*Fotografija je simbolična
Notranji minister Aleš Hojs je ob sprejemu tujih policistov, ki bodo pomagali pri varovanju meje s Hrvaško, napovedal, da bo predlagal spremembo pri dovoljenem številu udeležencev javnega zbiranja.

Kljub temu, da se Slovenija približuje rumeni fazi, v kateri je po vladnem načrtu predvideno zbiranje do 50 oseb, pa to še ne bo dovoljeno.

V rumeni 50, Hojs za 25

Kot poroča STA, je namreč Hojs danes napovedal, da bo pri sproščanju ukrepov izrazito previden, zato bo najprej predlagal povečanje dovoljenega zbiranja ljudi na 25. Vlada naj bi o tem odločala na seji v sredo. 

Slovenija je trenutno še v oranži fazi, za rumeno fazo pa je potrebno izpolniti pogoj pod 500 hospitaliziranih in sedemdnevno povprečje okužb pod 600. Po današnjih podatkih je v bolnišnicah 508 covidnih bolnikov, sedemdnevno povprečje okužb pa znaša 606. Po napovedih Instituta Jozef Stefan bi rumeno fazo dosegli sredi maja. 

Spomnimo, strokovna skupina pod vodstvom Mateje Logar je že pred tedni dejala, da je mnenja, da bi bilo možno dodatno sproščanje pri številu udeležencev javnih prireditev pod pogojem cepljenih, testiranih ali prebolelih. 

Dodatne sprostitve na meji s Hrvaško

Hojs je ob tem dejal še, da bo predlagal, da testiranje dvolastnikov, šolnikov, učencev in ostalih, ki dnevno prehajajo zahodno mejo, ne bi bilo več obvezno. V dobrem mesecu in pol testiranj se je po njegovih besedah namreč izkazalo, da ni prav velike nevarnosti, da bi omenjeni predstavljali veliko tveganje za širjenje okužb.

Morebitnih sprememb režima na meji Hojs še ni podrobneje pojasnjeval. Je pa potrdil, da se zdravniška stroka posvetuje o tem, ali bi bil en odmerek cepiva AstraZenece lahko dovolj za prehod meje. Za tiste, ki so bili enkrat že cepljeni in so pozneje covid-19 preboleli, pa drugi odmerek cepiva ne bi bil potreben, torej bi bili izenačeni s tistimi, ki so prejeli dva odmerka, je pojasnil.

Glede poenotenja pogojev prehajanja meje s Hrvaško se ministra za zdravje z obeh strani meje po Hojsovih besedah še intenzivno dogovarjata. Verjame, da zadržkov za takšen dogovor, kakršne je hrvaška stran imela še pred časom, zdaj ne bi smelo biti več, saj se epidemiološka slika v Sloveniji v zadnjem obdobju izboljšuje, še piše STA.

S spleta

Komentarji (4)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
ka te briga (nepreverjen)

hojsič za prehod meje predlaga mamo na sovoznikovom mesti pa liter palinke ale pa 100€, odvisno či na policaja alkoholika naletiš ale nej. najpomembnejša pa seveda maska v riti, ka se ne bi što od prdcov okužo s prehladom

. (nepreverjen)

Na podlagi česa se on odloči za 25?

s.p. - d.o.o. (nepreverjen)

Glavno ka mi ka mamo firme lejko delamo ka ščejmo, idemo kama ščejmo, tudi v tujino brez problema, lejko idemo v gostilne gejst pa pijt brez testov pa drugih dokazil, lejko idemo v hotel brez testov in dokazil, v bistvi lejko delamo kak ščejmo tak kak pred ten nategon. Se mi pa smilite ostali ka v resnici vrvlete ka zato ka spoštujete nekše bolane ukrepe nekomi s ten rešavlete življenje. Dobro so vas oprali.

stečaj (nepreverjen)

mater si pameten, iz tebe še neka bou, ne ven če ne komunist, kakšne puščaš

In reply to by s.p. - d.o.o. (nepreverjen)

Starejše novice