Pričakujemo lahko višanje za 29 evrov

V državnem zboru so včeraj soglasno potrdili novelo zakona o minimalni plači, ki so jo pripravili v stranki Levica. Ta je imela predhodno podporo koalicijskih poslanskih skupin. Že v ponedeljek pa je matični odbor podprl dopolnilne amandmaje predloga.

Novosti že čez 2 tedna

Toliko nas namreč loči do prihodnjega leta, ko bo v veljavo stopila nova novela zakona, ki bo minimalno plačo z približno 638 evrov zvišala na 667 evrov. V letu 2020 pa bo minimalna plača znašala 700 evrov neto, poroča STA.  

Nova novela zakona ureja tudi časovnico izločitve dodatkov iz minimalne plače ter formulo za njen izračun, ki bo minimalni plači določila maksimum in minimum, ne bo pa smela presegati najmanj 20 in največ 40 odstotkov nad preračunanimi minimalnimi stroški. Ta določila bodo začela veljati 1. januarja 2020.

Leta 2008 je znašala 450 evrov

Luka Mesec, koordinator Levice je ob tem povedal, da je
 

dvig minimalne plače najpomembnejši korak vlade Marjana Šarca, katere partner je tudi Levica. "Minimalna plača se bo končno odlepila od praga revščine," je Mesec še poudaril v obrazložitvi zakonskega predloga. 

Opozoril je tudi, da je minimalna plača pred desetimi leti znašala 450 evrov, kar bilo 100 evrov pod takratnimi minimalnimi življenjskimi stroški.

"Danes sprejemamo zakon, ki bo omogočil dvig minimalne plače na 700 evrov, ki bo določil, da se dodatki doplačujejo, in ki bo določil, da minimalna plača vselej znaša vsaj 20 odstotkov več od minimalnih stroškov. To je zakonsko zagotovilo, da nihče več, ki dela, ne bo padel v revščino," je za STA povedal Mesec.

Najrevnejše, najranljivejše in najslabše plačane je Levica v partnerstvu u novo vlado zaščitila v treh korakih: z dvigom minimalne plače, ohranitvijo dviga socialne pomoči in prekinitvijo varčevanja na socialnih transferjih, ki so določeni v zakonu o izvrševanju proračuna.

S spleta

Komentarji (5)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
proizvodnja (nepreverjen)

Evo ga pa imamo dosežek nove vlade. Kolikor dobi delavec dobi nekaj več proračun. Proračun se polni nenormalno dobro a vlada se noče odpovedati teh zneskov od plač, da bi se zvišala tudi olajšava, pa bi bili vsi na boljšem, kajti na ta način bi se tudi plača vsem zvišala. Sicer se strinjam, da je vsak evro dobrodošel.
Zanima me, kdaj se bodo zvišale ostale plače v zasebnem sektorju, kajti govor je le o minimalni plači. Če pogledamo kolektivne pogodbe smo trenutno z izhodiščnimi plačami vsi do V. tarifnega razreda v istem žaklju. Še VI. Tarifni razred bo nekaj nad minimalno plačo, kam vse to vodi? Kdaj nam bo prekipelo ali pa bomo rekli saj je vse ok. in prenašali vse še naprej.

co2 (nepreverjen)

Ahahaha hahaha hahah cepan... 31€ :D ahahaha

lauraas (nepreverjen)

Mater, kako velik dvig!

AHA,AHA (nepreverjen)

V ŠPANIJI PA MINIMALNA PLAČA Z 1.JANUARJEM 2019 1.050,00,00 , O BOŽE KJE MI ŽIVIMO.

AHA,AHA (nepreverjen)

EUROV , DA NE BO POMOTE.

Starejše novice