Z 52 glasovi za in 35 proti je izvoljena nova vlada

 Pred poslanci je priseglo vseh 13 članov nove vlade Alenke Bratušek.

Finančno ministrstvo bo vodil Uroš Čufer, ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo Stanko Stepišnik, ministrstvo za obrambo Roman Jakič, ministrstvo za kulturo pa bo vodil Uroš Grilc. Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti bo v rokah Anja Kopač Mrak, ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport bo vodil Jernej Pikalo, domačin Dejan Židan pa bo na čelu za resorja kmetijstva in okolja. Prvi mož DL Gregor Virant bo pristojen za ministrstvo za notranje zadeve in javno upravo, njegov strankarski kolega Igor Maher za ministrstvo za infrastrukturo in prostor, Senko Pličanič pa bo ostal pravosodni minister. Delo nadaljujeta tudi Karl Erjavec, ki bo ostal minister za zunanje zadeve, in Tomaž Gantar kot minister za zdravje. V vladi bo tudi ministrica brez listnice, ki bo zadolžena za vodenje resorja za Slovence v zamejstvu in po svetu, Tina Komel.

Po glasovanju so novi ministri zasedli ministrska mesta v veliki dvorani državnega zbora in prisegli na svojih funkcijah.

S spleta

Komentarji (13)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Prozac

Svinje za koriton so se menjale, požrtija se nadaljuje...

Vipko
Truplo

"Plagiat" (za nameček še slab) vlada! Komu ni jasno že sedaj, da bodo več ali manj kopirali vlado, katero so zrušili, naj samo malo počaka.

Od velikih, bombastičnih in populističnih besedi Alenčice bo treba k dejanjem... vendar obljub ne morejo in ne bodo uresničili, ampak vsaj kar se tiče financ morali slediti finančni politiki Šušteršiča. To pa pomeni nemogoča pogajanja Viranta s sindikati, grožnje enih in drugih, demonstracije, stavke... V tej naši ljubi domovini je pač tako, da smo vsi za šparanje, le da se to ne izvaja nad nami. Samo na drugih!

Glede reform je Vizjak dve itak spravil skozi... ta minister bo že bolj počival na "lovorikah".

Za ministrstvo za Slovence po svetu imamo Italijanko, kar pa ni v redu. Kot bi imeli v parlamentu predstavnika madžarske skupnosti čistega Slovenca? Saj bi naši ljubi prekmurski Madžari skočili iz gat, toliko jih že poznamo? Itd... itd...

Kdaj predvidevate, da bomo šli na volitve?

pink panter

Truplo, gre za plagiat od vlade, ja. Vendar pa:če so vodstva sindikatov javnega sektorja komunistična zalega, kot je bilo večkrat rečeno in bodo obrnili hrbet svojim članom, ter popustili morebitnim realnim zahtevam nove vlade, bomo to vlado kar dolgo gledali, ali ne?

Če bo pa vlada popustila glede pravzaprav obveznih zahtev do javnega sektorja, pa se bo itak sama razbežala, ko bo zu grund.

Kot volivec, ki gleda na dobro države, sem, čeprav sem do zdaj vedno volil za SDS, za prvo opcijo.

pozdraf

Plemeniti

To nakladanje o predčasnih volitvah je tudi kar v tri dni. Koga pa mislite, da bomo videli na predčasnih volitvah na volilnih lističih? Iste stranke, iste obraze. Malo se bo premešalo število poslanskih sedežev strank, vse ostalo bo pa isto naprej. Predčasne volitve niso nobena rešitev, ampak so samo izgovor, da nas še eno leto dlje nategujejo in to vsi po spiski. Od levih do desnih.

pink panter

Plemeniti, to kar si povedal, je v politiki na naših prostorih jasno že od avstroogrskih časov in nič novega. A morda nakladaš?

Vipko
Truplo

To kar pišeta Pink panther in Plemeniti sicer drži, pa vendar: sedaj so popolnoma ISTI, če bi bile volitve, pa se vseeno premašajo karte. Meni se zdi, da bi se potem v veliki meri znebili Pozitivne Slovenije in verjetno čisto Državljanske liste, kar bi bil velik plus.

Kar se tiče kadrov posameznih strank pa mislim, da so te zadeve več ali manj podobne tudi v drugih državah. Biti politik je poklic in kolikor vem, bi naj poklic, delo opravljali do penzije. A je v parlemntu sploh kateri, ki je starejši od npr. 60 let? Včeraj je bilo na Odmevih: nemška in avstrijska vlada sta približno v povprečju starejši za 10 let od naše. Kaj to pove? Sigurne ne to, da tam stalno menjajo obraze in čez noč prihajajo mlajši?

Ta vlada je, kakršna je, že včeraj je Lukšič tako nehote izdal, da se sam osebno z njo ne strinja in da je sam za predčasne volitve, a so ga "zbili" parlamentarci v lastni stranki. Kakor je ugotovil Pink panther: odnos med vlado in sindikati bo zelo pomemben, bodo popustili ali ne, je veliko vprašanje. In predvsem obnašanje Štruklja... bo sedaj tudi pljuval proti lastnim, čepravo bodo, ker enostavno morajo, vodili oz. izvajali več ali manj podobne, enake ukrepe kakor padla Janševa vlada.

Vipko
čevapčič na ražnje

.. dobro je tau, ka de fanatik Gorenjak odišo iz vrha Policije .. Virant je zelo dobra izbira ,,

.. Gorenjak ma doktorat, kelko znan, ale deluje pa na bazi 15- letnoga diteta ali pa tau politika takšen profil iz človeka narejdi? Nej so si sami krijve? :)

Vipko
čevapčič na ražnje

.. Lukšič ima apetite postati mandatar že od obdobja paleontoligije naprej :), on bi fejst rad bil deležen te pozornosti, zaupajte čevapčiče, gda se ide za izdelovanje psiholoških profilov, ampak rejsan .. :)

.. Lukšič je kak akademik drugače dober - čist dobro je deci na svojon FDV-je podal nalogo, naj malo (sicer omejujoče) preverjajo nagovarjanje cerkvenikov svojih vernikov, gda so volitve in koga naj volijo - o ja, takšna panika je bijla, ampak super je tau bilauj .. ;)

Vipko
Truplo

Niso se še niti pošteno vsedli na stole, pa že afera: Minister za infrastrukturo bi naj imel črno gradnjo in kar je še huje, lagal je in so ga ujeli na laži glede tega.

In to se je zgodilo v stranki, kjer njihov vodja prisega na moralo (malo se naj obrne tudi k sebi oz. kar precej). Dobro humoreska, he, he...

Da preverjajo magistersko nalogo od Alenčice od 26.02.2013 so čista dvojna merila, saj so za Kanglerja podobno ne/ugotovili v treh dneh, za Ambrožiča pa rabili manj kot teden dni.

Virant je dal svojemu ministru DVA dni časa za premislek, da pojasni tisto, kar se vidi iz satelita, za Janšo pa porabil slabih 6 ur za premislek, da ga je pozval k odstopu... ???

Vipko
Wizeman

Truplo, ka pa tou se ti ne zdijo dvojna merila, ka Janšove diplomi sploj še nišče nej začno (uradno) preverjati, či glij ka se zna, ka je dejansko cejla diploma skupek tujih citatof brez navedb virof.

Evo ti točne navedbe ge pa ka, tak ka lejko tüdi san preveriš. Ali itak znan, ka boš trdo nazagnje, ka so ovi od njega prepijsali...

Janševa diplomska naloga pod mentorstvom generalmajorja JNA in izrednega profesorja Milovana Zorca se začne zgledno. Z navedbami socialističnih poudarkov o samoupravljanju (itd.), v katerem »delovni ljudje in občani združujejo delo in dohodek«. Nato času primerno nadaljuje z navedki iz del Edvarda Kardelja. »Vlogo načrtovanja najbolje opredelijo naslednje besede Edvarda Kardelja: ‘V naših pogojih socialističnega samoupravljanja mora biti plan eden glavnih instrumentov družbene reprodukcije in to ne samo materialne, temveč tudi reprodukcije socialističnih samoupravnih družbenih ekonomskih odnosov,’« navaja Janša iz Kardeljeve srbske izdaje knjige o protislovjih družbene lastnine.
Ob tem je imel avtor kar nekaj težav tudi pri navajanju. Tako je dobesedno in brez navedbe vira prepisal kar vse poglavje 4.7 Družbenega plana SRS za obdobje 1981–1985, z enako vnemo in brez navajanja vira pa je prepisoval tudi iz dveh avtorsko varovanih knjig. Gre za knjigo Slavka Soršaka in Jožeta Smrekarja o delovanju družbenopolitičnega sistema v neposredni vojni nevarnosti, ki je izšla v Mali knjižnici splošnega ljudskega odpora in družbene samozaščite, in za knjigo Osnove rukovođenja i komandovanja, ki sta jo napisala Stevo Tankosić in Dušan Vukadinović. Iz prve knjige je Janša brez navedbe vira prepisal več odstavkov, od tega, kaj morajo vsebovati prostorski načrti, kakšno vlogo mora načrtovanje imeti pri »vodenju splošne ljudske obrambe«, do ukrepov za hitro mobilizacijo. Iz Tankosićeve in Vukadinovićeve knjige pa si je »sposodil« shemo vodenja, pri čemer je napisal, da jo deloma povzema, jo je pa prekopiral.

Poleg tega avtor na več mestih v diplomi, času primerno, opisuje idealno družbeno organizacijo, ki naj bi bila učinkovita v odporu proti prihajajočemu »zunanjemu« sovražniku. Svetuje, naj se država izogiba nevarnim tujim »licencam«, kmetijstvo pa »monokulturam«. Ob upoštevanju »interesov« in »potreb« Slovenije naj bi bilo po Janševem mnenju »načrtovanje velikih sosesk in s tem velike koncentracije prebivalstva sploh nesprejemljivo«, saj bi v vojnih razmerah s tem sami sebi povzročali nerešljive težave. Če bi zmanjkalo energije, ne bi delovala dvigala, potem ne bi bilo gretja, občutili bi pomanjkanje hrane in vode. Na podeželju bi bile vse te težave veliko manjše, je bil leta 1982 prepričan sedanji predsednik vlade. Zato je nasprotoval tudi »odpiranju«. Modernizacija na podlagi uvoza licenc naj bi bila »škodljiva«. Glavna nevarnost naj bi bila predvsem v »zunanjem sovražniku« v obliki tujega kapitala, znanja in informacij. »Ali uvajanje sodobne tehnologije v proizvodnjo ob naših lastnih skromnih dosežkih ne pomeni uvoza tujih licenc« in »ali se dovolj zavedamo, da tuja tehnologija pomeni odvisnost od preskrbe z rezervnimi deli in mnogokrat s tujim strokovnim znanjem?« se je spraševal takrat Janša.

Tou je prišlo iz virof, šteri poznajo vsa ta dela, z janšovin "remek delon" vred.
Pa človik poulek fsega toga še ma obraz nekomi očitati plagiatorstvo.

Bratuškova je povzela en odstavek, pa še tou od delovne skupine, štere članica je tüdi sama bijla, tak ka je najmenje soavtorica toga spornoga odstavka. LEJKO TOREJ TEVI DVEJ DEJSTVI ENAKOVREDNO PRIMERJAŠ? Rejsan je tou dvojna morala, samo v obratnon pomeni, kak tij tou interpretejraš.

itak

&Wizeman
...ne laži...Bratušek je prepijsala najmenje štiri stranij...nej pa eden odstavek...ekonomije na FDV tisti časek sploj nejso predavali...pa šče en küp razlogov je ka tou nemre biti verodostojna magisterska naloga...či bi bijla soavtorica, te bi tou bilou nendre zapijsano...tak, ka si razčisti pojme v celoti prle kak kaj pijšeš... ... ...
...ka se pa tijče Jančijove diplome je pa pač tak...mogel je pijsati ka je režim...šteroga tij trotlin tak podperaš...od njega zahtejvau...

Vipko
Truplo

Wizerman, tule ne govorimo o morebitnem janševem plagiatu. Nekaj sem slišal, vendar je vse potihnilo. Kolikor vem je navadno tak, da krivec takoj obrne prst drugam, poglejte... kaj pa drugi?

Je Bratušekova nalogi prepisala, ponaredila ne vem, niti nisem tega izrecno trdil, ampak samo trdim, da imajo dvojna merila in preverjajo to 80 strani dolgo nalogo že mesec dni. Pri Kanglerju so to ugotovili v treh dneh, pri Ambrožiču za manj kakor teden dni. O tem vendar govorim!

So pa tudi moji standardi, kar se tiče teh zadev visoki: za vse enako!

Vipko
Truplo

Bi pa dopisal še tole: veliko vprašanje je, če se dajo, smejo, je pametno, primerjati diplomante iz bivše Jugoslavije in samostojne Slovenije. So biti tudi takrat takšni standardi? Ne vem, mogoče bo kdo preverjal še diplome Kučana, pa Stanovnika, pa Jankoviča, pa tega in onega iz SDS-a, kateri je diplomiral takrat... in ugotovil, da so takrat na splošno manj navajali vire? Ne vem... Bratušekova pa je vseeno diplomirala mislim da 2006 leta, kar je glede tega razlika, če različne navade, standardi obstajajo??? Sami vprašaji, jaz ne vem, bolj sprašujem?

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice