Mejni prehodi, kjer je zagotovljeno testiranje s hitrimi testi, sta tudi Gruškovje in Središče ob Dravi. 

Vlada Republike Slovenije je 31. decembra 2020 spremenila odlok o določitvi pogoja vstopa v Slovenijo. Ta odlok je začel veljati 2. januarja 2021.

Odlok je razširil nabor izjem, ki omogočajo vstop v Slovenijo iz rdečih držav brez karantene in brez negativnega testa na koronavirus. Tako so na petih mejnih prehodih na zunanji schengenski meji omogočili možnost testiranja s hitrimi testi. 

V Slovenijo je tako brez karantene dovoljen vstop osebam z negativnim PCR testom, ki ni starejši od 48 ur in je bil opravljen znotraj schengenskega območja ali v državah članicah Evropske unije, je na današnji vladni novinarski konferenci pojasnil namestnik generalnega direktorja policije Tomaž Pečjak.

Dodatno možnost za vstop v Slovenijo brez karantene so omogočili tudi za osebe, ki v Slovenijo vstopijo preko enega od petih mejnih prehodov, kjer je možno opravljanje testa na koronavirus. Za vstop brez karantene mora biti rezultat negativen. 

Mejni prehodi, kjer je zagotovljeno testiranje s hitrimi testi so Obrežje, Metlika, Središče ob Dravi, Gruškovje, Jelšane in Letališče Jožeta Pučnika. 

Največ hitrih testov opravijo na Obrežju

Od 2. januarja pa do 4. januarja so na mejnih prehodih izdali 1901 potrdil o karanteni na domu. Od tega so izdali 1501 potrdilo za polnoletne in 400 potrdil za mladoletne. 

V zadnjih, prazničnih dneh se je količina zapovedanih karanten na domu povečala, saj se je veliko oseb vračalo iz tretjih držav. 

Z veljavnostjo novega odloka so 2. januarja začeli s hitrim testiranjem na petih mejnih prehodih. To je povzročilo tudi velik padec števila zapovedanih karanten.

Začasne omejitve gibanja še vedno veljajo

Od odhodu iz Slovenije in prihodu nazaj mora vsaka oseba izpolniti kriterije o začasni omejitvi gibanja in zbiranja ljudi. Tako mora vsaka oseba, ki izstopa ali vstopa iz ali v Slovenijo dokazati opravičenost do uveljavljanja ene od izjem za prestop meje. To je lahko obrazec ali lastnoročno podpisana izjava. 

Število prekrškov se zmanjšuje

Namestnik generalnega direktorja policije Tomaž Pečjak pove, da opažajo, da se po 30. decembru število prekrškov med prehodi občinskih meja znižuje. Morda tudi zato, ker so se občinske meje znotraj nekaterih regij sprostile. 

Kršitev je največ na območjih policijskih uprav Ljubljana, Maribor, Celje in Novo mesto

Komentarji (2)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Prekmu (nepreverjen)

Če je nekša omejitev naj bo omejitev na vseh mejnih prehodih.. nej pa v gederovcaj ideš prek brez problema.. znan še enoga ka je pozitiven bil pa šau v avstrijo v trgovini.. pa nišče nikomi nika..

Prekmu (nepreverjen)

Če je nekša omejitev naj bo omejitev na vseh mejnih prehodih.. nej pa v gederovcaj ideš prek brez problema.. znan še enoga ka je pozitiven bil pa šau v avstrijo v trgovini.. pa nišče nikomi nika..

Starejše novice