Foto: Bobo
Vlada je na seji sprejela pogajalska izhodišča za dvig minimalne plače, o katerem se bo pogajala s socialnimi partnerji.

Vlada predlaga, da se minimalne plače že novembra uskladijo z rastjo minimalnih življenjskih stroškov, prihodnje leto pa še z letno stopnjo inflacije, je povedal minister za delo Luka Mesec.

Naslednje leto znesek minimalne plače morda že 850 evrov

»Vlada je danes sprejela usmeritev za pogajanja na Ekonomsko-socialnem svetu. Po pogajalskem izhodišču vlade bi se minimalna plača, ki znaša neto 778 evrov, letos povečala na 804 evre. Z naslednjim letom pa bi bila lahko višja od 850 evrov,« je v izjavi po seji povedal minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Mesec.

Z visoko inflacijo zahteva po višanju minimalne plače

Glede na nov izračun minimalnih življenjskih stroškov in predvideno višino inflacije bo Mesec v okviru zakonskih možnosti socialnim partnerjem v novembru predlagal določitev zneska minimalne plače v višini 120 odstotkov izračunanih minimalnih življenjskih stroškov v bruto znesku 1133,37 evra, kar predstavlja 5,49-odstotno rast, in ocenjenem znesku 803,80 evra neto, so pojasnili na ministrstvu za finance.

Pri minimalnih plačah in plačah nasploh si vlada obeta pozitiven učinek za delavce tudi na podlagi davčne reforme, če se bo ta lahko uveljavila z novim letom. »Ta bo dvignila splošno olajšavo na 5000 evrov,« je danes še povedal minister.

Novi ukrep za gospodarstvo 

Glede nasprotovanja izredni uskladitvi minimalne plače reprezentativnih delodajalskih organizacij je Mesec dejal, da bodo šli gospodarstvu naproti z novim ukrepom.

»Pripravljamo shemo za čakanje na delo. Kakšna bo, bomo predstavili v kratkem,« je napovedal.

Ob tem pa dodal, da država ne bo pokrila celotnega bremena nastalih višjih stroškov dela, kar predlagajo delodajalske organizacije.

Znesek minimalne plače sicer v skladu z zakonom o minimalni plači določi minister za delo po predhodnem posvetu s socialnimi partnerji in ga objavi v uradnem listu najpozneje do 31. januarja tekočega leta.

Tega določi v skladu z uradnim podatkom o medletni rasti cen življenjskih potrebščin decembra preteklega leta glede na december predpreteklega leta.

Komentarji (22)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Fuijgj (nepreverjen)

Špot i sramota poserjem se na tako plačo!

Poiuyyr (nepreverjen)

No ge pa že zaj delam kak stari fizikalec cejli keden in en den v vikendu za te pejneze..ge tou je pravica?

In reply to by Fuijgj (nepreverjen)

plkjjoi (nepreverjen)

Razlika med minimalno plačo in ostalimi plačami, ki se ne dvigujejo pa vedno manjša. najboljše da smo vsi na minimalni plači.

vrana (nepreverjen)

poznajo samo še minimalca, in to triblajo do nezavesti, ker to je lepo za slišati, imajo skrb in odgovornost za reveže, je pa v resnici to izigravanje ljudi, kateri jim potem dajejo svoje glasove, kak je Karlek do onemoglosti opokojence triblao do amena, tak te minimalce triblajo, in mečejo drobtinice. ljudje z plačo 1000 evrov na mesec, so pa enaka sirotinja in mnogo majn pomoči deležni.

In reply to by plkjjoi (nepreverjen)

. (nepreverjen)

Ja pa ka ma država z ostalimi plačami, minimalno lejko regulejra ostalo pa firma, na firmi se buni.

In reply to by plkjjoi (nepreverjen)

vrana (nepreverjen)

si že čuo za plačilne razrede javne uprave, no zdaj si čuo, in velka večina jih je nekje okrog 30 plačilnoga, to je pa 1032 evrov, ti je jasno zdaj kaj malo bole?

In reply to by . (nepreverjen)

. (nepreverjen)

Vrana meni je zelo jasno, točno znan za plače
v javnon sektori vijdin plačilno sakši mejsec no nej mojo. Pa za javni sektor si skačejo kak majo prevelke plače ja manjšina.

In reply to by vrana (nepreverjen)

Sedi ena (nepreverjen)

Ka tij motaš....minimalna plača je 22. razred, medtem ko je 30. razred bruto 1.435,20 EUR !!!

In reply to by vrana (nepreverjen)

Vrana (nepreverjen)

Pa ka je 850 bruto ali neto, 1150 je bruto od minimalca, pa ka mas na nakazili neto ali bruto, bruto je pejnez keroga nemas, ga nemres nucate, kapišo

In reply to by Sedi ena (nepreverjen)

Poiuyyr (nepreverjen)

Ge san v 19. In 800e brez prevozn.striskof

In reply to by vrana (nepreverjen)

Hagehe (nepreverjen)

Ni problem minimalna placa. Naj uredijo, da bo socialna podpora "kosarica ki so jo izracunali" + 50 € (po osebi). Zdaj se bolj splaca biti doma...

JIN BIN (nepreverjen)

TOREJ SE MOJA PLAČA SPET ZMANJŠA¨!

asdasd (nepreverjen)

Se nam obeta dvig minimalne plače na 850 evrov? Nezaslišno, kaj takega, tako ali tako je delovna sila predraga, sedaj bodo še delavce hoteli razvajati !!

kuntakinte (nepreverjen)

...gda de nan te šmrklavec...brez ednoga delovnoga dneva v realnonon svejti ...doloučau kelko smo lejko plačeni za svoje dobro opravleno delo... ... ... što je te kejpec? ... adijo pamet...plešimo ...plešimo... plešimo do onemoglosti...što li de nas pa pokopau... mejsec, ciciolina,holoub, ... pa Küčan gvüšno nej ... uni do v komunističnon raji z rdečo zvejzdo v posranoj rijti... ... ... ................

kuntakinte (nepreverjen)

...dau bi si več plusov...pa man samo ednoka ni(ck)aj....

In reply to by kuntakinte (nepreverjen)

buđovan (nepreverjen)

vaj kak te bolij, ka je jj nej osto na troni... No pa mi te povej ka ziher znaš, kelko pa ma jj delovne dobe v realnon svejti? Kelko ges znan je od 1991 v politiki. No Sicer ga ne vijdimo kaj dosta v parlamenti sicer. Gvušno more ta zadnjo cejli čas nastavlati, ka njemi lejko takši kak si tij fajn polijžete.

In reply to by kuntakinte (nepreverjen)

Boge revce (nepreverjen)

Takoj zvišat plače na 2500 € netto svetovalkam na zavodu za zaposlovanje, ker one tako močno svetujejo same sebi, da bodo kmalu izgorele !

predvidevam (nepreverjen)

zakoj golob nej prišo v Tarčo k Eriki, baje drisko doubo od straja

. (nepreverjen)

Je biu včerajtvoj Janez, kak je očij obračo da si je zmišlavo ka naj zlaže.

Opazovalka (nepreverjen)

Sanja svinja kukuruz, GZS in predstavniki delodajalcev ne bodo na to pristali, morda na najvec 810,00eur neto. Januar 2023!

lepi (nepreverjen)

posranci tuj na minimalca

slo (nepreverjen)

To kaj ta posranc izjavi je za Pavliho .

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice