FOTO: lendava.si
Mirišče se je otreslo težavne preteklosti, dobilo novo smerno in krajevno tablo.

Arbitražno sodišče je s svojo razsodbo 29. junija 2017 v Haagu obljubilo konec negotovosti in težav, s katerimi so živeli mnogi prebivalci obmejnih krajev. Določilo je morsko in kopensko mejo med Hrvaško in Slovenijo ter ločnico začrtalo tudi ob Muri, na Hotizi, v Mirišču.

Kot smo poročali, je zaselek z arbitražno razsodbo dokončno pripadel Sloveniji, zdaj pa je končno dobil tudi smerno in krajevno tablo.

Prebivalci pred leti že ukrepali sami

Spomnimo, naselje, v katerem je nekoč živelo 30 prebivalcev, danes pa le še osem, se je doslej uradno imenoval Brezovec – del. Krajani, ki se s tem poimenovanjem niso strinjali in poudarjali, da so od nekdaj Slovenci, so že pred leti postavili svojo tablo z napisom Mirišče.

“Vsi so nas imeli za Slovence in nikoli ni nihče niti pomislil, da smo Hrvati ali da prihajamo iz hrvaškega ozemlja, ali da bi to kadar koli bilo kaj spornega.”

Obmejno območje je v preteklosti tako žal bilo tudi prizorišče več incidentov. Med drugim smo v našem mediju poročali, da so hrvaški policisti pri Hotizi prijeli več novinarskih ekip slovenskih medijev, ki so želeli poročati o tamkajšnjem dogajanju, saj naj bi do lokacije dostopali po napačni poti. Zaradi spora so se ob meji takrat znašle celo posebne enote slovenske policije.

Mirišče – tudi uradno

A vse to je zdaj, kot kaže, stvar preteklosti. Župan občine Lendava Janez Magyar je že marca letos oddelku za prostor, infrastrukturo in gospodarske javne službe naročil, da začne postopke za označitev naselja Mirišče.

Minuli mesec je občina v skladu z arbitražno razsodbo v naselju Mirišče na Hotizi postavila kažipote in table, ki označujejo naselje. Postopke uveljavitve arbitražne sodbe v praksi pa so si na terenu nato ogledali tudi lendavski župan, podžupan Mihael Kasaš ter direktorica občinske uprave Aleksandra Kreslin skupaj s predstavniki resornih ministrstev.

“Občina Lendava si bo še naprej prizadevala za spoštovanje in upoštevanje arbitražne sodbe, vsekakor pa je potrebno poudariti, da sta in bosta Slovenija in Hrvaška na območju naše občine še naprej dobro sodelovali in živeli v sožitju ter medsebojnem spoštovanju,” so pred časom zapisali v lendavski občini.

Komentarji (7)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Nitko (nepreverjen)

Ste pa hitri vsaka van čast
Novica že mesec pa pol stara??

Hrvaska (nepreverjen)

Hrvaska zemlja

Eden pać (nepreverjen)

pa kaj se sekirate za ta ničvreden košček zemlje
Piranski zaliv je važen

Nitko (nepreverjen)

Te pa idi v Piranski zaliv živet če ti te košček zemlje nej pomemben

In reply to by Eden pać (nepreverjen)

Varazdinac27 (nepreverjen)

Sve će to biti Hrvatska. Za dom spremni!

Ne laži (nepreverjen)

Varazdinac27 Zdaj ko ne bo več pijančka Junckerja se bo drugače plesalo.

In reply to by Varazdinac27 (nepreverjen)

Purgerland (nepreverjen)

Hrvatska brez Hrvata... :)

In reply to by Varazdinac27 (nepreverjen)

Starejše novice