Foto: Bobo
Aktualni predsednik Komisije za preprečevanje korupcije Boris Štefanec je na novinarski konferenci ob mednarodnem dnevu boja proti korupciji potrdil, da bo ponovno kandidiral za predsednika KPK.

Štefanec je ob današnjem dnevu spomnil, da je bila na ta dan leta 2003 sprejeta mednarodna konvencija ZN za boj proti korupciji, katero je podpisala tudi Slovenija. Konvencija zavezuje podpisnice, da zagotovijo obstoj organa, ki se bo boril proti korupciji in to je Slovenija storila že leta 2004, ko je ustanovila Komisijo za preprečevanje korupcije

Boljši kandidat kot pred šestimi leti

Štefanec je relativno zadovoljen z uresničevanjem predpisa o neodvisnosti delovanja organa, saj si še nihče ni privoščil poskusa vplivanja nanj kot predsednika ali na njegovega namestnika, ni pa v celoti zadovoljen glede finančnih in kadrovskih pogojev za delovanje komisije. Predsednik KPK je nasploh ocenil Slovenijo kot družbo, ki je še zelo obremenjena s korupcijo in opozoril, da naj zlasti izvršilna oblast bolj prisluhne njegovi komisiji, poroča STA.

Na novinarski konferenci je tudi potrdil, da je uradu predsednika republike Boruta Pahorja oddal prijavo za ponovno kandidaturo za predsednika KPK. Njegova namestnika Uroš Novak in Simon Savski medtem ne bosta kandidirala za predsedniški stolček. Štefanec je še povedal, da je boljši kandidat kot pred šestimi leti, saj ima toliko let več izkušenj.

Štefanec zanika, da delajo slabo

Komisija za preprečevanje korupcije se sicer pod njegovim vodstvom že od začetka sooča z očitki o slabem delu, kar naj bi dokazoval upad števila prijav na ta organ. Štefanec je na kritike odgovoril, da je KPK do konca novembra prejela 625 prijav, kar je okoli 80 prijav več kot v celotnem lanskem letu. Od začetka njegovega mandata so sicer v KPK obravnavali 6240 zadev, od tega so jih 639 podedovali od prejšnje komisije, še poroča STA.

Predsednika KPK za šestletni mandat in njegova dva namestnika za petletni mandat imenuje ter izbere predsednik republike. Boris Štefanec je sicer pred vodenjem komisije delal kot samostojni odvetnik v Murski Soboti.

S spleta

Komentarji (17)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
bik sam ga (nepreverjen)

KPK je brezobi tiger.

micikaaa (nepreverjen)

KPK je sama sebi namen....neučinkovitost brez obsodb, edino dobro plačani stolčki elite, ki molze narod....

šaric (nepreverjen)

razen kda je treba JJ sfukat, te pa je učinkovit (Klemenčič&Žerjav&Co)

In reply to by micikaaa (nepreverjen)

Trgo (nepreverjen)

Kdo je pa JJ sfukal sam je delal nečednosti zdaj so mu pa drugii krivi, če bi delal pošteno bi bil čist ne p lumparije.

In reply to by šaric (nepreverjen)

komentatorX (nepreverjen)

JJ je nej znao pojasniti od ge njemi večje količine denarja. To je tebi normalno?

In reply to by šaric (nepreverjen)

afta he (nepreverjen)

Če bi korupcijo izkoreninil bi lahko ponovil mandat, ampak glede na to, da je korupcije vedno več, je njegovo delovanje neuspešno. Pravi, da se je izboljšal, bolj izkušen, lepo. Se pravi, da se je prišel v KPK učit in nabirat delovne izkušnje, ne pa odkrivanje, ukrepanje in odprava korupcije.

Zsitaric (nepreverjen)

Napravil ni popolnoma nič, in tudi ne bo ! Jebeš ti takšno KPK !!!

Munt (nepreverjen)

Tej človik je nej sposoben ka bi ovce čuvo!

Zsitaric (nepreverjen)

Napravil ni popolnoma nič in tudi ne bo! Ta KPK je nepomemben!

Pištek... (nepreverjen)

Koruptivna je država, ki postavi človeka na delovno mesto brez haska.

Miroljubnež (nepreverjen)

Ovi glavni so si že zakone tak napisali ka jin kpk nemre nika. Sploj pa je Štefanec za penzijo ka ma že pogoje.

Ka pa te , (nepreverjen)

vej pa te ne vijdite kakšne lepe brke ma .

Putin (nepreverjen)

Podkupljivi nesposobnež!
kucanov in pahorjev nastavljen udbaš, prasec pokvarjeni!

Nuke (nepreverjen)

Jebo vas KPK a slovenija med top 10 v korupciji na celem svetu.. Tolko o tem.. Tak smo mali a tak pokvarjeni... 2 milijona nas je za eno solidno svetovno mesto.. Korupcije in zlobe pa na pretek...

čarni vrag (nepreverjen)

Še danes se mi orosi oko, ko se spomnim v srce segajočega govora zadnjega občinskega sekretarja soboške partije, tovariša Štefaneca. Nagovoril nas je pripadnike TO v gasilskem domu v Kuštanovcaj, davnoga leta 1988. On vam je človek za vse režime. Ali pa je režim isti, samo guč je načiši.

nevenneven (nepreverjen)

glavno je samo to, da on dobi DOBRO PLAČO za nič delat.

Feri. (nepreverjen)

ova spletna aplikacija je bila zakon, še to so morali uničiti, banda korupcijska

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice