Magna je zaradi negotovosti in zamude pri začetku proizvodnje v lakirnici v Hočah pričela z organizacijskimi pripravami za selitev proizvodnje, ki je bila predvidena v slovenskem obratu, nazaj v Gradec.

Govorice, da zaradi negotovosti začetka proizvodnje v Hočah, vodilni pri Magni razmišljajo o selitvi posameznih aktivnosti v Gradec, so postale resničnost.

»Pričeli smo z organizacijskimi pripravami za selitev proizvodnje, ki je bila predvidena za Hoče, nazaj v Gradec. Še vedno pa upamo na rešitev, ki bi vendarle omogočila hiter začetek dela v Hočah,« so potrdili v Magni.

Ministrstvo za okolje je sicer konec minulega tedna zavrnilo pritožbo Združenja ROVO zoper okoljevarstveno dovoljenje Magni, a to še ni pravnomočno. Magna je za ta teden načrtovaa pričetek proizvodnje v lakirnici, kjer dela 200 ljudi, a to dokler nima pravnomočnega okoljevarstvenega dovoljenja in obratovalnega dovoljenja, ne more.

Rovo predlaga dopolnitev zakona o Magni

V 30-dnevnem roku lahko Rovo vloži pritožbo še na upravno sodišče, kar se bo tudi zgodilo, v kolikor država ne bo upoštevala zahteve, ki jo je v imenu okoljevarstvenega društva podal Gorazd Marinček.

»Predlagali smo, da občina in ministrstvo sprožita zakonodajni postopek za dopolnitev zakona o Magni, ki bi dovolil ta obrat na vodovarstvenem območju. S tem bi odpadle vse podlage za kakršno koli pritožbo in upravni spor,« za Mariborinfo že v petek pojasnil Marinček.

Novomeško združenje okoljevarstvenikov Rovo je včeraj predsednika vlade Marjana Šarca, gospodarskega ministra Zdravka Počivavška, okoljskega ministra Jureta Lebna in hoškega župana Marka Soršaka v odprtem pismu še enkrat pozvalo, da z dopolnitvijo zakona o Magni slednji omogoči, da v najkrajšem času zažene proizvodnjo v novi hoški lakirnici.

»Z naše strani ni nobenega problema. Vse se da rešiti v tem 30-dnevnem roku za pritožbe,« je bil jasen in s tem ciljal na dopolnitev zakona o Magni, kateremu pa nekateri vpleteni niso najbolj naklonjeni.

Delavci zaskrbljeni

Minuli četrtek so trije zaposleni izrazili zaskrbljenost nad negotovo situacijo 200 zaposlenih v hoški Magni. »Zaposleni vsak dan sprašujejo, kaj se dogaja. Če je res, da lahko računajo, da ostanejo brez službe. Negotovost je velika. Pričakujem otroka, pa ne vem, če bom še imela službo, ko se vrnem,« je poudarila poslovna sekretarka Nataša Vidovič.

Zaposleni se tako sprašujejo, kaj se bo zgodilo, če ne bo začetka proizvodnje. Nekateri si tako v strahu pred izgubo službe že iščejo alternative, saj se zavedajo, da v kolikor za lakirnico ne bodo pridobili dovoljenja, bo Magna na globalni ravni naročila strank morala izpolniti nekje drugje.

S sporočilom za javnost so se na informacije o odmikanju zagona proizvodnje v Hočah odzvali tudi v Štajerski gospodarski zbornici.  V zbornici pričakujejo, da bo Magna izpolnila vse, kar ji je bilo ob začetku gradnje naloženo, hkrati pa tudi, da bo ob izpolnitvi obveznosti dobila vsa potrebna dovoljenja za začetek proizvodnje. Kot so zapisali v odzivu na dogajanje, številne pomanjkljive informacije vnašajo nemir ter znižujejo ugled državi in regiji.

Kot je v odzivu na trenutno negotovost glede začetka delovanja nove Magnine lakirnice v Hočah zapisala direktorica zbornice Aleksandra Podgornik, je prihod tako uglednega podjetja stimulativen, saj prinaša nova delovna mesta, hkrati pa dviguje samozavest in perspektivo ljudem v regiji, poroča STA.

»Zato pozivam vse, da izpolnijo svoje obveze, spregovorijo v skupnem jeziku, prerekanja in nesoglasja pa rešujejo tam, kjer je za to predviden čas in prostor, vsekakor pa ne na plečih Štajerske in njenih prebivalcev,« je sporočila Podgornikova.

S spleta

Komentarji (24)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
čarnobejli (nepreverjen)

LEVICA in njihova skrb za lidij #bullshit

zeleni martinček (nepreverjen)

Marinšek je podaljšana roka JJ !

čarnobejli (nepreverjen)

In reply to by zeleni martinček (nepreverjen)

DF (nepreverjen)

To je glih tak kot, da bi staro sliko Janeza Janse kazal, ko je s ponosom nosil TITOVKO Z RDECO ZVEZDO!!!!!

In reply to by čarnobejli (nepreverjen)

kadilec (nepreverjen)

Kdo je napisal te neumne zakone, da lahko en stari debeli bedak izsiljuje drzavo in preprečuje boljše zivljenje tisočim ljudem? Je to namenoma tako napisano? Pa Šarca tu zraven ne mešajte, ker s tem nima veze.

Loper` (nepreverjen)

To bi rad videl? Kaj cakajo? V bistvu pa sploh ne bi bilo slabo, lakirnico bodo itak pustili v mariboru. Bomo tako kot je Levica ze predlagala, Magno bomo nacionalizirali, kot po letu 45 po boljsevisticno.

Df. (nepreverjen)

DF zgodba glede magne je enako tragokomična kak tvoji blesavi komentarji

pepič (nepreverjen)

Pa naj tirajo vej smo njim pa dali nepovratna sredstva subvencije 18 milijonov evrov zato se lejko preselijo v Graz

thedriver1 (nepreverjen)

Vsem dam prav, se pa vprašaš zakaj ne gradijo tovarne v Gradcu...

AHAM (nepreverjen)

Tü san vas čako ka Janšo naprej privličejte :) :) :)

Rdeči...

goostt (nepreverjen)

Se Magna pripravlja na selitev proizvodnje nazaj v Gradec?
Saj jim kaj drugega ne preostane če hočejo delati !

Gost8 (nepreverjen)

Naj se van nika ne smijli takša multinacionalka kak je Magna.
Brez veze se đoučete za njouf.
Magna je tipična kapitalistična multinacionalka štera fse glejda skouz pejneze. Preden so prišli v Slovenijo so miljon kkrat fse preraćunali, predvideli so tüdi takšne pol letne zastoje. Oni se nika ne sekejrajo, zakoj se vij sekejrate.
Gda do doubili fse papejre, te do začnoli farbati autoje. Nikan nedo odišli zaradi pol leta ali enega leta zastojof.
"Kapitalist je tak nouri na pejneze, ka de svojomi rablji oudo vouže s šterin de ga rabelj te obeso."

BOLŠEVIK (nepreverjen)

BRAVO leva rdeča oblast, kje ste sedaj ? SRAMOTIMO še bolj že tako osramočeno Slovenijo v svetu. Fabriko postavijo vse pripravijo potem pa delati ne morejo zaradi nekega tipa. Saj ni on kriv za njim se skrivajo ravno tisti ki so javno objavili, da je potrebno vse kapitaliste nagnati iz Slovenije. Jebe se jim za narod če bo travo jedel nikoli nihče več ne bo vlagal nič v Sloveniji od česa pa boste potem tovariši živeli.
Zdaj pa so jim še Italijani začeli tem levim in rdečim gvinte rezati še bo zanimivo.

Janez Komunist (nepreverjen)

Marinček ne daj se,zjebi golazen avstrijsko in naj tam onasnežujejo naravo in ne v naši lepi Sloveniji in še na vodovarstvenem območju.

bonge (nepreverjen)

Dragi moji Slovenci , neumno je voliti iste ljudi in pričakovati spremembe. Dokejč te jih volile se nemo genole z mesta. Tej debele ma pa itak odzadaj nikakoga ka ga ščite pa hujska. Ali ščejo mete podkupnuno ali namerno brenzajo štajerce ka so jin navoščejne. Nejde se tű za nikšno ekologijo ampak samo za keš.

marketing (nepreverjen)

Prav smešni ste :) Se je kateri vprašal, kdo plasira take (plačane) informacije v medije?

Agencija Pristop je angažirana in dobro plačana, da preko medijev vrši pritisk na javnost, kje potem naivne ovce (nerazgledani bralci) ob takih “novicah” še bolj propagirajo “izgubo delovnih mest”, “iščejo krivca pri rdečih, pri Šarcu, tisti drugi pri fašistični SDS,...)” v glavnem, da se govori o tem - “da bo Slovenija propadla, ker nekaj avtomobilskega pleha ne bo pobarvano na kmetijskem območje, vodovarstvenem z lepim razgledom na Pohorje”.

Da crknili bomo.

Banda koruptivna je prejela v žep in zdaj se mora za vsako ceno ugoditi avstrijskim kapitalistom!

Kateri domači podjetnik/podjetje (razen Pavlinjeka) je prejelo toliko bonitet in subvencij za 85 domačih novih zaposlitev? (tiste imaginarne cifre, kjer so mišljeni delavci iz Madžarske, Hrvaške, Bosne in Romunije, v roku 10let, če bomo spet primaknili dodatnih 50 mio. EUR pa pustimo.

malo pameti v glavo (nepreverjen)

Koji kurac vas Prekmurce briga kaj bo stalo v Hočah.Proti vsemu ste, kar bi dalo delavcem in njihovim druzinam kruh. Od česa boste pa ziveli? Od zraka in gledali kako neizkoriščena voda po Muri teče.?

pepič (nepreverjen)

Pa ka se ti brigaš za druge pa Muro pa neizkoriščeno vodo pa spij jo če si tak čeden? Gnes den ge dosta čednejših delovnih mest kak pa lakirnice in strupi pa odpadki pametnjakovič pa pamet v tvojo glavo?

In reply to by malo pameti v glavo (nepreverjen)

bonge (nepreverjen)

Ka je za tebej čednejše delovno mesto? Sedenje v pisarni v javnon sektore šteri nika ne ustvari gele ? Pejneze pa na qjausovej vejaj zrastejo gele ?

In reply to by pepič (nepreverjen)

Omejenec (nepreverjen)

Tebi javnoga sektora nej trbej, gele? Stvarno se bonge.

In reply to by bonge (nepreverjen)

Štiblec (nepreverjen)

Norci ste vsi komplet vej pa je čas bil povedati NE prej kak se sploh kaj začelo delati. Takrat je vlada povedala Da in še denar dala. Zna se kdo je bil na oblasti točno tej ka so zdaj TO SO ENOSTAVNO BUTALCI OD BUTALCEV. DO KDAJ ŠE JIH BOMO PRENAŠALI.!

čarni vrag (nepreverjen)

To je super, mamo nekšnoga predsednika vlade, ki nam z raznih prtizanskih prizorišč deli nauke in nas krega. Zdaj ko je problem, pa ga nega nigdi. Naj pove kaj mislijo napraviti. V to tovarno je vloženo 18 milijonov naših pejnez.

DF (nepreverjen)

Koji kurac na tem portalu moje komentarje, v katerih so resnicna dejstva, brise?????? Carnemu vragu, ki pise lazi in nesmisle, ki s clankom nimajo veze, pa ne brise.

thedriver1 (nepreverjen)

na konci te tak kak en boxmark ko je nevem kašna firma pa so na minimalcu pa vprašajte kateri tam delajo kak je kaj to so velike firme pa vse so iste. 200 delovnih mest pa v mariboru tudi nebo rešilo brezposelnost, če bi se pa o par tisočih delovnih mest pogovarjali bi jih pa tak južnjaki nižje imeli ker so cenejši.

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice