Ustavno sodišče je presodilo, da je bil vladni odlok, ki je za zaposlene v državni upravi uvajal pogoj preboleli ali cepljeni (PC), v neskladju z ustavo.

Ustavni sodniki so ugotovili, da je pogoj PC primerljiv z uvedbo obveznega cepljenja, kar pa bi bilo treba urediti v skladu z zakonom o nalezljivih boleznih.

Pogoj PC v državni upravi neskladen z ustavo

V skladu z vladnim odlokom, ki naj bi začel veljati s 1. oktobrom, bi morali zaposleni v državni upravi, ki želijo delo opravljati v prostorih delodajalca, izpolnjevati bodisi pogoj prebolelosti bodisi pogoj cepljenosti, medtem ko se iz t. i. pogoja PCT izloči T, torej možnost testiranje.

Ta pogoj bi veljal veljal za ožjo državno upravo (ministrstva, organi v sestavi, inšpekcije, policija, vojska in upravne enote), in ne za celoten javni sektor.

Zaradi pogoja PC v državni upravi je bilo na ustavno sodišče vloženih več ustavnih pobud, konec septembra pa je ustavno sodišče izvajanje odloka zadržalo.

Čeprav odlok ni več v veljavi, je ustavno sodišče o njem vsebinsko odločalo in sedaj na pobudo Policijskega sindikata Slovenije odločilo, da je določba o pogoju PC v državni upravi v neskladju z ustavo.

Sodišče je ugotovilo, da je šlo za določitev delovnopravnega pogoja za opravljanje dela v državni upravi in zato za položaj, ki je bil v bistvenem primerljiv s položaji, ko je cepljenje določeno kot delovnopravni pogoj za opravljanje različnih vrst del oziroma poklicev.

Ukrep ni bil sprejet v skladu z zakonskimi zahtevami

Kot navaja ustavno sodišče, pravno podlago za urejanje tovrstnega cepljenja pomenita 22. člen v zvezi s 25. členom zakona o nalezljivih boleznih, ki urejata različne vrste (obveznih) cepljenj.

Ustavno sodišče je presodilo, da izpodbijani ukrep, ki ga je sprejela vlada z odlokom za zaposlene v državni upravi, ni bil sprejet v skladu z zakonskimi zahtevami oziroma pogoji, ki jih za določitev cepljenja zaposlenih določa zakon o nalezljivih boleznih (ZNB). Zato je odločilo, da je 10.a člen odloka v neskladju z drugim odstavkom 120. člena ustave.

Ustavno sodišče se s to odločbo ni opredelilo do vprašanja, ali bi bil presojani ukrep, če bi bil odrejen na ustrezni zakonski podlagi, ustavno dopusten z vidika načela sorazmernosti in načela enakosti pred zakonom.

Kot opozarjajo na ustavnem sodišču, njihova odločitev tako ne pomeni, da je cepljenje zaposlenih kot pogoj za opravljanje določenih dejavnosti ali poklicev nesorazmeren ukrep, pač pa pomeni, da bi bilo treba ta ukrep urediti v skladu z ZNB, ki za cepljenja določa pravila in postopek.

Kakšna je razlika z uvedbo pogoja PC v Avstriji?

Ustavno sodišče je opozorilo tudi, da izpodbijana določba 10.a člena odloka ne omogoča primerjave s pogojem PC, kot je uveden v Avstriji, saj je avstrijski zakonodajalec sprejel zakon, s katerim je ustvaril izrecno in posebno zakonsko podlago za sprejemanje tovrstnih pogojev. Poleg tega je avstrijska ureditev tudi po vsebini bistveno drugačna, kot je bila izpodbijana slovenska ureditev.

V Avstriji se s pogojem PC omejuje predvsem določeno javno življenje, v Sloveniji pa je bil pogoj PC uveden z ukrepom izvršilne veje oblasti in izključno za dostop do dela, in še to samo za zaposlene v državnih organih, so še zapisali v obrazložitvi odločbe.

Odločbo je ustavno sodišče sprejelo s šestimi glasovi proti trem. Sodnika Klemen Jaklič in Rok Svetlič sta dala odklonilni ločeni mnenji, pritrdilna ločena mnenja pa so dali Špelca Mežnar, Katja Šugman Stubbs, Rok Čeferin, Rajko Knez in Marijan Pavčnik.

S spleta

Komentarji (19)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Hkhfjhfjj (nepreverjen)

JAJA KORONA NATEG IN PREVARA ČLOVEŠTVA!

dz n (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

😱 FB 👨‍⚕️🤮🐔🧠😂

In reply to by Hkhfjhfjj (nepreverjen)

heh (nepreverjen)

o glej hieroglifi so nazaj po 4000 letih

In reply to by dz n (nepreverjen)

necepec (nepreverjen)

Pozdravljeni; tu si, fajn, sem že pogrešal NATEG IN PREVARO!
Daj, še eno sto krat pripopaj!!

In reply to by Hkhfjhfjj (nepreverjen)

434233333333333 (nepreverjen)

Podkupljeni mediji vam lažejo 24ur! Nateg in prevara po celem svetu!
https://www.facebook.com/100055981178962/videos/939050340295424/

In reply to by necepec (nepreverjen)

lalika (nepreverjen)
napoved (nepreverjen)

Seveda lahko računate, da bodo številke ves čas padale zadnji mesec pred volitvami.
Med oblikovanjem vlade corone sploh ne bo. Ko se bo sestavila, pa lahko računate na nove probleme.

ačašaš (nepreverjen)

Zdaj za totalitarno družbo navijajo tisti, ki so se predstavljali kot zagovorniki svobode in individualizma in so na kolektivizme, tudi desne, gledali kot skrajnosti.?!?!?

pajapatak (nepreverjen)

hAHAHA pri nas je vse protiustavno....čisti Balkan smo gratali, daleč od razvitega sveta, s tem sodstvom; Janša, idi v k....., če to ne raztiraš že enkrat!!

ppppuuz (nepreverjen)

predlagam, da te v imenu cepiv zapremo za 30 dni. To verjetno ni protizakonito, ker sem predsednik in si lahko to dovolim. Ali misliš da rabim pravno podlago,da ti vzamem prostost. Po tvojem jo ne rabimo, zato te tretiramo kot ti hočeš.
Še boljše Počivalšek in še mislim da Hojs (za tega nisem prepričan) so se javno hvalili, da bodo cepili javno upravo ZA ZGLED ostalim. Podobno, kot da za ZGLED ostalim obesijo 2 ali 3 na trgu. Spominja na neka zelo totalitarne čase.

In reply to by pajapatak (nepreverjen)

press.lko (nepreverjen)

Prva točka, ki jo pri totalitarcih opazite, je popolno ignoriranje posameznikovih pravic in svobode. V imenu kolektiva je dovoljeno vse.

čaksšša (nepreverjen)

Ali se cepljeni lahko okužijo? Da
Ali cepljeni lahko okužijo druge? Da
Ali cepljeni prosto potujejo? Da

Ampak necepljeni, ki ostanejo doma, ne potujejo nikamor in se morajo za vsako stvar testirat, so tisti NESOLIDARNI in krivi za epidemijo.

Vse jasno?

Jack000000 (nepreverjen)

6 za 3 proti... desni so glasovali proti, levi pa za.. In tako naprej, dokler se ne bo še kateri zamenjal.

Pred imenovanjem Svetlika pa je bilo 7 proti 2.

Klinc pa takšno sodišče, to je ista politika kot v parlamentu. Že vnaprej veš, kako bo glasovanje.

lkiso (nepreverjen)

Covid je razkril ogromno malih wannabe totalitarnih paznikov.

In reply to by Jack000000 (nepreverjen)

doctora (nepreverjen)

Necepljenim pravijo naj se cepijo, ker cepivo deluje.

Nato pa rečejo cepljenim naj se cepijo s poživitvenim odmerkom, ker cepivo ne deluje.

necepec (nepreverjen)

Pusti k vragi, ka so itak lekar vsi v Bolgariji medicino študejrali!!

In reply to by doctora (nepreverjen)

p3p (nepreverjen)

Kak je glasoval ta novi ROK roker , ki strelja vse kar gre prek meje

čarni vrag (nepreverjen)

Dve dozi nimata efekta, cepite se z busterjem. Cepite se s prvo dozo, cepivo je učinkoviti in varno. Kako nor moraš biti, ka si izmisliš takšne nebuloze.

gost512412 (nepreverjen)

čist pravilno... zdravi testirani oz. necepljeni ljudje tak najbolj nastradajo... zdaj bi jih še pa odstranili kak pogoj? bedarija na celi črti... medtem, ko pa imamo cepljene, ki so lahko pozitivni pa se prosto premikajo, ker imajo pogoj C... za testiranega vsaj veš, da je negativen... za cepljene tega ne moreš povedati...

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice