Obrazne maske z bakrovim oksidom lahko predstavljajo potencialno tveganje za zdravje uporabnika.

Na nereguliranem trgu nekaterih držav članic Evropske unije so se pojavile obrazne maske z bakrovim oksidom za katere proizvajalec oziroma prodajalec trdita, da so namenjene izboljšani zaščiti uporabnika in zmanjšanju tveganja, ki ga predstavlja koronavirus. Te maske so lahko v prometu tudi v Sloveniji, opozarja Urad RS za kemikalije.

Obrazne maske z bakrovim oksidom

Trditev proizvajalca oziroma prodajalca, da bakrov oksid ščiti uporabnika pred koronavirusom bolj kot obrazna maska sama, ni podprta z nobeno študijo o učinkovitosti. Prav tako ni bila za omenjene maske narejena še nobena ocena tveganja za zdravje ljudi. To pomeni, da potencialni uporabnik (kupec) uporablja te maske na lastno odgovornost, še poudarjajo na uradu.

Bakrov oksid se sicer kot aktivna snov v EU lahko uporablja za zaščito lesa. Samo za ta namen so bile opravljene vse potrebne študije o učinkovitosti in ocena tveganja za varovanje zdravja ljudi in okolja.

Uporaba odsvetovana

Na podlagi navedenega Urad RS za kemikalije opozarja, da obrazne maske obdelane z bakrovim oksidom ne zagotavljajo nikakršne izboljšane zaščite pred koronavirusom in lahko predstavljajo potencialno tveganje za zdravje uporabnika, zato njihovo uporabo odsvetujemo.

S spleta

Komentarji (6)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
maškerada-celo-leto (nepreverjen)

Vse maske so nevarne za zdravje!!!
Zato pa je Nizozemska vlada objavila raziskave glede teh nesmiselnih mask in od zdaj dale svojin državljanon odsvetuje nošenje mask. Maske ljudje ne nosijo niti na Mađarskem, Slovaškem, Češkem, Švedskem in še v marsikeri drugi evropski državi. Tudi v Avstriji ljudje ne nosijo več skoraj nikjer mask. Zanimivo mi je bilo prejšnji vikend v Grazi v Ikei in v Saiersbergi ge čisto nihče neje meo maske na obrazi. Srečo san tudi dosti Sobočancov od kerih nišče neje meo maske. In tej isti Sobočanci doma lejčejo z maskami na obrazi kak idioti, tan pa so se lepou družili brez mask, brez nekše distance. Tan san te končno vido kakšen neumen narod živej v Prekmurji in nasplošno v Sloveniji. Zdaj nan pa še pouleg teh mask grozijo s ten nevarnin cepljenjon. Zdaj je itak že vse jasno kakšen je biu plan. Narod do konca sprestrašiti z nekšin ne nevarnin voruson tak ka sploj več nedo razmišljali, jih na gobce nteknoti maske in jih s ten pripfaviti ka do se zaradi sprestrašenosti prostovoljno dali cepiti. Gda de narod že ednouk odpro oči pa začno malo razmišljati?

Prekmurec 67 (nepreverjen)

Glede na tvoj komentar dvomin da si bil v Avstriji v Seiersbergu.

In reply to by maškerada-celo-leto (nepreverjen)

Banda. . (nepreverjen)

Pajdaš, pa tij na veš ka smo mij SLOVENIJA.

stric feri (nepreverjen)

Itak se ves čas opozarja, da meske niso glih dobre za zdravje. In kako sedaj naj navaden človek ve, kaj vsebuje kakšna maska, ko imaš pri blagajni vrečko z 10 maskami za 7 EUR. In sploh nič ne piše gor.

. (nepreverjen)

da bi vsaj ta fuknjnen sobotainfo dal točno sliko in več podatkov o tem. ničvredni članek. sramota! saj pa s tem narod še bolj prestraši ker ne ve točno katera maska je to in na koncu ne bo nič nosil ali pa dalje te, kere se nesmjeo. pa zdaj kdo kak gleda na to, ni to pomembno, ampak da je zanič članek.

pozorni (nepreverjen)

Točno tak. Maska je brezvejzna, samij sebej zastruplamo, izdihane monoksid za maskof včasik nazaj vdihnemo. Zatau pa vrtoglavice in slabost. Pomagajo edijno tisten ka jih odavlejo. Tau vlado trbej nekan zagnate, vej so pa tau one pa razne tajkuni sköjale, ka so ustaške turizem podpejrale, pa ešče sami rite tan, ge majo za nakradnjene pejneze vile zozijdane, namakale. Zaj pa narod trpe.

Starejše novice