*Fotografija je simbolična
Predlog novele zakona o nalezljivih boleznih, s katero vlagatelji predlagajo ukinitev obveznega cepljenja, ni bil deležen simpatij niti ene poslanske skupine.

Predlog novele zakona o nalezljivih boleznih je v DZ konec februarja vložila neparlamentarna stranka Za zdravo družbo z zbranimi 5000 podpisi. Ključna rešitev novele je ukinitev obveznega cepljenje, ki bi ga nadomestili s prostovoljnim. Novela bi zdravniku tudi naložila, da mora še pred cepljenjem osebe ugotoviti morebitne razloge za nedopustnost cepljenja. Oseba, ki bi ji s priporočenim cepljenjem nastala škoda, pa bi imela pravico do odškodnine, piše STA.

Da predlog novele zakona ni primeren za nadaljnjo obravnavo, je menilo 80 poslancev. S tem se je zakonodajna pot predloga novele končala. Že na parlamentarnem odboru so v vseh poslanskih skupinah izrazili nenaklonjenost predlogu.

Konsenz med političnimi strankami

Jožef Lenart je v imenu poslancev SDS poudaril, da cepljenje spada med največje uspehe medicine in je največji up za medicino v prihodnje. Branko Simonovič (DeSUS) pa je dodal, da če kje, se morajo na področju cepljenja upoštevati znanstvena dognanja in širši družbeni vidik.

"Ne smemo kot družba dovoliti, da bi se zaradi znižanja stopnje precepljenosti znova pojavile že izkoreninjene bolezni," je opozoril, po poročanju STA.

Branislav Raić (SMC), ki je prvopodpisani pod predlog za krepitev cepljenja, je spomnil, da je Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) nasprotnike cepljenja identificirala kot enega od desetih največjih nevarnosti javnemu zdravju.

"Cepljenje je še vedno eden najboljših javnozdravstvenih ukrepov. Ne smemo pristati, da v 21. stoletju nad stroko prevlada google medicina," je dejal.

Tudi v NSi niso naklonjeni predlogu zakona, saj je razvoj cepiv ključen, da so bolezni, ki so nekoč povzročile veliko smrtnih žrtev, izginile. Je pa Iva Dimic poudarila, da je treba urediti program obveznih cepljenj v sodobno doktrino, da bodo starši dobro obveščeni o cepljenju in da bo država strogo vodila evidenco morebitnih zapletov in za njih prevzela odgovornost.

Dejan Židan (SD) pa je poudaril, da je treba dvome, ki so jih jasno izrazili posamezniki iz civilne iniciative, razčistiti. To pa morajo opraviti pristojne institucije in ne politika, je dodal. Kritičen je bil tudi do koalicijskega predloga za krepitev cepljenja, po njegovem mnenju ta smer ni pravilna.

Jani Möderndorfer (LMŠ) pa upa, da bodo v prihodnje govorili o nadgradnji sistema cepljenja, ne pa o njegovem ukinjanju. Poleg tega se zavzema, da bi bila določena cepiva, ki so zdaj dostopna samo enemu spolu, po novem dostopna za vse otroke. Gre za cepivo proti HPV, ki povzroča rak materničnega vratu.

Po mnenju Zmaga Jelinčiča Plemenitega (SNS) so dezinformacije, ki se širijo, da je celjenje škodljivo, škodljive.

"Ni res, da necepljeni otroci niso zdravi. Res pa je, da so tisti, ki niso bili cepljeni, spet začeli širiti ošpice," je opozoril.

Željko Cigler (Levica) se sprašuje, kako je mogoče, da v zdajšnjih časih praznoverje in razum hodita z roko v roki. V Levici niso za skepso glede cepljenja, ampak za kritiko. Tako namesto da dvomijo v učinkovitost cepljenja, zahtevajo med drugim prost dostop do cepiv in javno lastništvo farmacevtskih podjetij, je navedel.

Vojko Starović (SAB) pa se sprašuje, ali lahko verjamemo, da smo kot družba dovolj zavedni in racionalni, da bi ob prostovoljnem cepljenju ostala zadostna raven precepljenosti dovolj visoka. V SAB zaupajo stroki in ocenjujejo, da bi bila taka odločitev zgrešena. In kot je poudaril, je glavni namen cepljenja pravzaprav prenehanje cepljenja s tem, ko bi izkoreninili bolezen, še poroča STA.
 

S spleta

Komentarji (10)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Vsa cepiva imajo (nepreverjen)

negativne posledice. Nestrokovno je zanikati nevarnosti.

BlueBerryWay (nepreverjen)

Cepiva, nej fala. Zanimivo ka so telko lidi preslepile s temi forame...vsak se naj sam odloči za zastrupljanje nej pa z obvezo. Odgovornost v svoje roke lidje, telo je napravleno ka se samo-zdravi z ustreznin življenskin stilon, to so samo velke pare za farmacijo, neje njin mar za vaše zdravje žal, ampak za vse drujgo...

nithdil (nepreverjen)

Mi o gugl doktore, gugl doktor iz šume

In reply to by BlueBerryWay (nepreverjen)

cepoirt (nepreverjen)

tudi v avstriji je zadeva prostovoljno in ni panike. mogoce vec zdravniki in politika naredijo zanozavescenost in zaupanje ljudi.

Labdainpika (nepreverjen)

Nasa mala je v Grazi nej mogla v vrtec ce nej bila cepljena.. je prostovoljni mus.

In reply to by cepoirt (nepreverjen)

rtbelo (nepreverjen)

ce malo obvladas internet in uporabis google, vidis, da te je tvoj vrtec v Grazu nategnil. ali pa si otroka vpisal v casu epidemije. Upam, da ne siris fake news, kot rezimski rtv.
prvo kaj ti vrze ven google. kopiram:
Četudi je kje kakšna izjema, ne drži, da se necepljeni otroci v tujini ne morejo vpisati v vrtec.
Veliko držav ne pogojuje vrtca s cepljenjem, izjeme so ob epidemijah.
Izmed bližnjih, večinoma evropskih držav, so odgovorili iz pristojnih uradov v Nemčiji, Avstriji, Švici, Islandiji, Španiji, Estoniji, Luksemburgu in na Danskem, Irskem ter Nizozemskem. V teh državah vstop v vrtec ter druge izobraževalne ustanove ni pogojen s cepljenjem.
Da ni nobenega zakonskega določila, ki bi prepovedoval necepljenim otrokom vpis v javne ali privatne vrtce kot tudi v druge izobraževalne ustanove, dobesedno napišejo iz ministrskih uradov v Avstriji, Švici, Španiji, Islandiji, na Danskem in Nizozemskem.

In reply to by Labdainpika (nepreverjen)

. (nepreverjen)

Keko miljonof se dobi v kovčku za povečaje prodaje?

čarni vrag (nepreverjen)

Malo čudni so ti naši poslanci. Po novem letu je bilo cca. starostnikov v Bergamu in Brescii cepljeno proti pneumokokom. Koliko je pomagalo cepljenje si lahko odgovori vsak sam.

LG f st jj (nepreverjen)

Zdrav clovek ne potrebuje nobenega cepiva, politiki pa bi se morali cepit vsaki dan po minimum 2x!

. (nepreverjen)

Guugle zna več o medicini od naših politikov, ki pritiskajo na ukaz.

Starejše novice