Projekt z ogromnim okoljskim tveganjem

V Lendavi je včeraj potekala javna tribuna Ustavimo fracking v Petišovcih. Svoje argumente in stališča so z javnostjo delili predstavniki civilne iniciative Ustavimo fracking v Petišovcih in strokovnjaki s področja energetike in varovanja okolja.

Lokalnim prebivalcem skope informacije

Ustanovitev civilne iniciative je spodbudila skrb za zdravje ljudi in okolje zaradi postopka na ARSO zaradi izdaje okoljevarstvenega soglasja za novo centralno plinsko postajo v Petišovcih. Ta naj bi predelovala plin, ki bi ga pridobivali s postopki fracking na petišovskem plinskem polju.

Pobudniki sklica tribune so očitali javnim institucijam in tudi predlagateljem vloge, da o tem niso informirali prebivalce na transparenten način, zato tudi nekoliko zapoznela reakcija na samo izdajo okoljevarstvenega soglasja.

"Pričakovali smo več informacij in obveščanja," je še poudaril Boštjan Majerič pobudnik javne tribune.

Vojko Bernard, Alpe Adia Green:

Lastniki tako dobičkonosne industrije, ki jih zaradi prihodkov od davkov krijejo tudi državni organi, nimajo interesa, da bi bili državljani in državljanke polno obveščeni, kaj ta projekt pomeni za njihovo zdravje, naravo in okolje.

Strah je odveč

"V Murski depresiji se ogljikovodiki neprestano pridobivajo že od štiridesetih let prejšnjega stoletja. Postopek hidravlične obdelave slojev je na pomurskih tleh popolnoma drugačen, kot po večini svetovnih primerov. Obdelava peščenjaka, ki se ga za pridobivanje ogljikovodikov pridobiva v SV Sloveniji, je zmotno enačiti s hidravlično obdelavo skrilavcev velikega obsega. Postopek v Petišovcih je popolnoma varen," so povedali predstavniki Geoenerga d.o.o.

S plinom iz petišovskih vrtin bi lahko pokrili okoli 10 odstotkov slovenskih potreb po zemeljskem plinu.

Kaj pa naravno okolje in človek?

Na včerajšnji javni tribuni je svoje stališče predstavil ekolog Anton Komat. Meni, da se v celotni zgodbi preveč poudarja gospodarsko stališče in profit, zanemarljivo pa je vprašanje preživetje človeka. V razpravo se je vključil tudi občinski svetnik in ekološki kmetovalec dr. Mihael Kasaš: "Jaz sem osebno zelo zaskrbljen. Odločiti pa se moramo tisti, ki živimo v neposredni bližini črpališča in izbrati kakšno prihodnost želimo. Je to zelena energija in turizem ali pa terorizem narave".

1.240 podpisnikov peticije

V znak podpore je že nastala peticija Ustavimo fracking v Petišovcih. Le to je že podpisalo 1.240 ljudi.

Zaradi velikih okoljskih vplivov je fracking v nekaterih državah celo prepovedan. Med takimi sta Francija in Bolgarija, marsikje pa je zaustavljena izdaja dovoljenj dokler vplivi na okolje ne bodo povsem jasni. Med takimi državami so Nemčija, Avstrija, zvezna država New York, posamezni kantoni v Švici in Španiji ter druge države in regije.

Frakturiranje še brez zakonske podlage

Na včerajšnji burni javni tribuni so prišli do enotnega sklepa. Ravnati se po previdnostnem načelu in sprejeti moratorij, dokler ne bo o postopku fracking sprejeta zakonodaje.

Kristjan Horvat

S spleta

Komentarji (22)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
jota

Malo več pismenosti "novinarji" sobotainfo (napiše se vztrajamo in ne vstrajamo).

Toporišič (nepreverjen)

Vi želite biti kredibilen medij? S polpismenostjo? Nore, vaške zabave med vikendom so vam škodile..

Mansson

Dejan kakšno je že tvoje mnenje ? Tvoji volilci

čika-pajo (nepreverjen)

Ustavimo facking,ustavimo hidroelektrarne, ustavimo vetrne elektrarne, ustavimo bipolinarne ustavimo kratko mao vse. Še malo pa bomo tako kot Kosovarje kjer imajo vse ustavljeno in bomo lepo sedeli ob cestah ter držali male piskerčke iz gline kjer bo pisalo.Prosimo vas za majhen prispevek nimamo od česa živeti.Enako smo naredili z pomijami HASAP pomije namesto da bi jih pojedle svinje, tako kot tisočletja jih sedaj moramo varno odstraniti in preko drugih izdelkov kupiti nazaj.
Sadje in zelenjavo nam vozijo iz plantaž nasutih smeti, ribe so zastrupljene.Bio
hrano pridelujemo samo v imenu drugače je pa samo malo bolj bio. Ne nasedajmo takim bedarijam katere razširjajo kvazi strokovnjaki malo vklopimo nazaj staro preprosto
zdravo kmečko pamet.

XY

Ti veš, da je marsikatera vrtina praktično na 30m od hiš? Delovnih mest od tega ne bo, dobiček bo pa šel tujim lastnikom. Občina, okolje, če hočeš Prekmurje od tega ne bo imelo ama baš ništa. Tipičen primer: dobiček - zasebno, škoda - javno.

In reply to by čika-pajo (nepreverjen)

Gost (nepreverjen)

Naj pride kakšen tujec, ki bo plačeval najemnino za njivo in lahko dela f(r)aking metodo prinas. ŠERIFOM pa malo v žep pa je. ARSO bo tudi garantiral, da ne škodljivih posledic do Ljubljane.

rudar (nepreverjen)

Ta ARSO je najboljši....Vetrnice ne pusti naredit zaradi treh ptic,fracking pa lahko???No,saj itak ne upoštevajo tega da je pri frackingu lahko človek žrtev.Uoam,da jih bo prepričalo ča napišem,kaj pa če bodo zaradi frackinga miši crknile!Upam,da sedaj ko so miši v igri Arso ne bo dovolil frackinga.In kaj bi od tega imeli domačini???NIČ!

Iceage (nepreverjen)

Čika-pajo - potresi bodo tudi v Beltincih... Dajte se najprej informirat o tem, kaj se bo počelo...

graf (nepreverjen)

Saj v Ljubljani jim je vseeno, kaj se dogaja v Prekmurju.

- o

graf......... ja k tomi pa še pripomorejo naši pametni poslanci .da do pa šle kcoj kakše volijtve te do pa lazili po Pomurji kak sigdar žabari

In reply to by graf (nepreverjen)

- o

Za to pa tisti ka so dobili pune kuverte prepričavlejo lidij ka nej škodlijvo in nevarno .

Gost (nepreverjen)

Če Avstrija ne dovoli tega, te je ziher nej vredi za naravo. Namesto vode de začala nafta v morafcaj ven špricati, radensko so pa hvala bogu prodali.

XY

Nafta ne, bo ti pa plin na pipi ;)

In reply to by Gost (nepreverjen)

- (nepreverjen)

Radensko so prodali, črpajo jo pa še vedno tu. Mogoče bojo zdaj uvedli nov okus: Fradenska, z okusom po kemikalijah. Po svetu vedno več držav prepoveduje fracking, pri nas pa podkupljivi seljaki (pa zdaj ne mislim na kmete), komaj čakajo da se okoristijo na račun zdravja ljudi, narave itn. Če še komu ni jasno, kaj povzroča fracking, naj si pogleda tole: http://www.dangersoffracking.com/

Čika-pajo (nepreverjen)

Uh kako plitvo razmišljate, saj je res da vsaka tehnologija povzroča škodo.Mobiteli povzročajo sevanje, led tehnologija povzroča slabovidnost itd itd.Ampak poanta je drugje pri nas so nahajališča plina ampak so tudi na drugi strani meje.Pod zemljo
pa ni meja vode tečejo luknje se širijo in tudi prinas je zelo mogoč udor.
Enaka stvar je z zrakom, kaj mi pomaga če jaz ne onesnažujem če pa moj sosed onesnažuje kuri stare krpe ali če hočete drugače Amerikanci , Kitajci Indijci ter drugi se požvižgajo na okolje mi pa smo samo prah.Krogla na kateri pa vsi skupaj živimo je pa samo ena in vse slabo pride prej ali kasneje k nam-poplave suše itd.

XY

Meni je vseeno za Amerikance. To, da oni spuščajo v zrak nesnago bo se izrazilo na podnebju...to, da pa bo nekdo vbrizgaval smrtonosne kemkalije v tla v moji neposredni bližini bo se pa poznalo na meni, mojih sosedih, na živečih na tem teritoriju. Kako? Porast raka, obolenj živčnega sistema itd. Nekateri hočete dati profit nekih tujcev, ki niti na zemljevidu ne najdejo Prekmurje, nad zdravje domačinov, ki so tu bili pred frackingom in bodo ostali po frackingu. Denar in kapital pride in odide. Ko bo odšel nobenega ne bo zanimalo koliko nagrobnikov se bo nakopičilo na račun njihov številke na transakcijskem računu.

In reply to by Čika-pajo (nepreverjen)

Čika-pajo (nepreverjen)

Kaj je fracking?

Fracking je okrajšava za hidravlično lomljenje, vrsta vrtanja, ki je bil uporabljen v komercialne namene pred 65 leti. Danes je kombinacija napredne tehnologije z hidravličnim lomljenjem in horizontalnega vrtanja, ter je v glavnem odgovorna za skokovito ameriško proizvodnjo nafte in zemeljskega plina.

Hidravlično lomljenje vključuje varno tapkanja skrilaveca in drugih kamnin z vrtanjem kilometer ali več pod površjem. Pri postopku se obrača horizontalno in nadaljuje več tisoč metrov daleč. Tako lahko ena ploskev sprejme veliko število vdolbinic. Ko je vrtina izvrtana, se cementira in utrdili, te majhne luknjice so izdelane v vodoravni del , enako cevi skozi katere teče zmes vode (90 odstotkov), peska (9,5 odstotka) in aditivov (0,5 odstotka) črpalka z visokim tlakom ustvari mikro razpoke v skali, ki jih povečujejo z zrni peska. Dodatki igrajo več vlog, vključno pomagajo zmanjšati trenje (s čimer se zmanjša količino črpanje s pritiskom in preprečitev korozije cevi, kar pomaga varovati okolje in povečalo tudi učinkovitost Hidravlično lomljenje je največji posamični vzrok da ima Amerika energetsko revolucijo , tista, ki je spremenila energetsko sliko ZDA od pomanjkanja k obilju. S Fracking tehnologijo so ZDA izkoristile ogromne rezerve nafte in zemeljskega plina, ki so bile prej zaklenjeni v skrilavec in druge tesne kamnine. Do 80% odstotkov naravnih vrtin plina bo izvrtanih v naslednjem desetletju za kar bo potrebno hidravlično lomljenja fracturin.

zima.bella

Čika-pajo, hvala za podrobno predstavitev postopka.
Ja, tako se začne, glej, konča se pa takole:

https://www.youtube.com/watch?v=Xg4VNGFP6qE

graf (nepreverjen)

Vse nas bodo zj*bali. In tukaj popravnega izpita ni. NI. Konec.

čiki miki (nepreverjen)

Mladinci iz Lendave so na veliko nosili transparente za rešitev petrochema. Zdaj sem spregledal, zakaj. Ja, pa vse je povezano: Petrochem, Geoenergo, Petrol. Mi samo to ne vemo, kakšne igrice so tu. Pa niti ne, v igri je denar. Zdaj pa so Paller in njegovi tiho. Ko vejo, ka več ne bo denarja, so se kar povlekli. Fučka se mi za takšne Lendavčane. Gremo na cesto.

zima.bella

Lendavčani, kaj veste, kje se skriva vaš (naftaš) Radovan Žerjav?

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice