Danes je na tiskovni konferenci o aktualnem stanju glede epidemije koronavirusa ponovno spregovoril vladni govorec Jelko Kacin.

V zadnjih dneh se je epidemiološka slika na Hrvaškem precej poslabšala, kot pravi Kacin pa je eden glavnih razlogov nočno življenje, ki ga pri naših južnih sosedih niso omejili. 

Zbiranje iz 500 na 50, a ne za organizirane prireditve

"Nekaj žarišč na Hrvaškem je posledica nekontroliranega druženja ob neupoštevanju fizične distance. V Sloveniji se tudi zato zmanjša število ljudi, ki se sme zbirati, in sicer iz 500 na 50. Še vedno smo ohranili možnost druženja do 500 ljudi, ko gre za organizirane prireditve, za katere je podano mnenje NIJZ, ki omogoča, da se izda pozitivno soglasje. Gre za prireditve, kjer bo redarska služba in sedežni red s fizično razdaljo".

Policija bo aktivno pomagala pri nadzoru karantene

Kot pravi je potrebno povečati učinkovitost nadzora nad izvajanjem karantenskih odločb. Kot pravi je ta absolutno nezadostna. Ministrstvo za notranje zadeve je ponudilo aktivno pomoč pri obiskovanju oseb v karanteni in kontroliranju njihovega zadrževanja v osamitvi. 

"Pristojna je sicer Zdravstvena inšpekcija, ampak je pri tem aktivno pripravljena pomagati tudi Slovenska policija. Ne more se zgoditi, da bi se inšpektor znašel v situaciji, brez da bi imel podporo Ministrstva za notranje zadeve oziroma policije"

Nič več na zelenem seznamu, a v karanteno ne bo potrebno

Govora pa je bilo tudi o situaciji v naši soseščini, kjer je v večini držav epidemiološka slika vse slabša. V Slovenijo je bilo iz tujine v mesecu juniju uvoženih 44 okužb s koronavirusom:

  • 16 iz Srbije
  • 15 iz Bosne in Hercegovine
  • 6 iz Kosova
  • 1 iz Rusije, Kazahstana, Švedske ZDA, Hrvaške, Avstrije in Nemčije

Kot pravi Kacin, bodo danes počakali na uradne številke, ki prihajajo iz Hrvaške.

"V kolikor trendi držijo, bo jutri Hrvaška presegla kumulativno vrednost zadnjih štirinajst dni in bo imela več kot deset okužb na sto tisoč prebivalcev. Slovenija ima stroge kriterije. Nobena, ki teh kriterijev ne izpolnjuje, ne more biti na zelenem seznamu. So države, ki imajo bolj ostre kriterije. Jutri bo Slovenija prisiljeno Hrvaško umakniti iz seznama varnih, zelenih držav". 

To pa še ne pomeni, da je pot na Hrvaško odsvetovana, ampak, da je potrebna dodatna previdnost. Hrvaška bo tako pristala na rumenem seznamu, kar ne pomeni, da bi tisti, ki dopustujete na Hrvaškem, ob prihodu nazaj v Slovenijo morali v karanteno. Ta še vedno velja zgolj za primere, ko se v domovino vrnete iz držav, ki so na rdečem seznamu. Do tega pa bi prišlo šele, ko bi se število okužb začelo bližati 40 na 100.000 prebivalcev.

Hrvati naj zaprejo diskoteke in nočne klube

Kacin je še dejal, da preden bo Slovenija karkoli storila, se bo premier Janša pogovoril s hrvaškim predsednikom vlade Plenkovićem. Vladni govorec je tudi večkrat poudaril, da Slovenija pričakuje od Hrvaške omejitev nočnega življenja, saj je to najbolj problematično z vidika širjenja okužb.

"Želeli bi si, da bi Hrvaška prepovedala in zaprla nočne klube, diskoteke in tudi velike prireditve in veseljačenja na prostem, kakršnih je na Hrvaškem vse polno," je še poudaril.

S spleta

Komentarji (36)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Pavel.. (nepreverjen)

Če hrvaška nebi imela morja bi že zdavnaj bila na rdečem seznamu in enkrat se že nehajte sprenevedati ker boste posledice drugega vala nosili sami.

huobi (nepreverjen)

Ja sam čul da je COVID-19 baje hujši od gripe
Ali
Od gripe letno škripne 360 ljudi
Od COVID-19 pa 111

Jaz ne vem.

In reply to by Pavel.. (nepreverjen)

GA. MARJETA (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

JA PA JE HUJŠE. IN TO ZELO.
TAKŠNO HUJSKANJE PROTI KORONA VIRUSU BI BILO TREBA KAZNOVATI. S DENARNO KAZNIJO ALI PA TUDI ZAPOROM ČE JE POTREBNO.

In reply to by huobi (nepreverjen)

konigunda (nepreverjen)

Houbi a je bila za gripo uvedena omejitev gibanja oz. združevanja?
Maske, razkuževanje itd, itd.
Med gripo ni bilo nobenih ukrepov razen prepovedi obiskov v bolnicah.
Primerjaš neprimerljivo.

In reply to by huobi (nepreverjen)

LG f st jj (nepreverjen)

Naj mi en virolog in ne politicni izdajaec objasni kak v p. m. ta virus prezivi pri 30 stopinjah, kak je mozno da v mesecu juniju-juliju imamo virus... MRŠ!!!

In reply to by konigunda (nepreverjen)

huobi (nepreverjen)

Ali
Proti gripi imamo cepivo
In še uvjek umre puno več ljudi
Kot pri temu takozvanemu >>zelo smrtonosnemu<< virusu

In reply to by konigunda (nepreverjen)

. (nepreverjen)

Rejsan, če de pa cepivo pa de jih še več hin.

In reply to by huobi (nepreverjen)

Janez82 (nepreverjen)

Drugi val cesa? Nategovanja? Malo globlje pogledni ka se za to agendo dogaja

In reply to by Pavel.. (nepreverjen)

JonasE (nepreverjen)

Haha in ko se bodo bon turisti vračali iz prepolnih plaž na naši obali, kjer je vse po domače, samo si zatiskamo oči, zaradi nekoga, potem bo 2.val tu ... Ne pozabite na to. Pustimo Hrvaško pa ne navijam ne za njih pa ne proti, samo težavo imamo pred nosom, samo vedno se raje ukvarjamo z drugimi kot sami s seboj...

Slom (nepreverjen)

Zapreti meje z Avstrijci!!

Vestni_opazovalec

Nič bat...to bodo uredili Avstrijci...zelo hitro!

In reply to by Slom (nepreverjen)

Slom (nepreverjen)

Saj morajo, Avstrijci in Nemci, ki so znani po izredno nizkih higienskih standardnih oz. so nesnajžni so veliki prenašalci vseh bolezni.

In reply to by Vestni_opazovalec

čarni vrag (nepreverjen)

Jaz sem Kacina dal na rdeči seznam. Naši vladi ni zadosti, da terorizira lastne državljane z maskami in z drugimi bedastimi ukrepi. Zdaj hočejo komandirati še Hrvatom, naj zaprejo nočne klube. Pa koliko Slovencev hodi v zagrebške nočne klube? Sicer pa če virus ne bo izginil se nas bo večina srečala s tem virusom. Razen če se damo zamrzniti. Ne bodo pomagali nobeni ukrepi in druge čarovnije. Saj pa virus influence ali po naše gripe tudi ne izgine, ampak se vrača bolj ali manj močno vsako leto. Zato gospod Kacin moramo spremeniti taktiko. Ščititi starejše in bolne ljudi, ostalim pa pustiti normalno življenje. Za božjo voljo kakšni pa so bolezenski simptomi Covida19? Praktično enaki kot pri gripi. Bolezni niso poimenovane po virusih, ki jih povzročajo, ampak po bolezenskih znakih, ki jih povzročajo. Tako je Covid19 brat ali bratranec gripe. Saj so koronavirusi prisotni pri vsaki sezoni gripe od 5 do 30%. Samo tega nihče ni meril. Zato je to testiranje nesmiselno. Nesmiselna je tudi vaše nakladanje saj od tega ni nobenega haska, ampak samo ogromna gospodarska škoda.

VRABEC (nepreverjen)

Boli te pisune za gospodarstvo.
Oni itak delajo za minimalca.
Ali pa celo na študentsko napotnico.

In reply to by čarni vrag (nepreverjen)

VRANA (nepreverjen)

Pa ka tij teslo še vedno vztrajaš?? Što kaj terorizira, se ti mejša? Nas tudi nedo spistili Avstrijci gor, nede tou nič odvisno od Kacina ali koga drüjgoga!!! Tvoja Švedska je tudi izolirana, sosede jih ne spustijo noter... Kšenki so uni pametni pa oh in sploh, če pa majo ogromno smrtnih žrtev....

In reply to by čarni vrag (nepreverjen)

čarni vrag (nepreverjen)

Kakšen je rezultat naših ukrepov? Menda je zaradi Covid19 mrlo 111 ljudi, večinoma takšni ka so doktori nad njimi že prej dvignili roke. Tisti keri so nej meli težkih osnovnih bolezni so se večinoma pozdravili, med njimi tudi 104 let stara ženska. Ka smo te tu napravili? Ljudje predvsem stari in betežni umirajo. Tudi mi bomo. Mladi in zdravi pa za Covid19 ne mirajo niti na Švedskon, niti v Belorusiji. V Italiji je povprečna starost umrlih 82 leti. Takše starosti se med nami večina neda včakala, pa naj bo covid ali pa nej bil covid. Meli smo ukrepe, pa je vseeno v DSO Ljutomer mrlo 30 ljudi. To je zdaj uspeh ukrepov? Če mi ne bi nosili maske in zapirali lokale in šole pa bi mrlo kelko? Gnes je 29. junij, zadnji človek je mro prvoga junija. Pa smo odprli lokale, deca so odla v šolo, biciklisti so se vozili vsaki petek, pa nihče nej mro, še v šok sobi nega nikoga. Zato so ti Kacinovi ukrepi enako uspešni kak je uspešno scanje v veter. Edini hasek ogromna gospodarska škoda, nezaposlenost in beda, ki bo sledila. Zaradi posledic bede de mrlo dosta več ljudi kak pa zaradi Covida19.

In reply to by VRANA (nepreverjen)

VRANA (nepreverjen)

Ges pa opažam eno: nej važno, ka trdiš, glavno ka je proti vladi, avtoriteti, stroki, "PROTI" v glavnom.... In to je tak po vseh državah... Lepi primer so npr. ZDA, katastrofalne številke v žariščih, samo 50km vstran protesti, da COVID-a sploh ni, zakaj ukrepi, uvajajo baje diktaturo !! Pa tou nemreš biti tak zabiti, nemren vörvati, ka ob telko informacijah telko lidij rajši vörvle teorijam zarote !!
Svetovanje previdnosti NIKAKOR NI DIKTATURA, niti panika!! Pa kaj se vam že vsem meša??? Tou lejko pišejo samo šmrklavci, ka so nej nikdar nika slaboga doživljali!! Ges san telko star, ka san doživo vojsko na mejah. Pa opozorila: Stoj. Stoj ali streljam...... Gnes se van že začne mejšati samo ob omembi prisotnosti vojske-kar bi bila neka psihološka "ovira, opozorilo"...
Permisivna vzgoja, medalje za petnajsto mesto, LGBTQ+ pravice, leve politike, FDV nepotrebni študiji,..... že proizvajajo velikaaansko število nesposobnežev...

In reply to by čarni vrag (nepreverjen)

Slom (nepreverjen)

Beee beee beee

In reply to by VRANA (nepreverjen)

čarni vrag (nepreverjen)

Ges vrvlem na prvom mesti samomi sebi. Ne verjamem pa poročilom iz Arizone, Texasa ali Brazilije. Upoštevaj, ka nega nikše kontrole nad mrliškimi ogledniki, ki so podkupljeni. Če za koga napišejo, ka je mro za korono je pač mro in žali se Bogu. To je pandemija laži. Tudi pri nas so sorodnike spitavali, če dovolijo napisati kak vzrok smrti Covid19. Dobili so plačan pogreb. To je vse skup zlagano do amena.

In reply to by VRANA (nepreverjen)

Vrabec69 (nepreverjen)

V ameriki so protestiki proti maskan fanatiki oranžnoga klovna...torej "your people", dragi pacient Vrana

In reply to by VRANA (nepreverjen)

. (nepreverjen)

Od koga si informejrani ka švedi ne umirajo?

In reply to by čarni vrag (nepreverjen)

ZA ČRNI VRAG (nepreverjen)

Ka pa pišeš norije si betežen ali kaj, pojma nemaš, si kdaj bil v Zrčah pri Novalji na otoku Pagu nisi, škoda bi moral videti, kaj se tam dela, večinoma mladina, droga, alkohol, kurvarija in večina gostov je tam Slovencev, oziroma cvet Slovenske mladine in ko tam vidiš, gre mi na bruhanje.

In reply to by čarni vrag (nepreverjen)

gost2020 (nepreverjen)

Hrvaška bo odprla mejo z BIH... ja kako pa naj drugače Plenkovič zmaga na volitvah čez nekaj dni...
Vam je zdaj kaj bolj jasno?

Karl Marx (nepreverjen)

Maske (nagobčniki) so eden od ključnih simbolov »nove normalnosti«, sveta brez emocij in lastne volje. Privlačnost predpisovanja obveznih mask je predvsem v sladostrastnem občutku, ki ga ima vladajoča drhal ob pogledu na vdane množice z nagobčniki. Ljudje pa se vse prelahko in brez boja vdajo in komande izvajajo nemo ter krotko kot dresirani psi.

LG f st jj (nepreverjen)

Drzave iz katerih prihajajo migranti ste pozabili napisat vi lazovi prokleti...!

Hrib (nepreverjen)

Zaprti mejo z Hrvaško,ne pa da še podpiramo njihov turizem.,sami pa lažejo o številu okuženih. Ve se da so na Hrvaskem v nedeljo volitve in rabijo volilce iz bosne z katero bodo baje jutri spet odprli mejo, ker HDZ rabi glasove iz bosne ki je tradicionalna HDZ baza.

čarni vrag (nepreverjen)

Ja seveda in slovenski turisti bodo množično drli na hrvaška volišča in se tam objemali z Bosanci. Ta Kacin bo iz vas naredil popolne bedake.

In reply to by Hrib (nepreverjen)

čikapajo (nepreverjen)

Baje so Slovenci že vse kapacitete v Zrćah pokupili. Ko ta mularija pride nazaj jih takoj na meji dati v enomesečno izolacijo, kar ob meji, kot migrante. Vsakega popisati in na njihove stroške testiranje na začetku in koncu izolacije. In tudi stroške izolacije plačajo.
Če imajo dear za divjanje v Zrćah bodo plačali tudi oskrbo v izolaciji in vse ostale stroške.

čarni vrag (nepreverjen)

Karantene nede. Od toga smrtno nevarnoga virusa, do v Zrčaj pocrkali kak podgane. Se mogoče motim doktor kacin? Mogoče je pa virus nej tak nevaren?

In reply to by čikapajo (nepreverjen)

čarni vrag (nepreverjen)

Včasi v Zrče poslati stare udbaše, če so pa tej že na cintori pa njihove naslednike "šnofaše". Vsakoga šmrklavca popisati in ga po povratku vrčti v udbozatvor.

Slom (nepreverjen)

Mogli bi zapreti mejo z Avstrijci, saj so znani po tem ka se ne mujvlejo tudi po teden dni ali duže.

HRVAŠKA MAFIJA (nepreverjen)

Hrvati oziroma Plenkovič, de odprl mejo z BIH pa ka mislite, samo zaradi volitev, ker bo drugače volitve izgubil, za vse ostalo pa se tej hrvaški bandi jebe. Kdo je bil kdaj v Makarski in okolici, ki je trenutno popolnoma prazna, je lahko videl, da celo Makarsko obvladujejo gazde iz BIH, tako zvani vojni dobičkarji, ki so denar, ki je bil namenjen ljudstvu pobasali sebi v žep in pokupili polovico Makarske pa to tik ob plaži, in zdaj so ti Plenkoviča prisilili (boste videli jutri) da bo Hrvaška odprla mejo z BIH kjer je tako vse okuženo, ZATO BI VSI SLOVENCI KI SE VRAČAJO IZ HRVAŠKE MORALI OBVEZNO 14 DNI V KARANTENO, ker drugače boste videli kaj se bo preneslo v Slovenijo, samo takrat bo prepozno.

Slom (nepreverjen)

Hrvati so vsaj čisti narod, nej kak Avstrijci ka ne vejo ka je žajfa pa voda..

In reply to by HRVAŠKA MAFIJA (nepreverjen)

SLOVENSKA MAFIJA (nepreverjen)

Plenković, Vučić, Janša, Orban .... isto sranje, drugo pakovanje

In reply to by HRVAŠKA MAFIJA (nepreverjen)

čarni vrag (nepreverjen)

Ali kdo ve zakaj smo imeli tri mesece lock-downa? Konec smo proslavili z avioni in govori. Zdaj pa izgleda, da zmaga velja samo če okoli naše male države zgradimo kitajski zid. To je sicer lepo, a bomo v kakem letu pocrkali saj več kot pol hrane uvažamo. Če dobro premislimo je bil trimesečni lock-down fijasko, kakor so pravilno napovedovali teoretiki zarote. Virusa se nismo rešili, lock-downa si ne moremo več privoščiti. Znašli smo se tam kjer smo bili marca, a nekaj milijard bolj zadoženi.

O, o , o , živ… (nepreverjen)

99 procentov tu gor vas je pravih majmunov pa šmrklašov , majke mi .

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice