Ena največjih bioplinarn v Sloveniji se je znašla na dražbi.

Dolge mesece je bioplinarna v Lendavi polnila strani medijev. Najprej je završalo zaradi smradu, ki se je širil iz okolice poslopja podjetja Ecos in razburjal tako zaposlene kot bližnje prebivalce.

Kmalu je stvar postala mednarodni problem, saj so se nad razmerami pritožili naši južni sosedje v Murskem Središću. Aktivirala se je tudi lendavska občina, ki je pozvala k zaprtju obrata.

Nato so na dan prišle še nekatere nepravilnosti, med drugim predelava in dovoz odpadkov iz Hrvaške, in sporna bioplinarna je prejela odločbo o prepovedi zbiranja ter obdelave odpadkov.

Kljub pozivom, globam in obisku ministrice pa so se kršitve nadaljevale, zato je oktobra Arsu bil podan predlog za odvzem okoljevarstvenega dovoljenja. V vmesnem času je podjetje Ecos tudi dokončno pristalo v stečaju, njegovo premoženje pa zdaj roma na dražbo.

Bioplinarna naprodaj za dobrih pet milijonov evrov

Prvo javno dražbo z višanjem cene je stečajni upravitelj Matjaž Nanut razpisal minuli torek. Potekala bo 26. julija 10. uri v Komendi, kjer bo naprodaj poslovni prostor na naslovu Trimlini 2N v Lendavi. 

Zainteresiranim kupcem bioplinarno ponujajo za izklicno ceno 5.332.600 evrov. Varščina znaša 533.260 evrov, rok vplačila pa je 25. junij. 

Premoženje sicer obsega več nepremičnin, namenjenih delovanju bioplinarne, ki se zato prodajajo skupaj.

FOTO: ecos.si

Ena največjih v Sloveniji

Leta 2008 zgrajena bioplinska elektrarna se nahaja v naselju Trimlini v občini Lendava in trenutno ni v uporabi. Velja za eno največjih bioplinarn v državi, premore pa 7,2 MW nazivne moči.

Nahaja se na 20.216 kvadratnih metrov velikem zemljišču in obsega šest fermentorjev, pisarniško-skladiščni objekt, skladišče suhega substrata, objekt za polnjenje suhe biomase, tri kogeneracijske enote na prostem in dva znotraj objekta ter pomožne objekte. 

Zahodno od kompleksa bioplinske elektrarne se nahaja kmetijsko zemljišče, površine 31.346 kvadratnih metrov, ob tem pa je predmet prodaje še parcela oziroma kmetijsko zemljišče v izmeri 7.327 kvadratnih metrov ob cesti med naseljema Šalovci in Peskovci.

V ponudbo je sicer vključena tudi foto-voltajična Sončna elektrarna ECOS, izdelana leta 2010, z nazivno bruto močjo 49,86 kWp.

Po predhodni najavi oziroma dogovoru s stečajnim upraviteljem je možen tudi ogled nepremičnine.

S spleta

Komentarji (10)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
DESNI KOMUNIST (nepreverjen)

Novinar bi se lahko toliko potrudil, da bi izvedel in napisal koliko državnega in občinskega denarja je šlo v to Pavlinjekovo bioplinarno. Bralci imamo vso pravico to izvedeti, novinarji ste pa DOBRO PLAČANI za to, da to izveste in napišete!

Mura je večna (nepreverjen)

Tou do odali edijno či se zravnajo z zemlo pa de kak navadna parcela. Što de pa Kupuvo bioplinarno kera nesme obratovati.

stefan horvat (nepreverjen)

Najbole dosadna stran SOBOTAINFO!!En clanek je gor keden dni ge si to vido ??????????

BIMBO NA ŽOGI (nepreverjen)

Od vseh portalov v Sloveniji je nav sobotainfo brisalec komentarjev najbolj zaposlen! Zdaj pa ne vem, če je plačan od urne postavke ali od števila brisanjih komentarjev. Verjetno od števila brisanih komentarjev saj močno pretirava s tem. Namesto, da tako vneto brišeš komentarje raje napiši koliko denarja je Slovenija zmetala v ta smrad! Admin - bo šlo?

In reply to by stefan horvat (nepreverjen)

amaterji (nepreverjen)

ja kot že napisano ,...koliko denarja je šlo v ta projekt, seveda mislim državnega in koliko ga bo firma še zdaj dobila s tožbami za ispad dohodka itd itd itd....
naša draga Slovenija!!!!!!!

Hrošč (nepreverjen)

Ja , ja pa to bi lahko kupila občina MS. , glede na svoje kadre in donosno investicijsko politiko , sploh ne vem če obstaja lepša kombinacija kot je drvarnica in bio-plinarna , nekaj enkratnega in veličastvenega , ja , ja .

Tujec 2 - pijancek (nepreverjen)

Pozabil si dve zelo pomembni stvari - ta smrad se je gradil leta 2008. Kolikor meni spomin seže nazaj je bil takrat predsednik vlade nezmotljivi in neomadeževani ter vsevedni Janez Janša, župan Sobote pa Anton Štihec. Oba velika in nezmotljiva ter nepogrešljiva desničarja!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Čeprav ima Jevšek zelo veliko zgrešenih stvari za sabo, s tem smradom nima popolnoma nič !!!!"! Kdo so že takrat bili gospodarski, kmetijski, okoljevarstveni ministri ???????????????? Daj, razsvetli me, da ne bom gledal na google !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

In reply to by Hrošč (nepreverjen)

Čarni vrag (nepreverjen)

Ti si vedno bolj bebav. Janša in Štihec sta dovolila gradnjo bioplinarne.

In reply to by Tujec 2 - pijancek (nepreverjen)

Hrošč (nepreverjen)

Ne vem zakaj bi naj eni bili nezmotljivi in neomadeževani , ravnom v tem je poanta , da so vsi enaki .

Tujec 2 - pijancek (nepreverjen)

Pitaj vernike SDS zakaj je puklasti in plešasti nezmotljiv, neomadeževan, vedno nedolžen, ................

In reply to by Hrošč (nepreverjen)

Starejše novice