Pomurci na volišča v večjem številu kot pred petimi leti. Udeležba na volitvah v Evropski parlament pri nas najvišja v volilnem okraju Murska Sobota II, v primerjavi z zadnjimi evropskimi volitvami je najbolj porasla v volilnem okraju Murska Sobota I.

Za osem poslanskih sedežev v Evropskem parlamentu smo Slovenci včeraj lahko izbirali med 103 kandidati s 14 kandidatnih list in na koncu smo polovico mandatov namenili desnemu, polovico pa levemu političnemu polu.

Kot smo poročali, je do najboljšega izkupička glasov prišla skupna lista SDS in SLS, ki je zbrala okoli 26,43 odstotka glasov in s tem osvojila tri poslanske mandate. SD je z okoli 18,64 odstotka glasov dobila dva mandata, prav tako LMŠ, s 15,58 odstotka glasov. En mandat je medtem pripadel NSi, ki ji je glas namenilo približno 11,07 odstotka volivcev.

Oddanih je sicer bilo 481.849 glasovnic, pri čemer jih je 10.324 bilo neveljavnih. Volilna udeležba je s tem bila višja kot ob zadnjih evropskih volitvah, a je z 28,29 odstotki še vedno razmeroma nizka. 

Volilna udeležba višja v vseh pomurskih volilnih okrajih

Kljub temu je v volilni enoti 8 – Ptuj, ki med drugim pokriva tudi območje Pomurja, jvolilna udeležba v primerjavi z letom 2014 bila 3,68 odstotka višja, znašala je 24,18 odstotka. Večja pa je pravzaprav bila tudi v vseh pomurskih volilnih okrajih.

Najvišjo volilno udeležbo so z 28,18 odstotka zabeležili v volilnem okraju Murska Sobota II. V primerjavi z zadnjimi evropskimi volitvami pred 5 leti pa je najbolj porasla v volilnem okraju Murska Sobota I; razlika je znašala 6,11 odstotka. Podrobnejšo primerjavo si oglejte v spodnji infografiki:

Tek na dolge proge

Čeprav smo po izsledkih raziskav Slovenci Evropski uniji močno naklonjeni, pa se za obisk volišč, še vedno le stežka motiviramo.

Slovenija je ob zadnjih evropskih volitvah leta 2014 s 24 odstotki zabeležila četrto najnižjo volilno udeležbo med evropskimi državami. Med mladimi je bila udeležba še nižja, na volišča se jih je namreč odpravilo le 15 odstotkov. Gre za osupljivo razliko, če ta podatek primerjamo na primer z volilno udeležbo ob referendumu za vstop v Evropsko unijo. Na tem pred 15 leti svoj glas oddalo kar 60 odstotkov volilnih upravičencev, več kot 90 odstotkov teh pa se je opredelilo za Evropo.

Volitve v Evropski parlament so v luči Brexita in vzpona političnega populizma in razmaha lažnih novic letos bile še posebej pomembne. Zato je Evropska unija k njim pristopila s posebno informativno kampanjo in pobudo Tokrat grem volit, ki je nagovarjala predvsem veliko število neaktivnih proevropskih državljanov in jih spodbujala k obisku volišča.

Število volivcev morda ni doseglo pričakovanj, a je vendarle nekoliko poraslo, kar morda nakazuje preobrat v smeri aktivnejše participacije državljanov. 

Kot je za STA povedala vodja pisarne Evropskega parlamenta v Sloveniji Manja Toplak, so s trendom zadovoljni, a dejstvo, da je glasoval samo vsak četrti Slovenec, vidijo kot slab znak za parlamentarno demokracijo. Ob tem je dodala, da povečevanje volilne udeležbe predstavlja tek na dolge proge.

Komentarji (16)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
POLITIČAR (nepreverjen)

Bravo GORIČANCI, kruh si služite v Avstriji, doma pa volite komuniste - razumi kdor lahko.

Hmm (nepreverjen)

Ne razumem.... kaj pa je narobe s tem?

In reply to by POLITIČAR (nepreverjen)

poiuzt (nepreverjen)

Mislin ka je tau mislo na SĐS, keri ma edini bivše komuniste v stranki. Lažnivci in kradljivci pač.

In reply to by POLITIČAR (nepreverjen)

prekmurec67 (nepreverjen)

Za časa komunistov je bil red in discplina.Danes pa kaos.

In reply to by POLITIČAR (nepreverjen)

vev (nepreverjen)

Red in disciplina, kje? Razen na drzavni meji in ko je miica prisla v “las vegas” drugje ni bilo reda. Sedaj pa so se tou novodobni komunisti unicili, z odprite meje parolami.

In reply to by prekmurec67 (nepreverjen)

prekmurec67 (nepreverjen)

Se vidi ka si za časa Juguslavije še nej hodo po zemli.

In reply to by vev (nepreverjen)

Brank90 (nepreverjen)

GORIČANCI, kruh si služite v Avstriji, doma pa volite komuniste. Ves zakaj? Z razlogom tou volijo zato, da tisti, ki ste doma boste se naprej revni in ziveli od potnih stroskov in si ne boste mogli privosciti novega audija ali golfa. Egoizem.

In reply to by POLITIČAR (nepreverjen)

jklmn (nepreverjen)

Ka so na Goričkon vsi SDS volili? Edini Slovenski poslanec v evrpskon parlamenti, keri je biu član komunistične partije je Milan Zver. Tak kak je njegov šef edini predsednik politične stranke pri nas, keri je biu komunistični funkcionar. Tak kak gnes vsi desni zagovarjate pa malikujete Janšo pa SDS, tak so negda komunjare zagovarjale pa malikovale Titoja pa KPJ. Zdaj gda je ova kitajka doj kupila nekdanjo komunjarsko politično šolo v Kumrovci in de jo predelala v turistični in konferenčni objekt te mele slovenske desne ovce nouvo destinacijo za preživljanje letnoga dopusta. Do van kak zanimivost pokazali učilnico v keroj je Janša poslušo predavanja, spalnico v keroj je spao.... Nej dvakrat za povedati ka de prvi kongres po obnovi šoule/kongresnoga centra tan mejla komunistična partija SDS.

In reply to by POLITIČAR (nepreverjen)

čarni vrag (nepreverjen)

Janša je nej mel nikšne vidnejše funkcije v ZK. Glavni v ZK so bili udbaški šefi.

In reply to by jklmn (nepreverjen)

Vipko
Truplo

... pa četudi, pravočasno je vsaj prišel k pameti, kar kakšen Židan, pa Fajonova, Šarec... še dandanes niso!

In reply to by čarni vrag (nepreverjen)

Kadaver (nepreverjen)

SDS ni stranka, SDS je diagnoza!

In reply to by Truplo

Joško Dolgouško (nepreverjen)

Kakpa. Takšni kak Gorenak, stari udbaš! Janša in Zver sta bila skojevca ker sta bijla še mlada.

In reply to by čarni vrag (nepreverjen)

jklmn (nepreverjen)

Janšev življenjepis (z njegovimi besedami):

"Opravljal sem vrsto funkcij v ZSMS, ZK, SZDL in delegatskih skuščinah, med drugim sem bil predsednik osnovne organizacije in predsednik občinske konference ZSMS, član predsedstva OK SZDL, njegovih komisij ter komisij pri občinskem komiteju ZKS, član različnih republiških in zveznih organov ZSM in SZDL. Trenutno sem član nekaterih organov pri predsetsvu RK ZSMS ter predsedstvu RK SZDL ter član Republiške konference SZDL Slovenije."

Telko o njegovih nevidnih funkcijah. :)

In reply to by čarni vrag (nepreverjen)

TTX

Glavno ka se vsi bunite nad uvozon migrantov, volite pa Fajonovo... svaka čast resno.

Stanko66 (nepreverjen)

Što bi razmo prekmurske penzionere.

In reply to by TTX

Vanko22 (nepreverjen)

Sto je volil Fajonovo je izdajalec lastenga naroda, da ga vec ne vidim na NOB proslavah v prvi vrsti. Ali je vse za evre? A je bila borba zaman?

In reply to by Stanko66 (nepreverjen)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice