Policisti so ob 7. uri začeli stavko, ki jo nameravajo nadaljevati do izpolnitve zahtev.

Stavko sta skupaj napovedala oba policijska sindikata, ki ocenjujeta, da se ji bo pridružilo okoli 9000 zaposlenih v policiji in na notranjem ministrstvu. Kot so poudarili, želijo policistom vrniti status, ki si ga zaslužijo.

S sporazumom do višjih plač

Zadnja policijska stavka je potekala med 18. novembrom 2015 in 2. junijem 2016. Takrat sta sindikata z vlado dosegla sporazum, ki je policistom prinesel višje plače.

Želijo status, kot si ga zaslužijo

Ko so bila sredi lanskega leta v okviru odprave plačnih anomalij določena boljša vrednotenja delovnih mest pri ostalih pooblaščenih uradnih osebah, v policijskih sindikatih opozarjajo, da so bila porušena razmerja, dogovorjena s stavkovnim sporazumom, in da je bil poklic policista ponovno razvrednoten, piše STA.

Zato mu željo vrniti status, ki si ga zasluži glede na naloge, pooblastila, odgovornost in nevarnost, s katero se vsakodnevno soočajo, so poudarili v sindikatih.

Za stavko v policiji veljajo določene zakonske omejitve. Sindikata pri napovedi stavkovnih aktivnosti za zdaj ostajata pri pojasnilu, da bodo opravljali vse naloge, ki jih po zakonu morajo, in da bodo storili vse, da preprečijo dejanja, ki bi predstavljala nevarnost za življenje, zdravje ali premoženje ljudi.

Ob današnjem začetku stavke ob 10.30 pripravljajo shod pred poslopjem vlade, ki se ga bodo udeležili sindikalni zaupniki in tisti zaposleni, ki bodo prosti. Ob 12. uri pa bodo o stavki spregovorili tudi na novinarski konferenci.

Stavka policistov je sicer prva od treh, ki so napovedane v tem tednu. 

S spleta

Komentarji (20)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Priimek trenutnega predsednika države?

Tujec 2 - pijancek (nepreverjen)

Koliko policajev je končalo šolo ? Kdo vse je danes lahko policaj ?

A79 (nepreverjen)

VSI, od 5. stopnje naprej! Kakšno neumno vrpašanje je to?
Tukaj si preberi kako postati policist danes: https://www.policija.si/index.php/pogosta-vpraanja/1168-zaposlovanje

In reply to by Tujec 2 - pijancek (nepreverjen)

Tujec 2 - pijancek (nepreverjen)

Tebi je potrebno vsako stvar posebej narisati, pa še takrat je vprašanje, če boš razumel. Danes je lahko policist vsak, ki ima končano bilo kakšno srednjo šolo. Nekoč so se policisti šolali v šolah, ki so bile namenjene posebej njihovemu poklicu !!!! Opaziš pri tej izobrazbi kakšno razliko ? Jaz jo !

In reply to by A79 (nepreverjen)

Neko (nepreverjen)

razvrednotele so že čistak fse delavce. delate morejo delavce fejst za minimalca, na drujge strane se pa tiste pri korite naštejplejo 5 do 10 razredov cuj, pa se ne pitajo, če de folgalo za fse ostale.
čas bi biu, ka bi delavce držali skuper, nej ka se od profila do profila šinflemo pa ne privoščimo eden drujgome, glih tou pa naše države odgovarđa - neenotnost!

Tujec 2 - pijancek (nepreverjen)

Ljudje, enkrat se vprašajte, zakaj je bil Ameriki, Nemčiji in še komu cilj razbiti socialistične države in uvesti kapitalizem ! Ne zato, da boš ti normalno delal in imel 3.000 evrov plače, temveč ................ Ko boste to osvojili, se lahko dalje pogovarjamo.

Tujec 2 - pijancek (nepreverjen)

Ker novinar ni zapisal, bom sam napisal kaj policisti hočejo imeti. Med drugim: dodatek za ukrepanje ob vsakem času 120 evrov mesečno, dodatek za prepoved članstva v političnih strankah 60 evrov mesečno, posebno nagrado za vsako leto opravljenega dela, ............... Potem pa beremo, da se je direktor policije Fank upokojil pri starosti 50 let, prvi kriminalist v državi Jevšek pri starosti 49 let ! Koga imate vi za norca ?

A79 (nepreverjen)

Koga imaš ti za norca? Beneficiran staž je preteklost, danes so policisti, sestre in podobni profili v dosti slabšem položaju. Definitivno pa bi si beneficiran staž zaslužili policisti, zdravstveni delavci, gasilci in podobni poklici, ki se izpostavljajo nevarnostim 24/7. Se opravičujem tistim, ki sem jih pozabil omeniti.

In reply to by Tujec 2 - pijancek (nepreverjen)

Tujec 2 - pijancek (nepreverjen)

Kje ti bučman živiš ? Na marsu ? Ne piši o stvareh, o katerih nimaš pojma !Jevšek se je upokojil januarja 2011. Direktor policije Fank 5. januarja 2018 pri starosti 50 let !!!!!!!!!!!!!!!!!!

In reply to by A79 (nepreverjen)

Tujec 2 - pijancek (nepreverjen)

Tisti bedaki, ki dajete minuse, poglejte na Google, kdaj in pri kakšni starosti sta se ta gospoda, ki ju omenjam, upokojila ! Vam je to tako težko napraviti ??????

In reply to by Tujec 2 - pijancek (nepreverjen)

Mura je večna (nepreverjen)

Bedak si tij, vej ti je pa napijso ka je benificejrani staž za policaje preteklost. Tej starejši so še meli , zdaj je pa se načik. Ka se pa tijče šoule nemaš blage veze. Policaj s končano 5 stopnjo more na dodatno usposabljanje, kero je zelo zahtevno. Tisti keri pa že idejo v policijsko šoulo pa majo bivanje v tacni pa tej zadeve zastonj, tou je razlika. tij pa vijdiš razliko v svoji glavi, ka si najbole čeden.

In reply to by Tujec 2 - pijancek (nepreverjen)

čardo (nepreverjen)

Pa ka se mučiš vej pa tej ka zdaj ido v policijo nedo šli letos v penzijo, policiji naj dajo delo pa te peneze nej ka gledajo in spregledajo fse svinjarije ka se dogajajo, ena malenkost kak lejko policaj zeme v uniformi zašenki malico v oštariji je tao normalno?

In reply to by Mura je večna (nepreverjen)

sneg na cesti (nepreverjen)

Ko pa sosedje vgojno ob trejh zovejo policijo ka galamijo v toj oštariji in nemrejo spati pa policajev blizu nega.

In reply to by čardo (nepreverjen)

Janez Komunist (nepreverjen)

A bi lahko en raziskovalni novinar raziskal in objavil,koliko teh policajev ima vzeto popoldansko s.p.obrt in zraven redne službe faj služijo še bolj pa fušajo.
Jaz osebno poznam vsaj štiri,ki imajo zraven redne službe še popldanski s.p.Baje,da teh med policaji sploh ni tako malo.
Relativno nizki stroški prispevkov od katerih nima država nič,zato pa veliko ti,ki jim je ta popoldanski s.p. omgočen.
To bi trebalo tudi prepovedat,če hočeš bodi policaj,ali pa idi na svoje,ker toliko davka kot se lahko utaji pri teh s.p ne moreš nikjer utajit.

________________________________________
"Za koga je popoldanski s. p. primeren?
Tovrstna oblika dejavnosti je primerna za posameznika, ki ima plačilo prispevkov za socialno varnost urejeno prek zaposlitve v drugem podjetju. Popoldanski s.p. (dopolnilna dejavnost oziroma postranski poklic) ima lahko le oseba, ki je v delovnem razmerju za polni delovni čas (40 ur na teden).

Popoldanski s.p. ponavadi odprejo tisti, ki jim delo v redni službi ne zadostuje, ali zaradi premalo zaslužka ali pa imajo željo po ustvarjanju na svojem. Zaradi relativno nizkih stroškov prispevkov (cca. 66 evrov na mesec) je ta oblika podjetja neke vrste poligon za podjetniško udejstvovanje."

brejg (nepreverjen)

s 6 mesecnim tecajem v Tacnu imajo se predober status. In kako slabo varujejo mejo, bi jim odvszeli se ta status. Ce bi radi vecje place naj grejo delat v avstrijo. Ni to stara milica, ki je 4 leta delala policijsko solo.

Mura je večna (nepreverjen)

brejg, nemaš pojma pa palamurdiš. Tej 6 mesecov tečaja je enakovrejden kak či bi v policajsko šoulo odili. nemo ti razlago zakoj ka si preplijtek.

In reply to by brejg (nepreverjen)

Domingos (nepreverjen)

Dragi moji, vlada v volilnem letu ne bo ugodila nobenim vašim zahtevam in željam, če bo imela občutek, da je javnost policiji nenaklonjena. In s takim načinom dela, kot ga pri vas pogosto vidimo in doživljamo običajni državljani, naše naklonjenosti nikoli ne boste imeli.

Namesto da se izživljate nad mladimi in starimi, ki prečkajo Kocljevo ulico, postavljate radar na Markišavski cesti znotraj naselja, postavljate radar na Industrijski ulici in podobno, se raje lotite svojega poslanstva - zagotavljanja varnosti državljank in državljanov.

čarni vrag (nepreverjen)

Kje bi naj policaji kontrolirali hitrost, če ne v naselju. Mogoče na Marsi. Izgleda, da divjanje po mestu spada med človekove pravice.

afta he (nepreverjen)

Nega par tednov nazaj je bil objavljen podatek v reviji FINANCE, ki ni rumeni tisk, da je povprečna plača policaja 1.400 EUR in še nekaj. Seveda z vsemi dodatki. Slovenska povprečna plača je 1.600 ER. Je torej sedanja premala ali pravšnja ne vem. Sam bi dal vsakemu 2.000 EUR, samo če bi bilo možno kje vzeti.

Tujec 2 - pijancek (nepreverjen)

Kaj, če bi kdo kaj komentiral o tistih treh zahtevah policistov, ki sem jih omenil ? Še čudno, da ne zahtevajo 200 evrov mesečnega dodatka, ker morajo nositi uniforme.

ciganjscek (nepreverjen)

Uvodnicaru- pisci prispevka Kako lahko ti ocenjujes kdo si kaj zasluzi??

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Priimek trenutnega predsednika države?

Starejše novice