Kako zadovoljni smo Pomurci z delom županov in razvojem naših občin?

V mesecu marcu je Agencija Idea opravila javnomnenjsko raziskavo o zadovoljstvu občanov v pomurskih občinah. Rezultate preostalih večjih občin bomo objavili v prihodnjih dneh, danes pa vam podrobneje predstavljamo, kako zadovoljni so Sobočani z delom župana Aleksandra Jevška.

Raziskava, katere naročnik je Mestna občina Murska Sobota, je bila marca izvedena z računalniško podprtim telefonskim anketiranjem in je med splošno javnostjo zajela 350 polnoletnih občanov.

Z razvojem občine najbolj zadovoljne občanke

Odgovori na vprašanje, kako s šolsko oceno od 1 do 5 ocenjujejo razvoj občine Murska Sobota v zadnjih štirih letih, so pokazali, da so občanke v splošnem bolj zadovoljne od občanov. Prav tako razvoj občine bolje ocenjujejo starejši občani kot mlajši. Pri tem so najnižjo oceno zabeležili v primestnem naselju Satahovci.

Župana Jevška so vprašani ocenili s povprečno oceno 3,78. Tako je ocena župana bistveno višja od ocene razvoja občine. Tudi na tem področju pa je zadovoljstvo večje med občankami kot med občani. 

Najnižjo oceno so Jevšku sicer namenile ženske, mlajše od 40 let, najvišjo pa ženske, starejše od 65 let. 

V Satahovcih in Polani je ocena bila najnižja, nekoliko pod povprečjem tudi v Černelavcih, Rakičanu in Bakovcih, medtem ko so županu najvišjo oceno podelili v Nemčavcih, Veščici, Markišavcih, Kupšincih. V Murski Soboti in Krogu se je številka gibala okoli povprečja.

Kako bi volili Sobočani?

Na vprašanje, ali bi aktualnega župana Aleksandra Jevška podprli za župana občine Murska Sobota, če bi bile županske volitve to nedeljo, 40,46 odstotka vprašanih odgovarja pritrdilno. Nasprotnega mnenja je 13,74 odstotka.

Največ neodločenih je med mlajšimi od 40 let ter v skupini srednjih let, za najbolj odločene pa so se izkazali starejši volivci nad 65 let.

Zanimivo je tudi, da je v povezavi z vprašanjem o krajevnih skupnostih opazna korelacija med nezadovoljstvom s cestami in neodločenimi ali nezadovoljnimi volivci.

Sicer pa velja omeniti, da so v sklopu omenjene ankete sodelujoče povprašali tudi, kako ocenjujejo projekt paviljona Expano, ki raste ob soboški Kamenšnici. Več o tem v jutrišnjem prispevku.

S spleta

Komentarji (0)

Starejše novice