Pomurskemu gradbincu je uspelo povečati obseg dela v primerjavi z lanskim letom, kriza v branži pa se pri nas še vedno poglablja.

Čas debelih krav slovenskih gradbincev se je končal s pričetkom gospodarske krize, ki je v večji meri pokopala domači trg. Navkljub posledicam, ki jih je kriza pustila v gradbeni branži, največji pomurski akter SGP Pomgrad posluje v večjem obsegu kot lani. Na slovenskem trgu je še vedno opazen trend upadanja obsega dela, po besedah prvega moža uprave Tadeja Ružiča gre za enega večji upadov v evropskem prostoru.

Obseg dela v Sloveniji še vedno upada

V evroobmočju je nekaterim državam uspelo najti izhod iz najbolj prizadetega področja gospodarstva - gradbeništva. Statistični podatki prikazujejo povečanje obsega del gradbincev za slabih sedem odstotkov, kar je posledica tako poletnega sezonskega vrhunca v gradbeništvu kot ukrepov nekaterih članic EU za izhod iz neugodnega finančnega položaja. "V Slovenji pa še vedno skrbi letni upad obsega, ki je še vedno eden izmed največjih v celi EU, medtem ko v nekaterih državah, kjer je investicijska dejavnost v porastu, že več kot leto dni beležijo porast obsega,” je uvodoma pojasnil predsednik uprave glede obsega prometa v skupini, ki skupno zaposluje okrog 600 Pomurcev.

Zaostrovanje razmer na trgu tudi zaradi bančnega sektorja

Poslovanje največjega pomurskega gradbinca se po besedah govorca širi na tuje trge ter celotni slovenski trg, s katerega bodo v skupini letos ustvarili več kot polovico prihodkov. Težava regije se kaže predvsem v pomanjkanju investicij in posledično realizaciji dela, razmere v gradbeništvu pa dodatno zaostruje bančni sektor, “ki ne kaže posebne pripravljenosti pomagati še obstoječim gradbenim podjetjem, zaostrujejo pa se pogoji za izdajanje bančnih garancij , podaljševanje naketih kreditov,…” še meni Ružič. Med večjimi trenutno izvajanimi projekti Pomgrada v pokrajini ob Muri družba omenja Center za ravnanje z odpadki v Puconcih, čistilno napravo s kanalizacijo ter vrtce v Lendavi, družba pa je nedavno odprla novo stanovanjske naselje 15.maj v Kopru, ki obsega 67 stanovanj v velikosti od 48 do 110 kvadratnih metrov.  

S spleta

Komentarji (6)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Vipko
tinka78

Bravo, tako se dela. Predlagam, da pričnejo izvajati še kakšne izobraževalne programe s področja podjetništva. Černigoja, Zidarja in njim podobne pa naj vlada pošlje na obvezno izobraževanje.

BB

No te pa lejko začajo plačüvati podizvajalce ka do dobavitelji materiala tüdi dobili končno peneze... ;)

Vipko
KRT

Slovensko gradbeništvo je v razsulu, pod tem ne mislim samo gradbenih firm, ki so propadle ampak predvsem njihove podizvajalce, ki so že propadli ali pa še bodo zaradi njihovih neplačil. Pomgrad in še par podjetij su to redke izjeme, ki se držijo neke plačilne discipline in v teh oteženih razmerah poslujejo še v mejah normale. Poznavalci slo gradbeništva opozarjajo, da brez novega investicijskega ciklusa, ki pa ga lahko ustvari samo država, na koncu zelo malo živih, tako med gradbinci, kot med strojniki, električari in ostalimi izvajalci v gradbeništvu. Čas za ukrepanje oz za začetek jasne politike s strani države in bank se izteka.

Vipko
Truplo

Čas se izteka... Pravilno!

Vendar, banke nimajo denarja. Banke so zadolžene, banke so tam, kjer jih niti v najmorečnejših sanjah nismo hoteli videti. Država tudi nima ravno denarja, da bi brez pretresov banke sanirala. Čas se izteka... tudi denarja nam ravno več nočejo posojati po ugodnih obrestnih merah. Čas se izteka, tudi političnega sodelovanja ni oz. konsenza, kako sanirati banke in s tem omiliti kreditni krč ter zagnati investicijski ciklus...

Čas se res izteka...!

veverca

@Truplo: "najmorečnejših" - ajaj, lekar si pri Glažari dosta šprico

Vipko
Truplo

Veverca... beseda mogoče ni pravilna, od tega ne bežim. Glavno je, da se razumemo. Pri Glažarju ravno nismo špricali, saj ni ničesar pomagalo - prišel si prej ali slej na vrsto za ocenjevanje, naloge si moral pisati in kolikor se še spomnim se on ravno ni preveč sekiral, če si manjkal pri pouku. On je imel svojo vizijo učenja in tega se je držal.

Starejše novice