V torek se je v Evropskem parlamentu v Strasbourgu odvila razprava o odločitvi poljskega ustavnega sodišča in primarnosti prava EU.

Poslanci so v burni razpravi s poljskim predsednikom vlade, predsednico komisije in slovenskim ministrom za zunanje zadeve, obsodili sporno sodbo poljskega Ustavnega sodišča, ki je razsodilo, da so nekatere temeljne določbe pogodbe o EU po poljskem pravu neustavne.

»Ta debata kaže, kako resna je situacija. Moramo se osredotočiti na jedro debate in ne odvračati pozornosti z drugimi debatami, saj je to prvič, da je ustavno sodišče države članice pod vprašanje postavilo člen evropske pogodbe,« je bila jasna predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen.

Spoštovanje načela pravne države ključno

Minister za zunanje zadeve Anže Logar je ob tem zagotovil, da predsedstvo in svet ključni pomen pripisujeta spoštovanju načela pravne države in varstvu temeljnih pravic.

»Institucije Evropske unije in države članice so skupaj odgovorne za spoštovanje, varstvo in spodbujanje naših skupnih vrednot, kot so zapisane v temeljnih pogodbah. Naj še enkrat potrdim, da je načelo primarnosti prava Evropske unije temelj unije in predpogoj za spoštovanje načela pravne države znotraj unije.«

Med članicami brez zadostne podpore

Tako so v razpravi svoja stališča predstavili poslanci, ki so Evropsko komisijo vnovič pozvali, naj proti Poljski sproži postopek za ugotavljanje kršitev in mehanizem pogojevanja evropskih sredstev s spoštovanjem pravne države, predsednica komisije, pa je ob tem izpostavila:

»Z zakonom smo določili, da so naložbe sklopljene z reformami in te morajo izpolnjevati tudi priporočila za posamezne države. Dolgotrajno priporočilo Poljski je ponovna vzpostavitev vladavine prava. Pod to pa štejemo ukinitev disciplinske zbornice, režima ter ponovno zaposlitev nepravično odpuščenih sodnic in sodnikov.«

EU je postopek po 7. členu proti Poljski zaradi sporne pravosodne reforme sprožila že decembra 2017, a je že leta na mrtvi točki, ker med članicami ni zadostne podpore kakršnemu koli premiku. Ta člen v skrajnem primeru predvideva odvzem glasovalnih pravic kršiteljici evropskih vrednot.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice