Šolska ministrica je razkrila način izvajanja pouka v novem šolskem letu ob trenutni epidemiološki situaciji.

Na novinarski konferenci sta ministrica za izobraževanje, znanost in šport Simona Kustec ter direktor zavoda za šolstvo Vinko Logaj razkrila, po katerem modelu bo potekal pouk v prihajajočem šolskem letu.

Jeseni nazaj v šolske klopi

Ministrica je na novinarski konferenci dejala, da je želja, da otroci s starši prijetno preživljajo zadnje dni počitnic.

"Saj se s prvim septembrom vračajo nazaj v šole, in sicer se vračajo VSI. V osnovne, srednje šole, kot vsako šolsko leto, tokrat samo z doslednim upoštevanjem varnostnih in zaščitnih ukrepov, ki jih moramo ob covid razmerah," je povedala ministrica.

Rešitve, ki jih virus ne sme ogroziti

Poiskali so rešitve, rešitve, za katere so rekli, da jih noben virus ne sme ogroziti in da s tem ne sme preprečiti našega temeljnega poslanstva, ko govorimo o vzgoji in izobraževanju v naši državi. To je pridobivanje novega znanja, socializacija in učenje za življenje.

Kot je še dejala ministrica, je naloga vseh, da v danih razmerah poiščejo in zagotovijo najbolj optimalne pogoje za izvedbo varnega, zdravega vzgojno-izobraževalnega procesa. Zavedajo se namreč, da to lahko naredimo samo skupaj.

Za izvajanje pouka je bil izbran tako imenovani MODEL B.  V praksi gre za podobno izvajanje vzgojno-izobraževalnega procesa, ki je že potekalo letos po prekinitvi zaradi epidemije.

Simona Kustec (FOTO: BOBO)

MODEL B:

Izvajanje pouka in aktivnosti po modelu B je predvideno skladno z omejitvami, ki jih določa Nacionalni inštitut za javno zdravje. Šola organizacijo dela pripravi tako, da pouk poteka po urniku, ki v največji možni meri preprečuje mešanje učencev med seboj. Učenci med odmori ostajajo v učilnicah. Šola določi sistem prihajanja in odhajanja učencev v šolo in iz šole, izvajanje šolske prehrane, evidentiranje učencev pri obveznih in neobveznih izbirnih predmetih, način izvajanja jutranjega varstva, podaljšanega bivanja in omejitve pri izvajanju interesnih dejavnosti. Določi tudi protokol za razkuževanje in vzdrževanje higiene. O izvajanju pouka na šolah po MODELU B bo odločila s sklepom Vlada RS oziroma ministrica, pristojna za izobraževanje, po 20. avgustu oziroma kadarkoli med šolskim letom, če bodo zdravstvene razmere takšne, da pouka po MODELU A ne bo mogoče izvajati. Podrobnejša navodila in priporočila v zvezi z izvajanjem pouka po modelu B bodo šole prejele po 20. avgustu 2020. 

Model A  pa ne predvideva nikakršnih omejitev zaradi zdravstvenih razmer in predpostavlja stanje pred razglasitvijo epidemije. 

S spleta

Komentarji (21)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Slom (nepreverjen)

ZANIMIVO! Za časa komunizma si v šoli dobil eno vzgojno in te je izučilo, danes si zamotan v celofan in zamaskiran.

radmožanec (nepreverjen)

jaz predlagam da
zapremo šole i to preventivno
otroce pa domov dati u varstvo
starim staršem i nek gledaju poročila

In reply to by Slom (nepreverjen)

čukundeda (nepreverjen)

Vsaj ena pametna poteza ministrice in te vlade, da vsi otroci gredo v šolo.
V kolikor pa bi se stanje malo poslabšalo pa naj velja scenarij, da so nižji razredi v šoli ostali pa delno tedensko v šoli in tedensko doma izmenjaje, da jih je manj prisotnih. Tako ohranijo vseeno stik s šolo. Ko so v šoli se naredijo bistvene stvari. Ko so doma pa po navodilih ponavljajo.
Vse se da, če se hoče. Kjer je volja, tam je pot !!!!

Karl Marx (nepreverjen)

Naj mi nešče prosin razloži kak tou, ka je tomi smrtno nevarnomi pa hudo nalezljivomi virusi v pou leta še itak nej uspelo prodrejti v niti eno slovensko fabriko pa tan zanetiti hude epidemije ??!! Če što ne vej, v Sloveniji mamo šče itak preci fabrik v šterih na malon prostori dela več gezero lidij. Glij tak me zanijma kak tou, ka se je v pou leta nej okužila še niti ena trgovka na blagajni v nakupovalnon centri, interšparaj, lidlaj, hoferaj pa ostalih avstijskih faking boutaj ??!!

Elektricarjanez (nepreverjen)

Ker je cilj te vlade, da nas drzi v negotovosti in pri tem lepo sluzi z preprodajo opreme... Da ko bodo enkrat volitve in bodo popusili bodo vsi odsli z slogom in polnimi zepi

In reply to by Karl Marx (nepreverjen)

876 (nepreverjen)

Ma daj ne lupaj bedarije. Valda so se tudi na delovnon mesti okužili. A zdaj bi naj o vsakoj okužbi pisali ge so jo je što dobo. Hude epidemije pa je nej povzročo ka se lidje ob prvih znakih bolezbu večinoma idejo testirat in so malo bole previdni kak običajno. Sicer pa je virus nateg in izmišljotina, ali kak že praviš?

In reply to by Karl Marx (nepreverjen)

blebleble (nepreverjen)

Te pa ti ge razložin kak neje uspelo. Ker v fabrikaj delamo nauč pa den pa prijdemo domov kak cota pa idemo na kavč pa spat.

Virus vozijo pisarniški delavci, ka ob 2 idejo domov pa cejle den okaule po pijačaj, ka njin je slujžba rekreacija. Što je z italije privlejko nazačetke vse viruse? Panvitin delavec ale školniki pa doktori, ka so svoje 1300€ plače trošili po smučiščih pa wellnesaj?

Fabrike so čijste, ker lidgej ka v fabrike delajo majo 900€ plače pa kda ob pau 4 domov pridejo idejo na kavč pa najdale do špara. Zatau v fabrikaj nega virusa. Ker tej ka so v fabrike so tau leto tuj nej šli na hrvaško ker če že rejdko kda idejo te zdaj tudi nedo šli. Što je po vikendaj skako pa po evrope z letalame? Vendar nej en zidar ka ma plačo telko glih ka familijo preživlja. Bole školnike pa javna uprava ka so od marca že doma.

In reply to by Karl Marx (nepreverjen)

Karl Marx (nepreverjen)

Tij se lekar strinjaš s ten, ka majo delavci v fabrikaj 900 evrov plače pa ka delajo cejli den, te pa izmučeni spadnejo na kauč ? S takšnin veseljon tou razlagaś, ka je oćitno, ka se se s ten strinjaš. Zakoj se ne buniš prouti tistomi delodajallci šteri te cejli den izkorišća, ka na konci samo lejko spadneš na kavč ? Ka si do zdaj napravo prouti takšnomi izkoriščanji ?! Kelko krat si šou na ulico ? Kelkokrat si prijavo delodajalca ? Zakoj na volitvaj daš glas strankan štere podpejrajo male plače (sds, nsi, smc, desus, sd, sns, sab, sls) ? Dobra plača pa dobri pogoji dela nedo prišli sami od sebej. Zatou se trbej boriti na vseh nivojaj, sakši den, sakśo vöro, sakšo minuto.

In reply to by blebleble (nepreverjen)

Karl Marx (nepreverjen)

Ja, pa za 1300 evrov plače se v Italiji glij ne boš preveč nasmučo pa bogami te Taljanke glij nedo masejrale.

In reply to by blebleble (nepreverjen)

Lejvodesno (nepreverjen)

Sereš mnogo!!!

In reply to by Karl Marx (nepreverjen)

sklrr (nepreverjen)

POZOR! PREVERITE! To je sedmi komentar.

ironija (nepreverjen)

Kot socialistka podpiram idejo, da država poskrbi za vse, ki NIMAJO službe ali pa NE ŽELIJO delat.

Tudi če ti delo smrdi si zaslužiš vsako leto nov iPhone, vsaka tri leta nov Audi A6, neprofitno stanovanje in zastonj vrtec.
SOCIALIZEM je LEP

če ge va ra (nepreverjen)

Odlično 10 !!!!!!!!!!!!!!!

In reply to by ironija (nepreverjen)

murek1 (nepreverjen)

nede se delilo po skupinah namesto 15 de jih 30 pri pouki.

kkkkk (nepreverjen)

Model B Model A 😂 smesni ste stemi modelami.

kkkkk (nepreverjen)

ka je to Model B pa Model A

Lejvodesno (nepreverjen)

Prešteti de trbelo... Pretežko za tebej???

In reply to by kkkkk (nepreverjen)

Mörski (nepreverjen)

Vüpan ka se nede zgoudilo, ka eno dejte kihne, pa do vse zaprli. Ker viroze, gripe,... bodo. Virus pa trbej omejiti tan ge se pojavi, ne tan ge ga nega! Pa NO PANIC ampak ZKP (zdrava kmečka pamet), štera žal počasi izginja,...!

če ge va ra (nepreverjen)

Tako kot si rekel. Se pa najde kakšen bedak od župana, da bo zapiral šolo, če kak otrokec kihne.
Še posebej kak nori desnak, ki je to že spomladi počel.

In reply to by Mörski (nepreverjen)

👩🏻‍🌾 (nepreverjen)

A misliš na bivšega podoficirja KOSa, pramnomočno obsojenega lopova, ki so si ga izvolili v Radencih? 😂😂😂

poredoss (nepreverjen)

1.9. se vsi vačajo v šole, čez par tednov pa vsi domov v karanteno. bolano

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice