Ob prazniku Občine Grad opozorili tudi na problematiko odseljevanja s podeželja in sporen sistem povprečnin.

Minulo nedeljo se je v gasilskem domu Motovilci odvil 19. občinski praznik Občine Grad, na katerem je kot slavnostni govornik nastopil poslanec Evropskega parlamenta Franc Bogovič.

Priložnost so Grajani obeležili s slovesno proslavo in kulturnim programom. Podeljene so bile plakete in priznanja Občine Grad ter priznanja najuspešnejšim učencem in dijakom. Županja Cvetka Ficko se je nagrajencem zahvalila, da so s svojim trudom in delom prispevali k prepoznavnosti občine, za izjemne uspehe pa je čestitala tudi vsem učencem in dijakom.

V sklopu proslave so se prestavile še mame z novorojenci, povitimi v lanskem letu. Pri Gradu želijo namreč mlade družine spodbuditi, da bi ostajale v občini, saj so v desetletju po 2008 izgubili kar 238 prebivalcev.

Primerni pogoji za življenje, napredek in razvoj

V povezavi z omenjeno problematiko je županja opozorila na povprečnine, ki so sicer enake za vse občine. 

»Ali to pomeni, da imamo tudi vsi enake možnosti za razvoj? Žal nimamo,« pravi županja.

Prepričana je, da bi podeželske občine z redko poseljenostjo, ki jih mladi zapuščajo v iskanju boljših priložnosti za življenje čez mejo, morali obravnavati drugače:

»Res je, da smo z vstopom v Evropsko unijo pridobili prost pretok delovne sile in blaga. Res pa je tudi, da rešitev ni oditi, ampak da imamo v svoji državi vsi primerne pogoje za življenje, za napredek in razvoj.«

Županji je pritrdil Bogovič, ki je dejal, da je ključen problem, od katerega je odvisen razvoj lokalne samouprave, sistem financiranj občin in povprečnin. Izrazil je podporo prizadevanjem slovenskih županov za pravičnejšo odmero povprečnine ob upoštevanju migracijskih oziroma demografskih podatkov ter pozval k pripravi konkretnih ukrepov.

Kot ocenjuje, je ključnega pomena pametna nacionalna, državna politika, a del rešitve vidi tudi znotraj politike evropskih skladov:

»Sam si zelo prizadevam, da bi v naslednji finančni perspektivi iz regionalnega sklada, ki je v tej perspektivi predvidel pet odstotkov svojih sredstev za mestne občine, v novi perspektivi namenil teh pet odstotkov za razvoj podeželja – poleg samega programa razvoja podeželja. Kajti cela vrsta je stvari, na katere je bilo opozorjeno; od malih čistilnih naprav, do javnih razsvetljav do prepotrebne širokopasovne povezave.«

Največja investicija letošnjega leta je pred vrati

Na slavnostni prireditvi so sicer pregledali še do sedaj opravljeno delo, županja pa je spomnila tudi na načrtovane investicije na komunalni in cestni infrastrukturi ter objektih, ki občanom omogočajo udejstvovanje na športnem, kulturnem in verskem področju:

»Nekatere manjše investicije na cestni infrastrukturi in ureditvi okolice objektov ter obnova sakralnega objekta so se že izvedle, oziroma se izvajajo, sedaj nas čaka največja letošnja investicija iz proračuna, to je rekonstrukcija Cmorove ceste v Motovilcih.«

Nekaj utrinkov s praznovanja občinskega praznika si oglejte v fotogaleriji.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice