Počivalšek in Palkovic sta ob današnjem srečanju v Lendavi sodelovanje med Slovenijo in Madžarsko na vseh področjih ocenila kot odlično in napovedala krepitev sodelovanja v gospodarstvu, znanosti in izobraževanju, posebej pa tudi na obmejnem območju.

Po slovensko-madžarskem tehnološkem razvojno-poslovnem srečanju o avtomobilski tehnologiji v Mariboru sta se minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek in madžarski minister za inovacije in tehnologijo Laszlo Palkovic, danes v Lendavi pogovarjala o krepitvi sodelovanja, z lendavskim županom Janezom Magyarjem pa tudi o revitalizaciji zapuščenega industrijskega kompleksa Nafte v Lendavi, izkoriščanju lokalnih geotermalnih virov in inovativnem brezogljičnem pridobivanju energije, poroča STA.

Počivalšek je poudaril, da dobro meddržavno sodelovanje po njegovih besedah potrjuje lanska 2,4 milijarde evrov vredna trgovinska menjava ter porast naložb tudi na obeh straneh meje.

Nadgradnja sodelovanja

"Strinjala sva se, da moramo spodbujati sodelovanje obmejnih območij, Porabja in Prekmurja, skupaj z obmejnim predelom Avstrije, za kar je zelo dobra osnova gradnja testne steze za električna in avtonomna vozila v Zalaegerszegu. Sodelovanje pa bomo nadgradili tudi z januarskim srečanjem strokovnih skupin za sodelovanje pri tehnologijah, digitalizaciji, zeleni ekonomiji in razvoju obmejnih območij," je po poročanju STA povedal Počivalšek.

Državi nadaljujeta skupni projekt v Afriki, pri drugem bo nosilec Slovenija. Počivalšek je še dejal, da z boljšim sodelovanjem na vseh področjih bodo začeli razbijati mejo med obema državama, tudi to, ki je nevidna in v naših glavah.

Palkovics pa je dejal, da želita državi okrepiti sodelovanje ustanov, ki bi lahko skupaj pridobile več denarja iz evropskih skladov. Predlagal je tudi, da bi znesek za sodelovanje pri raziskovanju povišali na milijon evrov, položaj mladih ob meji, ki se izseljujejo, pa bi po njegovem mnenju izboljšali s sodelovanjem med univerzami in srednjimi šolami v obeh državah.

Oživitev Lendave

S srečanjem je bil zadovoljen tudi župan Magyar, ker sta ministra, kot je dejal, podprla idejo, da bi Lendavo kot nekoč močno gospodarsko središče oživeli, predvsem na nekdanjem Naftinem kompleksu.

Kot poroča STA je Počivalšek ob tem dejal, da je prostor zanimiv in da bo država naredila vse, da najde vlagatelja, ki bi tu vzpostavil proizvodnjo. 

"Take naložbe bo naša država podprla, Lendava pa je mesto, kjer se lahko vlagatelj nadeja maksimalne, to je 20-odstotne podpore naložbi," je še dodal.

Železniško povezavo bodo proučili

Pobudo o železniški povezavi med madžarskim Redicsem in Lendavo in Beltinci bodo po besedsh Počivalška proučili. Za Terme Lendava, ki naj bi jih kupilo podjetje s kapitalom madžarske države, pa upa, da ga bodo razvijali boljše kot prejšnji lastniki.

Palkovics pa je na vprašanje o namerah kupcev odgovoril, da ima podjetje sedež v Sloveniji in da ni v pristojnosti vlade, da bi odločali, kaj se bo z njim dogajalo. Predvideva pa, da bo lastnik vlagal v dejavnost, ki je že tu.
 

S spleta

Komentarji (5)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
ffran

Počivalšek: Pomurje ima velik potencial za oživitev gospodarstva !
To poslušam že skoraj 30 let, jih ni ali jih samo jaz ne vidim.

... za (nepreverjen)

pocivanje tudi

In reply to by ffran

POTENCIAL (nepreverjen)

PREKMURJE IMA POTENCIAL že 100 let in še 200 let dokler ga ne uničimo bo to prodajna niša vsakega župana

kapate (nepreverjen)

Slovenija kot vedno igra dvojno igro, tj. igra velikih besed in majhnih dejanj. Tudi porabski slovenski skupnosti ne pomaga zares, Ljubljana se ne zanima niti za Prekmurje, kaj šele za Porabje. Ljubljančani k nam hodijo s širnim nasmehom, češ, ubožce smo vas počastili s svojim prihodom, se fajn sfotografirajo za novine, se najejo, napijejo, dvignejo dnevnice in to je to za leto-dve. Priznajmo, Slovenija ne mara Madžarske, glej primer Emonike, drugi tir ali pristanišča Koper, noče urediti ne električne, ne plinske povezave... Naši vladni politiki se z madžarskimi srečujejo samo zato, ker jih nobena druga sosednja država noče - ni nobenih stikov ne z italijansko, ne z avstrijsko, ne s hrvaško vlado!

Janšković (nepreverjen)

"Ljubljana" se bojda ne zanima za Prekmurje. Več kot 30 milijonov EUR nepovratnih sredstev vam je podarila "Ljubljana" v 2010-2019 za pomurski zakon in program. Če ga ne veste trošiti za pametne projekte, pa vam ni kriva "Ljubljana".

In reply to by kapate (nepreverjen)

Starejše novice