V Sloveniji se med prejemniki evropskih milijonov že vrsto pojavljajo iste družbe, med njimi tudi pomurska podjetja.

V Sloveniji dobijo kmetje od 300 do 350 milijonov evrov na leto za kmetijstvo, toliko skupaj znašajo neposredna plačila na hektar iz prvega stebra skupne kmetijske politike in podpore iz Programa za razvoj podeželja (PRP). 
 

Vir: Delo

Panvita rekorder prejemniki kmetijskih subvencij

V Sloveniji se, po poročanju Dela, na prvih mestih prejemnikov kmetijskih subvencij pojavljajo ista imena: Panvita, Perutnina Ptuj, Kmetijsko gospodarstvo (KG) Lendava in Žipo Lenart. 

Panvita, Perutnina in Kmetijsko gospodarstvo Lendava skupaj premorejo približno 10.000 hektarjev površin, Perutnina okrog 4000, Panvita 3500 in Kmetijsko gospodarstvo 2400 hektarov. 
 

Panvita je rekorder med slovenskimi prejemniki kmetijskih subvencij, saj jih je v zadnjih desetih letih prejela kar 30 milijonov evrov. V lanskem letu je ustvarila 600 tisoč evrov čistega dobička in zaposlovala 84 ljudi. 

KG Lendava je do lani prejela 19 milijonov evrov subvencij in je v večinski lasti Agrovite ter petinski lasti Jožefa Magyarja, ki ima v lasti tudi polovico Agrovite. Lani je družbi z okrog trideset zaposlenih ostalo dobrih 800 tisočakov dobička. Tu velja še omeniti družbo Radgonske gorice, ki v zadnjih dveh letih dobila skoraj dva milijona evropskega denarja za kmetijstvo, še piše Delo. 

Vir: Eurostat

Prejemniki evropskega denarja pa niso samo podjetja, ampak tudi fizične osebe, ki so dobile med sto tisoč in pol milijona evrov subvencij. Prleški podjetnik Mario Kurtović iz podjetja PanOrganic je leta lani po podatkih Dela prejel 494.000 evrov subvencije. Leto prej se je največ subvencij dobila družba Ljutomerčan. 

S spleta

Komentarji (34)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Putin (nepreverjen)

Prej ali slej nekdo de moral v čuzo!

? (nepreverjen)

Zakaj?

In reply to by Putin (nepreverjen)

bla bla bla (nepreverjen)

Kak da v tujini neje tak. Zakoj mislite ka mi dobivamo v trgovine hrano iz tujine, kera je ne glede na stroške prevoza še vedno cenejša od naše domače hrane? Zato ka tan država še bole subvencionejra kmete ka lejko te po nizkih dumpinških cenah prodajajo svoje nekvalitetne izdelko okoli po Evropi.

? (nepreverjen)

bla,
Razlika je če subvencionira kmete ali te velike firme! Čigava je sedaj Perutnina Ptuj? Koga se subvencionira?

In reply to by bla bla bla (nepreverjen)

bla bla bla (nepreverjen)

Kmete san napiso na splošno..... itak se tudi v tujini financejra firme, kerin so kmetje samo dobaviteli več kak polovice proizvodnje, isto kak pri nas. Telko ka so tej firme, dostikrat tudi zadruge v tujini tak velke kak cela naša prehrambena industrija fkuper in glede na to ka je od teh velkih firm odvisnih ogromno malih firm in kmetov, dražave tou na pune subvencionejrajo, ka ohranijo delovna mesta in lastno prehrambeno industrijo. S ten ka tuje države še sofinancejrajo takšna podjetja, samo ka vspodbudijo izvoz in prodore na tuje trge. Pri nas pa se narod zgraža nad ten.

In reply to by ? (nepreverjen)

Ne laži (nepreverjen)

Ka ma veze firma ali kmet, subvencija je namenjena za pridelke na njivi.

In reply to by ? (nepreverjen)

.......1010 (nepreverjen)

narobe. subvencija je namenjane da bi bila hrana cenejša in ne površinam, na katerih se lahko pridela tudi nič hrane. Potrebno bi bilo spremnit in subvencionoran pridelek, ne hektare.

In reply to by Ne laži (nepreverjen)

afta he (nepreverjen)

Za najeta kmetijska zemljišča od Sklada kmetijskih zemljišč in gozdov dobijo subvencije (Panvita in KG Lendava). To ti je pamet in politika. Razumi kdor more. Jaz bi tudi vzel 500 ha v najem pa naj mi država za njeno zemljo še da subvencijo.

Elek (nepreverjen)

Ta zemlja mora med kmete. Od tega bi lahko živelo na stotine novih druzinskih kmetij. Povprečje slovenske kmetije je pod 15ha (za razmislit). Njihov denar pa gre za podkupnine in ne za nove stroje in tehnologije , da bi delavci lazje delali.

Jurij (nepreverjen)

Te subvencije ,uradna kraja denarja....programe si pišejo kakor njim pase,tako pri obdelavi in časovnih rokih...

Janja. (nepreverjen)

Programe se pise 5 let naprej, razlicno od panoge seveda. Drzava tocno ve kolko bo česa posejanega, za 5 let naprej.

In reply to by Jurij (nepreverjen)

afta he (nepreverjen)

In kaj bo od tega imela, čisto nič. Samo toliko da se vodi neka evidenca in ima nekdo službo. Koristi pa nobene. Eno je posejano, drugo pa je požeto. Če zraste, če dozori, ali pa pobere suša, dež ali pa toča, ali bolezni.

In reply to by Janja. (nepreverjen)

bubek (nepreverjen)

Kurtović,se kdo spomni tega imena,pred 20 leti je bil zdaleč največji lump,Lucuja je ustrahoval z orožjem itd,zdaj pa uspešen podjetnik,fajn a ne?

Proizvodnja (nepreverjen)

Ha, ha, ha samo cifre vidite. Te največji res nekaj dobijo. Pa malo pomislite na tiste majhne kmete, ki komaj preživijo. kakšni so stroški vseh stvari, ki jih rabijo pri svojem delovanju.
Zaključil bi samo s tem v kolikor bi bilo kmetijstvo tako donosno bi se trlo kmetov, ne da vsako leto propade nekaj tisoč kmetij!

Vipko
buldog

Vsak lahko dobi te subvencije; pogoj je le, da obdeluje zemljo in je v določenih programih. Torej, vsi tisti, ki jim gredo v nos te subvencije, izvolite. Tudi vi jih lahko pridobite!
Subvencije so mišljene kot nadomestilo za druge vloge kmetijstva v prostoru, ne le za proizvodno funkcijo. V resnici pa so razlika med proizvodno in tržno ceno proizvodov. Povedano drugače: brez subvencij bi bila hrana za potrošnika v trgovini občutno dražja.
Sam se zavzemam za kmetijstvo brez subvencij in prodajo hrane na trgu brez subvencij. V tistem trenutku bo hrano plačal tisti, ki jo kupuje in ne vsi davkoplačevalci. Tako bi bilo tudi prav in verjemite ali ne, v koših bi končalo precej manj hrane.

afta he (nepreverjen)

Nič nimam proti subvencijam za tiste, ki so kmetje in imajo lastno zemljo, ali pa nejeto zemljo od drugega lastnika, ne pa za Panvito in KG Lendava, to sta pravni osebi, in imata zemljo najeto od države.

In reply to by buldog

Putin (nepreverjen)

Hallo, ka kvasis pa bedarije, nekda kmet ni dobil nobenoga centa, kaj se subvencije, zivel je od svojega zemljisca pa zivine ka je mel in bole je moral delat kakor pa danes, nekda so kmeti ziveli za svoja zemljisca in so vse ka so si zasluzili ponovno vlagali v svoja kmetijstva, danes pa vidis kmeta ki ima na dvorisci mercedese, pa razne luxuze tirajo, pa jamrajo ka nemrejo brez subvencij..
Pa ce si taksi kmet ka se ti nej splaca pa da non stop jamrate, ite delati v kakso fabriko pa da vas te vidim.

In reply to by buldog

Jelcin. (nepreverjen)

Bedarije kvasiš ti. Negda je kmet živo od svoje zemle ka je svoje pridelke odavo zadrugan, kere so bile državne in so fejst dobro plačevale kneton ka so lejko preživeli. Te isti prehrambeni izdelki so se pa te dale prodajali po nižji ceni kak so jih odkupili od kmeta. Podobno je bilo z Muro, ge je država "subvencionejrala" proizvodnjo ka se je te murina srakica v Srbiji prodajala pod proizvodno ceno v Sloveniji. Če ne veš kak je tou v Jugi funkcionejralo te ne laprdaj. Zdaj je pa čista isto. Države subvencionejrajo kmete in ostale proizvajalce hrane, ka tij lejko poceni nekvalitetno hrano v punih vozičkaj iz supermatketov voziš pa si cejli masen gda dobiš hibridnoga piceka za 1€. Po cejlon svejti je tou tak. In Buldog je čistak dobro napiso. Če bi se uknili subvencije kmeton in proizavajlcon hrane bi bila hrana 3x dražja kak je zdaj in bi te narod kupoval resno samo tisto ka rabi, nej pa ka so smetnjaki s pomijami vedno bole puni od smetnjakov za ostale odpadke.

In reply to by Putin (nepreverjen)

Putin (nepreverjen)

Jelcin, blage veze nemas ka se tice tele subvencij!

In reply to by Jelcin. (nepreverjen)

Mačok (nepreverjen)

Putin nimaš blage veze kaj so subvencje. ka še te razpravlaš.

In reply to by Putin (nepreverjen)

Putin (nepreverjen)

E daj ne bluzi smrdljivec!

In reply to by Mačok (nepreverjen)

krobikar1

Haha, panorgan...,Je to tu red,...?!

.......!! (nepreverjen)

a ni to on, ki je uvažal kitajski česen prodajal za slovenskega, baje, tako se je govorilo??

In reply to by krobikar1

rbd (nepreverjen)

Saj nej samo tej česen, bučno seme, čebulo za pšenico dobijo subvencijo prodajo v Avstrijo prav tak živino lopovščina nakvadrat ka o nafti za svoja osebna vozila pa še bi se najšlo, seme pa dale preprodaja pa še in še?

In reply to by .......!! (nepreverjen)

Pridelaj si sam (nepreverjen)

proti subvencijam, ker so financno nevzdrzne

Ne laži (nepreverjen)

Pridelaj si sam Nega problema samo te boš šlačo duplo cejno kak zdaj.

In reply to by Pridelaj si sam (nepreverjen)

kmetija bencak (nepreverjen)

kmetija bencak

teta pehta (nepreverjen)

In potem jamrajo, da ne morejo živeti. S polno ritjo je lahko srati !!!!! Delavci pa na minimalcu. Ali še manj. Tako, da jim mora še država dajati zraven in tudi otroške dodatke, da si šefi in lastniki lahko več razdelijo.

Ker subvencije (nepreverjen)

unicujejo gospodarstvo in konkurenco smo proti, Levica

Domačin (nepreverjen)

Magyar jozef ne lazi o teh800 tisocaki da ti ostanejo cistih kaj pa presfercas magyarski ljubici

Risto Kubura (nepreverjen)

Magyar Bacsi najvecji paver!!!!

Domačin (nepreverjen)

Magyar jozef ne lazi o teh800 tisocaki da ti ostanejo cistih kaj pa presfercas magyarski ljubici

Putin (nepreverjen)

Tja, nehce mora tudi kurvice subvencionejrat

KA ZAVAJATE ? (nepreverjen)

Zakoj ne napišete kelko je dobil posamezni velki kmet v Prekmurju, če ne upate vam napišem jaz naj narod zna, podatki so javno dostopni na spletu, samo najti jih trbej. Ka boste vidli zakoj se vsi vozijo z novimi velikimi traktori. Jebenti pa tako državo.

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice