Dvojezičnemu območju v Prekmurju je madžarska vlada z namenom spodbujanja gospodarskega razvoja namenila 1,5 milijona evra. Zdaj razkrivamo prejemnike te sosedske finančne pomoči.

Madžarska vlada je za financiranje madžarske narodne skupnosti ob meji ustanovila poseben sklad za razvoj naložb in novih delovnih mest, s čimer želi obenem ohranjati navezanost manjšine na madžarski jezik in kulturo.

Z namenom izpeljave razpisnih pogojev je bil ustanovljen tudi Zavod za regionalni razvoj madžarske narodnosti.

Poldrugi milijon evrov za krepitev narodne identitete

Za upravičena področja, natančneje dvojezične občine Hodoš, Šalovci, Moravske Toplice, Dobrovnik in Lendava, so tako naši sosedje letos namenili 1,5 mio evrov razpisnih sredstev, s katerimi naj bi se napajali turistični, gospodarski in kmetijski projekti.

Gre za nepovratna sredstva v višini do 20.000 evrov, pri čemer mora prosilec zagotoviti četrtino lastnega deleža in plačati DDV.

Do razpisanih sredstev so bile upravičene tukaj živeče fizične osebe in podjetja s sedežem v upravičenem področju, pogoj pa je bilo znanje madžarskega jezika ali pripadnost manjšinskemu prebivalstvu, pri podjetjih pa 50% lastništvo ali zaposlovanje iz tega kriterija.

Madžarska narodnost torej ni bila pogoj za pridobitev denarja, potrebno je bilo le potrdilo o obiskovanju dvojezične šole, znanje madžarščine in ukvarjanje z gospodarsko dejavnostjo.

Več kot 160 prijav

Zanimanje za projekt, ki naj bi trajal vse do konca leta in se nadaljeval prihodnje leto, je bilo veliko in številne prijave so prispele tako s strani kmetijstva kot tudi turizma.

Na razpis Zavoda za regionalni razvoj madžarske narodnosti se je prijavilo kar 166 interesentov in prve pogodbe so zdaj že bile podpisane.

V spodnjih tabelah izpostavljamo upravičence, ki so prejeli največ sredstev, preostale pa si lahko ogledate sami v priloženem dokumentu, objavljenem na spletni strani zavoda.

Sredstva razdeljena med tri področja

Razpisna sredstva so razdeljena na tri področja: kmetijstvo (za nabavo osnovnih sredstev in investicije), podjetniški sektor (za nabavo osnovnih sredstev in investicije) ter turizem (povečanje nočitvenih kapacitet – za investicije).

V primeru investicije so sredstva sicer izplačana po izpeljani investiciji. Delež je torej nakazan šele ko vlagatelji dostavijo račune in potrdila o plačilu.

S spleta

Komentarji (9)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Priimek aktualnega predsednika države?

Gost 5 (nepreverjen)

Izdajalci slovenskega naroda.

Tonček1 (nepreverjen)

Zakoj???

In reply to by Gost 5 (nepreverjen)

obiskovalka (nepreverjen)

Ne biti tako negativni! Meni se zdi postopek in način razdelitve teh sredstev popolnoma transparenten (menda ne mislite, da bi Viktor moral dajati denar kar vsem do Mure) in bi lahko bil vzor tudi za slovensko politiko, o kateri že leta vemo, komu in kako daje ne majhna sredstva, recimo v Porabje. Tudi tja gredo slovenski milijoni... Netransparentno!!! O pomoči Prekmurju je bil celo spisan zakon. Bili so slovenski milijoni! In kje so končali? Daleč od Prekmurja, žal.

Domorodec (nepreverjen)

Tako se "kupujejo" ljudje .. Ne samo za ljudi iz vrst manjšine, žalostno je, da tudi za naše obmejno prebivalstvo z očitno slovenskimi koreninami to radodarno dela sosednja država, ki denarja sicer nima ravno za kakšno razmetavanje. A kdo ne bi vzel podarjenega denarja? Za tak lep znesek bi do tistega ki ga ponuja, gojili večne simpatije, ali ne?! Če dodamo še namene z nogometno šolo v Lendavi in z njo povezano načrtovano investicijo, pa že prej zgrajeno gledališko dvorano, ki je ne premore kakšno večje slovensko mesto, potem mora biti slepcu jasno, kakšno strategijo so ubrali sosedje. Zanje seveda racionalno, z denarjem in to ne ravno velikim, se na dolgi rok da vse! Namen je seveda jasen, Prekmurje zopet počasi , korak za korakom približati njej, kateri je to že enkrat pripadalo. Najprej na "mentalni" ravni lokalnega prebivalstva, potem bo pa enkrat že šlo. Tako se (pre)oblikuje javno mnenje... Madžari vedo za slab odnos Ljubljane do Prekmurja in to spretno izkoriščajo. Dajo nekaj, kar Ljubljana ne zmore, oziroma noče, ker ne ve, kje Prekmurje sploh je! Od "Pomurskega zakona", sredstva, na katerega se sklicuje država, da je nekaj storila za Prekmurje, kjer pa so "potegnili" le posvečeni, mi nimamo praktično nič! Seveda izgleda, da je sosedom 10x bolj mar za to pokrajino. Pa mi, kakšen bo odziv slovenskih oblasti? Kako se naj branimo pred takimi potezami? Bo tudi z vase zaverovane in samozadostne ljubljanske strani prišel kakšen odziv, da jim je kaj do Prekmurja?

tuncika

Ko bomo tako podrobno specifikacijo namenskega denarja dobili od NLB, ipd...bomo brez skrbi rekli - kösenen sepen.....

Janezekjemagyar (nepreverjen)

Ria,ria!!!

Tujec 2

Samo resnico sem napisal, pa ste zbrisali moj komentar. Vam je politik tak naročil ? Bom še enkrat napisal: Prekmurje je v zadnjih letih dobilo več kot 20 milijonov evrov državnega denarja za razvoj. Bi se lahko novinarji pozanimali kam je šel ta denar in kaj napisali o tem ?

Jože sukic (nepreverjen)

Točno tako. Slovenski birokratparaziti nikjer nobene evidence,, tudi MADZARONOM DAJO 16 MILJONOV PA NIHČE NE VE KAM.

ORBAN JE PRI TEM TOČEN LE PRI SEBI XXZ. KOD VSI POLITIKI.

PRESLIKANO. V ARHIV PROTI BRISANJU.

V tem pogledu

In reply to by Tujec 2

kmetovski (nepreverjen)

admin idiot ti sebe zbriše

Starejše novice