Elti se je v lanskem letu znašel v težavah, letošnje leto pa pričel s prisilno poravnavo.

Elti, ena izmed družb, ki so nastale na pogorišču Elrada iz Gornje Radgone, se je znašla v težavah. Družba, ki se ukvarja s proizvodnjo oddajniških in antenskih sistemov za oddajanje televizijskih in radijskih vsebin, je v najboljših časih zaposlovala že več kot 90 ljudi, med njimi številne strokovnjake. Med njihove večje reference sodi tudi sodelovanje z italijansko družbo Elettronico Industriale, ki je z Eltijevo opremo oskrbela 65 odstotkov televizijske mreže Silvia Berlusconija.

Število zaposlenih razpolovili

A radgonski Elti se je v lanskem letu znašel v likvidnostnih težavah. Naročniki opreme, ki jo proizvaja Elti, so večinoma države, ki izvajalce iščejo preko javnih razpisov. Investitorji tovrstnih projektov v zadnjih letih plačilo izvajajo šele po opravljenih tehničnih prevzemih, zaradi česar je Elti vse težje financiral projekte, delo pa so jim dodatno oteževale še banke, ki niso več želele dajati posojil, čeprav je podjetje vsa posojila odplačalo. V lanskem letu je tako družba število zaposlenih močno zmanjšala, na nekaj več kot 40.

Naročila imajo, denarja ne

Elti ima sicer trenutno za več kot milijon evrov naročil, poroča Delo, a jih zaradi pomanjkanja sredstev ne morejo izvesti. Ker niso mogli zagotoviti ustreznih virov financiranja, so na murskosoboško sodišče vložili zahtevo za uvedbo postopka prisilne poravnave, ki jih bo deloma finančno razbremenila. Med večje upnike sodita ljubljanski družbi Beyond Semiconductor in Beyond Devices, ki sta zahtevali vpis zastavne pravice zaradi izterjave zapadlih terjatev v višini nekaj manj kot 3,5 milijona evrov. 

Dela je še dovolj

Elti je v zadnjih letih bil prodajno najbolj aktiven na področju digitalizacije televizijskih omrežij. Največ so prodali na področju držav nekdanje Sovjetske zveze, kjer predvidevajo, da bo digitalizacija trajala še vsaj 6 do 8 let, medtem ko v Latinski Ameriki, Aziji in Afriki z digitalizacijo niso še niti začeli. 

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice