Foto: Bobo
Sindikat policistov za 3. februar napovedal štiriurno opozorilno stavko.

Sindikat policistov Slovenije (SPS), eden od dveh reprezentativnih sindikatov v policiji, je zaradi neizpolnjevanja vladnih zavez iz leta 2018 podpisanega stavkovnega sporazuma za 3. februar napovedal štiriurno opozorilno stavko. 

To so zahteve

Od vlade zahtevajo takojšnjo realizacijo dogovora o izvedbi strokovne in neodvisne analize zahtevnosti delovnih mest pooblaščenih uradnih oseb, takojšnjo ureditev vprašanja glede bruto bruto izplačila, v zvezi s katerim še vedno teče postopek na delovnem sodišču, vzpostavitev kariernega sistema in sprejetje sistemskih ukrepov za izboljšanje razmer v policiji, je povedal predsednik sindikata Kristjan Mlekuš.
Odgovornim na državni ravni glede priprave analize zahtevnosti delovnih mest očitajo izigravanje že od samega začetka.

Povečanje zanimanja za poklic med mladimi

Za ureditev razmer v policiji sindikat predlaga pripravo in sprejetje interventnega zakona, ki bi zajezil kadrovsko krizo in povečal zanimivost poklica med mladimi. 

Med ukrepi predlagajo predvsem spremembe na področju stanovanjske politike, pri nekaterih posebnih specialnih transferjih, ureditev povračila stroškov prevoza na delo, višji regres za prehrano, denarne nagrade ob sklenitvi pogodbe o zaposlitvi, štipendiranje dijakov in podobno.

Ne želijo pa zgolj zahtevati, ampak tudi iskati rešitve za zagotavljanje sredstev. Tako predlagajo razbremenitev plačila trošarine in drugih dajatev za službena vozila policije pri nakupu goriva, kar bi letno prineslo 2,3 milijona evrov. Skupaj z začasno usmeritvijo sredstev od izrečenih glob policije bi za ukrepe imeli na voljo dobrih 32 milijonov evrov.

Opozorilna stavka

Ob tem predlagajo še prodajo nezasedenih službenih stanovanj in tistih, ki jih najemajo druge pravne ali fizične osebe, kar bi po njihovi oceni pomenilo dodatnih 4,5 do 7,5 milijona evrov. Prav tako se jim zdi smiselna ustanovitev posebnega stanovanjskega sklada, iz katerega bi policistom pri nakupu stanovanj krili obresti posojila.

Opozorilno stavko so sicer pripravljeni preklicati, če bi vlada izpolnila njihove zahteve, na kakšen način jo bodo izvedli, pa bodo sporočili kakšen dan prej. Po Mlekuševih besedah bo ta potekala med 8. in 12. uro.

S stavko želijo opozoriti na neizpolnjevanje stavkovnega sporazuma, ki so ga podpisali decembra 2018.

S spleta

Komentarji (6)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
goostt (nepreverjen)

Preverite, kdaj bodo policisti ponovno stavkali ??
Jaz jim stavke ne bi priporočal, ker jih lahko zamenja VARDA in to pol ceneje !!

aaaaaaaaaaaaaaaaa1 (nepreverjen)

goostt Te pa da boš meo nesrečo zovi Šiškoja.

In reply to by goostt (nepreverjen)

bbbaba (nepreverjen)

nesreco ze sedaj ima, rece se ji LMS Sarceva vlada.

In reply to by aaaaaaaaaaaaaaaaa1 (nepreverjen)

MB78 (nepreverjen)

Me vsaj nebo prvo vprasal KDAJ SEM ROJEN!!!!
KJE STE ROJENI?
SLUZBA?
JE BLO KAJ ALKOHOLA?

Nikoga ne rabimo klicat ce ni policije V TEM JE FORA

In reply to by aaaaaaaaaaaaaaaaa1 (nepreverjen)

Delavec na minimalcu (nepreverjen)

Ka bi tej manjacke radi,sakše leto 5x štrajkajo,če če se nebi po goščaj pa grmovji segrevali ali hladili bi polovico goriva prišparali.....

MB78 (nepreverjen)

KDAJ BODO ZACELI DELAT NAJ POVEJO!!!
CE JIH NE BI BLO, JA KDO BO PA BRANIL CIGANE!!!
ROMSKI BODYGUARDI
VARNOSTNIKI NARKOMANOV
ZASCITNIKI PEDOFILOV

Starejše novice