočila subvencije na "lepe oči".

Zdaj, ko so subvencije pokurjene, pa je spet problem....

Vlada zmeraj zataji, ker samo nakaže denar, ne opravlja pa nobenega nadzora.

Zeus

Bravo župan

Vipko
čevapčič na ražnje

.. Država nede mogla sakšnoga reševati, vej pa sama nema pejnazg, srmak Čufar se zdaj mantra v Ameriki, ka nas malo pokupijo z obveznicami, ka tau naše balkansko srmaštvo od države še pri dihanje obdržimo .. trojka de pomale mogla prijte, vače nan še obveznic sfali za odate .. malo v sarkastični šali, malo pa tudi sarkastično zaskrbljeno res ..

.. Mojca, Mojca, Mojca .. če nejde, če de se živelo iz premostitvenih kreditov, te njaj .. ne mantraj se, namen je bil verjento dober (vse druge špekulacije prepuščam drugim .. izčrpavanje etc.,).. nekje je šlo narobe - ekonomija je v svojem napredku, kjer je mogoče filozofirat in napihovat elektronski denar, v osnovi še vedno zelo preprosta - potreben je izdelek, ki ga prodaš ..

.. Mura, drži se, Mojca drži se, če maš poštene namene in pač raztrgate se nemreš .. eh, ne ven .. .. karkoli je že v ozadje, eh, nemo nikaj komentejro .. drži se, Mura .. ;)

hilic

Hehe zaštihani si malo politične točke nabera....GLASO BI SE PREJ, NEJ PA ZDAJ KDA JE GOTOVO!

divjejabolko

A ni zanimivo?

Če bi jaz imel neko privatno podjetje z recimo ducat ali več zaposlenimi in bi imel podobne težave, torej neizplačevanje plač ter bi se obrnil na državo, bi me kratkomalo odslovili, pa še DURS bi se mi obesil na vrat zaradi neplačila prispevkov itn.

Tukaj pa mamo eno "s strani države" od nekdaj podprto podjetje, ki itak drvi broti breznu in je le vprašanje časa, kdaj bo vse skupaj potonilo ... lastnik je subvencijo, pa tudi bančna posojila že zdavnaj pokuril.

Zdaj pa gre soboški župan jokat v Ljubljano, naj še dodatno prispevajo v to vrečo brez dna?

Sportman

Župan očitno ne razmi ka je Mojca Lukančič Muro dobila skoro zašenki. Od države (t.j. vsej nas) je dobila državno darilo (5,8 mio EUR), poleg toga pa je za prevzem Mure najela kredit, keroga zdaj delavci doj plačüvlejo. Valjda nede pa država ali državne banke davale pejneze takšin tajkunon. Baba je lukava, nega kaj.

zima.bela

Župan: Država je Muri že enkrat pomagala, in - bog nas varuj državne pomoči. (Oz. expresno hiter stečaj je itak edina rešitev!)

Stavkajoči: kje pa je zdaj, ob tej stavki tisti zobati model z rdečo čepico, ki je bil štrajkenfurer pri stavki 2009? Zakaj ga ne najamete? On stvari brž premakne z roba propada (v propad, seveda)! Zdaj Mura ni več njegova??

Vsem: ja kaj ste pa mislili, da bo Mojcin AHA trajal in trajal???
Do konca subvencij bo, potem pa krh... Mojca se bo pa omastila z razprodajo Murinega pogorišča. In to je bil cilj že od samega začetka!

©opy®ight

Tisti, ki ste bolj pametni od župana, očitno ne razumete poante dela njegovega sporočila: "država ima pogodbeno razmerje z lastnico, iz katerega izhajajo obveznosti obeh partnerjev"

Če se že eden ne drži dogovorjenega ob silnih stimulacijah, ki jih je dobil, je soodgovoren drug - to pa je država.

Ne pa da eni pokasirajo, potem s tem denarjem odpirajo tovarne v Srbiji, država SLO pa je zadevo "pozabila" regulirati (oz. se ni odzvala), kot je recimo "pozabila" izterjati tudi 20 milijonske davke nekaterim.

BB

@sportman:

Vejpa tak je bilo narejenih večina meneđerskih prevzemov državnih firm v privat roke ;)

Škoda samo ka je Mura nej zadosta zanimiva ka bi bila na seznami tistih firm kerin do "pomagali" oz. mo mi za njih plačüvali kredite s kerimi so si posamezniki prilastili tiste firme :(

divjejabolko

Preberite prve tri komentarje tukaj:
http://www.rtvslo.si/gospodarstvo/delavci-mure-stavkali-zaradi-neizplac…

Povedo bistvo. Žal je tako, ampak takšno podjetje v Sloveniji, kaj šele v zahodni Evropi ne more preživet.

Če bi bilo delalo neke specialne zadeve in našlo svojo tržno nišo ... takrat morda. Ampak v zdajšnji obliki? Dolgo ne bo šlo.

I-OWN-YOUR-MOM

Ge je lastnica doma? Naslov napisati, pa akcija. Pa v Muri dela 2,3x več lidi, kak je v Sloveniji specialcov ... pogejte jo ...

Po drujgi strani pa davlejo KEŠ za REKLAME med POLFINALON LP ... namesto minute bi lejko enomi plačo že dal valda ...

hilic

I-OWN-YOUR-MOM, dobro napisano. Nej vužigati svejč in deklamirati neka besedila. Objaviti njeni naslov in akcija! DOGOVOR V OČI IZ OČI, me prav nazimle če de te tudi tak zvišana!

picek

Trbelo be zakon sprejeti, ka bi sakše za svoje dejanja odgovarjo s svojen premoženjon, najti 3,4 poroke keri do jamčili s svojim v primere ka ti neboš mel. Bividli kak bi kriza hitro gotova bila. Samo kere lopov, de sansebi zapor delo :D

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice