Kot kaže, se vedno več delodajalcev odloča, da sledi svojim zaposlenim. Informacijski pooblaščenec je tako pripravil smernice o uporabi GPS sledilnih naprav in varstvu osebnih podatkov.

Uporaba sledilnih naprav lahko sporna in je sledenje lahko sorazmerno le takrat, ko istega namena, zaradi katerega se uvede sledenje, ni mogoče doseči z milejšimi ukrepi, ki ne posegajo v zasebnost delavcev, opozarja Informacijski pooblaščenec.

Vedno več zanimanja za sledenje

Informacijski pooblaščenec s področja obdelave lokacijskih podatkov prejema čedalje več vprašanj, zato se je odločil za pripravo smernic, ki se ukvarjajo z varstvom osebnih podatkov pri eni od najpogosteje uporabljenih tehnologij – GPS (Global Positioning System). GPS sodi med najbolj uveljavljene tehnologije za pozicioniranje, sledenje in nadzor oseb, predmetov in vozil. 

V prvi vrsti je treba  slediti temeljnim načelom varstva osebnih podatkov - presoditi, ali oziroma pod kakšnimi pogoji bi bila uprava teh naprav sorazmerna ter zakonita in upoštevati ostala načela varstva osebnih 

Hitri vodišč: Kako zakonito slediti zaposlenim

 1. Natančno opredelimo cilje oziroma težave, s katerimi se soočamo in zaradi česar razmišljamo o uvedbi GPS naprav. 
 2. Preverimo, kako in v kakšni meri bi uporaba GPS naprav rešila naše težave. Popišimo naslednje informacije: • katere namene zasledujemo oziroma želimo doseči z uporabo naprave, • kako (konkretno) naj bi bili s pomočjo uporabe doseženi zasledovani cilji (nameni), • predvideni načini delovanja naprave, • kdo bo obdeloval podatke, • obseg in vrste zbranih podatkov, • osebe, katerih podatki bodo obdelovani (ali gre za voznike, prenašalce paketov, oskrbovance v domovih za ostarele, taksiste, otroke, kupce izdelkov ipd.), • kje bodo naprave nameščene (npr. v vozilih - kakšnih), • druge pomembne okoliščine, ki imajo lahko vpliv na oceno sorazmernosti (npr. varovanje posebno vrednega premoženja). 
 3. Preverimo, ali je uporaba GPS naprav nujna ali bi lahko z drugimi, milejšimi ukrepi, rešili težave. 
 4. Opredelimo, kako bomo o delovanju sistema obvestili posameznike (način delovanja naprave, nameni uporabe naprave, omejitve dostopov in uporabe podatkov, roki hrambe ipd.). 
 5. Opredelimo varovalke, ki so možne glede na zasledovane cilje, npr.: • kratki roke hrambe, • uporaba čim manjšega nabora podatkov, • ločevanje podatkov o lokacijah in podatkov o osebah. 
 6. Preverimo, na kateri pravni podlagi bomo zbirali in dalje obdelovali osebne podatke.
 7. Opredelimo postopke in ukrepe za varnost podatkov. 
 8. Uredimo pogodbeno obdelavo osebnih podatkov, če bomo uporabljali storitve drugih. 

Zakonodaja z vidika obdelave osebnih podatkov uporabe GPS sledilnih naprav posebej ne ureja. Navedeno pomeni, da je treba v prvi vrsti slediti temeljnim načelom varstva osebnih podatkov - presoditi, ali oziroma pod kakšnimi pogoji bi bila uprava teh naprav sorazmerna ter zakonita in upoštevati ostala načela varstva osebnih podatkov.

Ugotavlajo, da se težave ob uvajanju GPS sistemov pojavljajo predvsem zato, ker upravljavci: 

 • slabo oziroma preširoko definirajo namene uvedbe GPS sistemov, 
 • ne ugotavljajo dovolj, ali je uvedba GPS sistemov resnično primeren ukrep za dosego zasledovanih ciljev tj. ali je cilje s tem ukrepom sploh mogoče doseči, 
 • ne opravijo testov sorazmernosti in ne presojajo drugih možnih ukrepov za dosego ciljev, 
 • zasledujejo stalno lociranje, čeprav bi zadoščalo samo točkovno oz. agregatni podatki, 
 • želijo hrambo lokacijskih podatkov, čeprav bi zadoščalo spremljanje podatkov (samo) v realnem času in 
 • občasno še vedno ne sprejemajo dejstva, da gre za osebne podatke in da se morajo uporabljati določbe Splošne uredbe o varstvu podatkov.

Več o tem, kdaj je sledenje zakonito in kdaj ni dopustno pa v prilogi.

Sicer pa, kot je razvidno iz smernic, je vprašanje zakonitosti uporabe GPS naprav v veliki meri povezano s predhodno oceno sorazmernosti uporabe GPS naprav. Za ustrezno oceno sorazmernosti pa je treba zagotoviti dovolj informacij, da se lahko ugotovi, ali je uporaba naprave v določenem primeru primerna, ali bo učinkovita za doseganje zasledovanih ciljev in kakšen poseg v zasebnost predstavlja uporaba naprave. Vedno je treba preveriti tudi, ali obstajajo druge metode in načini, ki ne terjajo obdelave lokacijskih podatkov ali terjajo njihovo obdelavo v manjši meri.

Komentarji (11)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
ZoRo5 (nepreverjen)

Komunala s z pridom sledi delavcem in to je zakonito?

Ce gres pa ob pol (nepreverjen)

11h v gostilno je vedno polno komunalcev ki pridejo na bogato placano malico ... ne mine pol ure pa pridejo za sosedno mizo se Policisti

In reply to by ZoRo5 (nepreverjen)

TABORČAN (nepreverjen)

nam to bogato plačano malco plačas ti dvomim ker si verjetno cele dneve v bifeju brezdelneš ki žere naš denar mrš

In reply to by Ce gres pa ob pol (nepreverjen)

Kr en (nepreverjen)

Tudi policisti so ljudje.

In reply to by Ce gres pa ob pol (nepreverjen)

lolomic.. (nepreverjen)

s komunalnimi stroji opravljati privat storitve in brez racuna, a to je zakonito?

In reply to by ZoRo5 (nepreverjen)

gost3 (nepreverjen)

pa nika v prazno nabijajo v vseh novih tovornjakih je vgrajen tahograf povezan z gps pa tudi starejsi tovornjaki do ga mogle menjate do 2026 tu pa neka oa človekovaj pravicaj nabijate kapa te ton nega pravice?

gps... (nepreverjen)

vecinoma se sledi premiku dragih strojev in vozil, ne osebam. osebe so zgolj po nakljucju upravljalci teh strojev. ce mu kaj ni vsec naj presalta na lopato, to noben ne sledi.

MadaFaka4rill (nepreverjen)

Točno tak, nej trbej delavce sledite! HILTIja sledi pa je tou tou! Bagre pa stroje pa itak!!! Naj delavec podpijše ka on novoga zagotovi v primeru kraje,poškodb,... pa jih nede sledil nišče!
Zaradi pravičnosti delavcov pa vrloste, še en šef nej tou napravo.

In reply to by gps... (nepreverjen)

Rdeča Zvezda (nepreverjen)

Jebem jaz vsem takim delodajalcem mater,ki sledijo in nadzorujejo svoje zaposlene,zaposleni bi morali takega delodajalca nabutat kak svinjo,da si bo gnoj zapomnil.
TITO vrni se,da take gnoje spraviš na goli otok.
SMRT FAŠIZMU in KAPITALISTOM
ŽIVEL SOCIALIZEM in KPSlovenije

klantoš (nepreverjen)

Delodajalec, naj spremlja, če je plačo vse prispevke za delavca. Prekleta golazen hudičeva. Če je delavec dobro plačani, potem tudi dobro dela in ga ni potrebno zasledovati.

Mjxok (nepreverjen)

Naj proba samo, bi hitri kakse zakel daubo na glavo pa batine sto bi si tou zmislo... tak ka bi z strajon odile direktore pa njin podobna gamad... naj se raje pobrigajo ka place dobimo kak trbej pa prispevke so naj placani... pa delavce naj nagradijo, nej ka se valijo kakse dobicke majo te pa za bozicnico nemrejo 100€ date... glavne pa si talajo lepe tisocake... dogajajo se takse stvarij v Soboti... dobri pa sposobni delavci pa ob prve priliki idejo inan delat... samo vodstvo to ne vidi ka je slepo... vej pomale nede vec takse dobicek te pa do zivcne letale pa po firme gor pa doj... kera firma je to pa si mislite... nemo po imensko poimenoval ka do me tozili ger...

Starejše novice