Foto: Bobo
V imenu več kot 120 organizacij iz Slovenije in tujine so iz kampanje Rešimo Muro! predsednika vlade Marjana Šarca pozvali, naj konča več kot 30-letno bitko za Muro, razveljavi koncesijo za gradnjo elektrarn na njej in jo trajno zaščiti.

Vlada pod vodstvom Šarca bo prvo priložnost za izpolnitev koalicijske pogodbe, v kateri so stranke zapisale, da elektrarn na Muri ne bo, imela že ta četrtek na redni seji, so zapisali v sporočilu za javnost. 

Minulo sredo je potekel rok za podajo pripomb na osnutek uredbe o prenehanju veljavnosti uredbe o koncesiji za rabo vode za proizvodnjo električne energije na delu vodnega telesa reke Mure od Sladkega Vrha do Veržeja. 

Razveljavitev uredbe nujen in logičen korak

Podporo razveljavitvi uredbe za gradnjo osmih hidroelektrarn na reki Muri je izkazalo sto znanstvenikov in več kot sto organizacij iz Slovenije in Evrope. Glede na razglasitev biosfernega območja Mura je po mnenju zagovornikov reke razveljavitev uredbe nujen in logičen naslednji korak.

»Večina političnih strank je v anketi pred volitvami nedvoumno zavzela stališče, da so proti gradnji hidroelektrarn na reki Muri. Vladne stranke so to zapisale celo v koalicijsko pogodbo.  Upam, da bo predsednik vlade storil vse, da se reka Mura, imenovana tudi ledvica Prekmurja in Prlekije, trajno zaščiti in s posebnim zapisom izvzame iz vseh dokumentov za energetsko izrabo. Upravičeno pričakujemo, da bo premier s svojo avtoriteto pripomogel, k izpolnitvi obljube in s tem dokazal, da koalicijska pogodba ni bila podpisana s figo v žepu.« pravi Samo Tuš, predsednik ZD Moja Mura.

Prav tako pa pričakujejo, da bo novi minister za okolje in prostor nadaljeval postopke za dokončno in trajno rešitev Mure ter prebivalcem od Šentilja do hrvaške meje pomagal pri vzpostavitvi razmer za zdravo življenjsko okolje in razvoj zelenega turizma.

S spleta

Komentarji (45)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
(nepreverjen)

Peveč denarja so že počrpali.

Pill (nepreverjen)

Naredite že končno enkrat to elektrarno, da bo mir!

Mklg` (nepreverjen)

Nikoli ne bo mir, kapital rusi vse pred seboj, tudi tebe bo pozrl.

In reply to by Pill (nepreverjen)

Mun (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

Rešite Muro in naredite elektrarne, te borce za Muro pa razgnati.

kanžor

Mun ............... Če bi morali ene razgnati po tem bi tebi mogli gobec in tace spotrejti in te v Müjro vrčti kak crkotino .Še se glasi in še boš dobil

In reply to by Mun (nepreverjen)

Nisem robot (nepreverjen)

Tele anonimno primitivno!

In reply to by kanžor

Vajz (nepreverjen)

Škodljivec. Takše trbej popipsati....

In reply to by Mun (nepreverjen)

DEM (nepreverjen)

Tooo jaaa, elektrarne, fracking, boute, to ščejmo mi! Mi smo Prekmurci, mi smo barabe, po naših žilah teče ruuum!

Putin (nepreverjen)

Jaz ne razmim kaksno reko muro treba resit, ona mora nas resit... Reka mura nam je dana kakor tudi avstrijcem, oni jo lepo izkoriscajo mi pa se vedno nekaj politiziramo.., zal mi imamo politike keri samo nekaj gucijo in gucijo in obljubljajo, avstrijci pa lepo zidajo in delajo profit..

Filippo (nepreverjen)

Se popolnoma strinjan, Mura mora rešiti nas,... Stari ljudje so znali z reko, böjrašje npr. so oživljali mrtvice, živeli z vodo, skrbeli za podtalnico... Ne pa zdaj, kvazi strokovnjaki se primajejo v čoln, se peljejo po Muri in vse znajo pa rešujejo,...Kao!

In reply to by Putin (nepreverjen)

hre (nepreverjen)

ne seri. Ka de ti jasno HE na Muri ne de rešila Mure in pika.

In reply to by Filippo (nepreverjen)

Vajz (nepreverjen)

Tij marsikaj ne razmiš, očigledno. Mura mora rešiti nas. Točno tak. In tou uspešno dela že duuuuga stoletja. Mura nan je dana, ka od njeni fplijfof živemo, nej zatou, ka jo vničimo. S ten vničimo sebe.... Ali tij tou itak ne razmiš....

In reply to by Putin (nepreverjen)

gg (nepreverjen)

razmo bi ci bi gradili pa bi to bilo te od lidij ka bi meo menso poloznico al nej uni bi gradili pa delali nan do pa tak cene šle gor. vsakši bi neksi profit vejpa tij neš meo od toga ci tu gor kaj napravijo niti nič nula ama ništa.

In reply to by Putin (nepreverjen)

Mmpk` (nepreverjen)

Katera politicna struja je sploh izdala koncesije?

suli (nepreverjen)

Vkolikor še lahko Muro imenujemo obisti Prlekije in Prekmurja je potrebno čimprej zgraditi nekaj elektrarn na njej, da bo služila svojemu namenu.

de (nepreverjen)

Še en kandidat, ki bo škodo plačeval.

In reply to by suli (nepreverjen)

Vajz (nepreverjen)

Aja?. Namen reke je, ka davle letriko? Krijžana gora...... Kda boš zvedo, ka je namen pa poslanstvo reke, te de že kesno....

In reply to by suli (nepreverjen)

Vipko
Truplo

Bodo ali ne bodo elektrarne... zato bi morali imeti stroko in ne, da non-stop zaganjajo vik in krik razni nevladniki in civilne iniciative, katere imajo, ali pa nimajo prav. Jaz nisem poklican, da to ocenjujem. In tudi ne bi bilo slabo, da se po vrsti naštejejo vse te organizacije in iniciative! Da ne bo izpadlo, da sta v vsaki dva, ali pa trije člani?

Čemu sem se sploh oglasil, ko se ne morem opredeliti oz. podati konkretno mnenje? Mene zanima več ali manj naslovna fotografija! Z zemlje tako sicer ne morem fotografirati, vseeno pa bi rad vedel, kje točno je to?

držoila (nepreverjen)

Kot prvi primer reševanja ministra Lebna si poglejmo preklic gradbenega dovoljenja za gradnjo
elektrarn na reki Muri. Ne glede na to, ali nekdo zagovarja gradnjo elektrarn na reki Muri ali ne, je
objektivno dejstvo, da elektrarne predstavljajo eno od možnih rešitev problema, ki ga imamo Slovenci z našim delom Mure, in od gledišča posameznika je odvisno, ali je ta sprejemljiva ali ne. Objektivno dejstvo namreč je, da so Avstrijci na svojem delu Mure zgradili vrsto elektrarn in s tem zaustavili transport peska in proda.
Zato pri se pri nas Mura poglablja, erodira in gladina podtalnice na poljih ob Muri zaznavno upada.
Jasno je tudi, da če ne bomo ukrepali, se bo ta proces nadaljeval. To bo še močneje kot do sedaj
škodovalo videzu pokrajine, njenemu ekosistemu in poljedelstvu. Da je neukrepanje ob podobnih
primerih škodljivo, je danes očitno nizvodno od elektrarne Medvode. Iz tega primera se je vsaj stroka nekaj naučila. Gradnji elektrarne Vrhovo na spodnji Savi je sledila nizvodno gradnja naslednjih elektrarn vse do hrvaško-slovenske meje, ki so ustavile škodljive erozijske procese. Žal minister Leben tega nauka ni prenesel na Muro. Če so se mu zdele elektrarne nesprejemljiva rešitev, bi moral priti z drugo, njemu in nasprotnikom gradnje elektrarn sprejemljivo rešitvijo in ustaviti erozijo. Tako pa je za ceno aplavza dela slovenske javnosti preklical veljavno gradbeno dovoljenje in problem erozije pometel pod preprogo in ga dolgoročno gledano zaostril.

In reply to by Truplo

deda1 (nepreverjen)

In ti misliš, da bi to ena HE rešila. daj ne seri.
Malo se zresni.

In reply to by držoila (nepreverjen)

Vajz (nepreverjen)

Ha ha, tij si pa pravi. Brez elektrarn reke po tvoje sploj nemrejo obstajati. Bole blesave "strokovne razlage" si nit Trump ne bi mogo zamisliti.... Tou je prblijžno tak, kak či bi razlago, ka bi brez Termoelektrarne Šoštanj büu lüft preveč čijsti, pa zavolo toga rastline ne bi mogle opravlati fotosinteze....

In reply to by držoila (nepreverjen)

Mklg` (nepreverjen)

Na stroko se poserjem. Zakaj. Zato ker so placljivi in vse naredijo za denar. Pogljes si sendvicarja v parlament, kao neki profesor in doktorgozdarskih znanosti, dela experimente, go govori pa mislis, da je padel z lune. Toliko o stroki. Stroka so ljudje, ki tam zivijo in bodo ziveli.

In reply to by Truplo

BOLŠEVIK (nepreverjen)

Truplo v vednost. Naslovna fotografija NI reka Mura, ravnokar sem preveril preko najnovejših satelitskih posnetkov in območja, ki je na naslovni fotografiji NIKJER NA MURI NI na slovenskem delu reke Mure (sicer pa lahko to vsak preveri). VIDIŠ KAKO VELIKO ZAVAJANJE JE TO, PODOBNO NEVLADNIKOM.

In reply to by Truplo

/ (nepreverjen)

elektrarne se dajo postavit tudi v obliki plavajočih mlinov na reki, ni je pa treba zajezit in popolnoma uničit celotno biosfero

Vipko
Truplo

Nam so lahko Avstrijci, verjetno še kdo, vzor.

Saj ni potrebno, da tu gradimo elektrarne! Elektriko pa rabimo, veter pa zastonj piha, kolikor vem. Ampak, tam na tistem "rebru" veternih elektrarn ne smemo postaviti, ker je spet nekdo proti zaradi ptic. Kaj mi sploh hočemo? Pa ne mi, da to elektriko, katero proizvedemo lahko dražje izvažamo, cenejšo pa uvažamo in je vse v redu!

Veterne elektrarne so na pobočjih Velebita in turistov ne motijo, ptice se navadijo, domačini, kolikor jih je tam, tudi. Nekaj deset, morda celo sto takih elektrarn je v okolici Nedežinskega jezera v Avstriji, kjer prav tako vrvi od turistov, predvsem kajtarjev. Tudi tam ptic ne motijo oz. bo nekdo pri nas sigurno pripomnil, da jih pa tam ni?

Kljub posegom v okolje so Avstrijci zgradili tako elekrarne na vodi, kakor na veter. Pa še to: zadnjič sem kolesaril ob Muri do Murecka/Trat po avstrijski strani in nazaj po naši strani do Gornje Radgone. In videl, da vsaj v tej razdalji ni nekih mrtvic, ne pri nas, ne pri njih. Reka prosto teče, tudi kaj posebej zaraščeno ni. Mi imamo na naši strani dokaj široko makadamsko cesto v celi dolžini, Avstrijci pa bolj ozko potko, po kateri lahko greš peš ali se pelješ s kolesom, avto ali traktor odpade. Vsaj tu... če je tehnično mogoče, bi se Mura lahko zajezila in bi si elektriko pač delili... z Avstrijci?

Za dalje od Gornje Radgone...?

In reply to by / (nepreverjen)

endbe (nepreverjen)

Pozabljaš pa glavno stvar.
Mi nismo Avstrijci. Ne pri plačah in tudi pri drugem ne.

In reply to by Truplo

oj-oj (nepreverjen)

je što bil slučajno v elektrarni npr. na dravi? mislen ka so eni fejst proti pa nevejo za koj se ide....tudi obratno

deda1 (nepreverjen)

Ti pa znaš zakoj se ide ?
Ge na slovenski Dravi majo takšno HE kak je predvidena na Muri ?

In reply to by oj-oj (nepreverjen)

Putin (nepreverjen)

Pri nas je problem da v drzavi imamo nuklearno Krsko (atomska bomba) in po vsej verjetnosti od te atomske bombe eni nasi pohlepni politiki imajo koristi kaj se tice njihove denarnice. Dokler bomo imeli pohlepne politike v tej prodani drzavici bo zelo tezko napredovat kot drzava na vseh podrocjih v dobrobit ljudstva.

oj-oj (nepreverjen)

ka pa TEŠ? 1.5mrd investicija kujrijo se smeti pa onesnažuje okolje. aja pa 35mio lejtne izgube

In reply to by Putin (nepreverjen)

Putin (nepreverjen)

Se bolj smesno se mi zdi ko eni govorijo o zasciti biosfere, v lendavi pa se fuckajo na to in je v celi evropi edino podrocje kjer se izvaja fracking, vse povsod v evropi je to prepovedano!!! Tak da ce bi se poglobili v te teme, bi ugotovili da nas tile pohlepnezi,(pahor, zidan, sarec itd.) imajo za redne butalce...

BOLŠEVIK (nepreverjen)

SPOŠTOVANI NEVLADNIKI V ČIGAVEM IMENU VI TO TERATE ??? Niti slučajno NE v imenu Pomurskega ljudstva, ker za to nimate nobenih pristojnosti in ne pooblastila, ste manjšina oziroma posamezniki, ki vsiljujete svoje ideje večini.
Enkrat se že preštejte kolikor vas je in javno objavite kolikor denarja - našega (davkoplačevalskega) prejemate v zahvalo pa nagajate. Enkrat se že spravite delat nekaj družbeno koristnega za to državo Slovenijo in poskušajte živeti od dela svojih rok in ne tujih. Če pa imate kaka druga nagnjenja izvolite v Brazilski pragozd ogromno je tam prostora pa da vas vidim kako boste preživeli brez elektrike, telefona, interneta, tv in vsega ostalega kar prinaša civilizacija v letu 2019.

dbde (nepreverjen)

Što si pa ti ka boš nam svoje ideje vsiljeval.
Popolnoma jih podpiran in prav majo.
Sicer pa so najbole glasni ZA HE tisti ka se jih predvidena HE sploh ne tiče in nede na njih nič vplivala. Doma so daleč od Mure in niti ne vejo kak Mura vo vidi.

In reply to by BOLŠEVIK (nepreverjen)

BOLJŠEVIK (nepreverjen)

Ravno vi vsiljuje svoje mnenje jas vas samo sprašujem koga vi zastopate in vam prepoveduje da govorite v imenu Pomurcev. Pri Muri pa sem preživo več časa kak si ti na sveti.

In reply to by dbde (nepreverjen)

endbe (nepreverjen)

Če bi tou držalo bi ti nej bilo vseeno za Müjro, tak kak ti je zaj.

In reply to by BOLJŠEVIK (nepreverjen)

Vajz (nepreverjen)

Ka či bi tij šou malo rajši v kakši Šanghaj, ge maš zadosta bitouna pa drüjgoga sranja, pa nas eti pri NAŠOJ Möri pistijš pri meri, ka mo ešče naprej zaostali? Bres telefounof pa letrike je človöštvo zdržalo stougezere lejt, brez reke pa bogami niti en mejsec ne bi......

In reply to by BOLŠEVIK (nepreverjen)

brum (nepreverjen)

Čitan komentare pa vidin ka po več lejtaj prepucavanja velki večini vas še vedno neje jasno za koj se pri vsej tej stvari ide. Odavlejo nan idejo o izgradnji HE na Muri kak nekši rešilni ideji pri oskrbi z električno energijo, po drugi strani pa vsi keri se v tej zadeve bar malo razmimo na kilometer vidimo, ka je to svetovni nateg. Tej HE na Muri do daleč od rentabilnoga, izgradnja de koštala več kak do tej HE prinašale dohodka. Ali to nema veze, ker itak se ide za proračunski denar, oziroma za naš denar keroga morejo DEM nekak v obtok spraviti do s politiko povezanih firm. To je v bistvi dobiček keroga njim mi ustvarjamo s preplačevanjem cen elektrike. In še ta elektrika kera bi se naj kao proizvajala v teh HE na Muri nede šla za oskrbo naših gospodinjstev, ampak de v celoti namenjena za izvoz zato ka je v Sloveniji donosnejše našo elektriko dražje prodajati na tuje trge in jo ceneje nazaj kupovati na elektro borzaj po Evropi in jo te po dragi ceni prodajati gospodinjstvon. Že zadosta dugo delan v elektro gospodarstvi in znan kak se ten stvaren streže in v kon je sploj fora pri izgradnji teh HE na Muri. Pri nas v službi se na pune bombe smijemo gda čitamo komentare pod takšnimi članki, še celo tan ge določeni navijajo za izgradnjo HE na Muri iz razloga kak prej mi rabimo elektriko in je tou nujno potrebno in ka de tou prineslo nekšo korist in razvoj za Pomurje. Tou lejko samo crkneš od smeja. Ge san nej prouti izgradnji teh elektrarn iz nekši naravovarstvenih razlogov, ampak zatou ka de tou drugi največji nateg v zgodovini Slovenije. Včasik za TEŠ6.

Vipko
Truplo

Sva se že prepirala, pa vseeno: energija se res nudi in prodaja na borzah. Ampak, vseeno mi razloži: kako borza odkupi našo drago elektriko, da mi potem od nje kupimo cenejšo? Verjetno so vmes številni dejavniki, ampak tako preprosto... kako to gre?

Ker sem kot s.p. enostavno povedano prodajal za ECE produkte, se moje znanje ustavi pri razlagi položnic... tudi, da ločim distributerja od vzdrževalca omrežja, dalje pa... Znesek za porabljeno elektriko je na položnici prikazan nekje do višine ene tretjine, vse ostalo pa bi naj bili razni prispevki, pa davki, pa bog si ga vedi, kaj vse? Je res potrebno... da vse to plačujemo?

Prosim za enostavno in kratko pojasnilo, kako grejo na neki borzi na limance, da drago kupijo, poceni pa prodajo?

Kar se tiče tiste fotografije: škoda, da ne vemo, kje je to in katera reka je sploh? Je to Mura nekje npr. na Hrvaškem, morda nekje v Avstriji višje od Murecka?

In reply to by brum (nepreverjen)

brum (nepreverjen)

San ti že ednouk napiso, ka če neka ne vejš te pitaj nekoga ka zna. O teh zadevaj s preprodajo elektrike se ti očitno ne senja niti malo. Pitaj nekoga ka ti v živo razloži, ka tou je nej za v enon stavki za napisati. Pa tou ka ti nakladaš v teh tvojih nebulozaj glede tej tvoje nesrečne preprodaje elektrike nema nikše veze z nikin. Bluziš brezveze. Tou ka tij dobiš na položnici napisano je vse drugo, samo proizvodna cena enoga kilovata elektrike je nej. Pa že po ton vidin ka si nej glih pri stvari, če postaviš pitanje - kako borza odkupi našo drgao elektriko. Kera borza je pa ge kdaj ka koli odkupila? Znaš kak poteka poslovanje na borzaj? Prvo se s ten seznani pa te idemo dale z inštrukcijami.

In reply to by Truplo

Vipko
Truplo

Daj no, kot da si ti vseved. Točno je res, da se na borzi ponuja, kupuje, prodaja... In da borzi daš pač neko provizijo za opravljeni posel. Vse ostalo pa si natrosil, kot da si doktor znanost, kar se tiče elektrike. Ker ne veš pač preprosto razložiti (to je itak hiba preveč šolanih ljudi oz. takih, kateri so na splošno zelo, zelo pametni), zadeve zapletaš in pišeš žalitve. Kaj se sploh pogovarjaš s takim, kateri nič ne ve, bluzi? Sam bi se težko pogovarjal s kakšnim nogometašem o košarki, čemu se ti potem s takim, kateri o elektriki nima pojma? A nimaš pametnejšega dela oz. ti ga v službi ne dajo?

Da se preprosto... napisati, kako to gre: da smo mi tako spretni, da "utrapimo" na borzi drago elektriko in uspevamo kupovati cenejšo. Saj... tudi gre, vedno pa ne. Koliko borznih špekulantov je že propadlo?

Razpisal si se o popolnoma nebistvenih rečeh, tudi o moji preprodaji elektrike, kjer sem točno napisal, da to tam več ali manj seže moje znanje. Ker nimaš odgovora, pač ti bluziš, kajti rajši bi teh petnajst stavkov napisal kot odgovor, ne pa, da mečeš zadeve levo in desno.

Čisto preprosto po tvoji razlagi, mi uspevamo prodajati drago elektriko in stalno nam uspeva, da kupimo cenejšo. Pa pustimo vse vmesnike in razne tržne finte glede tega. Ti si igleda padel z lune!

In reply to by brum (nepreverjen)

Štiblec (nepreverjen)

Kje ste našli to naslovno sliko?? TO NI MURA če imate tako radi Muro pa poturite nekaj drugega, samo jeziki so vas slik od Mure pa nimate j........ Take naravovarstvenike.

de (nepreverjen)

Kak se to obnašaš ?
Si odkec vujšo ?

In reply to by Štiblec (nepreverjen)

Vajz (nepreverjen)

Vej pa, kak si lejko tak plijtef. Što za božo volou bi šou iskat en takši motijf nekakn inan? Tij znaš, ka takši prizorof v naravi nega tak dosta? Na Möri jih je ogromno. Seveda odvisno od vodostaja.....

In reply to by Štiblec (nepreverjen)

Vipko
Truplo

No ja... če nekaj ne veš, vprašaš!

Da bi bil ob reki Muri še kakšen otok... vsaj pri nas, še nisem slišal. Glede teme: če vse ostane po starem in elektrarn ne bodo gradili, tudi ne bo prav, da se na določena mesta ne da priti. Da bo vse samo zaraščeno kot v pragozdu, ljudje pa od tega ne bi imeli nič... mi ni všeč. Zadnjič sem jo mahnil pri Dokležovju po desni strani v smeri toka reke in po kakšnem kilometru in pol naletel... na konec ceste/poti. Peš se je še dalo nekaj deset metrov, nato pa ovira v obliki širšega rokava, kakor pravimo.

Smiselno bi bilo, da če že obstaja del poti, da se uredi še naprej... kaj vem, do Bistrice? Saj ni potrebno, da je to široka cesta, kakor od npr. Trat do Gornje Radgone, za pešačenje in kolesarjenje pa vendarle. Kako naj občudujemo naravo, če ne moremo vanjo? Samo iz slik?
-----
P.s.: Malce sem vseeno pobrskal po netu in si ogledal satelitske posnetke: ni res, da ni več otokov. Kar veliko jih je, vseeno pa se iz satelitskih posnetkov tako na brzino ne da določiti, kje točno je ta otok. Gornji ima verjetno kar prav: vidnost vodovja okrog otoka je kar odvisna od višine vodostaja. Tale otok je morda nekje pri Cvenu pri Trnku in pred brodom pri Bistrici?

In reply to by Vajz (nepreverjen)

Energetik (nepreverjen)

Ne gre to tako enostavno kot to nekateri mislite. Mura je cista nizinska reka v tem delu in jo je nevarno jeziti saj mi nismo Nizozemska, da bi bili sposobni zadrzevati depresijo toliko casa, da o vecjih dezevjih ne govorimo...eventuelno bi se to dalo urediti ampak bi bili stroski s povecanji nasipov enormni. Trenutno nismo sposobni enega potoka regulirat ob vecjih nalivih. Glede rentabilnosti elektrarn pa raje ne bom izgubljal besed...ce bi zgradili 6 elektrarn na Muri to nebi bilo niti za tricetrt ene Dravske. Torej bi kolicino pridobljene energijo lahko nadomestili z enim povprecno velikim poljem vetrnic. Taki posegi v okolje ne, da so okoljsko nesprejemljivi (no jaz nisem strokovnjak iz ekologije ampak se strinjam tudi z ekologi, da glih najboljse za ekosistem nebi bilo) so pa izjemno nevarni glede varnosti za vasi ob nasipih ob povecani dezevjih.

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice