Pomurski pridelovalci so izredno zaskrbljeni zaradi prodaje Žita hrvaški Podravki. Prepričani so, da je zanje to katastrofa.

Pred nekaj dnevi je bila sklenjena prodaja prehrambene skupine Žito, ki je največji proizvajalec pekarskih izdelkov v Sloveniji, s svojimi znamkami pa tudi vodilni na trgu v kategorijah riža, čaja, začimb, bonbonov in drugih kategorij izdelkov. Prodaja Žita hrvaški Podravki bo po prepričanju kmetov zanje imela katastrofalne posledice.

Največji odkupovalec pšenice

Skupina Žito je kot največji proizvajalec pokarskih izdelkov tudi največji odkupovalec v Sloveniji pridelane pšenice. Letno ja nemreč predelajo kar 60.000 ton, kar pomeni, da gre večji del v Sloveniji pridelane pšenice ravno v Žito. Slovensko kmetijstvo je tako močno odvisno od Žita. Franc Štih iz Noršincev pri Ljutomeru, eden največjih pridelovalcev pšenice pri nas, pravi, da je zanje to katastrofa.

Tega nismo pričakovali. Računali smo, da bo vedno toliko razuma v politiki, v zadružni zvezi, ki ni odigrala nobene pomembne vloge, niti se ni oglasila.

Kupec ne bo vlagal, ampak prodajal svojo pšenico

Franc Küčan, podpredsednik sindikat kmetov Slovenije in predsednik komisije za prodajo slovenske pšenice je prepričan, da Podravka ne bo posodabljala in vlagala v Žito, temveč je njihov glavni cilj prodajati hrvaško pšenico v Slovenijo. Podravka je velik igralec pri pridelavi in predelavi pšenice na Hrvaškem. Povezana je v sistem Agrokor, ki obvladuje več kot polovico proizvodnje pšenice, na Hrvaškem pa imajo letno milijon ton presežkov pšenice. To pomeni, da nakup Žita ni nič drugega, kot iskanje uporabnikov teh presežkov.

Ponovila se bo zgodba Fructala

Podobno zgodbo smo gledali tudi pri Fructalu, opozarja Küčan. Po prodaji družbe srbskemu lastniku, so dolgoletni domači prodajalci sadja sedaj na robu propada. Kmetje bomo osiromašeni, na robu preživetja, čakali na državo za miloščino, je prepričan. Pomurski kmetje so zaradi regulacije, ki jo je zahtevala Evropska unija bili primorani prenehati gojiti sladkorno peso. Zdaj se zaradi neekonomičnosti to utegne pripetiti še pšenici.

Pomurski izdelki tudi z Mercatorjevih polic

Pomursko gospodarstvo že čuti posledice prevzemov slovenskih podjetij s strani hrvaških družb. Pred dnevi je po družbenih omrežjih že zakrožila fotografija, ki prikazuje, da je moko mercatorjeve blagovne znamke, ki jo je proizvajal murskosoboški Mlinopek, zamenjala moka, ki jo proizvaja Granolio iz Hrvaške. Ravno tako sta z embalaže izginili oznaki "Iz slovenske pšenice" ter "Slovensko poreklo".

Komentarji (21)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Gost (nepreverjen)

Kmetje, ne vem kaj še čakate? Z gnojnico po parlamentu in po naših nesposobnih politikih!

Tako se to dela v tujini:

https://www.youtube.com/watch?v=-eNMy32tZWg

DFHGR (nepreverjen)

Te keri dovolijo taksne razprodaje, bi morale v cuzo..

Daddy_Cool

Nej v čuzo ampak pred zijd.

pozorni (nepreverjen)

To dovolijo kvazi strokovnjaki in prepisovlci z raznimi magistrskimi in doktorkimi nazivi, ki nimajo pojma o ničemer drugem,kot le polniti svoje žepe. Idioti!

jedožer (nepreverjen)

Samo to polivanje gnojnice spet nima dosti smisla, ker bo čiščenje pol spet plačano z davkoplačevalskih denar. Skratka sam sebi delajo/mo škodo.

Isto, kot metanje granitnih kock v parlament ali pa požig vladnih stavb.

Uničenje ne bo spremenilo nič, ostane samo klavrna slika realnosti in še tisto male dobre volje bo odvzeto.

* * *

EDINA REŠITEV JE, da je treba kaznovat določene ljudi, ki bi morali za stanje odgovarjati.

nemanja

Zelo lepo razmišlaš jedožer ampak če so tiste osebe kere kaznijo povejzane z ljudimi kere delajo sranje. Je rejsan ka nakonce sakšo uničeno stavbo senejrajo z davkoplačevalskim denarjom ampak se pa z tem uvede neki strah in takše postopke so nej humani in nej pravilne so pa glede na trenutno situacijo v sloveniji edina možnost. Idealen primer je gda so ščele uvesti malo delo pa so se študenti zdignole. Bi pa čestito Hrvaton kere zglejda so skapejrale ka nemrejo živete samo od morja in do pomoje v roki 5 lejt med bole razvijaočime se državame v Evrope.

In reply to by jedožer (nepreverjen)

Hrvat U (nepreverjen)

Zdaj boste vidli kdo je pravi gazda.
Za dom spremni !!!

black panter

ubi ubi ustaša.....

In reply to by Hrvat U (nepreverjen)

Dedi (nepreverjen)

Vej pa v kon je zdaj problem. vsakšo leto se cenkate za odkupne cejne pšenice pa gučite ka vseposedi za pšenico davlejo več.Ge pa piše kama morete dati te pač pelali v Avstrijo,Italijo itd ta kama že itak vozite vse povprej pa šče subvencijo skasejrate. Doma pa trbe žene cuj natirati ka do lipo kruj pekle pa ne modruvlite ka za tou trbe krujšno peč. Tudik električni šparat je dober si san spečeš ka ti paše pa kda ti paše. Nej trbe krmiti Hrvatekovpa Lidl, Hofera samo malo vole trbe.

mi je vseeno (nepreverjen)

jaz ne vem kaj zaj jamrajo ti naši kmetje,kaka katastrofa je to zanje,aja verjetno ta,da ne bodo mogli več izsiljevati s cenami kot so to počeli vsako leto,danes je prosti trg in vsak kupuje tam kjer je zanj najceneje,mi si že dolgo pečemo kruh in vse drugo iz moke,ki jo kupimo v Lidlu ali pa Hoferju,pa ji čisto nič ne manjka,pa še skoraj 1x je cenejša...

pozorni (nepreverjen)

Mi je vseeno - en nauk: LE ČEVLJE SODI NAJ KOPITAR. Med drugim moka,ki se sedaj dobi v Lidlu je zanič. Prejšnja je bila dobra.

smrkci (nepreverjen)

Politiki so prodali podjetja in državo,in to hrvatom in evrposki uniji,nas delavce pa pahnili v veliko revščino.Take politike in tajkune in barabe je tito pošiljal na goli otok in je imel prav svaka mu čast,ker take živali sodijo na goli otok.

12859 (nepreverjen)

ljudje smo sami krivi ka ne stopimo na ceste in začnemo znovaj

Gost (nepreverjen)

Vsi politiko so proti prodaji, je kateri ZA prodajo? to je čudno ne, kdo je potem prodal?

pšeničny (nepreverjen)

Dedi dobro si napiso ,ka se pa zdaj bunijo kmetje ,da subvencije kaserajo te njim vse paše ,zdaj majo odprejto tržišče pa naj odavlejo Kučan se glasi ka sta z Lanščakon zapravila Pomurske mlekarne nevem zakoj ga kmetje ne stirajo s tej funkcije samo za svojo rit gleda nej pa za kmeteGe so zdaj NSI,SDS,SMC vse trbej odati zato pa mamo tao ka smo si zvolili?

Mansson

Pa što je kmetijski minister ? Dejan Levanovski je vse prodal ama vse, kmete, žito, panvita prašičerejo pa potunkal. In sobočanci ga volite ? mrš

Gost (nepreverjen)

itak da so za prodajo, saj desna politična opcija je za popolno privatizacijo vsega, saj so po ideologiji stranke kot je SDS in NSi neoliberalistične... dejstvo pa je da je tudi SMC ki se kao opredeljujejo kot sredinska stranka, po politiki ki jo vodi sedaj DESNA stranka, saj nadaljuje točno to kar narekuje bruselj...

q (nepreverjen)

GOSPOD ŽIDAN KU,KU. KJE SI?

Gost (nepreverjen)

Čestitka g. Židan, po tem, ko ste zjebali prašičerejo, ste zjebali še prekmurskega kmeta. Da od podtaknjenega Jevška sobočanom ne govorimo. Edino, kar je Jevšek naredil do zdaj je sponzoriranje multincionalke Red Bull iz javnega denarja, narod pa crkuje. Duša se je vrnila v Sobota, ljudem se ob "povezovanju" Jevškovih podpornikov vrača nasmeh na lica :)

Štajerca v MS razturata, ker je folk glup. Vi še kar naprej volite SD, ker je že iz Kučanovih časov "veliko" naredil za Prekmurce :) (sarkazem)

Židan, postal si grobar prekmurskega razvoja

kmet 8 (nepreverjen)

"Čisto vest imajo tisti, ki imajo slab spomin!" Vprašajte g. Kučana, zakaj je propadla Panonka?

kanžor

Ge je zdaj bil tako opejvani Židan prodajalec megle in dreka ?

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice