*Fotografija je simbolična
V sedmem protikoronskem zakonu so tudi določbe, ki omogočajo odpuščanje delavcev brez utemeljenega razloga ob izpolnitvi pogojev za starostno upokojitev. Sindikati predlogu ostro nasprotujejo, delodajalci pa rešitev pozdravljajo.

Ena izmed zakonskih določb zadnjega protikoronskega svežnja je tudi možnost odpovedi pogodbe o zaposlitvi brez navedbe utemeljenega razloga, kadar delavec izpolnjuje pogoje za pridobitev pravice do starostne pokojnine, torej praviloma pri starosti 60 let in doseženi 40-letni delovni dobi. 

Argumenti vlade

Kot so v obrazložitvi predloga zapisali, je Slovenija ena izmed redkih držav, ki delodajalcu prepoveduje odpovedati pogodbo o zaposlitvi iz poslovnega razloga delavcu, ki je dopolnil starost 58 let ali delavcu, ki mu do izpolnitve pogojev za starostno upokojitev manjka do pet let pokojninske dobe, brez delavčevega pisnega soglasja, dokler delavec ne izpolni pogojev za pridobitev pravice do starostne pokojnine. 

Ob tem na vladi poudarjajo, da varstvo starejših s tem v praksi dejansko ni doseženo, saj delodajalci delavce odpustijo pred nastopom varovanega obdobja, nezmožnost odpustiti zavarovanega delavca pa jih odvrača, da bi na novo zaposlovali delavce iz varovanega starostnega obdobja.

Za manj zaposlenih v javnem sektorju

Navajajo tudi ankete Eurostata, ki kažejo, da so delavci v Sloveniji na predzadnjem mestu glede odgovora, do katerega leta želijo delati, v Sloveniji namreč do 57,4 leta, v Evropski uniji pa je povprečje do 60,2 leta. 

Namen ukrepa je tako po navedbah vlade olajšati postopek redne odpovedi pogodbe, če se delodajalec odloči, da ne potrebuje več delavca, ki že ima zagotovljeno možnost starostne pokojnine. Vlada pa želi s tem tudi dolgoročno zmanjšati število zaposlenih javnih uslužbencev, znižati maso plač ter vzpostaviti uravnoteženo starostno strukturo v javnem sektorju. 

Predsednica ZSSS Lidija Jerkič pravi, da je bil predlog naknadno vključen v PKP7 in ga niso obravnavali na Ekonomsko-socialnem svetu (FOTO:BOBO).

Sindikati: Gre za sistemski poseg v delovno zakonodajo

Sindikati so pričakovano ob takšnem predlogu na nogah. Določbe problematizirajo že zaradi tega, ker sploh niso bile predmet obravnave na Ekonomsko-socialnem svetu.

"Vsebina predlaganih členov ni interventne narave, temveč gre za sistemski poseg v Zakon o delovnih razmerjih z uvajanjem novega odpovednega razloga in z odstopom od temeljnega postulata delovnega prava, in sicer da je odpoved pogodbe o zaposlitvi s strani delodajalca upravičena le v primeru utemeljenega in resnega razloga, ki onemogoča nadaljevanje dela pod pogoji iz pogodbe o zaposliti," so zapisali v obrazložitvi.

Menijo, da bi v praksi predlagane spremembe vodile do tega, da bi bili starejši zaposleni pod nenehnim pritiskom neutemeljene odpovedi pogodbe o zaposlitvi.  

Diskriminacija starejših, proti tudi policisti

Kot so opozorili, gre za predlog ki "omogoča povsem arbitrarno odločanje delodajalcev o nadaljevanju delovnega razmerja po izpolnitvi pogojev za upokojitev in za diskriminatorno obravnavo starejših delavcev, ki so postavljeni v slabši položaj z možnostjo odpovedi pogodbe o zaposlitvi brez utemeljenega razloga izključno zato, ker so izpolnili pogoje za starostno upokojitev." 

Izpostavljajo med drugim tudi podatek, da je Slovenija med državami članicami EU, kjer je stopnja delovne aktivnosti starejših med najnižjimi, obenem pa naj bi predlog tudi rušil soglasje socialnih partnerjev ob zadnji manjši pokojninski reformi, katere del je bila tudi opustitev predloga o možnostih prenehanja pogodbe o zaposlitvi ob izpolnitvi pogojev za starostno upokojitev.

Črtanje določb zahtevajo tudi v Sindikatu policistov Slovenije, saj naj bi ta rešitev negativno vplivala na kadrovsko stisko znotraj policije. 

Za večjo konkurenčnost slovenskih podjetij

Na drugi strani pa je predlog pričakovano dobrodošla rešitev za delodajalce. V Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije tako opozarjajo, da se v praksi dogaja, da mladi ne dobijo priložnosti za zaposlitev, saj nekateri starejši delavci ostajajo v delovnem razmerju še dolgo potem, ko že izpolnijo pogoje za starostno upokojitev.

Predstavljena rešitev v PKP7 po mnenju delodajalskih organizacij, OZS, GZS in ZDOPS, zagotavlja tudi večjo fleksibilnost na trgu dela, ki je pomembna z vidika spodbujanja konkurenčnosti slovenskih podjetij v mednarodnem prostoru, kar bo po njihovih navedbah še toliko bolj pomembno v času po epidemiji.

"Nikakor pa se ne strinjamo z navedbami sindikatov, da gre pri tem ukrepu za prisilno upokojevanje. Gre samo zato, da bi lahko o delovnem razmerju delavca, ki izpolnjuje pogoje za upokojitev, odločala tako delodajalec kot delavec. Ukrep tako ne posega v pravni položaj zaposlenih starejših delavcev, saj se jim delovnopravni položaj ob izpolnitvi pogojev za pridobitev pravice do starostne pokojnine ne spreminja," so še zapisali in pozvali k podpori predlaganim določbam.  

Mladi bodo lažje prišli do dela

Gospodarska zbornica Slovenije v ospredje postavlja predvsem zaposlovanje mladih brezposelnih, katera brezposelnost se močno povečuje. Septembra 2020 se je namreč brezposelnost mladih glede na februar 2020 povečala za 3,4 odstotne točke na 13,7 odsotka, povišanje v Sloveniji pa je višje kot na ravni Evropske unije. 

"S tem bomo omogočili mladim, da čim prej pridejo na določena delovna mesta. Saj tudi tu je možnost, da se delodajalec odloči, da delavca obdrži. Menim, da je to korektno in tudi pravilno," pojasnjuje Robert Grah, direktor Pomurske gospodarske zbornice.

Ob tem dodaja, da bo delodajalec seveda obdržal dober in na trgu nenadomestljivi kader, zato to možnost, obojestranske rešitve, pozdravlja in sledi stališču Gospodarske zbornice. 

Tudi direktor Pomurske gospodarske zbornice Robert Grah predlog podpira, izpostavlja predvsem pozitivne učinke na brezposelnost mladih (FOTO: Mediaspeed).

Bo predlog doletela ista usoda kot ukinitev sklada za NVO?

Vprašanje pa je, ali bo predlog deležen enotne podpore že znotraj koalicije, saj naj bi mu nekateri poslanci stranke SMC nasprotovali.

Podobno se je zgodilo že pri problematičnem členu, ki ukinja sklad za nevladne organizacije, saj so mu po medijskem pogromu odrekli podporo v stranki gospodarskega ministra Zdravka Počivalška in tudi v NSi.

Po naših informacijah 'prisilnemu upokojevanju' trenutno nasprotujejo najmanj trije poslanci SMC, med njimi tudi vodja poslanske skupine Janja Sluga.

Mudi se še z minimalno plačo

Državni zbor bo predlog PKP7 potrjeval sicer predvidoma v torek,  29. decembra, v njem pa med drugim tudi ni zamrznitve dviga minimalne plače, ki je še eden od kamnov spotike med sindikati in delodajalci.

S 1.1.2021 bi se tako minimalna plača po izračunih dvignila na 1024 evrov bruto. Delodajalci opozarjajo, da gospodarstvo tega ne bo zdržalo, sindikati pa v primeru zamrznitve grozijo s stavko.

Obeta se tako pester socialni dialog in iskanje rešitve, na mizi naj bi bili vsaj trije predlogi, med njimi tudi začasno kritje dviga minimalne plače s strani države. 

S spleta

Komentarji (19)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Sijo1972 (nepreverjen)

Minimalna plača se mora zvisati, ce ne pa naj si delodajalec dela sam. Z upokojevanjem se tudi strinjam saj nekateri zasedaj dobra delovna mesta v javnem sektorju (fikusi) do svoje smrti s tem pa odvzemajo priloznosti mladim.

1xxxc (nepreverjen)

Potem pa ta isti pokvarjeni sindikat joka ker mladi ne dobijo zaposlitve. Kaksna je plača sindikalnega sekretarja. Biti sindikalist do smrti, brez stresa.

Sobočanec123 (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

Mladi ne bodo dobili zaposlitve, če bodo starejši prisilno upokojeni. Ta delovna mesta se običajno zaprejo in se delo samo prerazporedi na preostale zaposlene. Pa vseeno je ali gre za javni ali zasebni sektor.

per (nepreverjen)

Ja po tvooje priide za stroj robot ali pa v gostilni de samopostrežba, kelko štoj zmore.

In reply to by Sobočanec123 (nepreverjen)

PRAVILNO (nepreverjen)

Vsak, ki ima željo delati več kot 40 let TA BOKIBOGME V TEH 40 LETIH NI DELAL AMPAK HODIL V SLUŽBO PO PLAČO.

-- (nepreverjen)

Debeli fuknjenec zapri gobec. Sploj znaš ka je delo. Seveda ka nej zato ka si že cejlo življenje socialni problem.

In reply to by PRAVILNO (nepreverjen)

Karl Marx (nepreverjen)

ko je delavec star več kot 60 let je do kurca in nobene koristi ni več od njega
Zato je treba sprejet zakon da se v 39 letu
delovne dobe delavcu odvzame dopust ,
zato pa gre potem mesec dni prej v penzijo,
Kaj mu dopust če tak gre v penzijo

-- (nepreverjen)

Debeli fuknjenec vej pa tij tak ne nucaš dopusta ka cejle dneve ležijš ali pa sedejiš pred tv in fajn socialno vlečeš.

In reply to by Karl Marx (nepreverjen)

čarni vrag (nepreverjen)

mama ti ga vleče dole na tovornjakarskem parkir platzu

In reply to by -- (nepreverjen)

repadovrha

Delavci po preteku polne pokojninske dobe zasedajo mesta po pisarnah po raznih resorjih v javnem sektorju s 40 do 50 placilnim razredom. plus z letnim dopustom cca 40 dni in s 3 kat invalidnosti, ter plus 6 mesecev bolniškega staleza. To je efektiva delavcav JS na letni ravni.

TexRex (nepreverjen)

Tisti ki so za penzijo naj idejo v penzijo, mladi pa delat. Če bomo kar naprej čakali, bo kandidatov za penzijo vsako leto več, tako da bo odšlo več generacij naenkrat. Eni v javnem sektorju lepo vlečejo nekaj tisočakov mesečno, delajo bore malo ali neodgovorno, mladi pa stagnirajo. Za eksistenco, otroke, poplačane kredite,... je treba poskrbeti prej, ne pa, ko si star blizu 60 let!

Karl Marx (nepreverjen)

jaz bi vsem ki delajo več kot 40 let jebal mater

In reply to by TexRex (nepreverjen)

Muhamud (nepreverjen)

Haram komuniste Mad Marx

In reply to by Karl Marx (nepreverjen)

bralka (nepreverjen)

Jp,naj delajo do smrti.So stari ze 62,pa kao naj se prej dela malo,ka de vecja penzija...Ta drzava je za gor vizgati,ka se to dovoli...

L.....lno (nepreverjen)

To je bilo pod prejsno vlado. Na vse nacine se borijo da javna uprava hodi na kavice do smrti. Naj dvignejo pokojnino in bodo vsi z veseljem sli v penzijo. Kje je laznivih in pokvarjenih Erjavcevih 1000 eur? A res moramo vsi postati partijski borci, da bi imeli vec kot 1000 eur pokojnine?

In reply to by bralka (nepreverjen)

bralka (nepreverjen)

Mas prav,jes san za tou najsaki dobi 1000 evrov za dostojno zivljenje.Keri pa se nadelau 40 lejt,pa mislin,ka niti minuto vec nebi delau.

In reply to by L.....lno (nepreverjen)

Falko (nepreverjen)

Stari majmuni niso z a kaj drugega v firmah
kot da delajo pizdarije, nič ne bi delal
samo gobec bi sukal
reč mu pa nič ne smeš, ker je tak stari majmun takoj užaljen
Tudi jaz pravim, da je treba delavca, ki je dopolnil
delovno dobo 40 let pod MRŠ nagnati v penzijo
Če pa že hoče delati naprej pa naj dela ZASTONJ

Od kod denar (nepreverjen)

ce pa ze 49 mlrd dolga !??

Slika (nepreverjen)

Kodopolnis starost in delovno dobo..penzija! Kdo bo delal na stara leta..najbrz damo tisti ki doma nimajo kej delat..

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice