V podjetju Lek nove zaposlitve in rast proizvodnje, a zmanjšanje porabe surovin.

Nadaljnja rast proizvodnje na lokaciji, kjer delujeta enoti Antiinfektivi in Trdni izdelki, je v podjetju Lek ustvarila nova delovna mesta. V celotnem podjetju je prav lendavska lokacija zaposlila največ novih sodelavcev

Preteklo leto je zaključila s 571 zaposlenimi, kar je 18 odstotkov oziroma 87 sodelavcev več kot leto prej. 

Priprave na nova zdravila

Ob objavi Poročila o trajnostnem razvoju družbe Lek, d. d. za leto 2018, ki prinaša informacije o družbenih in okoljskih vplivih poslovanja, je Simon Rečnik, direktor Trdnih izdelkov Lendava, povedal:

»Dokončno smo se uveljavili kot Novartisov strateški pakirni obrat za trdne farmacevtske oblike in eden največjih dobaviteljev njegovih zdravil kupcem in bolnikom po vsem svetu.«

Napovedal pa je tudi, da bo Novartis začel še letos v Lendavo prenašati pakiranje ključnih inovativnih zdravil svoje Farmacevtike: 

»Letos bomo pakirali osem novih inovativnih zdravil in pripravili vse za nova lansiranja v prihodnjih letih.«

Rast proizvodnje

Kot so zapisali v sporočilu za javnost, so v enoti Trdni izdelki Lendava povečali obseg proizvodnje za 15 odstotkov, kar pomeni skoraj 6,2 milijarde tablet in kapsul, zapakiranih v 171 milijonov pakiranj zdravil. Povečali so tudi kompleksnost portfelja izdelkov, ki obsega že več kot 85 različnih molekul, zapakiranih v več kot 3.200 končnih farmacevtskih oblik. 

V letu 2018 so začeli pakirati prvo inovativno zdravilo – imunosupresiv, zaviralec imunske odzivnosti, ki ga Novartisova Farmacevtika dobavlja bolnikom po celem svetu. 

Novo rekordno leto

Enota Antiinfektivi Lendava je v preteklem letu ponovno proizvedla rekordne količine kalijevega klavulanata, sestavine enega izmed Lekovih in Sandozovih najpomembnejših izdelkov. 

»Visoko konkurenčnost na najzahtevnejših trgih smo še izboljšali z optimizacijo porabe fermentacijskih surovin ter z veliko manjšimi izboljšavami, s katerimi smo dodatno znižali proizvodne stroške,« je pojasnila Gizela Štampar, direktorica Antiinfektivov Lendava. 

Zmanjšanje porabe surovin

Kljub povečani proizvodnji so v Lendavi za 2 odstotka zmanjšali porabo surovin. Porabo tehnološke vode so zmanjšali za 20 odstotkov, učinkovitost rabe vode (brez hladilnih voda) pa izboljšali za več kot 22 odstotkov. 

S prenovo in združitvijo dveh hladilnih sistemov in optimizacijo odstranjevanja pepela iz sežigalnice so prihranili 2620 GJ energije. Delež ponovno uporabljenih organskih topil je dosegel 97,5 odstotka in je s projektom regeneracije dodatnega topila pridobil več kot 2-odstotni točki. 

Lek skoraj 92 odstotkov vseh nastalih odpadkov reciklira. Za investicije v varovanje okolja je Lek v zadnjih petih letih namenil več kot 21 milijonov evrov, samo v letu 2018 4,9 milijona, so še sporočili iz podjetja.

S spleta

Komentarji (21)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
pomlekarna (nepreverjen)

Kaj predstavlja naslovna slika in je povezano s člankom?
turiste? vrtec? ali kaj tretjega.

gost007 (nepreverjen)

Kaj je to Trump na desni strani?

In reply to by pomlekarna (nepreverjen)

Risto Kubura (nepreverjen)

Ja to je on, bil je na obisku pri Orbanu in se je vmes zaustavil!!!

In reply to by gost007 (nepreverjen)

Risto Kubura (nepreverjen)

Povečala se je proizvodnja trde droge!!!!

gost121212112 (nepreverjen)

Zaposleni, rast, zmanjšanje porabe, rekordni dobički, ... Vse razen plač delavcev in odnos ste pozabili! Lahko je delati dobiček na račun delavcev.

Landini

Ne vem sicer kaj hočeš povedati. Ampak nekdo, ki dela na pakiranju ne more imeti enake plače, kot nekdo, ki dela v razvoju. Pa če ti je to všeč ali ne? Vem pa, da so plače v razvoju kar visoke.

In reply to by gost121212112 (nepreverjen)

Lekaš (nepreverjen)

V Lendavi je bolj malo razvoja.

In reply to by Landini

Laszlo Gonc (nepreverjen)

Lek zadnje case zelo veliko objavlja in placuje za reklame. Morda zato da ne bi povedali mediji resnico da se del leka prodaja za dobrega kupca in da se ponekod tudi krci proizvodnja in st.zaposlenih! Prevalje. Menges. Lendava ai tudi.

marfarma (nepreverjen)

Iščejo nove farmacevtke iz Ljubljanskih lekarn. Tiste preverjene :)

In reply to by Laszlo Gonc (nepreverjen)

Ivek1234 (nepreverjen)

Vse resnica, samo ne napišete pa zakaj je več delavcev odšlo kot prišlo. Zaradi pritiskov, zaradi nadur, zaradi prostega časa ki ga sploh več nimaš ko delaš tam, zaradi plače ki je malo nad minimalcem, zaradi 3 izmenskega dela....

Ivek1234 (nepreverjen)

In še zaradi vseh delovnih sobot tudi popolanskih, za družino sploh nimaš časa preživeti čas. Izmenovodje ne odobrijo koriščenje ur in dopusta ker nimajo zadost ljudi in se jim gladko je..., če imaš ti zdravnika ali pelješ otroka kam ali imaš kaj rezervirano, glavno da so količine, količine... Čimveč zapakiranih tablet na izmeno, da šefom konec mesca kapne kak eur več v žep. Skratka od te firme se pričakuje da nekaj postori za delavca in ga nagradi mu stoji ob strani... Ne pa da se jim je... Za vse in vsi samo za svojo rit gledajo, še najbolj pa šef pakirnice, ki misli da bo hin, če bo prišel enkrat na dan na linijo in spregovoril z katerim delavcem.....

In reply to by Ivek1234 (nepreverjen)

kulhavi (nepreverjen)

nej čudno, či ovi tan dela z Eltija

In reply to by Ivek1234 (nepreverjen)

Me zanimle (nepreverjen)

Keri tou z Eltija?

In reply to by kulhavi (nepreverjen)

Lekaš (nepreverjen)

Te pa daj odpoved, če ti ni všeč. Pride drugi.

In reply to by Ivek1234 (nepreverjen)

Ivek1234 (nepreverjen)

Lekaš, tudi to se je slišalo iz ust od prejšnjega vodje proizvodnje...

kulhavi (nepreverjen)

kulhavi

. (nepreverjen)

marš v pm,saj pa samo študente zaposlujejo. lažejo! povrhu ti še zdravje uniči vsa tista kemikalija-vem iz prve roke!

Marjanca (nepreverjen)

87 novozaposlenih od teh 2 potencialna, 16 jih pa vmes odišlo

Seronje (nepreverjen)

Pa teva 2 sta potencijalna za sedeti pa štrnckati

Ge (nepreverjen)

Delo v leki. Zdržo eno leto. Samo pritisk za količine. Uradno kao uvajanje za mehanika na linije 8 mesecof. Po 3 mesecaj te vržejo v turnus 3-1. Vse 3 izmene ka se razmimo seveda. Vsak praznik se dela. Te pa pritiskajo zakoj nemaš norme pa zakoj si nej v časi za tau pripravo stroja. Nemogauče če pa pol stvari nite nevejš ker te sploj nej uvedejo kak bi trbelo. Seveda te ne uvedejo ka nemajo lidij, ker spraute odhajajo. Malo keri je več kak 4 lejta tan. Pa seveda vsaj enkrat na teden sestanki po ale pred delom po eno uro. Plača......1080 do 1130 € s pautnime vred za 40km delo v turnuse

Ge (nepreverjen)

Pa kao družine prijazno podjetje. Te ti pa dopusta ne odobrijo kda moreš dejte k doktore na pregled pelati

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice