Agencija RS za okolje je občinam v sistemu B naložila izdelavo presojo vplivov na okolje, ki bo dokončanje gradnje vodovodnega omrežja prestavilo vsaj še za eno leto, gospodinjstva pa ostajajo brez vode.

Vodovodni sistem B združuje vodovodne sisteme 12 prekmurskih občin: Beltinci, Cankova, Gornji Petrovci, Grad, Hodoš, Kuzma, Moravske Toplice, Murska Sobota, Puconci, Rogašovci, Tišina, Šalovci. Druga faza gradnje v obdobju bo zagotovila priklop na vodovodno omrežje in dostop do zdrave pitne vode več tisočim gospodinjstvom, ki so izostala v prvi fazi. Skupna vrednost projekta znaša 33,3 milijona evrov, večina od tega iz evropske kohezijske politike, najprej se je pa zapletlo pri sofinanciranju države.

Zaplet so rešili, država je manjkajoča sredstva zagotovila, ampak sedaj, ko je končno vse pripravljeno za izvedbo nadgradnje, so občine dobile hladen tuš v obliki sklepa Agencije RS za okolje, ki jim nalaga izdelavo presoje vplivov na okolje. 

Vse je bilo usklajeno, nato pa je "udaril" ARSO

Predstavniki dvanajstih prekmurskih občin v sistemu B so na današnji tiskovni konferenci podali pojasnila glede novega zapleta in ponovnega zamika dokončanja gradnje. Župani problematizirajo način, kako je do tega sklepa prišlo, saj so v zadnjem letu dni potekala intenzivna usklajevanja in pogovori s vsemi deležniki, občine so sprožile tudi predhodni postopek, v katerem se ugotavlja, ali je presoja vplivov na okolje in pridobitev okoljevarstvenega soglasja potrebna. Po vseh teh naporih in usklajevanjih so se dogovorili o pogojih in omejitvah, ki jih bodo kot investitor upoštevali pri gradnji in tudi vključili v razpis za oddajo del, ki je bil tik pred izdajo. 

Kljub vsemu pa so 17.12.2019 občine dobile sklep Agencije RS za okolje, da za nameravani poseg nadgradnje vodovodnega sistema B vendarle morajo zaprositi za presojo vplivov na okolje.

Sedaj morajo občine ponovno zaprositi za soglasje okoljevarstvene in naravovarstvene organizacije, gre za 6 organov, od katerih so v predhodnem postopku dobili pozitivno mnenje od vseh razen ene (edino Zavod RS za varstvo narave je menil, da je presoja vplivov potrebna). Pridobitev soglasij bo trajala, nato pa mora še odločiti Agencija RS za okolje, ki izda okoljevarstveno soglasje. 

Pomurski župani so razočarani, župan občine Rogašovci Edvard Mihalič se sprašuje: "ARSO skrbi za biotsko raznovrstnost na območju Nature 2000 in v Krajinskem parku Goričko, kdo pa skrbi za ljudi, ki tukaj živijo? Kdo bo poskrbel, da bodo občani pili zdravo pitno vodo in preprečil problem izseljevanja iz naših občin? Tudi problem vode je eden izmed vzrokov za problem izseljevanja." Obenem Mihalič poudarja, da trenutna situacija, ko z gasilskimi cisternami vozijo občanom vodo in hkrati onesnažujejo zrak ter uničujejo cestno infrastrukturo, očitno za pristojne ni problematična glede vplivov na okolje.

Vir: Vodovod sistema B

Črn scenarij ali vendarle gradnja že letos?

Medtem so nekateri župani zelo črnogledi glede nastale situacije, tišinski župan Franc Horvat in župan Cankove Danilo Kacijan menita namreč, da se bo zadeva zavlekla še za nekaj let. Horvat omenja celo morebiten črn scenarij, da presoje vplivov ne bo v primernem roku in bo na koncu sistem B padel pod sistem A, več kot 25 milijonov evrov pa bo odšlo neznano kam.

Tudi Kacijan izpostavlja problem izseljevanja in sramotne situacije, ko morajo gasilci za praznike občanom voziti pitno vodo. "Na koncu bomo imeli samo prazne hiše, saj ljudje tukaj ne bodo več živeli," napoveduje Kacijan.

Direktor javnega podjetja Vodovod sistema B, ki upravlja z vodovodnim omrežjem, Danijel Kalamar je razočaran nad podcenjevanjem in licemerstvom pristojnih v Ljubljani in meni, da je takšna odločitev ARSA bila pod vplivom nedavnih nepravilnostih pri izgradnji kanalizacije v Ljubljani. Tudi sam ne razume, kako je možno, da po enoletnem naporu, več kot 6 tisoč strani dokumentacij, gradbenih dovoljenj in vseh potrebnih papirjev, pride do takšnega sklepa.

"Projekt se še naprej zavlačuje, gre pa za elementarno dobrino, ki je celo vpisana v ustavo," pravi Kalamar in ocenjuje, da se bodo, če bodo vsi pristojni upoštevali zakonske roke, dela lahko začela konec avgusta.

Župan Moravskih Toplic Alojz Glavač sicer predlaga, da bi bilo možno peljati postopek presoje vplivov vzporedno z razpisom za izvajalca del, kar bi vsaj nekoliko zmanjšalo časovni zamik.

Ključna vloga pomurskih poslancev in Židana

Tako Kalamar, kot župani, želijo pozornost države in predvsem aktivnejše zavzemanje pomurskih poslancev, ki bodo morali biti ključni, da do nadaljnjega zavlačevanja ne bo prišlo. Izpostavljajo še predsednika državnega zbora Dejana Židana, ki prihaja iz Pomurja in bi kot drugi najpomembnejši človek v državi moral ukrepati pri razrešitvi zapleta z vodovodom.

Angažma vodilnih v državi bo tako zelo pomemben, da se bodo vsi pristojni, predvsem ARSO, držali zakonskih rokov in ne bo prišlo do novega zavlačevanja ali celo črnega scenarija, ki ga je omenjal tišinski župan Horvat.

Dlje, kot bo trajalo, dlje več tisoč gospodinjstev, v Gerlincih, Filovcih, Sotini, Otinjah in drugje, ne bo imelo pitne vode. Kot je povedal župan Kuzme Jožef Škalič: "Voda mora biti, če drugo ne bo zaleglo, bomo šli na cesto."

Komentarji (35)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
trgo (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

desus je zakon

trgo (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

desus je zakon

čmrlj (nepreverjen)

Papaki eni. Nesposobni in irelevantni do kraja...

Prekmurji bi bil zadosta en močen veljak.
Ne pa 20 birokratskih parazitov, keri v vsej svoji "županski mogočnosti" nemrejo za narod včinoti več kak preplastiti eno zakotno ulico.

Nepotrebni stroski (nepreverjen)

ni potrebe po novem, saj so ze stari Rimljani vodo imeli ...

In reply to by čmrlj (nepreverjen)

trgo (nepreverjen)

ovi župani so do kurca
Pa jasno je že deci u trečem razredu, da mora
tako velika investicija
imei Oceno vpliva na okolje

tuncika

Ko bodo šli na cesto jim dajte kramp in lopate v roke, pa naj začnejo kopati, saj so sami del te nečastne zgodbe. Medtem, ko boste pa čakali na pomoč države, pa še direktorja odpustite.

micikaaa (nepreverjen)

ŽIDAN USMILI SE NAS, PREKMURSKI POSLANCI MOLITE ZA NAS ...ŠAREC UDARI PO MIZI, PAHOR OTVORITEV BO TVOJA...

kuna (nepreverjen)

Sami šalabajzerji. Ne vsi. Predvsem isti, ki so bili botri prvi fazi. Nekaterih, ki so bili največji zagovorniki in želeli mastne honorarje, sploh ni več na "srečanja", ki spominjajo bolj na "pogreb".
Samo bedak gre izsiljevat gradnjo vodovoda v občinah in krajih, kjer so obstoječi vodovodi že obstajali kar lep čas. V nekaterih občinah so celo rušili in zasipali vodovodna zajetja. Le kje je bila zdrava pamet. S tem ste dejansko "zaprli usta" in se priključili še samo na "infuzijo".
Še hujše pa je, da so se s tem "strinjali" župani občin, kjer je bil, je in še bo ostal problem pitne vode.
Razumi to, kdo lahko.
V opomin svetnikom vseh občin. Slej ko prej, bo potekel sedanjemu direktorju mandat. Upam, da ne boste toliko naivni in ga podprli tudi v bodoče. V primeru, da imajo župani soglasje o izbiri kandidata, pa bi bil čas, da to glasovalno pravico županom odvzamete.

napomoč (nepreverjen)

pa ka ne vijdite, ka *ebejo samo podeželje, v Ljubljani kanalizacijo prejk vodovarstvenoga območja vlečejo, pa nikome nika.... tu pa še vode nemo mele, samo ka narod odijde, ali v Avstrijo ale v Ljubljano ......ge nega vode, nega življenja, to so naše/vaše leve vlade.
Jojoj Žerjav ka si zajebo Janšo....oziroma nas si zajebo, zdaj bi že bili na pol poti do Švice!

De (nepreverjen)

Mas prav , samo še bole je pa Virant zajebo državo in narod.....

In reply to by napomoč (nepreverjen)

barcelona (nepreverjen)

Na ministrstvih dala na stotine ljudi (če ne na tisoče). Ne, ne dela ,pač pa tam dobivajo lepe plače. Ali ga res ni politika, ki bi znal pomesti na vseh teh premnogih uradih? Ali bomo morali dobiti pravega diktatorja, ki bo vzpostavil red? V Ljubljani so morali kmetje ustaviti gradnjo kanalizacije zaradi Študije vplivov na okolje. In tam to gradijo kar čez polja. Za vodovod, ki bo večinoma vkopan v cestne jarke in v ceste pa mora biti izdelana študija vplivov na okolje. Kje so bili do zdaj? Ali so včeraj izvedeli, da se namerava na Goričkem izgraditi vodovod? Babilon !!!

kanalizacija (nepreverjen)

ka pa kanalizacija? ali vsaj subvencija za cistilno napravo? Salovski papak se niti to nej sposoben zriktati. je:e se njemi

Kalamarči (nepreverjen)

Kjer je prisoten ta veleum iz Grada, ostane samo še okostje !!!

sm (nepreverjen)

ko njin jebe mater... mi smo tu meli iz prosenjakovec redno dobro vrtino, ki nan je iz globin dala dobro čisto pitno vodo, pa glej ga zlomka so vrtino prodali čehon - radenski, čeprav smo to dobro vrtino sami soinvestirali, zdaj pa z kroga 20km kraj dobivlemo za kurac vodo... to bi trbelo malo preglednoti, ka nan tak nišče sploj nej pravo, ka so menjali dotok vode...

čarni vrag (nepreverjen)

Pa ges san o toj norost piso že pred več kak enim letom, pa nej bilo nikšnoga odmeva. V toj norišnici, ka se imenuje Slovenija je normalno, ka se zapre vrtina, ki je koštala več milijonov in se te voda pumpa več kak 20 kilometrov daleč. Kak da smo v Sahari.

In reply to by sm (nepreverjen)

OBČAN OBČINE B. (nepreverjen)

Župane kateri so pristali na te vodovodni sistem B trbej za jajca gor obesiti. Brez, da bi vrašali ljudstvo (referendum) so se samovolno odločili in Prekmurje namočili v največji drek do sedaj. Tu mislim predvsem občino Beltinci, ki je imela urejeno svojo preskrbo z vodo še svoje črpališče in vse pa je nekoga vrag mantral ka je moral zraven stopiti k tomi Goričkomi deli vodovoda B, kaj pa imamo mi z Goričkim skupnoga v Beltinski občini ČISTO NIČ. Tako smo sedaj pristali porinjeni hočeš nočeš v dreki. Ne da je gradnja bila 3 krat dražja kak bi morala biti, marsikateri na polžaji si je lepo pomogel na ta račun, seveda so pejnezi vmes 3x zmanjkali, nadzora ni bilo nobenega in smo zdaj tam. Kar je pa najslabše pa je to da je voda za več kot 100 % dražja in po kvaliteti dosti slabša kot je bila prej. In ka nam zdaj preostane občanom ? Enkrat je potrebno gor stanoti in povedati DOSTA VAS MAMO IN KRIVCE POZAPRETI.

Gost_50 (nepreverjen)

Občan občine B - Pravilno napisano. Župani pa Kalamar, ne se zdaj buniti na MOP, če mate kaj še v glavi, bi morali po tem debakli kufre pakejrati pa odstopne izjave pisati......

In reply to by OBČAN OBČINE B. (nepreverjen)

EDEN OD GRADA (nepreverjen)

Pijtam vas kelko časa prej kot je vodovod delal (pa še sedaj ni gotov) pa je bil za direktorja postavljeni Kalamar, ka je pa ves ta čas delal ? in zdaj ga nej sran ka se slika. Pa to ni tisti Kalamar ali pa je, ka je mi je verstvo že ne vem kolikokrat propadnolo, te smo tak gotovi.

Prekmurec MB (nepreverjen)

Župani zdaj ste pa prišli do tople vode

G (nepreverjen)

To de pa zanimivo, da do šli župani na cesto. Zaj.... ste celi projekt pomurskega vodovoda, zdaj se pa nekaj greste. Nesposobni ste do kraja ampak ni čudno, ko pa za nobeno svojo odločitev ne odgovarjate, ne politično še manj pa materialno. Jebeš takšno lokalno samoupravo.

Putin (nepreverjen)

PREVEČ ŽUPANOV, PREMALO VODE!
PREKMURCI, ODLOČITE SE, KA BOLE POTREBUJETE!?

Putin (nepreverjen)

PREVEČ ŽUPANOV, PREMALO VODE!
PREKMURCI, ODLOČITE SE, KA BOLE POTREBUJETE!?

supanps.. (nepreverjen)

to bi rad videl, te zupane. Da bodo oni sli na ceste, v prvo vrsto?

Horgoš (nepreverjen)

Upam, da bo projektant iz Odranec. Projektira same super stvari, kot je npr. lendavski del pomurskega vodovoda. Mimogrede pa še opravi nadzor sam nad sabo. Toplo ga priporočam županom.

kuna (nepreverjen)

++++ tisti, ki ne razumete sarkazma, se rajši vzdržite...

In reply to by Horgoš (nepreverjen)

Karčči (nepreverjen)

Si na odranski plačilni listi??

In reply to by kuna (nepreverjen)

kuna (nepreverjen)

Daleč od toga.

In reply to by Karčči (nepreverjen)

čarni vrag (nepreverjen)

Dragi župani zdaj vidite, da ste v primerjavi s Kučanovim pajdašon gazdo Jankovićem niko i ništa. On lejko spelo drekovod preko vodovarstvenega območja, brez presoje vplivov na tamo neko okolje, vi pa motite okolje s čisto vodo, ka je jako nevarno. Bole kak Putinov naftovod. Če te se pa bunili pa protestirali pa še fašete kakšen ukrep iz zakladnice druge Švice, kako da kažem Slovenije.

trgo (nepreverjen)

Za sve su krivi župani
Vlečejo ogromne plače,,,odovornosti pa nobene
kolikor se spoznam na kurbarijo
Kurbe gredo na cesto

cestarklo (nepreverjen)

tisti od teh, ki je najtezji po kg naj bo prvi na cesti, ostali v gosjem redu po kg za njim.

pibecse (nepreverjen)

boljse kot, da gremo na cesto, bo da najprej vse te zupane zmecemo na cesto.

hja33 (nepreverjen)

Dobili bi šenki evropski pejnez, pa si naše agencije same sebi polena pod noge mečejo...

trgo (nepreverjen)

vcat idi

In reply to by hja33 (nepreverjen)

. (nepreverjen)

Čudno da za plačilo deževnice nihče nič ne pove. Ali samo še norci plačujemo, pri ostalih ni dežja?

administrator (nepreverjen)

župan je moj tesen prijatelj

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice