Sredi epidemije koronavirusa prihaja do občutne pocenitve pogonskih goriv.

V torek bo potrebno za liter 5-oktanskega bencina na bencinskih servisih zunaj omrežja avtocest in hitrih cest po novem odšteti 1,029 evra, kar je 17,6 centa manj kot doslej. Liter dizelskega goriva se bo pocenil za 12,9 centa na 1,017 evra. Gre za najnižje cene v več letih.

Nazadnje je bil 95-oktanski bencin tako poceni maja 2009, ko se je svet spopadal s finančno in gospodarsko krizo, dizelsko gorivo pa marca 2016. To je bil ravno čas odločanja o postopni liberalizaciji slovenskega trga naftnih derivatov, piše STA.

Prosti trg le za avtoceste in hitre ceste

Naftni trgovci cene 100-oktanskega bencina in kurilnega olja ter 95-oktanskega bencina in dizelskega goriva na bencinskih servisih ob avtocestah in hitrih cestah namreč zdaj določajo sami.

Drugod po državi so cene 95-oktanskega bencina in dizla regulirane in se določajo v skladu z uredbo o oblikovanju cen določenih naftnih derivatov na vsakih 14 dni, po metodologiji, ki temelji na gibanju cen naftnih derivatov na svetovnem trgu in gibanju tečaja dolar-evro. Upošteva se pa tudi biokomponenta.

S spleta

Komentarji (11)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
janko formula (nepreverjen)

To je zato ker je Janša na oblasti
Če bi bil klovn bi bil benzin že po 1,5 efra

čukundeda (nepreverjen)

Zakaj lažeš? A veš, da to ni lepo.

In reply to by janko formula (nepreverjen)

LAŽEJO - ZAVAJAJO (nepreverjen)

Kak vas nategujejo, na svetovnem tržišču je cena nafte padla iz 100 - 120 dolarjev za barel na 30 dolarjev. KOLIKO PA PRI NAS ? MAFIJA SLOVENSKA KASIRA.

Gost123 (nepreverjen)

Res je, mediji zavajajo - ti pa tudi ;) kdaj je bila nazadnje nafta 100-120 dolarjev? Oktobra 2019 je sodček nafte stal 76 dolarjev, trenutna cena (23.3.2020) se giba med 22 - 23 dolarjev na sodček. Ja, se strinjam, da bi cena enega litra morala biti dosti manjša, ampak glede na trenutna nihanja cen na trgu in stanja v državi je tudi ta cena super - konec koncev je avto luksuz.

In reply to by LAŽEJO - ZAVAJAJO (nepreverjen)

Ne laži (nepreverjen)

Gost123 ka pa je s teuf naroube, kak pa naj narod delat ide delovni časi so takši ka načik kak s svojin avtojon nega variante. Tij mogouče maš službo v bližinini ali pa sociala te rejsan avto ne nucaš.

In reply to by Gost123 (nepreverjen)

someone1 (nepreverjen)

ka ste bimboji, zdaj je slovenska mafija, kda pa je mel Šarec bencin po 1.5 eur pa je nej bilo nič čuti od slovenske mafije. levičari zresnite se in priznajte, ka ne vejte nič drugoga kak samo bluziti pa kradnoti....

In reply to by LAŽEJO - ZAVAJAJO (nepreverjen)

Goričanec 2 (nepreverjen)

Tao pijše nekak štere podpejra kralja lopovov in bluzerof!

In reply to by someone1 (nepreverjen)

Goričanec 2 (nepreverjen)

Sem v Avstriji 13.3. tanko dijzel za 0,979 za tiste, ki hvalijo vlado!

someone1 (nepreverjen)

Idi zdaj tankat v Avstrijo če vupaš....

In reply to by Goričanec 2 (nepreverjen)

Francccccc (nepreverjen)

Zdaj ko v Avstrijo ne moremo sicer fajn da je pri nas ceneje, je pa res da se bistveno manj vozimo tak da ni neke koristi od tega...

čukundeda (nepreverjen)

Včasih kakšna stvar tudi pozitivno vpliva na življenje ljudi. Surova nafta je danes bila po 26 dolarja za sod. Rusi in Arabci hočejo Amerom uničiti proizvodnjo nafte iz skrilavcev s tehniko hidravličnega lomlenja. Svoje je še dodal še virus, ker se je vseh vrst promet drastično zmanjšal. Samo letalski promet v svetu se je zmanjšal iz povprečja 180.000 letal dnevno na okrog 130.000 dnevno. Upad je velik še posebej v Evropi. Edini, ki se še ni bistveno zmanjšal je promet med Dubajem in ostalimi velikimi mesti na bližnjem vzhodu in Londonom. Promet Dubaj-London je živ kot le kaj.
Tako, da bo nafta po vsej verjetnosti še kar na nizkem nivoju en lep čas. Tisti, ki kurijo na olje si bodo tudi malo popravili družinski proračun.

Starejše novice