Na Ministrstvu za delo, družino, socilalne zadeve in enake možnosti so pripravili pojasnilo glede ukinitve javnega prevoza in s tem povezanim vprašanjem nemožnosti prihoda na delo delavca.

Z Odlokom o začasni prepovedi, omejitvah in načinu izvajanja prevoza potnikov na ozemlju Republike Slovenije se je zaradi zajezitve in obvladovanja epidemije covid-19 začasno prepovedal javni prevoz potnikov na ozemlju Republike Slovenije.

Neprihod na delo zaradi višje sile

Ta ukrep lahko povzroč tudi nemožnost prihoda delavca na delo. 

“V takšnem primeru, je ob upoštevanju vseh okoliščin, ki vplivajo na to, da delavec ne more priti na kraj opravljanja dela, mogoče govoriti o nastanku višje sile,” pojasnjujejo na ministrstvu.

Ob tem izpostavljajo, da je pravni standard višje sile v obligacijskih razmerjih opredeljen z naslednjimi elementi: prisotnost zunanjega vzroka, nepričakovanost dogodka ter neizogibnost in neodvrnljivost dogodka. Pri presoji podanosti višje sile pa je potrebno v vsaki posamični situaciji presojati prisotnost vseh navedenih elementov višje sile.

Delavec mora delodajalca obveščati o okoliščinah

Zakon o delovnih razmerjih v okviru splošne obveznosti obveščanja določa, da mora delavec obveščati delodajalca o bistvenih okoliščinah, ki vplivajo oziroma bi lahko vplivale na izpolnjevanje njegovih pogodbenih obveznosti, zato mora delavec, ki ne more priti na kraj opravljanja dela zaradi višje sile zaradi ukinitve javnega prevoza, delodajalca obvestiti o obstoju okoliščin, ki vplivajo na nastanek višje sile.

Pri višji sili gre torej za dogodek, ki nastane zunaj vpliva delavca in delodajalca. Za opravičenost odsotnosti z dela delavca pa je treba presojati prisotnost vseh elementov višje sile v vsakem konkretnem primeru (v okviru presoje nemožnosti prihoda na delo zaradi ukinitve javnega prevoza je treba upoštevati tudi možnost zagotovitve drugačnega načina prevoza, ki je v skladu z omejitvami v Odloku dopusten).

Nadomestilo plače v višini 50 odstotkov plače

V zvezi z okoliščino višje sile zaradi nemožnosti prihoda na delo zaradi ukinitve javnega prevoza na ministrstvu še pojasnjujejo, da trenutno veljavna interventna zakonodaja ne določa posebne pravne podlage za opravičeno odsotnost z dela in posledično do nadomestila plače v tem primeru, zato je treba upoštevati splošen delovnopravni okvir v Zakonu o delovnih razmerjih. 

V skladu z Zakonom o delovnih razmerjih  je delavec, ki ne more opravljati dela zaradi višje sile, upravičen do nadomestila plače, in sicer do polovice plačila, do katerega bi bil sicer upravičen, če bi delal oziroma najmanj 70 odstotkov minimalne plače.

S spleta

Komentarji (3)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
sobočanec123 (nepreverjen)

Vlada bi lahko pošteno povedala, da tisti, ki pač ne more iti na delo zaradi ukrepov dobijo socialno pomoč. Realno gledano tak delavec dobi med 450-500€ plače dohodka. In taki, ki nimajo prevoza so običajno slabo plačani.

..... (nepreverjen)

sobočanec123 Ge pa što ma 450-500Euro plače ne motaj.

In reply to by sobočanec123 (nepreverjen)

sobočanec123 (nepreverjen)

Malo si preštej preden komentiraš. Če ne moreš dobiti prevoza na delo ti pripada 50% plače oz. 70% minimalne plače, če je polovica plače manjša od minimalne plače.

In reply to by ..... (nepreverjen)

Starejše novice