Naši severni sosedje bi nadzor podaljšali za dodatnih šest mesecev.

Bo Avstrija znova podaljšala nadzor na mejah s Slovenijo in Madžarsko? Za to se vsekakor zavzema avstrijski notranji minister Herbert Kickl, ki je v pismu Evropski komisiji in kolegom v EU, napovedal podaljšanje nadzora za šest mesecev, in sicer od 11. maja.

Napačen signal tihotapcem?

V svojem pisanju naj bi Kickl zapisal, da razmere kljub manjšemu številu prošenj za azil ter nezakonitih prehodov meje v preteklih mesecih še vedno niso dovolj stabilne, da bi ukinili nadzor na notranji schengenski meji. 

"Iz tega razloga se je Avstrija odločila, da bo izvajala nadzor na mejah s Slovenijo in Madžarsko," vsebine pisma navaja agencija APA.

Po ministrovem mnenju bi ukinitev nadzora na mejah tihotapcem ljudi poslala napačen signal, ki bi lahko vodil v okrepitev nezakonitega delovanja.

Čeprav se zavedajo, da je nadzor na notranjih mejah zadnje sredstvo, hkrati poudarja, da v trenutnih razmerah druge možnosti ni. Zaradi latentne grožnje terorizma, ki je po njegovem prisotna v vsej EU, naj bi tako bilo treba preprečiti vstop potencialno nevarnih oseb.

Nadzor naj bi po napovedih Kickla bil sorazmeren grožnji, potovanja in pretok blaga pa naj bi ostali karseda neovirani.

Slovenija do ukrepa kritična

Če bi do podaljšanja nadzora tudi resnično prišlo, je članica EU  EU to zavezana sporočiti vsaj štiri tedne pred iztekom.

Medtem ko Slovenija razume potrebo po zagotavljanju varnosti s tovrstnimi ukrepi, pa hkrati že nekaj časa opozarja na njihovo nenamensko, nesorazmerno in neutemeljeno uporabo na naši meji.

Zadnjič je Avstrija nadzor sicer podaljšala 11. novembra, za obdobje šestih mesecev.

S spleta

Komentarji (3)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
vodka (nepreverjen)

Vej je pa kontrola tüdi na Avstrijsko-Nemški meki, pa na Italijansko- Nemški, pa na Madžarsko-Avstrijski...

goostt (nepreverjen)

Edino pri nas šepa !!

In reply to by vodka (nepreverjen)

Dolg (nepreverjen)

Stroga kontrola brez pardona !

Starejše novice