Proračun za leto 2020 so mestni svetniki na 10. seji mestnega sveta še v drugem branju potrdili, zanj je glasovalo 17 svetnikov, proti jih pa je bilo sedem.

Župan Aleksander Jevšek je mestnemu svetu z zadovoljstvom pojasnil, da so večina svetniških predlogov in pobud glede povečanja in razporeditve določenih sredstev lahko do drugega branja upoštevali. Tako so se na primer odločili, da ne bodo sofinancirali kolesarske dirke po Pomurju, odpadel pa je tudi nakup mini avtobusa za potrebe mestnega prometa. Na ta račun so lahko povečali sredstva za podporo malemu gospodarstvu in transferje soboškim osnovnim šolam I, II in III

Nasprotniki ponovili kritike iz prve obravnave

Občinski odbori so proračunu dali soglasje in mestnemu svetu predlagali njegov sprejem. Podporo proračunu so odrekli v svetniški skupini SDS, DeSUS in v Neodvisni stranki Pomurja. Kritike so bile identične tistim, ki so jih podali nasprotniki med prvim branjem proračunskega predloga, slišati je bilo predvsem, da proračun ne odgovarja na demografski problem, premalo sredstev je namenjenih za ceste in vzdrževanje druge infrastrukture, ni razvojno naravnan v smeri ustvarjanja novih delovnih mest, izpostavljena pa je bila tudi stanovanjska problematika.

V svetniški skupini DeSUS so mu v drugem branju odrekli podporo, ker so pričakovali radikalne spremembe, ki jih pa ni bilo, Jože Šadl je izrazil še zaskrbljenost, da bodo na naslednji seji na dnevnem redu podražitve. 

Župan odločno v bran proračunskemu predlogu

Za svetniško skupino SD je Goran Miloševič obrazložil svojo podporo in povedal, da investicije so, ampak jih je potrebno videti, poleg tega je proračun potrebno sprejeti, da lahko projekti, ki so že v teku, gredo nemoteno naprej in se zaključijo, je povedal.

Pred glasovanjem je znova spregovoril še Jevšek, ki je poudaril, da 45 odstotkov proračuna predstavljajo investicije in gre za največji proračun do sedaj. Spomnil je še na težke razmere, v katerih je bil proračun sestavljen, saj je občina prikrajšana za 1 milijon evrov zaradi odločitve države glede povprečnin. 

Dotaknil se je tudi področja trga dela, saj meni, da v hipotetičnem primeru prihoda investitorja, ki bi potreboval 1000 delavcev, teh ne bi mogel dobiti.  

"Kdor mi razlaga, da ni dela v Prekmurju, me ne bo prepričal. Tisti, ki želi delati, bo delo tudi dobil. Problem so plače in pretirana sociala, saj se ljudem ne splača delati," je odločno nastopil soboški župan in požel odobravanje še iz "opozicijskih" vrst. 

Na glasovanju so proračun svetniki sprejeli, skupaj z amandmajem Draga Rajbarja iz Nsi, ki je predlagal zmanjšanje investicijskega vzdrževanja lokalnih cest, konkretno glede, po njegovem mnenju precenjene investicije za pločnik v Veščici in preplastitve ceste. V isti točki so svetniki sprejeli še javno finančni načrt in načrt ravnanja s stvarnim premoženjem. 

Ostale točke dnevnega reda minile mirno

Na 10. seji so svetniki brez razprave in soglasno sprejeli izvedbo lokacijske preveritve na Ulici arhitekta Novaka, ki predvideva rušenje objekta stare kirurgije in gradnjo novega poslovnega objekta, kjer bo zaposlitev dobilo večje število računalničarjev. Mestni svetniki so še soglasno podali soglasje k zadolžitvi Komunale za 600.000 evrov za namene investicij in dodatno likvidnostno zadolžitev v višini 300.000 evrov za financiranje odprtih terjatev. Potrjen je bil tudi Letni program športa v Mestni občini Murska Sobota za leto 2020. 

Pri kadrovskih zadevah so imenovali občinske predstavnike v nekatere svete javnih zavodov, ki jim kmalu poteče mandat. V Mladinski informativni in kulturni klub Murska Sobota so tako bili imenovani Gregor Dražnik, Jan Kerčmar in Ana Zelko. V RIS Dvorec Rakičan so novi člani sveta zavoda postali Nives Cajnko, Matjaž Durič, Silvo Jakob in Jožef Varga, v svetu zavoda Razvojnega centra pa bodo sedeli Štefan Cigan, Branko Gomboši in Milena Vöroš.

Komentarji (11)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
pomurski vodovodar (nepreverjen)

Dobro je to župan povedal glede služb. Kdor si želi delati si jo takoj najde!

Fonzekk (nepreverjen)

Delo dobij sakši, sploj če de pravo, ka ga nej trbej plačati!

In reply to by pomurski vodovodar (nepreverjen)

kuna (nepreverjen)

No lepo, da ste vsaj tukaj omogočili komentarje.
Tukaj žal niso omogočeni:
https://sobotainfo.com/novica/politika-gospodarstvo/saubermacher-komuna
Zakaj neki le?
Smeti manj, položnice za odvoz pa skoraj 100% dražje.
Lahko je biti vodja takega podjetja, ki pri občinah zolobira svoje apetite.
Plačuje itak raja.

kuna (nepreverjen)
goostt (nepreverjen)

Saubermacher-Komunala Murska Sobota beleži vsako leto manj mešanih komunalnih odpadkov !
Kako se pa to pozna na položnicah ??

juuj (nepreverjen)

saj pa delajo tudi kaj drugo
npr pobirajo za vašìmi peseki
in pucajo kanalizacijo
ki je podobna tvojemu pisanju
ziher voliš janšu

In reply to by goostt (nepreverjen)

izbran (nepreverjen)

V svete javnih zavodov pa sami izbrani in vedno znova ista imena.

Habba (nepreverjen)

delavcev ne zaposluje, zaposluje samo v upravi v keri ze vsaki delavec ma svojega sefa in te se nevejo nikaj med sebov zgucati zato pa je kak je. Bandaaa !!!

Habba (nepreverjen)

Iz izkušnjen van gučin znan kak je še preveč ... Kom. !

In reply to by Habba (nepreverjen)

sobočanec22 (nepreverjen)

Dosta bi jih radi delalo po občinaj, pa drugih javnih ustanovaj, ka če ta nemrejo,ker nemajo vez in poznanstev, pa še v pravoj stranki morajo biti. Najležej je filozoferati ,se preseravati da si na odličnon delovnom mesti, na položaji kot nesposoben za delo, vendar v pravoj stranki.

Račka (nepreverjen)

na občini imajo zelo slabe plače, jas raje na sociali visim

In reply to by sobočanec22 (nepreverjen)

Starejše novice